• No results found

Aanvullend op de loonkostensubsidies die de gezamenlijke partijen reeds  inzetten, is het gewenst deze ook in te zetten voor een doelgroep waarvoor deze

nog niet beschikbaar is, de jongeren zonder werk en uitkering.

 

idie voor 

3. Extra inzet op jongerenloket

De formatie van het jongerenloket wordt uitgebreid met twee extra trajectbegeleiders om meer tijd beschikbaar te hebben voor begeleiding van de meest kwetsbare jongeren en voortijdig schoolverlaters zonder werk. Tevens wordt er een extra inspanning geleverd om Vsv-ers die niet in beeld zijn op te sporen.

4. Optimaliseren instrumentarium van de keten

In de regio wordt voor een half jaar iemand aangesteld die het bestaande instrumentarium van de ketenpartners (jongerenloket, sociale diensten en UWV Werkbedrijf) doorlicht.

Hieruit komt een advies over optimalisatie van het bestaande instrumentarium en toe te voegen trajecten. Hierin wordt ook het werkleeraanbod dat in het kader van de Wet Investeren in Jongeren wordt ontwikkeld meergenomen. Er is behoefte aan meer eenduidigheid en een breder aanbod t.a.v. inzet van instrumenten in de regio.

5.                Begeleiding/coaching in het MKB 

Belangrijk is dat er meer leerwerkbanen worden gerealiseerd bij werkgevers, BBL‐ en BOL‐plekken, stages  etc. zodat jongeren een goede kans krijgen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. 

6. Schuldhulpverlening jongeren

Jongeren met schulden verkiezen reguliere arbeid boven scholing. Deze jongeren zijn niet te motiveren om  weer een opleiding te volgen. Daarom is het aan te bevelen jongeren met schulden direct hulpverlening aan  te bieden naast een traject naar scholing en/of werk. 

7.              Scholingsbudget voor jongeren 

Voor die jongeren, waar geen voorliggende voorzieningen voor zijn, is het inzetten van scholingsbudget een gewenst instrument. Doelstelling is minimaal het behalen van arbeidsrelevante deelcertificaten en maximaal het behalen van een erkend diploma (kwalificerend).

  8.                 

  Communicatiecampagne 

Er zijn geen folders vanuit het jongerenloket speciaal gericht op jongeren. Aangezien er een groep jongeren  is die moeilijk bereikbaar is voor de samenwerkende partijen, is er behoefte aan communicatiemiddelen 

bereiken en te informeren. 

zoals folders om hen beter te   

   

Holland Rijnland en Rijnstreek in onderzoek 

Daarnaast zullen de onderstaande instrumenten in 2009 door de projectorganisatie getoetst worden op effectiviteit en haalbaarheid. Tevens zal ook gekeken worden of ze

ijk additioneel zijn. Als er nog middelen beschikbaar zijn er het zijn effectieve, bare en additionele activiteiten dan kunnen ze wellicht ook in 2009 gestart worden.

daadwerkel haal  

1.  Scholing voor WaJong­jongeren 

Steeds meer jongeren met WAJONG melden zich bij het Jongerenloket. Ze ontvangen een uitkering van het  UWV en kunnen voor begeleiding een beroep doen op het UWV. Toch komen deze jongeren steeds meer  naar het Jongerenloket omdat de mogelijkheden van passende trajecten vanuit het UWV soms niet afdoende  blijken te zijn met name als het scholing of oriëntatie betreft. Jongeren met Wajong die verder willen leren  ondervinden vaak de belemmering dat de WAJONG‐status een belemmering vormt voor toelating tot  (vervolg)onderwijs, vooral als ze ook op een praktijkschool hebben gezeten. Een traject bij het 

Oriëntatiejaar van het ROC is voor WAJONG‐ers ook niet beschikbaar omdat het UWV dit niet bekostigd en  de gemeenten het niet financieren omdat het UWV een voorliggende voorziening is. Wanneer Wajongers  willen gaan werken dan draagt het Jongerenloket deze jongeren over aan het UWV (arbeidsdeskundige) of  een re‐integratiebureau. 

Voor  oriëntatie  en  scholing  is het  wenselijk  dat  er  meer  (financiële)  middelen  beschikbaar  komen  op  het  gebied  van  oriëntatie  en  scholing.  Daarnaast  is  het  wenselijk  dat  de  reguliere  onderwijsmogelijkheden  (beter) beschikbaar komen voor deze jongeren. Hiertoe wordt onderzocht: 

ƒ Op welke wijze MBO‐scholing beschikbaar kan worden voor deze jongeren 

ƒ Vanuit het actieplan financiering van trajecten mogelijk te maken voor WAJONG‐ers voor  oriëntatie en sociale activering 

 

4.5. Wegnemen belemmeringen bij werkgevers

Door de economische crisis is er vraaguitval ontstaan bij werkgevers. Diverse gemeenten hebben zich  voorgenomen om deze vraaguitval te verminderen door het initiëren van allerlei acties. Daarop hebben de  diverse gemeenten (beleid)maatregelen getroffen om de werkgevers te ondersteunen. 

