• No results found

2.2 Openbaarvervoerprojecten Amsterdam-Almere

2.2.1 Hollandse brug

Het huidige Almere wordt per spoor ontsloten via de Hollandse brug. In de KBA zijn twee varianten onderzocht die de spoorontsluiting van Almere verbeteren door uitbreiding van de capaciteit van deze bestaande spoorlijn. Het betreft een variant die beoogt de frequentie te verhogen naar PHS 6/6 en een variant met een regioraillijn.

Hollandse brug PHS 6/6

In dit alternatief is beoogd het treinaanbod ten opzichte van de referentie (figuur 2.8) te vergroten. Het extra treinaanbod bestaat uit:

43

Figuur 2.9 Hollandse brug PHS 6/6

Hollandse brug Regiorail

In dit pakket worden via bestaand spoor en enkele ‘bypasses’ en spooraftakkingen nieuwe of betere verbindingen bediend. Daarnaast gaan er extra treinen rijden:

• Tussen Amsterdam Holendrecht – Almere Oost (4 x per uur) om een directe verbinding tussen

Flevoland en Amsterdam-Zuidoost tot stand te brengen, en

• Tussen Schiphol 2e Terminal – Almere Oostvaarders (4 x per uur, waarvan 2 treinen door naar

Zwolle) om de Schipholtunnel te ontlasten en/of een mogelijke Tweede Terminal van Schiphol te ontsluiten.

De Hollandse Brug Regiorail wordt onderzocht voor alle verstedelijkingsvarianten. De bouw vindt plaats in de jaren 2024 tot en met 2029.

Figuur 2.10 Hollandse brug Regioraillijn

2.2.2 De IJmeerlijn

Voor de IJmeerlijn is een nieuwe oeververbinding tussen Almere-Pampus en Amsterdam-IJburg voorzien. De IJmeerlijn ontsluit enerzijds de westelijk gelegen nieuw te ontwikkelen gebieden in Almere en biedt anderzijds een kortere verbinding op een aantal relaties in de SAAL corridor. In de KBA RAAM zijn voor de IJmeerlijn drie modaliteiten onderzocht, te weten Regiorail, Metro en Magneetzweefbaan. De bouw van de nieuwe IJmeerlijn (alle modaliteiten) vindt plaats in de jaren 2022 tot en met 2029.

IJmeer Regiorail

De IJmeer Regioraillijn kent op zijn beurt twee varianten, één basisvariant (“kort”) en een verlengde variant die met een bypass langs de Schipholtunnel is doorgetrokken naar Hoofddorp (“lang”). Onderstaand kaartje laat zien dat de Regiorail treinen vanuit Almere bij Diemen aantakken op het bestaande spoor waarna één tak via een bestaande goederenspoorboog bij

45

Figuur 2.11 IJmeer Regioraillijn, verlengd met Schipholtunnel bypass

De IJmeer Regioraillijn wordt onderzocht voor de verstedelijkingsvariant Waterstad. De Verlengde IJmeer Regioraillijn wordt onderzocht voor de verstedelijkingsvarianten Waterstad

en Stad van Water en Groen.12

Figuur 2.12 IJmeer Regioraillijn, kort

IJmeer Metro

In dit pakket loopt een hoogfrequente metroverbinding door het IJmeer via de Zuidas en door Amsterdam West naar de Isolatorweg. Daarnaast wordt de Noord-Zuidlijn doorgetrokken naar het NoordWest-Areaal bij Schiphol. Vanwege ruimteschaarste in het Zuidasdok zal in het centrale deel van het tracé sprake zijn van medegebruik van het bestaande metronet en dus een menging met het bestaande Amsterdamse metronet. De metro is meer dan Regiorail gericht op

12

In de rapportage wordt wel eens gerefereerd aan IJmeer Regiorail lang als de verlengde variant. IJmeer Regiorial “kort” is dan de variant zonder Schiphol bypass.

het ontsluiten van stedelijke gebieden en minder op het verbinden van regionale knopen. De metro heeft dan ook meer haltes dan de Regiorail.

Nieuwe metrosporen zijn nodig vanaf het beginpunt in Almere tot aan het intakpunt ten oosten van Amsterdam RAI. Intakken bij Diemen Zuid op de Gaasperplaslijn zou een alternatief zijn, maar is voor de reizigers met een bestemming Amsterdam Zuidoost niet gunstig. Zij zullen dan immers moeten overstappen op het station van der Madeweg en dan weer ‘terugreizen’ met een langere reistijd tot gevolg. Om deze redenen is er in dit pakket voor gekozen de metro via station Duivendrecht te laten rijden. Voor de reizigers met bestemming Zuidoost is dan nog steeds een overstap nodig, maar deze is veel sneller. Deze oplossing kan alleen worden gerealiseerd met 2 extra metrosporen op de Diemertak en extra metrosporen van Duivendrecht tot Amsterdam RAI. Op de Diemertak kan deze wens in conflict komen met inpassing voor viersporigheid van de trein.

In alle gevallen betekent intakken op het Amsterdamse metronet vervlechting van exploitatie. De volgende metroverbindingen worden geboden:

• Isolatorweg - Gaasperplas 8 x per uur

• Isolatorweg - Almere 10 x per uur

• Amstelveen - NZ-lijn 8 x per uur

• Tweede terminal (NoordWest-areaal) - NZ-lijn 8 x per uur

Ten opzichte van de Regiorailverbinding via het IJmeer stopt de metro vaker. Zoals figuur 2.13 laat zien, zijn er vier in plaats van twee stations voorzien in Almere west. Er is een extra station op IJburg 2e fase. Daarnaast zal behalve op station Duivendrecht en station Diemen Zuid ook op het metrostation Venserpolder en het nieuw aan te leggen (kruis-)station in Diemen gehalteerd worden. In totaal is dus sprake van vijf extra haltes tussen Almere Centrum en Amsterdam Duivendrecht. Ook ten westen van Duivendrecht zal vaker worden gehalteerd. De IJmeer Metrolijn wordt alleen voor verstedelijkingsvariant Waterstad onderzocht.

47

Figuur 2.13 IJmeer Metrolijn

IJmeer Magneetzweefbaan (MZB)

Deze oplossingsrichting sluit qua tracé grotendeels aan op de hiervoor beschreven oplossings- richting Regiorail via IJmeer. De gebiedsontwikkelingen aan de westzijde (Schiphol 2e terminal) en Amsterdam Zuidoost worden rechtsreeks verbonden met de westelijke gebieds- ontwikkelingen in Almere. Bij het ontwerp is anders dan bij de hiervoor beschreven Regiorail variant niet uitgegaan van een stop op IJburg, omdat dat teveel tijdverlies zou geven hetgeen de voordelen van een magneetzweefbaan teniet zou doen. Ook is niet uitgegaan van een tracé langs Diemen en Duivendrecht omdat dan geen goede verbinding met Amsterdam Zuidoost kan worden geboden. Het tracé van de magneetzweefbaan loopt vanaf IJburg gebundeld met de A9 (Gaasperdammerweg) naar Amsterdam- Zuidoost. In de dienstregeling zijn acht MZB’s per uur voorzien van Schiphol Plaza naar Almere Oost. De magneetzweefbaan wordt onderzocht voor de verstedelijkingsvariant Waterstad.