• No results found

Interview A klantmanager van het team intake – werk

Interviewer: Het doel van dit interview is om er achter te komen hoe de begeleiding bij ex-prostituees in de praktijk verloopt, wat daarbij volgens u goed gaat en wat volgens u daarbij verbeterpunten zijn. Het gaat dus echt om uw mening en ervaring met de uitvoering van de trajectbegeleiding. Het gesprek zal ongeveer 30 minuten duren en aan het eind van het gesprek is er de mogelijkheid tot aanvulling indien u nog iets kwijt wilt. Als u bijvoorbeeld iets kwijt wilt waar ik het niet over heb gehad, of dat u vindt dat ik over iets te weinig of niet heb doorgevraagd, kunt u dat natuurlijk aankaarten. Daar is ruimte voor aan het eind van het gesprek.

Wat is uw functie binnen het Jongerenloket?

Respondent: Zeg maar jij hoor. Ik ben klantmanager, ook wel Jongerencoach genoemd, bij team intake (werk) bij het Jongerenloket. Ik krijg aanvragen binnen, houdt quickscan (red. intakegesprek) gesprekken met de klanten en probeer hen zo snel mogelijk via werk weer uit te laten stromen. I: Wat is je functie binnen het Jongerenloket betreffende ex-prostituees?

R: Soms zijn er aanvragen van klanten die zijn begeleid door Humanitas, de medewerkers horen mij een e-mail te sturen zodra de ex-prostituee een aanvraag heeft ingediend en het intakegesprek heeft gehad.

I: Ontvang je bij elke aanvraag een e-mail van Humanitas? R: Ja gelukkig wel, ze houden zich wel aan die regels. I: Welke informatie staat in die e-mail?

R: De contactpersoon van Humanitas hoort een e-mail te sturen naar mij met de mededeling dat de aanvraag set per post zijn verzonden ter attentie van mij en als bijlage in die e-mail moeten zij het plan van aanpak mailen. Dat is een formulier met afspraken die ik onderling met de ex-prostituee heb afgesproken, eigenlijk ook het intakeverslag genoemd.

I: Dus in de e-mail moet het plan van aanpak zijn toegevoegd als bijlage. Welke formulieren horen zoal te zijn toegevoegd in de aanvraag set die per post wordt verzonden?

R: Sowieso een geldige verblijfsvergunning en een kopie van de zorgverzekeringspas, het

aanvraagformulier van de uitkering/voorziening, een inkomens- of vermogensverklaring en informatie over de contactpersoon van Humanitas. Het is altijd handig als er een begeleidend schrijven bij zit zodat wij al een beetje het achtergrondverhaal van de klant kennen en om het proces te versnellen kunnen zij ook een overzicht van de schulden meezenden.

R: Ik geef dit door aan “X” (red. een klantmanager op het Jongerenloket, zie interview B). Zij gaat over het inkomens gedeelte en ik over het werk gedeelte. De verkregen informatie kijken wij samen door en dan kijken we achter welke informatie wij nog moeten komen.

I: Heb je op dat moment nog contact met Humanitas, merk je iets van nazorg?

R: Nee volgens mij is het zo dat de ex-prostituees het uitstapprogramma hebben gevolgd en ik heb het idee dat zij vanaf dan niks meer met Humanitas te maken hebben ofzo.

I: Zou je kunnen uitleggen waarom je dat idee hebt?

R: Ja gewoon, ik ontvang die e-mail en aanvullende informatie en vanaf dan is het voor hun natuurlijk ook klaar. Ze hebben een traject gevolgd en dan komen ze bij ons. Vanaf dan ligt de verantwoording niet meer bij Humanitas maar bij de ex-prostituee zelf.

I: Je geeft aan dat je over het werk gedeelte gaat. Stel niet alle informatie omtrent de zelfredzaamheid is verkregen, kan je een voorbeeld geven hoe jij tijdens je werkzaamheden deze informatie verkrijgt? R: We kunnen testen afleggen, niet alleen bij ex-prostituees hoor, ook bij andere klanten waarvan ik het idee heb dat niet voldoende uit het quickscan gesprek is gekomen. Je probeert natuurlijk zoveel mogelijk informatie te verkrijgen tijdens de intake, maar dat lukt soms niet vanwege de tijd.

