• No results found

Familieportretten veldonderzoek 1 en 2

Algemene informatie

Familie Hogen is een gezin bestaande uit een vader, moeder, dochter en zoon. Vader en moeder zijn midden 30. Ilja is tien jaar en Stef is zeven jaar (regel 5 en 6, bijlage VII). Beide kinderen gaan naar een reguliere basisschool. Het gezin is al eens naar het Nederlands Openluchtmuseum geweest (regel 94, bijlage VII).

Interesses en dagbestedingen

Het weekend bestaat bij familie Hogen grotendeels uit sport (regel 6-8, bijlage VIII). Stef heeft op zaterdagochtend voetbal (regel 12, bijlage VII) en Ilja heeft op zaterdagochtend hockey (regel 32, bijlage VII). Daarnaast skeeleren (regels 15 en 33, bijlage VII) de kinderen graag en doe ze graag gezelschapsspellen (regel 24, bijlage VII). Naast sport, skeeleren en gezelschapsspellen spreken de kinderen ook af met vriendjes en vriendinnetjes (regel 37, bijlage VII), wordt er film gekeken (regel 39, bijlage VII) en op de mobiele telefoon gespeeld (regel 33, bijlage VII). Verdere hobby’s zijn tekenen (regel 70, bijlage VII), uitslapen en kletsen (regel 74, bijlage VII). De kinderen vinden het leuk om met hun ouders naar de kermis te gaan of spelletjes te spelen (regels 80 en 81, bijlage VII). Als de familie Hogen een activiteit gaat doen wordt de familie soms opgesplitst (regel 48, bijlage VIII). Vader gaat met Stef een jongensactiviteit doen en moeder gaat met Ilja een meisjesactiviteit doen (regels 84 en 85, bijlage VII). Moeder vertelt dat ze op zondag proberen te ontspannen door naar het strand, het bos, een uitkijktoren of naar de piramide te gaan (regels 14 en 16, bijlage VIII).

Familie Hogen gaat af en toe op een uitje (regel 48, bijlage VII). Zij gaan wel eens naar de bioscoop of naar het NEMO Science Museum in Amsterdam (regel 50, bijlage VII). Naast NEMO bezoeken zij ook andere musea zoals het militairmuseum in Soesterberg (regel 54, bijlage VII). Vorig jaar is de familie Hogen naar een oorlogsdorp geweest (regels 28 en 29, bijlage VIII). De familie Hogen gaat voor speciale gelegenheden zoals een verjaardag ook wel eens naar een pretpark (regels 61-63, bijlage VII). Moeder vertelt dat zij graag een museumjaarkaart aanschaffen om dan naar NEMO-achtige musea te gaan waar je actief bezig kunt zijn (regels 9 en 20-21, bijlage VIII). Naast actief bezig zijn vind moeder het ook belangrijk dat het gezin weer even stil wordt gezet bij het bezichtigen van een bepaald museum (regel 36, bijlage VIII). Familie Hogen vindt het belangrijk dat een activiteit beschikt over een educatief deel. Echter ontspanning en entertainment is ook belangrijk. Dit wordt voornamelijk gezocht in de pretparken (regels 39-41, bijlage VIII). De familie Hogen herkent welke uitdagingen de kinderen nodig hebben en haakt hierop in om een geschikte activiteit uit te zoeken (regels 44-46, bijlage VIII). Verwachtingen Nederlands Openluchtmuseum

De familie Hogen heeft het Nederlands Openluchtmuseum al eens bezocht. De kinderen weten dat het museum buiten is en dat je in de winter kunt schaatsen. Daarnaast weten ze dat het oud is en over vroeger gaat. Ze noemen de onderwerpen oorlog, zelf brood maken, school, kleding wassen en hoe ze vroeger naar het toilet gingen (regels 95 en 97-102, bijlage VII).

Verder weten de kinderen te vertellen dat kinderen zelf broodjes kunnen bakken, er is een doolhof, er is een speeltuin, er is een oude tram en er zijn klas lokalen nagemaakt waar je kan op een schoolbordje kan schrijven en kunt ervaren hoe vroeger les werd gegeven (regels 110-114, bijlage VII). Moeder vult hierop aan dat het museum terug in de tijd gaat en dat er ouder boerderijen zijn, klederdracht, oud Hollandse spelletjes en oude snoepjes. Verder weet moeder te vertellen dat het mogelijk is om te bobsleeën en te schaatsen in de winter (regels 50-52, bijlage VIII).

