• No results found

Cultuur voor allen, allen voor cultuur.

Dit actieplan geeft de contouren weer waarbinnen de cultuurwerking van Ekeren in 2020 wordt opgezet.

Het actieplan is een verdere uitwerking van het bestuursakkoord Stad Antwerpen en het bestuursakkoord van het district Ekeren. De resoluties vormen wegwijzers waar de doestellingen en concrete acties voor het werkjaar 2019 uit voortvloeien.

Relevante resoluties:

 Inzetten op het verenigingsleven tot het versterken van sociale inclusie door het uitkeren van subsidies en het aanbieden van kennis en expertise (stad – district actieplan 2 4)

 Inzetten op gedeeld gebruik van lokalen en infrastructuur (stad –district actieplan 2)

 Uitbouwen van een integraal muziekbeleid, zodat er ruimte is voor elk muziekgenre en aandacht voor elk klein, middelgroot of groot muziekpodium (stad)

 Investeren in Antwerpen als Lees- en Boekenstad. We steunen projecten en initiatieven die lezen aanmoedigen, in het bijzonder voor kinderen (stad)

 De werking van de adviesraden wordt waar nodig herbekeken en gealigneerd op de decretale verplichtingen rond beleidsparticipatie (stad – district actieplan 2)

 Inzetten op kwaliteitsvolle evenementen (district actieplan 2)

 Evaluatie na 10 jaar cultuurcentrum in Ekeren: programmering en aanbod moet inspelen op vraag en noden inwoners (district actieplan 2)

 Inzetten op samenwerking Tracé, ETZ, Academie (district actieplan 2)

 Belang van erfgoed en verder uitbouwen DAN (district actieplan 2)

De cultuurwerking is per definitie lokaal verankerd en relevant voor de regio.

De werking wordt gerealiseerd door de geïntegreerde werking van 252cc – cultuurcentrum Ekeren, BIB Driehoek, het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders (DAN) en de Cultuurantenne in samenwerking met tal van partners binnen en buiten het district.

4 Actieplan 2 van het bestuursakkoord Ekeren: Ekeren is een bruisende en levendige gemeenschap met een veelzijdig en kwaliteitsvol socio-cultureel aanbod.

Een gevarieerd cultuuraanbod in het cultuurcentrum

Het cultuurcentrum in Ekeren is 10 jaar actief. Tijd voor een evaluatie van de werking en de programmatie.

We onderzoeken of het aanbod aansluit bij de vraag van de Ekerse bevolking. Zijn we bekend onder de naam 252cc en dekt de vlag de lading? Dagen we ons publiek voldoende uit of bereiken we hen niet? Wat met de jeugd van Ekeren? Kortom een goede zelfevaluatie geeft handvaten tot verbetering. We starten met deze oefening in het voorjaar van 2020 en ronden af voor de zomer. Deze timing laat toe om de resultaten te verwerken en mee te nemen in het actieplan en begroting 2021.

In 2020 bieden we alvast een gevarieerd aanbod aan voor elke Ekerenaar op diverse locaties.

Muziek

Binnen de muren van Kasteel Hof De Bist kan je terecht voor sfeervolle aperitiefconcerten of intiemere concerten binnen het pop, rock & jazz segment. In 2020 zetten we in op jazz en nodigen we Anthony Claeys uit om dit genre vorm te geven. Anthony Claeys is een bekend begrip in en rond de Ekerse jazzwereld.

Met zijn 4tet brengt hij eigen composities, moderne jazz met knipoog naar andere stijlen, iets wat het publiek enorm smaakt. Emily Van Overstraeten – een tweede klinkende Ekerse muzikante – sluit het jazzprogramma in het voorjaar af met covers van klassieke nummers en eigen composities.

Onze vele evenementen krijgen een muzikale toets. Zo kan je op de Bierpruverfeesten genieten van de plaatselijke harmonie en bigband. Het programma van BusKruid, Muziek in de Wijk of WinterWakker wordt weer ingekleurd met een mix van lokale en nationale toppers.

In 2020 worden Antwerpen en Gent het decor voor the World Choir Games. Vermits Ekeren onderdak biedt aan de grootste korenvereniging van Vlaanderen ondersteunt 252cc vriendschapsconcerten waar verbroedering en samen muziek maken centraal staat.

