• No results found

instrumenten subregio Rijnstreek

 

Bestaande instrumenten jongerenloket voor werkloze jongeren 

s een stevig arbeidsmarktbeleid neergezet door de ketenpartners. 

Voor deze doelgroep is reed  

Dat is o.a. in de volgende punten terug te vinden: 

1.    deze groep wordt scherp gemonitord door de ketenpartners. Die zijn heel alert op een toename van  jongeren die gebruik maken van een uitkering.   

2.    alle jongeren tot 27 jaar die een beroep doen op de WWB of reeds een WWB‐uitkering hebben zitten in  een re‐integratietraject, 

3.    In het Werkplein Rijnstreek is een jongerenloket ingesteld, de moeilijkste groep jongeren wordt daar  individueel besproken door het 'A‐team', door een aantal medewerkers vanuit verschillende 

',  disciplines om snel en effectief met jongeren aan de slag te gaan die de 'boot (dreigen te) missen  4.   In het meerjarenbeleidsplan is als één van de drie pijlers het tegengaan van instroom in de WWB 

benoemd, o.a. door het inzetten van EVC‐instrumenten8 om het behalen van startkwalificaties te  stimuleren voor iedereen die hier nog niet over beschikt. 

 

Naar aanleiding van het rapport ‘Tegen de stroom in’9 gaan de MBO‐instellingen alle aanstaande  schoolverlaters ondervragen naar hun toekomstplannen met als doel de groep op te sporen die interesse  heeft om een jaar langer op school te blijven om zo op een niveau hoger te worden gekwalificeerd. Degenen  die aangeven te gaan werken worden in november 2009 door het UWV gecontroleerd om te zien of ze  werkelijk aan de slag zijn. 

 

Daarnaast heeft een ‘crisisteam’ vanuit de Gemeente Alphen aan den Rijn een plan van aanpak opgesteld om  de gevolgen van de kredietcrisis in brede zin op te vangen, met name voor de kwetsbare groepen binnen de  gemeente zoals uitkeringsgerechtigden. De stuurgroep Jongerenloket verwijst voor algemene maatregelen 

ie ook een positief effect hebben op de positie van jongeren dan ook naar dit plan. 

d  

Vanuit het RMC is het behalen van een startkwalificatie en het tegengaan van voortijdig schoolverlaten de  afgelopen twee jaar geïntensiveerd (jongeren tot 23 jaar). In het kader van het RMC is een breed 

programma opgezet gericht op de versterking van de zorgstructuur op de scholen, verbeteren van het  coachend vermogen van docenten en intensiveren van trajectbegeleiding. 

De verlengde leerplicht (kwalificatieplicht) is van kracht geworden en er is een regionaal werkende  kwalificatiemedewerker van start gegaan. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat er geen acties  verricht worden voor de voortijdig schoolverlaters van 23 tot 27 jaar. 

 

Bestaande instrumenten Nuggers 

Op grond van de huidige mogelijkheden vanuit het participatiebudget voeren de gemeenten op dit moment  het volgende Niet UitkeringsGerechtigen beleid (NUG): 

ƒ De Gemeente Alphen ad Rijn stelt zich als doel personen ouder dan 27 jaar (onder de 27 valt men  vesteren in jongeren) met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te  m.i.v. 1‐7‐09 onder de Wet in

      

8 EVC is een methode om in de praktijk behaalde competenties, opgedaan met beroepsgerichte werkervaring, vast te stellen en daaraan een certificaat of (deel)diploma aan te verlenen.

9

bemiddelen naar arbeid. Dit betreft personen die langer dan 6 maanden geen inkomsten uit arbeid  of uitkering hebben en gedurende dat half jaar niet bij het UWV Werkbedrijf stonden 

ingeschreven, noch een diploma haalden op niveau van de startkwalificatie of hoger. Voor de groep  Nuggers zijn de reguliere re‐integratetrajecten beschikbaar. De financiering valt binnen het  Participatiebudget. 

ƒ De Gemeente Alphen aan den Rijn heeft er onlangs voor gekozen om geen inkomensgrens voor    Nuggers te hanteren, om zo de aanpak mogelijk te maken voor alle Nuggers die zich melden bij de gemeente. 