Deze beleidsvoornemens en maatregelen zijn voorwaardenscheppend om werkgevers de mogelijkheid te bieden leerwerkbanen en stageplaatsen te kunnen behouden of te creëren.

In het kader van sociale return kunnen gemeenten afspraken maken over het aannemen en inzetten van jongeren bij het aanbesteden van opdrachten. Daarnaast zijn er algemene maatregelen van de rijksoverheid met betrekking tot de bouwplanning. Consequentie daarvan is dat een aantal bouwprojecten door kunnen gaan, ook in de subregio Rijnstreek.

Met de crisismaatregelen en de algemene maatregelen kan een kruisbestuiving ontstaan van economische maatregelen en arbeidsmarktmaatregelen. Bij goed volgen van de werkgevers en het inzetten van de maatregelen kan daarmee door werkgevers een aandeel geleverd worden in de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. De economische maatregelen die opgenomen zijn in gemeentelijke beleidsplannen worden in dit actieplan

et uitgebreid benoemd, maar zijn wel mede leidraad voor de acties die op het gebied van dsmarkt worden genomen en in dit actieplan zijn opgenomen.

ni de arbei  

Werkgevers die gebukt gaan onder de economische recessie zullen op kosten besparen en minder risico’s  nemen. Jongeren dreigen hiervan het slachtoffer te worden. Het ontzorgen van de werkgevers en het  oplossen van de onmogelijkheden bij werkgevers ontstaan door de recessie kunnen kansen opleveren voor  jongeren om de benodigde werkervaring op te doen of toch in dienst te blijven. De gemeenten in Holland  Rijnland en de Rijnstreek hebben in dit actieplan een pakket aan maatregelen opgenomen die werkgevers  moet ondersteunen om jongeren werk te beiden of een leerwerkplaats te bieden. Deze maatregelen worden  per subregio uitgesplitst. 

   

Holland Rijnland in uitvoering 

De volgende instrumenten kunnen in 2009 al ingezet worden. Deze instrumenten zijn additioneel op de  activiteiten van het Colo, UWV en het ROC. Deze instrumenten zijn als verzamelpost opgenomen in de  begroting: 

1. Oprichten werkpool

Als gevolg van de economische crisis zijn veel werkgevers huiverig om jongeren in dienst te nemen, maar kunnen ze wel bereid zijn jongeren in te huren via ‘uitzendconstructies’.

De gemeente Leiden en Leiderdorp detacheren al uitkeringsgerechtigden via de DZB bij werkgevers. Deze constructie kan wellicht uitgebreid voor specifieke jongeren.

2.                  Loonkostensubsidie voor 

jongeren zonder werk en uitkering 

Aanvullend op de loonkostensubsidies die de gezamenlijke partijen reeds  inzetten, is het gewenst deze ook in te zetten voor een doelgroep waarvoor deze  nog niet beschikbaar is, de jongeren zonder werk en uitkering.

 

3               Intensieve werkgeversbenadering

 

 

Aanvullend op de werkgeversbenadering die er nu is vanuit het Werkplein, is er behoefte een extra  inzet te plegen vanuit de regio om werkgevers actief te betrekken bij de aanpak jeugdwerkloosheid. Dat  gebeurt vanuit de optiek dat werkgevers ondersteund worden bij hun (toekomstige) vraag op de  arbeidsmarkt en de bewustwording daarvan 

 

Holland Rijnland in onderzoek

 

Daarnaast zullen de onderstaande instrumenten in 2009 door de projectorganisatie getoetst worden op effectiviteit en haalbaarheid. Tevens zal ook gekeken worden of ze daadwerkelijk additioneel zijn. Als er nog middelen beschikbaar zijn er het zijn effectieve, haalbare en additionele activiteiten dan kunnen ze wellicht ook in 2009 gestart worden.

1. Verstevigen betrokkenheid werkgevers

Rol van werkgevers versterken via bestaande structuren op basis van regionale contacten.

Betrokkenheid verhogen op basis van het belang voor de economie, eigen branche en eigen bedrijf om plekken te bieden.

2. Formulierenbrigade werkgevers

Veel bedrijven geven aan af te zien van het gebruikmaken van instrumenten zoals

loonkostensubsidie of scholingbudgetten, omdat zij geen capaciteit vrij kunnen maken voor de formulierenlast die deze instrumenten met zich mee brengen. Dit terwijl zij vaak wel bereid zijn een jongere een kans te geven in het bedrijf, of medewerkers tijdig willen opscholen om daarmee een betere basis op de arbeidsmarkt te creëren. Werkgevers kunnen tegemoet getreden worden door zoveel mogelijk formulierenlast weg te halen bij de werkgever.