Podium

Kasteel Hof De Bist beschikt over een technisch uitgerust, maar klein podium voor 90 toeschouwers dat zich uitstekend leent voor kleinere en intieme voorstellingen. 252cc kiest daarom voor een aanbod van kleine voorstellingen van veelal beginnende artiesten met een Ekerse link.

We kijken ook over onze muren van het kasteel en gaan met Begijn Le Bleu en zijn voorstelling “Fwiet Fwiet”

wandelen in de Oude Landen. In juni nemen we de bus naar het Middelheimpark voor de voorstelling

“Figaro” van Compagnie Marius. Het wordt een vierenhalfuur non-stop openluchtspektakel.

Humor

De ingrediënten van onze Comedy Cafés blijven dezelfde. Stand-up comedians die de harten van het Ekerse publiek trachten te veroveren. We laten nieuw talent en gevestigde waarden aan het woord.

Woord

Het zwaartepunt van het woord-programma is terug te vinden in BIB Driehoek.

Het kasteel Hof De Bist verwelkomt in 2020 opnieuw elke eerste donderdag van de maand NEOS.

De seniorenvereniging biedt een mooi aanbod aan lezingen gaande van Kris Smet over vrouwen in Congo tot gezondheidsthema’s over de immuuntherapie en stress.

Lokaal cultuurbeleid Antwerpen: actieplan 2019 - 62 -

Kinder- en schoolvoorstellingen

We voorzien een aanbod voor verschillende leeftijden en maken plaats voor schoolvoorstellingen op dinsdag of woensdagvoormiddag. Woensdagnamiddag is iedereen welkom met de ouders of grootouders.

Om dit aanbod bekend te maken, bouwen we goede contacten op met alle Ekerse lagere scholen.

Beeld

Als “Kunstencentrum Hof de Bist” kende het kasteel Hof De Bist een lange traditie van tentoonstellingen van kunstenaars die de ruimte huurden voor hun tentoonstellingen. Deze functie werd de laatste jaren geïntegreerd in de werking van het 252cc.

De aandacht gaat naar het toegankelijk maken van beeldende kunsten voor een steeds breder publiek.

De rol is hierbij tweeledig. We vinden het belangrijk dat kunstenaars ruimte of een forum vinden om hun talent te tonen. Anderzijds dirigeren we vanuit 252cc zelf een aantal initiatieven in het kasteel Hof De Bist.

We gebruiken herkenbare en terugkerende formats, zodat het publiek wegwijs wordt gemaakt binnen het aanbod van beeldende kunsten.

Met Q_reer dagen we kunstenaars en organisatoren uit om een collectieve tentoonstelling uit te bouwen op maat van het kasteel. Hofleverancier is een intense samenwerking met een kunstenaar (of kunstenaarscollectief) die vertrekt vanuit het kasteel als werkplek.

In het voorjaar van 2020 neemt de Ekerse Zena Van den Block ons mee in haar wondere wereld.

Thema's als toerisme en massacultuur komen vaak terug in het werk van Zena. Idris Sevenans wordt in deze Q_reer één van haar sparringpartners.

Voor Hofleverancier werken we in 2020 samen met Benny Van den Meulengracht-Vrancx die voornamelijk werkt rond het kijken en bekeken worden resulterend in multimediaal werk.

Een essentieel onderdeel van ons programma beeldende kunsten is kunsteducatie. Hoe kunnen we een breed en zeer divers publiek warm maken voor deze kunstdiscipline? Om dit te realiseren ontwikkelen we een flankerend aanbod voor specifieke organisaties en hun publiek; zoals de lagere en middelbare scholen, de dienstencentra, seniorenverenigingen,….

Tot slot neemt 252cc in september 2020 deel aan het DAKKAN–project. Een dakfestival dat zich uitstrekt over het grondgebied Antwerpen. Culturele voorstellingen zullen plaatsvinden in de hoogte en op onverwachte plaatsen.

