• No results found

Instrumentenmix en mediakeuze 1 Online marketing

In document Adviesrapport Mom in Shape Workout (pagina 32-35)

3 Interne analyse

3.7 Instrumentenmix en mediakeuze 1 Online marketing

Mom in Balance zet actief online marketing in en gebruikt momenteel de volgende media: § De website. De website van Mom in Balance op het eerste gezicht vooral gericht op

moeders. Op de homepage zie je gelijk foto’s van vrouwen met zwangere buiken. Op de website worden de Zwanger-, Back in Shape- en de Mom Shape workout op een rijtje gepresenteerd en in de communicatie maakt Mom in Balance duidelijk dat het een vervolgtraining is van de Back in Shape Workout. De website is te beschrijven als vrouwelijk, modern enprofessioneel. (Mom in Balance, z.j.)

§ Social media. Mom in Balance maakt actief gebruik van Facebook, Twitter en Instagram. Mom in Balance heeft geen eigen Youtube kanaal maar is wel zichtbaar op Youtube door free publicity. In de communicatie op Facebook en Twitter worden weinig wervende berichten geplaatst en al helemaal niet in het specifiek voor Mom in Shape. De communicatie op Facebook en Twitter zijn meer weetjes en informatie dan dat er wervende berichten op worden geplaatst. Ook zijn de berichten voor het grootste deel gericht op zwanger zijn en bevallen. Daarnaast is de communicatie vooral gericht op moeders of het moederschap. (Diepen, 2015)

§ Een blog. Mom in Balance heeft een eigen blog waar aandacht wordt besteed aan alle aspecten van een gezonde levensstijl en het moederschap. Het blog is gericht op de doelgroepen van alle drie de workouts. Er zijn dus ook verschillende blogberichten die soms relevanter zijn voor de ene doelgroep dan voor de ander. (Diepen, 2015) § Een app. De app van Mom in Balance wordt op dit moment op de schop genomen. De

app gaat veranderen in een persoonlijke pagina waar de deelneemsters zich kunnen aan- en afmelden voor trainingen en hun abonnement kunnen bekijken en wijzigen. (Diepen, 2015)

3.7.2 Free publicity

Mom in Balance doet niet aan betaalde media. Ze halen hun bekendheid uit free publicity. Zo zijn ze maandelijks wel ergens in te zien doordat ze een interview hebben gegeven of een kick off hebben georganiseerd. (Diepen, 2015) Op de website van Mom in Balance is terug te vinden in welke media Mom in Balance afgelopen jaren is verschenen. Mom in Balance heeft in veel tijdschriften gestaan zoals Fabulous Mama, Flair, Libelle, Margriet en Healthy you Magazine. Ook is Mom in Balance op televisie verschenen bij onder andere RTL editie NL. (Mom in Balance, z.j.)

3.7.3 Direct marketing

Het enige communicatiemiddel dat Mom in Shape heeft is een aparte folder die door de franchisenemers op plekken als scholen worden neergelegd. Waar en op hoeveel scholen de folders worden verspreid is niet bekend. (Diepen, 2015)

3.8 Merkarchitectuur

Het organisatiemerk van de Mom in Shape Workout is Mom in Balance.

Mom in Balance biedt diensten aan in de vorm van workouts en heeft dus geen tastbaar product zoals bijvoorbeeld een verpakking waar merknamen in terugkomen.

Als je kijkt naar de merknamen die Mom in Balance voert voor haar trainingen: de Zwanger Workout, de Back in Shape Workout en de Mom in Shape Workout kan worden

geconcludeerd dat ze gebruik maken van productmerken. Omdat Mom in Balance met productmerken werkt, kunnen de positioneringen van de workouts scherp op de wensen en behoefte van de doelgroep inspelen. Hoewel de positionering dus specifiek op de doelgroep gericht kan worden is het toch belangrijk dat Mom in Balance er voor zorgt dat de producten perceptueel bij elkaar passen omdat het merk relatief smal is en er weinig verschillende producten worden gevoerd.

Figuur 3.5: Merkarchitectuur Mom in Balance

3.9 Conclusie

Mom in Balance heeft een sterke en opvallende organisatie-identiteit.

De positionering van Mom in Shape claimt de overkoepelende waarde van de organisatie; in balans zijn met jezelf, je werk en je gezin en benadrukt in haar positionering de

betekenissen en consequenties; een goede conditie, een sterk lichaam en inspiratie van andere moeders.

de Zwanger Workout en Back in Shape Workout vinden meer aansluiting bij de

overkoepelende organisatie Mom in Balance. De Mom in Shape Workout sluit in mindere

Mom in Balance

Zwanger

mate aan bij de organisatie doordat haar doelgroep het meest afwijkt van de twee andere trainingen.

De marketingcommunicatie die specifiek op Mom in Shape is gericht is nihil. Mom in Balance maak vooral gebruik van online marketing en maakt in haar communicatie weinig tot geen onderscheid tussen de drie workouts. De trainingen worden vaak gezamenlijk gecommuniceerd. Ook werd duidelijk dat de externe communicatie vaker gericht is op de doelgroep van de Zwanger Workout en de Back in Shape Workout.

De Zwanger Workout en de Back in Shape Workout sluiten dus beter aan bij de organisatie Mom in Balance, worden meer gecommuniceerd en zijn succesvoller dan Mom in Shape wat betekent dat deze twee workouts als de flagship producten kunnen worden gezien van Mom in Balance. De Zwanger Workout en de Back in Shape Workout hebben een groot propositieverschil met de Mom in Shape Workout omdat Zwanger- en de Back in Shape Workout allebei zijn gericht rondom zwanger zijn, het lichamelijke herstel na de

zwangerschap en de mentale balans vinden tijdens en vlak na de zwangerschap. Mom in Shape daarentegen is een reguliere training voor alle vrouwen en moeders.

4 Concurrentieanalyse

In de concurrentieanalyse wordt een beeld geschept van het concurrentielandschap waar Mom in Shape zich in bevindt. Op deze manier wordt duidelijk welke posities de

concurrenten in de markt claimen en wat dit betekent voor de positionerings- en

marketingcommunicatiemogelijkheden van Mom in Shape. Ten eerste wordt aan de hand van het vijfkrachtenmodel de concurrentie in kaart gebracht. Vervolgens wordt van de drie belangrijkste interne concurrenten (die in overeenstemming met Mom in Balance zijn uitgekozen) de organisatie, de positionering en de marketingcommunicatie omschreven. Het hoofdstuk eindigt met een conclusie.

In document Adviesrapport Mom in Shape Workout (pagina 32-35)