3.  Traineebanen 

Jongeren via een traineebaan de mogelijkheden bieden om ervaring op te doen met een tweeledig doel. Ten eerste jongeren te motiveren om als nog een startkwalificatie te behalen, ten tweede werkgevers de mogelijkheid bieden ervaring op te doen met de jongere in de hoop dat er daarna een vaste aanstelling (en indien nodig scholing) aangeboden wordt.

4. Vrijwilligers leerbanen

Oriënteren op de arbeidsmarkt voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt met vrijwilligerswerk.

5. Oriëntatie leerbanen

Oriënteren op de arbeidsmarkt voor de duur van 3 maanden met als doel ervaring en kennis opdoen van de sector. Vervolg terug naar school of baan in de sector vervullen.

Rijnstreek in uitvoering

De volgende instrumenten kunnen in 2009 al ingezet worden. Deze instrumenten zijn additioneel op de  activiteiten van het Colo, UWV en het ROC. Deze instrumenten zijn als verzamelpost opgenomen in de  begroting: 

 

1.                  Oprichten werkpool 

Als gevolg van de economische crisis zijn veel werkgevers huiverig om jongeren in dienst te nemen, maar kunnen ze wel bereid zijn jongeren in te huren via ‘uitzendconstructies’.

2.                  Loonkostensubsidie voor 

jongeren zonder werk en uitkering 

Aanvullend op de loonkostensubsidies die de gezamenlijke partijen reeds inzetten, is het gewenst deze ook  in te zetten voor een doelgroep waarvoor deze nog niet beschikbaar is, de jongeren zonder werk en  uitkering. 

3                Intensieve werkgeversbenadering 

 

Aanvullend op de werkgeversbenadering die er nu is vanuit het Werkplein, is er behoefte een extra  inzet te plegen vanuit de regio om werkgevers actief te betrekken bij de aanpak jeugdwerkloosheid. Dat  gebeurt vanuit de optiek dat werkgevers ondersteund worden bij hun (toekomstige) vraag op de  arbeidsmarkt en de bewustwording daarvan. 

4.6. Optimaal functioneren van begeleiding van (kwetsbare) jongeren

In Holland Rijnland en de Rijnstreek is het jongerenloket de instantie waar onderwijs, UWV Werkbedrijf en  gemeentelijke sociale diensten samenwerken om jongeren terug te geleiden naar school, naar werk of een  combinatie van beide. Er zal een groter beroep gedaan worden op de dienstverlening van het jongerenloket. 

De formatie zal gedurende de looptijd van het actieplan worden uitgebreid om aan die vraag te kunnen  voldoen. De gemeenten in Holland Rijnland en de Rijnstreek hebben in dit actieplan een pakket aan  maatregelen opgenomen om de begeleiding van jongeren opptimaal te laten functioneren. Deze 

ubregio uitgesplitst. 

maatregelen worden per s  

 

Holland Rijnland in uitvoering 

De volgende instrumenten kunnen in 2009 al ingezet worden. Deze instrumenten zijn additioneel op de  activiteiten van het Colo, UWV en het ROC. Deze instrumenten zijn als verzamelpost opgenomen in de  begroting: 

 

1. Extra inzet op jongerenloket

De formatie van het jongerenloket wordt uitgebreid met twee extra trajectbegeleiders om meer tijd beschikbaar te hebben voor begeleiding van de meest kwetsbare jongeren en voortijdig schoolverlaters zonder werk. Tevens wordt er een extra inspanning geleverd om Vsv-ers die niet in beeld zijn op te sporen.

2. Optimaliseren instrumentarium van de keten

In de regio wordt voor een half jaar iemand aangesteld die het bestaande instrumentarium van de ketenpartners (jongerenloket, sociale diensten en UWV Werkbedrijf) doorlicht.

Hieruit komt een advies over optimalisatie van het bestaande instrumentarium en toe te voegen trajecten. Hierin wordt ook het werkleeraanbod dat in het kader van de Wet Investeren in Jongeren wordt ontwikkeld meergenomen. Er is behoefte aan meer eenduidigheid en een breder aanbod t.a.v. inzet van instrumenten in de regio.

3.                Begeleiding/coaching in het MKB 

Belangrijk is dat er meer leerwerkbanen worden gerealiseerd bij werkgevers, BBL‐ en BOL‐plekken, stages  etc. zodat jongeren een goede kans krijgen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. 

4. Activiteitengeld voor kwetsbare jongeren Maatwerkopl

mogel  

ossingen kunnen bieden daar waar voorliggende voorzieningen geen ijkheden bieden.