I: Dus omdat de intakegesprekken aan tijd gebonden zijn, heb je soms het idee niet voldoende tijd te hebben om diep in te gaan op bepaalde onderwerpen?

R: Ja klopt.

I: Hoe kom je alsnog achter de informatie waar je niet achter bent gekomen tijdens het intakegesprek? R: Na de inspanningsperiode wordt een vervolggesprek gehouden om te kijken of de klant zich heeft gehouden aan de afspraken en dan probeer ik al achter bepaalde dingen te komen. Als ik dan nog niet achter alles ben gekomen kan ik nog een gesprek inplannen maar ik kijk eerst of “X” (red. klantmanager van interview B) niet toevallig die informatie al heeft verkregen via bijvoorbeeld de telefoon.

I: Je had het over bepaalde testen die je kunt afleggen bij klanten om de zelfredzaamheid te testen, wat voor soort testen zijn dit en wanneer leg je deze af?

R: Als de ex-prostituee is gestuurd om het werkloont traject te volgen kunnen ze op de computer een vragenlijst invullen en daaruit kunnen we een beetje zien hoe hoog de zelfredzaamheid is.

R: We testen op verschillende domeinen. Bijvoorbeeld of ze ervaring hebben met andere

werkzaamheden dan prostitutie, ervaring met justitie en de financiën. Dan worden er vragen gesteld of ze op de hoogte zijn van welke inkomen en uitgaven zij hebben. Ze krijgen ook vragen over de woonsituatie. Of ze zelfstandig kunnen wonen en koken voor zichzelf, maar ook of ze zichzelf goed schoon houden, de persoonlijke hygiëne zeg maar. De uitslag wordt een 0 of 5 en 5 betekent dat ze het wel goed voor elkaar hebben. Daar hoeven we ze dan niet echt meer in te begeleiden.

I: Dus een vragenlijst met verschillende domeinen wordt afgenomen als de ex-prostituee is gestuurd naar werkloont. Wat doen jullie op het gebied van onderwijs en gebeurt dit ook tijdens het traject van werkloont of op een andere manier?

R: Ja we kunnen ze ook gewoon terug naar school sturen. Onderwijs bespreken we gelijk bij het intakegesprek al, omdat dit het Jongerenloket is betekent het dat de klanten die hier komen jonger zijn dan 27 jaar. Ze kunnen dus naar school gaan en studiefinanciering ontvangen. Dit zien wij als

inkomen en dus hoeven ze niet een uitkering van ons te ontvangen. Maar anders proberen we ze zo snel mogelijk naar werk te begeleiden, alles om ze zo snel mogelijk uit te laten stromen.

I: Vind je dat je genoeg instrumenten hebt die je kunt gebruiken om ex-prostituees uit te laten stromen of kan dit verbeterd worden?

R: Hmmm ja ik zit maar in team intake he, dus zoveel tijd heb ik niet eigenlijk gaat beheer daar meer over. Ik probeer zo snel mogelijk iets voor de klanten te regelen zodat ze hopelijk niet eens bij beheer terecht komen maar direct een baan hebben of zich hebben ingeschreven voor een studie. En

daarvoor vind ik wel dat ik voldoende instrumenten heb, vooral door die testen die worden gemaakt op de computer kom ik er achter waar aan gewerkt moet worden. Dit kan ik dan in een rapportage vermelden en dan hopen dat beheer er iets mee doet.

I: Bedankt voor je informatie en dat je zo vrij was je mening te geven. Wil je nog iets vertellen waar ik niet naar gevraagd heb wat betreft de begeleiding van ex-prostituees?

R: Nee hoor, jij ook bedankt dat je luisterde en succes verder met je scriptie. Je kan altijd mailen of bellen als je meer informatie nodig hebt of als iets nog niet duidelijk was hoor.