• No results found

Inleiding, doel en probleemstelling

Dit hoofdstuk bevat de geactualiseerde PAS-gebiedsanalyse voor het Natura 2000- gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid, onderdeel van de partiële herziening

Programma Aanpak Stikstof 2015-2021.

Deze PAS-gebiedsanalyse is geactualiseerd op de uitkomsten van AERIUS Monitor 15. Meer informatie over de actualisatie van AERIUS Monitor is te vinden in de partiële herziening Programma Aanpak Stikstof 2015-2021.

De actualisatie op basis van AERIUS Monitor 15 heeft geleid tot wijzigingen in de omvang van de stikstofdepositie en de ontwikkelruimte in alle PAS-gebieden. De omvang van de wijzigingen is verschillend per gebied en per habitattype.

Naar aanleiding van de geactualiseerde uitkomsten van AERIUS Monitor 15 blijft het ecologisch oordeel van Lingegebied & Diefdijk-Zuid ongewijzigd. Met het ecologisch oordeel is beoordeeld of met de toedeling van depositie en ontwikkelingsruimte de instandhoudingsdoelstellingen voor de voor stikstof gevoelige habitattypen en leefgebieden van soorten op termijn worden gehaald en/of behoud is geborgd. Daarnaast is beoordeeld of verslechtering van habitats en significante verstoring van soorten wordt voorkomen.

Met de komst van de Crisis- en Herstelwet op 31 maart 2010 is de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) wettelijk verankerd in de Natuurbeschermingswet. De

essentie van de PAS is het afspreken hoe op verschillende niveaus (generiek, provinciaal, gebiedsgericht) en vanuit verschillende sectoren (landbouw, industrie, verkeer en vervoer) bijgedragen wordt aan de aanpak van het stikstofprobleem. Twee belangrijke randvoorwaarden voor deze aanpak zijn dat bij een per saldo afnemende depositie van stikstof de doelen in de Natura 2000-gebieden worden gehaald en anderzijds maatschappelijke ontwikkelingen mogelijk zijn. De aanpak kan zich richten op de bronnen, bijvoorbeeld de landbouwbedrijven, maar ook op het nemen van herstelmaatregelen in de Natura 2000-gebieden. Essentieel onderdeel van de PAS is de wettelijke plicht om de maatregelen ook feitelijk tijdig uit te voeren, zodat er zekerheid bestaat dat de daaraan verbonden positieve effecten ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Deze maatregelen worden beschreven in de herstelstrategieën en geven antwoord op de volgende vragen:

 Hoe groot is de daling van de stikstofdepositie in de komende drie

beheerplanperiodes uitgaande van het huidige beleid en de te nemen extra generieke maatregelen?

 Welke herstelmaatregelen moeten er genomen worden om, gezien de daling van de depositie, de doelen op termijn te halen?

In de eerste beheerplanperiode zijn de maatregelen vooral gericht op het

voorkomen van verdere achteruitgang ten opzichte van de datum van aanmelding van het gebied als Natura 2000-gebied.

PAS-herstelstrategiedocument

Een PAS-herstelstrategiedocument beschrijft aan de hand van een

landschapsecologische analyse waar welke knelpunten zitten die opgelost dienen te worden om een robuust systeemherstel te bewerkstelligen. De strategieën zijn landelijk opgesteld en wetenschappelijk onderbouwd, maar ze zullen per gebied toegepast worden. De herstelstrategie moet door ecologen als effectief worden beoordeeld. De herstelstrategieën zijn bedoeld om de verschillende habitattypen, soorten en leefgebieden in de Natura 2000-gebieden te behouden en te herstellen langs andere wegen dan door een dalende stikstofdepositie.

Wat is het beoogde resultaat

Het resultaat is om tot een pakket van (uitvoerings)maatregelen te komen die garanderen dat de gunstige staat van instandhouding tijdens de 1e

beheerplanperiode niet verslechtert conform de doelstellingen van het

Aanwijzingsbesluit. Op basis van de mogelijkheden om de negatieve effecten van stikstofdepositie middels herstelmaatregelen te verlichten, wordt het voorliggende Natura 2000-gebied in één van de volgende categorieën ingedeeld (§6.10.2):

De categorieën zijn:

• 1a Wetenschappelijk gezien is er redelijkerwijs geen twijfel dat de

instandhoudingsdoelstellingen op termijn kunnen worden gehaald. Behoud is geborgd, dus verslechtering wordt voorkomen. 'Verbetering van de kwaliteit' of 'uitbreiding van de oppervlakte' van de habitattypen of leefgebieden zal in de gevallen waar dit een doelstelling is in het eerste tijdvak van dit programma aanvangen.