ƒ Het NUG‐beleid van de overige gemeenten ziet er als volgt uit: de ISD De Rijnstreek stelt zich ten  doel bijstandsgerechtigden tot 65 jaar, ANW’ers en Nuggers te ondersteunen bij de inschakeling in  de arbeid. Indien nodig worden hierbij re‐integratieinstrumenten ingezet. Voor de Nuggers geldt  een inkomensgrens van 120 procent van de bijstandsnorm. Indien het inkomen hoger ligt, dan kan  geen aanspraak worden gemaakt op de inzet van re‐integratie‐instrumenten. 

Bestaande instrumenten leerwerkbanen

In de Rijnstreek vinden verschillende activiteiten plaats die zich concreet richten op het verwerven van stage en leerwerkbanen.

A. Kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven

De kenniscentra zijn wettelijk verantwoordelijk voor een toereikend aantal stage en leerwerkbanen voor het (V)MBO onderwijs. Daarover voeren zij overleg met de branches, de scholen en bezoeken dagelijks bestaande en nieuwe leerbedrijven. De regio Rijn Gouwe telt 9.800 erkende leerbedrijven met ong. 19.600 stage en leerwerkplekken. Jaarlijks vallen er ong. 10% (980) af, die opnieuw geworven moeten worden. Vanaf 2005 neemt het aantal leerbedrijven jaarlijks met 5% toe. Vanaf 2008 stagneert deze toename en voor 2010 wordt er een teruggang verwacht. De regio Holland Rijnland – Rijnstreek neemt ong.

65% van de aantallen In Rijn Gouwe voor haar rekening. De kenniscentra stellen de leerbedrijven beschikbaar in een openbaar register www.stagemarkt.nl.

B. Leven Lang Leren Rijn Gouwe

"In regio Rijn Gouwe wordt in het kader van Leven Lang Leren al een aantal jaren samengewerkt om in eerste instantie zittend personeel op, om of bij te scholen en het inrichten van een leerwerkloket. O.g.v. de subsidie mogelijkheden voor werkende voortijdig schoolverlaters of met werkloosheid bedreigde voortijdig schoolverlaters is er een derde subsidieaanvraag ingediend. Deze is in principe ook toegekend. Dit betekent dat partijen in de regio hard aan het werk gaan met deze doelgroep op te speuren en te ondersteunen met een EVC-traject en een daarop volgend duaal traject. Met als doelstelling jongeren "arbeidmarktproof" te maken voor de korte en lange termijn."

C. Convenant VSV 

Op 20 mei 2008 is het convenant VSV afgesloten tussen de staatssecretaris van onderwijs en de RMC regio  1) overgang Voortgezet Middelbaar Ber

ing  2) Loopbaanorientatie‐ en begeleid 3) Zorg op school 

4) Verzuim melden en aanpakken. 

   

Bestaande instrumenten vanuit RMC 

Doelgroep: 18‐23 met scholingsperspectief. Dit houdt in, dat jongeren die een te grote zorgvraag hebben,  niet in aanmerking komen voor trajectbegeleiding. 

entraal doel is het toeleiden naar een startkwalificatie10.  C

 

is de Jonge Krijger ingehuurd. 

Voor de trajectbegeleiding  Zij bieden vier produkten: 

      Omvang 2009 Rijnstreek 

1) Opsporing jongeren/uitvoeren huisbezoeken         

       

       

      660 

   

2) Trajectbegeleiding voor voortijdig schoolverlaters             80  3)       jdig      30  

Intensieve trajectbegeleiding voor voorti atiek  schoolverlaters met multi‐problem

4) Behandeling verzuimmeldingen            20   

010 is het bestaande contract toereikend. In 2010 worden dezelfde instrumenten ingezet.  

Voor 2009 en 2  

Bestaande instrumenten ID College 

Bestaande instrumenten die het ID College aanbiedt zijn: 

- reguliere BOL‐BBL opleidingen, 

- AKA (Arbeidsmarkt gekwalificeerde assistent opleiding). 

Voor oplopende jeugdwerkloosheid zijn nog ontwikkeld: 

‐  Duale trajecten met mogelijkheid doorstroming BBL of BOL van het MBO. Het gaat om jongeren, die al  wel een voorkeur hebben voor een bepaalde branche maar zich hierbinnen verder willen oriënteren. 

Onderdelen van deze trajecten zijn Werk orientatie en theorie, 

  Werkorientatie duurt 4 maanden en bestaat uit excursies naar bedrijven, praktijklessen en stage. 