Rijnstreek in uitvoering

De volgende instrumenten kunnen in 2009 al ingezet worden. Deze instrumenten zijn additioneel op de  ctiviteiten van het Colo, UWV en het ROC. Deze instrumenten zijn als verzamelpost opgenomen in de  egroting:

 

a b

 

  Om grote aantal jongeren snel en goed te kunnen helpen die zich nu aanmelden en ondersteuning  nodig hebben is extra personele capaciteit nodig, in ieder geval tijdelijk. 

2.                  Begeleiding/coaching in 

het MKB 

Belangrijk is dat er meer leerwerkbanen worden gerealiseerd bij werkgevers, BBL‐ en BOL‐plekken, stages  etc. zodat jongeren een goede kans krijgen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. 

3.                  Activiteitengeld voor 

kwetsbare jongeren 

Voor een kwetsbare groep jongeren zoals zwerfjongeren en leerlingen die (voortijdig) van de praktijkschool  komen, is maatwerk nodig. Het betreft dan specifieke acties/ondersteuning in aanvulling op wat er vanuit  de reguliere’ dienstverlening van het jongerenloket ingezet wordt. 

   

Holland Rijnland en Rijnstreek in onderzoek

 

Daarnaast zullen de onderstaande instrumenten in 2009 door de projectorganisatie getoetst worden op effectiviteit en haalbaarheid. Tevens zal ook gekeken worden of ze

ijk additioneel zijn. Als er nog middelen beschikbaar zijn er het zijn effectieve, bare en additionele activiteiten dan kunnen ze wellicht ook in 2009 gestart worden.

daadwerkel haal   1.

 

Scholing voor WaJong-jongeren: zie paragraaf 4.4. (kwetsbare jongeren)

4.7. Overige instrumenten Holland Rijnland in uitvoering

De volgende instrumenten kunnen in 2009 al ingezet worden. Deze instrumenten zijn additioneel op de  activiteiten van het Colo, UWV en het ROC. Deze instrumenten zijn als verzamelpost opgenomen in de  begroting: 

1. Schuldhulpverlening(kwetsbare) jongeren

Jongeren met schulden verkiezen reguliere arbeid boven scholing. Deze jongeren zijn niet te motiveren om  weer een opleiding te volgen. Daarom is het aan te bevelen jongeren met schulden direct hulpverlening aan  te bieden naast een traject naar scholing en/of werk. 

2.              Inzetten van EVC­trajecten 

  Het jongerenloket kan wel een scan doen of een jongere in aanmerking komt voor een  EVC traject, er zijn echter geen financiële middelen om de trajecten zelf te vergoeden. 

3.              Scholingsbudget voor jongeren 

Voor die jongeren, waar geen voorliggende voorzieningen voor zijn, is het inzetten van scholingsbudget een gewenst instrument. Doelstelling is minimaal het behalen van arbeidsrelevante deelcertificaten en maximaal het behalen van een erkend diploma (kwalificerend).

  4.                 

  Communicatiecampagne 

Er zijn geen folders vanuit het jongerenloket speciaal gericht op jongeren. Aangezien er een groep jongeren  is die moeilijk bereikbaar is voor de samenwerkende partijen, is er behoefte aan communicatiemiddelen  zoals folders om hen beter te bereiken en te informeren. 

Holland Rijnland in onderzoek

1.  Realisatie van een leer/werkcentrum 

ƒ Met als voorbeeld o.a. de uitwerking van het Leer/Werkcentrum Zoetermeer zal zowel in de regio  Holland Rijnland als regio Rijnstreek invulling moeten worden gegeven, met gebruikmaking van  alle reeds beschikbare mogelijkheden, aan de realisatie van een organisatie, waarbij alle Jongeren   doorgeleid en begeleid worden naar een Werktraject, Leer/Werktraject of naar Scholing. Het is  van belang de expertise van alle ketenpartners hierbij in de intakefase wordt benut. 

ƒ In aansluiting op realisatie van Leer/Werkcentrum moet er een organisatie worden geformeerd  per regio, die zich bezig gaat houden om jongeren waarvoor niet direct een reguliere baan of  leerwerkplek gerealiseerd kan worden, middels loonkostensubsidie, beschikbaar gesteld door  gemeenten, alsnog een werk of leerwerktraject kan worden gezocht. De organisatie zal kennis  moeten hebben van verloning en in staat zijn ook gebruik te maken van alle financiële 

ondersteuningsmiddelen en ketenpartners,  die er beschikbaar zijn om werkgevers te motiveren  deze jongeren in te passen in hun werkorganisatie.  

Rijnstreek in uitvoering

De volgende instrumenten kunnen in 2009 al ingezet worden. Deze instrumenten zijn additioneel op de  activiteiten van het Colo, UWV en het ROC. Deze instrumenten zijn als verzamelpost opgenomen in de  begroting: 

1.  Empowermentraining 

Dit instrument is bedoeld om jongeren beter inzicht te geven in hun eigen