De kinderen associeerden de Canon met boten en zingen. Stef vertelt dat hij Canon op kano vindt lijken en Ilja is bekend met het zingen in canon (regels 117 -118 en 121-122, bijlage VII). Moeder associeert de Canon met het tastbaar maken van het verleden door middel van schermen en activiteiten (regels 62 en 64, bijlage VIII). Na vertoon van een korte video verwacht Ilja veel dingen van vroeger te zien op schermen zoals kinderarbeid en zelf varen (regels 133 en 137, bijlage VII). Stef verwacht dingen over de oorlog te zien in de Canon (regel 136, bijlage VII). Ilja vindt het van belang dat zij educatief onderwezen wordt in het Nederlands Openluchtmuseum (regels 142-143, bijlage VII). Moeder vult aan dat zij denk dat Ilja uitdaging kan vinden in het ontdekken van de geschiedenis en dat Stef meer activiteiten nodig heeft om geïnteresseerd te blijven (regels 67-70, bijlage VIII). Het gehele gezin denkt dat het Nederlands Openluchtmuseum een leuke activiteit zal zijn om te ondernemen met het gezin (regel 74 en 76, bijlage VIII) (regels 152 en 153, bijlage VII).

Wat betreft marketing ziet moeder niet veel. Zij was niet op de hoogte van de opening van de Canon (regel 55, bijlage VIII). Ook ziet moeder geen advertenties over het Nederlands Openluchtmuseum in gidsen (regel 58, bijlage VIII).

Rol per gezinslid in gezinsverband Moeder Wietske

Wietske doet aannames over de houding van Stef (regels 12 en 13, bijlage IX). Moeder Wietske probeert Stef bij het overleg te betrekken en geeft hem opdrachten (regels 15, 33, 37, 40, 62, 86 en 114, bijlage IX). Moeder geeft toe in de bouw op te gaan en Stef hierbij niet te betrekken (regels 107 en 108, bijlage IX). Moeder neemt het initiatief om de toren in elkaar te zetten (regel 132 en 133, bijlage IX). Vader Jan

Jan komt tijdens het overleggen met een goed idee dat door de rest van het gezin wordt geadopteerd (regels 10 en 11, bijlage IX). Ook vader Jan probeert Stef bij het overleg te betrekken (regels 16-19, bijlage IX). Jan neemt het voortouw tijdens het overleg en geeft de rest van de familie taken (regels 24- 28, bijlage VIII). Vader Jan geeft complimenten aan dochter Ilja tijdens het bouwen van de toren (regels 51, 57 en 96, bijlage IX). Vader houdt de controle over de bouw en houdt de tijd nauwkeurig in de gaten (regels 65, 70, 116 en 118, bijlage IX). Richting het eind van het experiment probeert Jan, Ilja te helpen (regels 131 en 135, bijlage IX).

Dochter Ilja

Ilja neemt het initiatief bij het overleggen (regel 1, bijlage IX). Na de opening van het overleggen is Ilja nagenoeg niet aan het woord. Ilja wijst Jan erop dat hij de wijsneus uit hangt (regels 8 en 52, bijlage IX). Het bouwen gaat Ilja goed af, is zich bewust van de tijd en toont enthousiasme (regel 69, 71, 95, 101, 106, 111 en 121, bijlage IX).

Zoon Stef

Stef wilt een idee inbrengen tijdens het overleggen maar wordt niet gehoord door de rest van de familie (regel 9, bijlage IX). Stef is voornamelijk geïnteresseerd in de bouwwerken van andere gezinnen (regel 20, bijlage IX). Verder is Stef snel afgeleid en praat over veel andere onderwerpen (regels 58, 64, 82, 87 en 91, bijlage IX). Hij interesseert zich nagenoeg niet in het bouwen van de toren (regel 76, bijlage IX). Halverwege wijst Stef zichzelf een taak toe (regel 74, bijlage IX). Stef is negatief over de bouw van de toren (regel 104, 110, 135 en 141, bijlage IX).

Familieportret Manen Algemene informatie

Familie Manen is een gezin bestaande uit een vader, moeder en twee zonen. Vader is begin 50 en moeder eind 30. Zoon Stan is elf jaar en zoon Ties is acht jaar (regels 6 en 7, bijlage X). Beide kinderen gaan naar een reguliere basisschool. Het gezin is al eens naar het Nederlands Openluchtmuseum geweest.