‐  Leerwerktrajecten voor leerlingen van 16‐17 jaar voor leerlingen die geen regulier onderwijs kunnen  volgen, 

Toeleidingstrajecten in de sectoren administratie, zorg, kinderopvang en winkelassistent. 

‐   

Bestaande instrumenten vanuit Leerplicht 

anuit leerplicht worden de instrumenten Op de Rails en Herstart ingezet. 

V  

Op de rails 

De doelgroep b n10‐17 jaar met ernstige gedragsproblemen. 

 

estaat uit leerlingen va

       

10 Voor de doelgroep 23‐27 bestaat er nu geen RMC‐trajectbegeleiding. Het RMC mag dit gezien de  wetgeving niet aanbieden. RMC doelgroep loopt tot 23 jaar. 

De leerlingen zijn afkomstig uit regulier onderwijs. 

Het primaire doel is terugkeer naar een school voor regulier onderwijs. Als dit niet mogelijk is, wordt  nde onderwijsplek. 

gezocht naar een andere passe  

Herstart 

De doelgroep zijn leerplichtige leerlingen,die om diverse redenen langdurig thuiszitten. 

Het primaire doel is de leerling weer te laten wennen aan school en het bepalen van een passende  iszitter binnen het regulier óf speciaal onderwijs. 

onderwijsplek voor de thu  

 

Extra inzet en instrumenten Rijnstreek 

De partijen die in de Rijnstreek betrokken zijn bij het convenant jeugdwerkloosheid en ook bij het  jongerenloket Rijnstreek hebben een pakket maatregelen geformuleerd om, in aanvulling op de bestaande  samenwerking en het bestaande instrumentarium, de positie van jongeren op de arbeidsmarkt te 

versterken en de jeugdwerkloosheid te bestrijden. 

 

Dit pakket bestaat deels uit het intensiveren van de huidige aanpak, zoals nog betere samenwerking in de  keten, nog sneller en beter de jongeren begeleiden (m.n. in de startfase na aanmelden) en deels uit nieuwe 

de aanpak meer compleet te maken. 

activiteiten om   

De volgende aandachtspunten c.q. acties zijn genoemd om de aanpak te intensiveren en uit te breiden: 

1.  Scherp monitoren ontwikkelingen regio: maandelijks analyse/vergelijking cijfers op   hoofdlijnen  UWV Werkbedrijf en gemeenten in aanvulling op de huidige kwartaalanalyse, 

2.  Alle partijen zetten zich in op een nog betere samenwerking, zodat er geen jongeren   ‘tussen wal en  schip’ raken. Daartoe monitort het Jongerenloket elke jongere die zich   aanmeldt. De stuurgroep  bewaakt de voortgang van het proces en houdt toezicht op de   onderlinge samenwerking11. Er 

tspun zijn hierbij twee specifieke aandach ten: 

A.  krijgen alle jongeren tot 27 jaar tijdig een passend aanbod gericht op werk, 

a n? 

B. krijgt elke jongere zonder startkwalificatie een traject gericht op het behalen ervan  angebode 3.  uitbreiden, indien nodig, van capaciteit (tijdelijk) van klantmanagers afhankelijk van   toename 

instroom WWB, toename aanvragen schuldhulpbemiddeling en toename   aanvragen bijzondere  bijstand. Specifiek voor jongeren is besloten om de capaciteit met 2  fte. uit te breiden zodat een fysiek  jongerenloket kan worden ingericht, vooralsnog voor   een periode van een jaar. De reden is dat  jongeren die zich nu melden, 4 tot 5 weken   moeten wachten voordat ze daadwerkelijk voor een  gesprek worden opgeroepen, hetgeen   als te lang wordt ervaren door alle partijen. Deze inzet beoogt  een preventieve werking op   de instroom in de WWB van jongeren en een nog snellere reactie  vanuit het jongerenloket   op voortijdig schoolverlaten. Verdere uitbreiding van de capaciteit is  gewenst, 

4.  De A‐3 academie ontwikkelt een programma gericht op jongeren, de ‘Jongerenacademie’, 

      

11 In het rapport ‘Aanpak harde kern jeugdwerklozen’ van de Algemene Rekenkamer (2008), wordt geconstateerd dat bij gemeenten in het algemeen de samenwerking tussen partners beter kan en zeker ook tussen de

SUWI-5.  Aanhaken bij het initiatief vanuit het ministerie SZW om de arbeidsparticipatie van jongeren met een  arbeidshandicap te bevorderen. Een jobcoach kan de overstap van onderwijs naar arbeid 

vergemakkelijken. De gemeente kan via voorlichting aan scholen deelname stimuleren.  