Beleef Bib Driehoek,

Een belevenisbibliotheek is een bibliotheek waar je niet alleen boeken kunt uitlenen, maar waar je ook andere dingen kunt beleven; zoals een lezing van een auteur, deelnemen aan een leesgroep, genieten van een tentoonstelling,….

Naast een programma moet ook de inrichting en dienstverlening erop gericht zijn om verschillende soorten belevenissen te faciliteren. De look & feel van het gebouw, de behulpzaamheid van het personeel en de samenwerking met partners: het bepaalt allemaal of je als klant met een wauw-gevoel naar buiten gaat.

BIB Ekeren zet sterk in op deze transitiebeweging en heeft ook voor 2020 een mooi programma.

BIB Driehoek telt meer dan 55.000 materialen. Naast ontleningen van individuele klanten (met meer dan 250.000 transacties) ontvangt de bibliotheek ook klasbezoeken en andere partners.

Tijdens het schooljaar 2019-2020 bezoeken Ekerse klassen de bibliotheek om de zes weken. Specifiek voor adolescenten organiseren we SamenLezen, waarbij er wordt gepraat over woorden, de betekenis ervan, wat je ermee kan doen, waar je woorden kan vinden, wat ze teweeg brengen…. Voor de allerkleinsten organiseren we Leeslekker op woensdag en zaterdag.

Minder mobiele mensen worden verder geholpen door BIB Driehoek dankzij Bib-aan-Huis. Vijfmaal per jaar komt een leesgroep samen waarbij een specifiek boek wordt besproken.

Jaarlijks vinden terugkerende projectweken plaats – zoals de Digitale Week, de Voorleesweek en de Jeugdboekenmaand – waarbij telkens een nieuw thema aan bod komt met lezingen, klasbezoeken, workshops en een afgestemde collectie die in de kijker wordt gezet.

Poëzie krijgt een belangrijke plaats in de bibliotheek met de formule “Dichter & Dichter” op zondagochtend.

Muziek in de bib heeft herkenbare concepten met onder andere de “platenkast van ...”.

Naast boeken kan je in de bibliotheek ook terecht voor zaden en stekjes. Dit is eerder uniek binnen de Anwerpse bibliotheken.

In 2020 bestaat BIB Driehoek 50 jaar. We vieren deze verjaardag met een feest waar iedereen welkom is.

Erfgoed werkt verbindend

In Ekeren maken we graag gebruik van erfgoed als bindmiddel. Zaken uit het verleden die al jaren verdwenen en vergeten zijn, of die er vandaag vreemd genoeg nog altijd zijn, geven inspiratie voor tentoonstellingen, toneelstukken en voordrachten.

Ons district heeft een aantal belangrijke erfgoedactoren: het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders (DAN) en Documentatiecentrum Mariaburg.

In 2020 herbekijken we de werking van het DAN en transformeren we het centrum tot een vzw.

De werkvorm moet leiden tot een groter draagvlak en een performantere werking.

Ekeren feest

De traditionele feesten blijven een belangrijke plek innemen in het Ekerse cultuurlandschap. We zetten verder in op het optimaliseren van deze evenementen die zorgen voor het versterken van het sociale weefsel, die laagdrempelig toeleiden tot cultuurparticipatie en die momenten feestelijk markeren.

Geen grote evenementen zonder inbreng van lokale verenigingen. Bij de organisatie van districtsinitiatieven als Vlaanderen Feest, WinterWakker, Muziek in de Wijk, Nieuwjaarsreceptie, Bierpruverfeesten en de Kasteelfeesten blijven we op zoek naar win-wins in de brede waaier van partners en samenwerkingsmodellen.

Cultuurwerking

A. Publiekswerking

Het blijft onze ambitie om elke Ekerenaar minstens 1 maal per jaar te ontvangen. Iedereen moet zich welkom voelen. We hebben hierbij aandacht voor specifieke doelgroepen.

Inzetten op kinderen en jongeren

Er wordt blijvend ingezet op een aanbod voor kinderen en Ekerse scholen. De 10 basisscholen worden uitgenodigd om te komen kijken naar onze schoolvoorstellingen op dinsdag en woensdag.