Interesses en dagbestedingen

Bij de familie Manen staat de zaterdag in het teken van sport. Stan heeft voetbal en Ties heeft hockey (regels 10-16, bijlage X). Naast sport, spelen Stan en Ties ook graag (regels 14-15, bijlage X), gaan zij op zondag regelmatig naar opa en oma of gaan ze fietsen naar een nabij gelegen schapenboerderij (regels 19-21, bijlage X) (regels 31 en 32, bijlage XI). Als het mooi weer is gaan Stan en Ties graag zwemmen en soms naar een pretpark met het gezin (regels 29-31, bijlage X) (regel 35, bijlage XI). Samen spelen ze graag spellen buiten (regel 51, bijlage X). Moeder vult aan dat naast leuke activiteiten ook huiswerk wordt gemaakt in het weekend en de boodschappen worden gedaan (regel 10, bijlage XI) en dat op zondag wordt uitgeslapen, mits vader en moeder vrij zijn (regels 24 en 26-29, bijlage XI). In de zomer wordt er ook gewerkt in de groentetuin van oma (regels 14 en 15, bijlage XI).

De familie Manen gaat niet vaak naar musea, ongeveer één a twee keer per jaar (regel 37, bijlage X). Ze zijn in Denenmarken naar een Vikingsmuseum geweest. Dit vonden zij erg leuk doordat er verschillende activiteiten te doen waren (regels 39-41, bijlage X). Als activiteit gaat de familie Manen ook nog wel eens wandelen, naar de Julianatoren, Paleis het Loo of kinderparadijs Malkenschoten (regels 42-43, 45, 53 en 62-64, bijlage XI). De kinderen zouden graag nog een keer naar een klimbos willen met het gezin. Moeder gaat liever een keer op natuurijs schaatsen met het gezin (regels 80 en 81, bijlage XI). Als de familie Manen een activiteit kiest, houdt moeder er rekening mee dat het een combinatie is van educatie en entertainment (regels 96, 98-99 en 101-102, bijlage XI).

Verwachtingen Nederlands Openluchtmuseum

Stan en Ties weten te vertellen dat het Openluchtmuseum voornamelijk buiten is en dat er veel geschiedenis is (regels 60 en 62-63, bijlage X). Ties denkt dat er veel schilderijen en standbeelden te zien zijn (regel 65, bijlage X). Stan denk dat je in het museum te zien krijgt hoe vroeger dingen gemaakt werden. Hij kan zich nog herinneren dat je met een tram kunt rijden en dat er een politieagent was die je in een oude cel gevangen hield (regels 66 en 68-69, bijlage X). Beide kinderen denken dat je in het Openluchtmuseum educatief onderwezen kan worden (regels 71 en 73, bijlage X). Stan vult nog aan dat je wellicht zelf ook een spinmachine van vroeger kunt besturen (regels 77 en 78, bijlage X). Moeder vult hierop aan dat het Openluchtmuseum laat zien dat de mensen vroeger minder hadden dan dat mensen nu hebben (regels 107-109, bijlage XI). Lauren verwacht dat de geschiedenis van Nederlands op een interactieve manier wordt getoond (regel 111, bijlage XI).

Stan associeert de Canon met een kanon. Ties associeert de Canon met een kano. Hij denkt dat de Canon over de oorlog zal gaan (regels 83-84 en 86, bijlage X). Moeder Lauren associeert de Canon met het in canon zingen (regel 123, bijlage X). Na vertoon van een korte video vertelt Stan dat de Canon gaat over het beleven van de tijd en dat verschillende onderwerpen worden behandeld.

Ook de tijd van nu is te zien verteld hij. Je kunt ervaren hoe het in de oorlog was doordat je bommen hoort vallen (regels 92, 96-97, 99 en 105, bijlage X). Ties vertelt dat de Canon een soort quiz is waarbij oud en nieuw worden gecombineerd. Het is een soort tijdbalk vanaf de boeren en jagers en atlassen en steeds een stapje hoger (regels, 95, 100 en 106, bijlage X). Moeder Lauren denkt dat de Canon leuk zal zijn. Ze verwacht dat de kinderen actief de geschiedenis kunnen leren. Een actieve manier van leren (regels 138, 140-141, 143-144 en 146-147, bijlage XI). Stan denkt dat het een leuke activiteit is voor het gezin. Voornamelijk doordat papa ook van geschiedenis houdt. Stan zelf wat minder (regel, 113, bijlage X). Ook moeder denkt dat het Openluchtmuseum leuk zal zijn als gezinsuitje. Ze denkt dat het ook leuk en verrassend voor volwassenen kan zijn (regels 154 en 157, bijlage XI).