6.  Vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid vanuit de drie O’s, onderwijs, ondernemers en overheid  kunnen de gemeenten een actieve rol spelen om werkgevers(verenigingen) te betrekken bij het  arbeidsmarktbeleid (voor jongeren), bijvoorbeeld door het creëren van leerwerkbanen (BBL‐banen)  te stimuleren en het behalen van startkwalificaties voor werkende jongeren aan te moedigen,  bijvoorbeeld met het opzetten van een campagne, 

7.  Extra opleidingsplaatsen regelen voor jongeren die het praktijkonderwijs verlaten en niet in  aanmerking komen voor instroom in de WSW, maar nog weinig kans op de reguliere arbeidsmarkt  hebben. De sociale werkvoorziening stelt voor om voor vier beroepsrichtingen (assistent schoonmaak, 

n,  assistent‐hovenier, horeca‐assistent, heftruckchauffeur) opleidingsplaatsen aan te biede 8.  trajectbegeleiding vanuit het RMC uitbreiden naar de groep van 23 tot 27, dit betreft de 

startkwalificatieplicht voor deze groep die met de invoering van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ)  in werking zal treden, 

9.  In het kader van een BBL‐opleiding is een opleidingsplaats in een gecertificeerd leerbedrijf 

noodzakelijk. Het aanbod van BBL plaatsen is beperkt. Werkgevers zijn in deze tijd terughoudend met 

10.  Project leren en werken. De subsidie‐aanvraag RPA is gehonoreerd, waarmee er budget vrijkomt om  meer leerwerkbanen in te zetten. Er dient nog bekeken te worden of en hoe de groep jongeren hierin  mee kunnen worden genomen, 

11. Voorzieningen werkgevers. Werkgevers kunnen gestimuleerd worden meer jongeren in dienst te  nemen, dan wel stages of leerwerkbanen aan te bieden, bijvoorbeeld door het inzetten van  loonkostensubsidies, specifiek gericht op jongeren,  

  12. Voorschakeltraject inzetten om de instap op de arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Voor jongeren

waarvoor de stap naar een (leerwerk)baan nog te groot is, 

13. Huisbezoeken bij jongeren. Er is een groep jongeren die door instanties moeilijk te benaderen is  omdat deze groep zich niet uit zichzelf meldt. Dit terwijl ze wel zonder uitkering thuis kunnen zitten  zonder werk en opleiding. Via huisbezoeken kan deze groep wel worden bereikt, 

ls  14. Opvolging respons I/D‐College vertrokken jongeren. Nog te weinig is in zicht waar jongeren blijven a

ze het MBO‐onderwijs verlaten, 

15. schuldhulpproject jongeren (o.a. voorlichting op scholen). Veel jongeren kunnen niet deelnemen aan  reguliere schuldsaneringstrajecten omdat ze geen vast inkomen hebben. Landelijk kampt 30% van de  jongeren met schulden, het blijkt dat 5% van de Amsterdamse ROC‐leerlingen problematische  schulden heeft, een indicatie dat dit een aanzienlijk probleem is bij de groep jongeren, 

16. Het beleid inzake leerplicht kan verder worden uitgewerk in de gemeente Alphen aan den Rijn, daar is  extra capaciteit voor nodig, 

beter  17. Versterking van de uitvoering leerplicht is gewenst in de gemeente Alphen aan den Rijn, m.n. om 

cijfermatig inzicht te krijgen in de ontwikkelingen. Daar is extra capaciteit voor nodig, 

18.   Inventariseren scholingsvraag en het toeleiden naar scholing. Dit voorstel is gericht op jongeren  zonder startkwalificatie, die een beperkt traject nodig hebben. Trajectbegeleiding wordt ingezet, 

 

et gaat om de volgende  nstrumenten: 

H i

1. Oprichten werkpool 

  Als gevolg van de economische crisis zijn veel werkgevers huiverig om jongeren in dienst te nemen,  maar kunnen ze wel bereid zijn jongeren in te huren via ‘uitzendconstructies’. Een werkpool voor  jongeren, direct aangehangen onder het jongerenloket, voorziet in deze behoefte. RMC biedt dit  instrument in de leeftijd van 18‐23 niet. RMC biedt trajectbegeleiding en huisbezoek. Vanuit  Jongerenloket is signaal gekomen, dat dit instrument in de Rijnstreek ontbreekt. In Midden_Holland  biedt Promen (SW van Midden‐Holland) opstapbanen aan. 