Lokaal cultuurbeleid Antwerpen: actieplan 2019 - 64 -

Daarnaast maken we gebruik van het door de Antwerpse cultuurcentra ontwikkelde “Op visite” in de klas:

enkele theatergezelschappen creëren op vraag één productie op maat van een (groot) klaslokaal, die kan plaatsvinden binnen de schoolinfrastructuur.

Senioren

We werken in 2020 beleidsdomeinoverschrijdend en bedenken samen met de seniorenconsulent een passend aanbod voor de senioren van ons district.

Ekeren troef

We gaan op zoek naar en ondersteunen lokaal talent bij hun eerste stappen productioneel en faciliteren tentoonstellingen en evenementen.

Verdienstelijke Ekerse artiesten worden in 2020 gelauwerd met de tweejaarlijkse Ekerse cultuurprijs.

B. Samen met verenigingen

Het lokaal cultuurbeleid neemt een regierol op binnen de lokale actoren en stimuleert samenwerking, participatie en ontmoeting.

Ondersteuning op maat

In Ekeren worden de doeners beloond. Om de vrijetijdsbeleving maximaal te ondersteunen biedt het district verschillende subsidies aan. Met de verenigingstoelagen stimuleren we vooral ontmoeting en investeren we in de continuïteit van de verenigingen. Via projecttoelagen wakkeren we de creativiteit van verenigingen, professionelen en individuele initiatiefnemers aan. We geven jong talent de kans om te experimenteren, we spelen in op blinde vlekken en zorgen ervoor dat we een divers publiek bereiken.

Gedragen werking

We onderzoeken samen met de leden van de cultuurraad welke werkvorm de beste garantie geeft op cultuurparticipatie.

C. Samen met cultuurpartners

De openheid voor samenwerking is cruciaal binnen de werking van het lokaal cultuurbeleid. In 2020 versterken we de samenwerking met de Ekerse Theaterzaal, de Academie en Tracé.

Specifieke projecten worden opgenomen in samenwerking met o.m. C-koren, Chiro Tempo, Cirq@t, Bierpruvers, Ganzenrijders, Zomer van Antwerpen, Eva Centrum en Open School.

D. Communicatie

Het aanbod lokaal cultuurbeleid is zeer divers. Het bevat een mix van de meest verschillende elementen:

bekend en onbekend, populair en (nog) niet populair, groot en klein. Daarnaast richten deze initiatieven zich op de meest verschillende doelgroepen, van zeer jong tot senioren. En gebruiken we hiervoor verschillende locaties. Het is van belang om een duidelijk communicatietraject uit te tekenen dat inspeelt op deze extreme diversiteit door:

 de zichtbaarheid van de locaties en werking in het algemeen te verhogen

 toe te leiden tot specifieke producten

 optimaal gebruik maakt van traditionele en digitale dragers

We zorgen voor een gedifferentieerde cultuurcommunicatie. Dit wordt duidelijk door de mediamix van papieren en digitale dragers, maar ook via infoborden (analoog en digitaal) op Ekers grondgebied.

We maken hiervoor een duidelijk communicatieplan op.

Ruggengraat van de publiekscommunicatie cultuur worden gevormd door de jaarbrochure die een blauwdruk van het programma van het lokaal cultuurbeleid geeft, en 3 plooifolders met een kalendermatig overzicht van de activiteiten per seizoen. De plooifolder komt uit in juni, oktober en februari en valt bij iedereen in Ekeren in de bus.

Verder blijven we inzetten op de digitale communicatie. We gebruiken de sociale media om ons publiek te vergroten en zetten in op betalende advertenties.

Op regelmatige basis steken de communicatiemedewerkers van het district en 252cc de koppen bij elkaar om informatie op diverse locaties in het district tot bij het publiek te krijgen en om onze communicatie-inspanningen beter op elkaar af te stemmen. In 2020 bundelen we onze krachten en bekijken de mogelijkheden om 1 zomerbrochure en winterbrochure te verdelen.

E. Vrijwilligerswerking

Zonder de hulp van de vele vrijwilligers zijn vele acties onmogelijk. We blijven daarom inzetten op een goede en degelijke vrijwilligerswerking.

Lokaal cultuurbeleid Antwerpen: actieplan 2019 - 66 -