Wat betreft marketing heeft moeder niets voorbij zien komen. Ze was ook niet op de hoogte van de recent geopende Canon. Lauren wordt van buitenaf niet getriggerd om naar het Nederlands Openluchtmuseum te gaan (regel 115, bijlage XI).

Rolverdeling per gezinslid in gezinsverband Moeder Lauren

Moeder Lauren oppert gelijk ideeën wat betreft het bouwen van de toren (regels 6, 9 en 12, bijlage XII). Moeder probeert duidelijk samen te werken met Stan en Ties (regels 21, 27, 34, 53-54 en 89, bijlage XII). Lauren is fanatiek bij het bouwen van de toren (regels 71, 85-86, 134, 146, 149, 151, 155, bijlage XII) en geeft Stan en Ties opdrachten (regels 77, 104, 124, 163-164 en 175, bijlage XII). Moeder probeert plezier te houden in het bouwen door het maken van grapjes (regels 98, 104 en 157, bijlage XII).

Zoon Stan

Zoon Stan oppert gelijk ideeën wat betreft het bouwen van de toren (regels 5, 7, 19, 26 en 39, bijlage XII). Tijdens het overleggen deelt Stan taken uit aan zijn broertje (regels 45, 47 en 49, bijlage XII). Stan begint fanatiek met het bouwen van de toren (regels 76, 82, 87-88, 111, 119, 121, 143 en 162, bijlage XII). Ook tijdens het bouwen geeft Stan opdrachten aan Ties (regels 90 en 135, bijlage XII). Stan heeft het de laatste seconden lastig door de chaos die ontstaat (regels 168, 171,176 en 180, bijlage XII).

Zoon Ties

Zoon Ties is enthousiast tijdens het overleggen en praat veel (regels 8, 10, 15, 18, 20, 22 en 24, bijlage XII). Ties probeert mee te denken met de ideeën die Lauren en Stan opperen (regels 29-30, 33, 44, 93 bijlage XII). Ties vraagt veel bevestiging bij moeder en zijn broer (regels 48, 52, 56, 64, 81 en 91, bijlage XII). Ties oppert tijdens het bouwen waardevolle informatie (regels 97, 126, 133, 138 en 166-167 bijlage XII). Ties probeert zijn broer Stan uit de kast te lokken (regels 105 en 150, bijlage XII).

Familieportret West Algemene informatie

Familie West is een gezin bestaande uit een vader, moeder, drie dochters en twee zonen. Vader en moeder zijn beide midden 30. Nina is elf jaar en Tessa is 9 jaar (regels 6 en 7, bijlage XIII). De andere drie kinderen zijn zeven, vier en twee jaar. Alle schoolgaande kinderen gaan naar een reguliere basisschool. Het gezin is, voor de opening van de Canon, naar het Nederlands Openluchtmuseum geweest (regels 9-16, bijlage XIII).

Interesses en dagbestedingen

Het weekend bij de familie West is redelijk gestructureerd. Nina en Tessa spelen veel in het weekend, zowel binnen als buiten. Daarnaast kijken zij films, spelen ze op de iPad, wandelen ze met het gezin, doen zij klusjes en ruimen ze hun kamer op (regels 20-25, 33-37 en 53-55, bijlage XIII). Nina en Tessa interesseren zich in turnen, tekenen, judo en afspreken met vriendinnen (regels 66-68 en 73, bijlage XIII). Als activiteit met het gezin gaan Nina en Tessa wel eens naar een verjaardag, een binnen speeltuin of een museum (regels 56-58 en 60-61, bijlage XIII). De ouders vullen aan op de weekendbestedingen dat zij de kinderen wel eens apart nemen voor een boodschapje of uitstapje naar het tuincentrum (regels 16, 18-19, 24-32, bijlage XIV). Door de In het weekend worden niet altijd activiteiten ondernomen, maar in de vakantie vaak wel. De familie West gaat dan bijvoorbeeld naar een museum of naar het zwembad (regels 38 en 38, bijlage XIV).