  Twee varianten van de werkpool worden voorgesteld, een voor kwetsbare jongeren/vroegtijdig  schoolverlaters en een voor jongeren met een korte afstand tot de arbeidsmarkt. 

2. Empowermentraining 

  Dit instrument is bedoeld om jongeren beter inzicht te geven in hun eigen mogelijkheden op    de arbeidsmarkt en hoe deze versterk kunnen worden, zodat jongeren gemotiveerd worden terug 

naar school te gaan of bijscholing te gaan volgen. Iets dergelijks wordt nog niet geboden door RMC. 

3. Extra inzet jongerenloket 

  Om grote aantal jongeren snel en goed te kunnen helpen die zich nu aanmelden en ondersteuning  nodig hebben is extra personele capaciteit nodig, in ieder geval tijdelijk. De partners in het  jongerenloket hebben vanaf juli 2009 reeds twee fte. extra ingezet, maar dit is niet voldoende. 

4. Communicatiecampagne 

  Er zijn geen folders vanuit het jongerenloket speciaal gericht op jongeren. Aangezien er een groep  jongeren is die moeilijk bereikbaar is voor de samenwerkende partijen, is er behoefte aan  communicatiemiddelen zoals foldes om hen beter te bereiken en te informeren. 

5. Inzetten van EVC­trajecten 

  Het jongerenloket kan wel een scan doen of een jongere in aanmerking komt voor een EVC‐traject, er  zijn echter geen financiële middelen om de trajecten zelf te vergoeden. Met name voor de groep  werkende jongeren zonder startkwalificatie is dit een goed middel om de hen positie te versterken. 

Werkgevers zijn echter vaak niet bereid de kosten te dragen van een dergelijk traject. 

6 Scholingsbudget voor jongeren 

  Voor die jongeren, waar geen voorliggende voorzieningen voor zijn, is het inzetten van  scholingsbudget een gewenst instrument. Het gaat om situaties waar scholing voor een jongere 

7 Loonkostensubsidie voor jongeren zonder werk en uitkering 

  Aanvullend op de loonkostensubsidies die de gezamenlijke partijen reeds inzetten, is het gewenst  deze ook in te zetten voor een doelgroep waarvoor deze nog niet beschikbaar is, de jongeren zonder  werk en uitkering. 

.

8. Activiteitengeld voor kwetsbare jongeren 

  Voor een kwetsbare groep jongeren zoals zwerfjongeren en leerlingen die (voortijdig) van de  praktijkschool komen, is maatwerk nodig. Het betreft dan specifieke acties/ondersteuning in  aanvulling op wat er vanuit de reguliere’ dienstverlening van het jongerenloket ingezet wordt. Er  zijn verschillende instrumenten die kunnen worden ingezet. Daarom is een onderverdeling gemaakt  in: 

b. Toeleiding Praktijkschoolleerlingen naar arbeidsmarkt. 

Doel is leerlingen van goede stageplaatsen te voorzien en leerlingen te matchen met voor de doelgroep geschikte vacatures. De Praktijkschol Groene hart heeft een transitie ingezet naar de sectoren groen en metaal, sectoren waar ze nog niet actief in is. Op basis economische analyse komt naar voren, dat voor deze leerlingen in deze sectoren geschikte vacatures te vinden zijn,

c. Zorg-Scholingstraject Arbeidsinpassing. Deze aanpak is gericht op jongeren die die vallen tussen de AWBZ voorziening en te weinig leerbaar zijn voor een

leerwerktraject. Zorgboerderij de Sleutelbloem biedt als erkend leerwerk-bedrijf Jongeren die voor 20% “leerbaar”zijn leerwerktrajecten aan. Jongeren die buiten de AWBZ en het leerwerktraject vallen, worden nu wel opgenomen, maar hier is geen vergoeding voor. Dit zijn jongeren die nu geen vorm van dagbesteding en geen uitkering (WW, WWB, WAJONG) hebben.