• 1b Wetenschappelijk gezien is er redelijkerwijs geen twijfel dat de

instandhoudingsdoelstellingen op termijn kunnen worden gehaald. Behoud is geborgd, dus verslechtering wordt voorkomen. 'Verbetering van de kwaliteit' of 'uitbreiding van de oppervlakte' van de habitattypen of leefgebieden kan in de gevallen waarin dit een doelstelling is in een tweede of derde tijdvak van dit programma aanvangen.

• 2 Er zijn wetenschappelijk gezien twijfels of de achteruitgang zal worden gestopt en of er uitbreiding van de oppervlakte of verbetering van de kwaliteit van de habitattypen of leefgebieden zal plaatsvinden.

Doel en probleemstelling Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Dit document beoogt op grond van de analyse van gegevens over het Natura 2000- gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid te komen tot de ecologische onderbouwing van gebiedspecifieke herstelmaatregelen in het kader van de PAS voor de habitattypen Kalkmoerassen (H7230), Vochtige alluviale bossen (essen-iepenbossen, H91E0B) en Vochtige alluviale bossen (beekbegeleidende bossen, H91E0C). Van deze

stikstofgevoelige habitattypen wordt de kritische depositiewaarde (KDW) voor stikstof overschreden, en uitwerking in de PAS is daarom voor deze habitattypen noodzakelijk (Bal et al, 2012).

In dit Natura 2000-gebied komen naast bovenstaande habitattypen, nog vijf andere habitattypen voor. Deze habitattypen worden echter in deze PAS-analyse niet verder uitgewerkt. De redenen hiervoor zijn:

 De habitattypen Meren met Krabbenscheer en fonteinkruiden (H3150), Glanshaver- en vossenstaarthooilanden (glanshaverhooilanden, H6510A), en Glanshaver- en vossenstaarthooilanden (grote Vossenstaart, H6510B) zijn in het definitieve aanwijzingsbesluit niet met een instandhoudingsdoel voor dit gebied aangewezen en worden daarom in deze PAS-analyse niet uitgewerkt;

 De habitattypen Ruigten en zomen (moerasspirea, H6430A) en Vochtige alluviale bossen (zachthoutooibossen, H91E0A) gelden als minder/niet stikstofgevoelig en hebben een KDW van meer dan 2400 mol N/ha/jr (Van Dobben et al., 2012). PAS-herstelmaatregelen zijn voor deze habitattypen daarom niet nodig, voor deze habitattypen zijn ook geen landelijke PAS- herstelstrategieën beschikbaar.

Naast bovengenoemde habitattypen komen in dit Natura 2000-gebied ook vier habitatrichtlijnsoorten voor. Deze soorten zijn echter in dit Natura 2000-gebied niet afhankelijk van stikstofgevoelige leefgebieden en worden daarom in deze PAS- gebiedsanalyse niet uitgewerkt (zie Bijlage 7 en Bal et al, 2012).

In §6.5 wordt wel beschreven of de PAS-herstelmaatregelen voor Kalkmoerassen (H7230) en Vochtige alluviale bossen (essen-iepenbossen, H91E0B;

beekbegeleidende bossen, H91E0C) eventueel effecten hebben op deze andere habitattypen en –richtlijnsoorten.

Leeswijzer

In §6.2 en §6.3 worden de Aerius resultaten weergegeven en de analyse per habitattype en soort. In §6.4 worden de PAS-herstelmaatregelen beschreven en uitgewerkt in ruimte en tijd. §6.5 en §6.6 behandelen de effecten van de PAS- maatregelen op overige natuurwaarden en geven een synthese van de maatregelen. In §6.7 wordt ingegaan op monitoring van uitvoering en kennislacunes. De

effectiviteit, duurzaamheid en kansrijkdom van de maatregelen worden in §6.8 behandeld. §6.9 en §6.10 behandelen respectievelijk de kwaliteitsborging en de ontwikkelruimte en juridische categorie-indeling van deze PAS-Gebiedsanalyse. In §6.11 komen tenslotte de borgingsafspraken aan de orde.