Het gezin is naar verschillende musea geweest. Ze hebben het watermuseum bezocht en het Jutters museum op Texel. Ze zijn ook een keer nar het militairmuseum geweest in Soesterberg. Ook hebben zij het Nederlands Openluchtmuseum bezocht (regels 77-79 en 81, bijlage XIII). Verder is de familie West naar het Bakkersmuseum in Hattum geweest, Corpus in Leiden, Slot Loevestein en het PET museum. Een beveiligingsmuseum in Almere (regels 40, 43-33 en 46-48, bijlage XIV). De familie West gaat daarnaast regelmatig naar ‘kom in de kas’, op verschillende plekken in het land (regels 96-98 en 101, bijlage XIII). Deze activiteit vinden zij leuk om met het gezin te doen, daarnaast vinden zij musea ook een leuke activiteit (regels 109-112, bijlage XIII). Tessa zou het erg leuk vind om een keer met het gezin naar een klimwand te gaan (regel 117, bijlage XIII). Nina zou liever een kookworkshop volgen (regels 120 en 121, bijlage XIII). Familie West vindt het handig als er een educatief deel in activiteit is verwerkt, het belangrijkste is dat iedereen de activiteit leuk vindt en dat er voldoende afwisseling in activiteiten plaats vindt (regels 103-109, bijlage XIV).Het is voor de familie West lastig om een activiteit te vinden die aansluit bij het gehele gezin door de grote leeftijdsverschillen, daarom wordt het gezin regelmatig opgesplitst (regels, 133, 135-136 en 138, bijlage XIII) (regels 52-60 bijlage XIV).

Verwachtingen Nederlands Openluchtmuseum

De familie West heeft het Nederlands Openluchtmuseum al eens bezocht. De kinderen weten te vertellen dat het museum buiten is en dat je vrij kunt rondlopen en het ging voornamelijk over vroeger. Er zijn veel auto’s te zien en er zijn spellen, een labyrint, een speeltuin, kraampjes en bankjes waar je op kunt zitten (regels 148, 151-152, 154-155 en 157-159, bijlage XIII). De kinderen dachten voor hun bezoek voornamelijk schilderijen te zien en dat niet interactief zou zijn (regels 162-163, 165, 168- 170 en 172, bijlage XIII). Niets bleek minder waar, de kinderen vonden het een leuke activiteit (regels 177 en 178, bijlage XIII).

Moeder weet te vertellen dat er oude veenhuisjes in het museum tentoongesteld staan, dat het mogelijk is om met een tram te gaan, dat er een speelplein is met oud Hollandse spellen (regels 74, 76 en 90-92, bijlage XIV).

De kinderen associëren de Canon met oorlog en boten (regels 191 en 196, bijlage XIII). Nina vertel dat zij Canon op kanon vindt lijken en dat het haar aan bommen doet denken. Nina denkt dat de Canon een soort garage is met oude kanonnen en dat het over vroeger, vechten en geweld gaat (regels 201 en 202, bijlage XIII). Tessa denkt dat er in de Canon een oude boot staat voorzien van geweren (regels 198 en 199, bijlage XIII). De ouders associëren de Canon met het in canon zingen (regel 146, bijlage XIV). De ouders verwachten andere culturen te zien in de Canon en juist een nieuwe informatie over Nederland zoals een moderne woonwijk. Verder denken ze dat de toekomst tentoon wordt gesteld in de Canon (regels 153-158, bijlage XIV). Na vertoon van een korte video verwachten de kinderen veel over de geschiedenis van Nederland te zien, over de oorlog, over boten en geweren. Ze verwachtingen dingen te kunnen doen in het museum (regels 238-240 en 242-243, bijlage XIII). Daarnaast verwachten ze dat het museum leuk en leerzaam zal zijn (regels 249-251 en 263-264, bijlage XIII). De ouders verwachten om belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis te zien door middel van technologische mogelijkheden (regels 179-180 en 187-191, bijlage XIV). Het gehele gezin denkt dat het Nederlands Openluchtmuseum een leuke activiteit zal zijn om te ondernemen met het gezin (regels 270-273 en 275-276, bijlage XIII) (regels 193-197 en 201-207, bijlage XIV). Daarbij vullen de ouders aan dat Nina voornamelijk gericht zal zijn op de geschiedenis en Tessa op de activiteiten die in het museum te doen zijn (regels 79-87, bijlage XIV).

Wat betreft marketing ziet familie West niet veel voorbij komen. De familie was niet op de hoogte van de opening van de Canon. Moeder heeft wel een advertentie of bericht middels Facebook voorbij zien komen (regels 119-120, 122 en 126-128, bijlage XIV). Vader benoemt dat een nieuwe attractie bij de Efteling altijd groot wordt geopend, hij vindt het jammer dat de Canon niet beter gecommuniceerd is (regels 132, 136 en 141, bijlage XIV).