9 Intensieve werkgeversbenadering 

  Aanvullend op de werkgeversbenadering die er nu is vanuit het Wwerkplein, is er behoefte om  specifiek voor jongeren, een extra inzet te plegen vanuit de regio om werkgevers actief te betrekken  bij de aanpak jeugdwerkloosheid. 

.

10. Begeleiding/coaching in het MKB 

  Belangrijk is dat er meer leerwerkbanen worden gerealiseerd bij werkgevers, BBL‐ en BOL‐plekken,  stages etc. zodat jongeren een goede kans krijgen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Daarbij is het  erg belangrijk dat de jongeren goed begeleid worden om uitval te voorkomen en om er voor te  zorgen dat ze goede werkervaring opdoen. Niet alle werkgevers zijn in staat zelf goede begeleiding  te bieden. Een belangrijk instrument is om extra begeleiders aan te stellen, aangehaakt bij 

bijvoorbeeld het jongerenloket, om dit bieden. 

11.  Scholingstraject Toeleiding Startkwalificatie 

Jongeren via een traject van drie maanden toeleiden naar scholing en of een combinatie van scholing en werk.

Nadere uitwerking instrumenten   

e hierboven genoemde voorgestelde instrumenten worden hier nader uitgewerkt per instrument. 

D

 

Naam instrument   Werkpool A 

aters (23‐27 jaar) zonder werk en startkwalificatie 

lgroep  n 2009, 5 in 2010. 

· Jongeren via de werkpool A baan de mogelijkheden bieden om ervaring op te doen en door 

Trekker  ISD De RijnstreekGemeenten 

Uitvoerders 

U  

itvoeringstermijn  S

 

eptember 2009 tot en met 2011 

Naam instrument   Werkpool B  Doelgroep 

Trekker  Gemeenten 

Uitvoerders 

itvoeringstermijn  S

 

eptember 2009 tot en met 2011 

Naam instrument   Empowerment training (verschillende varianten mogelijk)  Voortijdig schoolverlaters (18‐27jaar) zonder werk 

lgroep  30 in 2009 

Jongeren een mogelijkheid bieden om zicht te krijgen op de arbeidsmarkt, hun eigen 

*Voorbereiden van een sollicitatiegesprek 

*Maken van persoonlijk actieplan  standen 

*Ontdekken van persoonlijke weer Omgaan en vragen van feedback. 

*  

Empowerment trajecten ARC 

De doelstelling van ARC is jongeren de mogelijkheid bieden om zicht te krijgen op de  arbeidsmarkt, hun eigen competenties en interesses, beroepsmogelijkheden en de  mogelijkheden om hun startpositie om de arbeidsmarkt te betreden te verbeteren. 

Met als einddoel: naar arbeid, naar arbeid inclusief op‐ en/of bijscholing en in een enkel geval  terug naar school. 

De acties die onderdeel uitmaken van ARC zijn: 

tiecentrum (ARC) op een sportpark in Alphen a/d Rijn. 

· Opzetten van een arbeidsrealisa

· Verhoging bewustzijn jongeren 

· Opdoen kennis en vaardigheden 

igheid, heftruckbewijs, bedrijfshulpverlening) 

· Behalen certificaten (VCA veil

beroepentest 

· Competentie‐ / 

· EVC onderzoek  ng 

· Outdoortraini

· Sport en spel   

Talents 

Talents wordt opgezet door een groep jongeren uit een specifieke wijk. In samenwerking met  jongerenorganisaties worden er jongeren geselecteerd. Deze groep zal bestaan uit jongeren die  in staat zijn en getraind worden om andere jongeren te begeleiden en te ondersteunen en die  een voortrekkerrol kunnen hebben/zijn voor andere jongeren. De geselecteerde jongeren  hebben ook een voorbeeldfunctie (rolmodel). 

De jongerencoaches gaan outreachend andere jongeren benaderen. De doelgroep voor Talents  zijn vooral werkende jongeren zonder startkwalificatie, werkzoekenden die ondersteuning  nodig hebben bij het vinden van werk en met werkeloosheid bedreigden. 

De jongerencoaches gaan outreachend andere jongeren benaderen. De doelgroep voor Talents  zijn vooral werkende jongeren zonder startkwalificatie, werkzoekenden die ondersteuning  nodig hebben bij het vinden van werk en met werkeloosheid bedreigden.