Rol per gezinslid in gezinsverband Moeder An

Moeder An probeert rust in de groep te houden en oppert zelf ideeën (regels 6, 19 en 39, bijlage XV). An probeert de jongere kinderen ook te betrekken in het experiment (regels 71, 73, 77 94 en 104, bijlage XV). Daarnaast probeert An goed samen te werken (regels 92, 100, 110, 116, 119, 125, 130, 135 en 157, bijlage XV). Naast het betrekken van alle gezinsleden en proberen samen te werken is moeder ook druk bezig met het bouwen van de toren (regels 96, 106-107, 128, 132, 145, 152-153 en 164, bijlage XV).

Vader John

Vader luistert naar wat de dochters vertellen en gebruikt hun ideeën om een voorstel te doen tijdens het overleggen (regels, 11, 15, 23 en 25-27, bijlage XV). Vader neemt tijdens het bouwen het eerst initiatief (regel 67, bijlage XV). John attendeert Tessa op haar boosheid (regels 80, 82 en 170, bijlage XV). Vader gaat op in het bouwen van de toren (regels 89, 97, 111-112, 156, 162-163 bijlage XV) .

Dochter Nina

Dochter Nina neemt tijdens het overleg het eerste initiatief (regels 7-10 en 29-31 bijlage XV). Ook tijdens het bouwen neemt Nina redelijk veel initiatief en stuurt zij andere gezinsleden aan (regels 74, 85, 108, 114-115, 118, 123, 141 en 161, bijlage XV). Nina is veel bezig met de andere gezinsleden (regels 120, 127 144, 161, 168 en 174, bijlage XV).

Dochter Tessa

Dochter Tessa komt zelf niet met nieuwe ideeën maar trekt zich voornamelijk op aan de ideeën van anderen (regels 14, 18, 34 en 42, bijlage XV). Tessa is erg fanatiek en wilt tijdens het overleggen zo snel mogelijk door en hakt de knoop door (regels 28, 44, 47, 57-58 en 60, bijlage XV). Tijdens het bouwen is Tessa nog steeds erg fanatiek dat uitmond in irritatie (regels 78, 81, 88, 93, 138, 155, 165, 167 en 171, bijlage XV).

Familieportret Kruip Algemene informatie

Familie Kruip is een gezin bestaande uit moeder en zoon. Moeder Christa is midden 30 en zoon Daan is tien jaar (regel 6, bijlage XVI). De ouders van Daan zijn gescheiden en zorgen middels co- ouderschap voor Daan. Moeder Christa heeft nog twee dochters. Daan gaat naar een reguliere basisschool. Het gezin is nog nooit naar het Nederlands Openluchtmuseum geweest (regel 60, bijlage XV) (regels 67 en 68, bijlage XVII).

Interesses en dagbestedingen

De zaterdagochtend staat bij de familie Kruip in teken van sport. Daan heeft elke zaterdagochtend voetbal (regels 9-13, bijlage XVI) en de dochters hebben op zaterdagochtend Judo (regels 7-15, bijlage XVII). Naast sport is Daan druk met schoolwerk, speelt hij graag buiten met vriendjes of binnen met Playmobil (regels 15, 16, 22, 24, 68 bijlage XV) (regels 17-23, bijlage XVII). Volgens moeder Christa is Daan goed in zichzelf vermaken en lang spelen (regels 17-23 en 41-43, bijlage XVII). Verder voetbalt Daan ook graag in zijn vrije tijd (regels 33 en 39, bijlage XV) (regels 31 en 32, bijlage XVII). Als uitje in het weekend gaat de familie Kruip naar opa en oma in Drenthe, naar een verjaardag of naar de dierentuin waar zij een abonnement op hebben (regels 27-29, bijlage XVI) (regels 39-40 en 53-54, bijlage XVII). Vader vindt het ook leuk om als uitje met de trein naar Amsterdam te gaan (regels 50-53, bijlage XVII). In de vakanties gaat de familie skiën of naar het zwembad (regels 31-33 en 63-64, bijlage XVI) (regels 56-58, bijlage XVII). Daan vindt het ook leuk om Donald Duck of Suske en Wiske stripboeken te lezen (regels 70 en 71, bijlage XVI).

De familie Kruip gaat ook wel eens naar een museum. Daan is in New York met zijn vader naar het