• No results found

Bibliotheek Arena

Bibliotheek Arena is een warme, inspirerende en verbindende plek in de wijk waar mensen hun passie voor boeken delen, elkaar ontmoeten en bijpraten bij een warm kopje koffie. Niets beter om de eenzaamheid te doorbreken dan een tijd vertoeven in de koffiehoek van BIB Arena.

BIB Arena gaat Voor-Lezen in de wijk! Woorden, letters, taal, verhalen en boeken blijven onze grondstof.

We willen vooral via families inzetten op het ontdekken van leesplezier. Jonge gezinnen delen ervaringen tijdens Leeslekker-Boekstart voorleesmomenten. Met de komst van Het huis van het kind kunnen wij deze doelstelling nog meer uitwerken via speelbabbels in de bib, uitnodigen van auteurs die boeiende boeken over opvoeding hebben geschreven en nog zoveel meer. Een eerste initiatief is alvast een voordracht van Hanne Luyten in BIB Arena. Haar boek #Niet aan kind en gezin verklappen is enorm populair bij jonge ouders.

Fijn om samen met Het huis van het kind, Kind en Gezin, de Gezinsbond en ’t Pleintje deze lezing te organiseren. Wat partners rond taal en boeken organiseren, kan altijd een plek krijgen in BIB Arena.

De bib wil vooral een open huis zijn waar elke samenwerkingspartner zich thuis voelt. Het pas opgestarte scholenoverleg Deurne-Zuid kan hier in de toekomst zijn vaste plek krijgen. De samenwerking rond Buurten met Erfgoed smaakt naar meer, een uitgelezen manier om nieuwe initiatieven met scholen op te starten. Een grote troef om nog meer inhoudelijke trajecten met scholen uit te werken is de nieuwe educatieve medewerker die inzet op literaire jongerenprojecten in Deurne (zie verder).

BIB Arena grijpt de kans om mee een deeltje te worden van een internationaal aanbod. Een klein maar fijn aanbod Arabische boeken krijgt een plaats in BIB Arena. De bib wil hiermee de rijke, literaire waaier van Arabische auteurs meer bekendmaken. Meertaligheid krijgt erkenning en aandacht in de bibliotheek.

Tijdens de gedichtenweek zal dichteres Fatena Al Ghorra dit nieuwe aanbod feestelijk openen.

Ook buiten de muren blijf je BIB Arena regelmatig vinden in de wijk (cf. het Vrijetijdsplein) en we blijven het

‘Pop-up bib’ concept uitproberen. We staan open voor kleine bib-initiatieven op onverwachte, fijne plekken.

Naast de leeskringen en samenleeskringen in BIB Arena, blijven wij de samenleeskring organiseren in wijkcentrum ’t Pleintje. Wijkbewoners weten hun bibliotheek te vinden om nog veel meer initiatieven samen uit te werken!

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken kunnen we ook beroep doen op een team fantastische vrijwilligers.

Begeleiden van (samen)leeskringen, boeken brengen naar minder mobiele klanten, hulp bieden bij problemen met de computer, dat kunnen wij allemaal waarmaken dankzij hun hulp!

Bibliotheek Couwelaar

Wat de renovatie betreft, zal er in 2020 een nieuw vlekkenplan worden opgemaakt door de nieuwe architect die nog in 2019 zal aangesteld worden. In 2020 wordt verder gewerkt aan een definitief ontwerp voor BIB Couwelaar en aan de opmaak van de bouwaanvraag. Ook de zelfuitleentoestellen – die niet gerealiseerd werden in 2019 – zouden in 2020 voorzien moeten worden.

Na de optimalisaties in 2018 en 2019 zijn we in 2020 personeelsmatig met een bezetting van 16 medewerkers of 13,56 VTE. Bijkomend hebben we 1 medewerker of 0,8 VTE voor de coördinatie van de

taalpunten lokaal en bovenlokaal en 2 medewerkers of 1,8 VTE in overtal. Dit maakt het totaal op 16,16 VTE.

Ook de educatieve projectmedewerker bibliotheken Deurne ondersteunt BIB Couwelaar.

We hebben ook 2 jobstudenten op zaterdag en voor de avonddiensten krijgen we ondersteuning van Kotter.

Bijkomend werken we samen met Lyceum Lakbors en kunnen we ons beroepen op 2 stagiaires, dinsdag en vrijdag doorheen de dag en om de 2 weken op donderdag wisselend een avonddienst en een dagdienst.

De grote afvoer collectie is gerealiseerd. Nu is het vooral de aan- en afvoer van de collectie onderhouden, zodat het aantal materialen op 105.000 stuks blijft. In 2020 wordt ook het nieuwe bibliotheekbeleidsplan geïntroduceerd, waarop de collectie en publiekswerking van BIB Couwelaar zal moeten anticiperen.

De twee grote facetten van onze publiekswerking blijven taal en mediawijsheid.

Op de eerste woensdag van de maand lezen we voor baby’s voor, op de tweede woensdag van de maand voor peuters en kleuters. De bibliotheek continueert de samenwerking met het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen om Antwerpenaren die Nederlands willen leren te ondersteunen. Het faciliteert de werking met leslokalen op maandagnamiddag en donderdagvoormiddag en de link te maken met het Taalpunt Nederlands, de gehele collectie, activiteiten en andere dienstverlening van de bib en district.

Ook in samenwerking met scholen gebeuren er tal van activiteiten waar ‘taal’ centraal staat.

De verschillende klasbezoeken, de lezingen of workshops op maat van scholen,…

Naast het mediawijze aanbod in de leeszaal en het webpunt, zetten we in 2019 in op het project Future Digital Super Heroes. We leren jongeren tussen 8 en 14 jaar coderen en robots programmeren a.d.h.v. wekelijkse lessen, het bezoeken van fablabs, een uitwisselingsproject/codeerweekend ter voorbereiding op de Robocup Junior Wedstrijd in mei 2019. Op de website www.fdsh.be vinden jullie alvast meer informatie.

Doorheen het jaar organiseren we bijkomend lezingen en workshops.

Educatieve projecten bibs deurne

De bibliotheken van Deurne willen scholen, jongeren en kinderen nog meer verbinden door het uitwerken van mooie educatieve projecten. Naast de klassieke voorleesmomenten voor peuters en kleuters – zoals Leeslekker en Boekstart, willen we nog meer inzetten op leesplezier en leeservaring en op deze manier de taalvaardigheid op jonge leeftijd al stimuleren.

We doen dit in 2020 door in BIB Arena de nieuwe voorstelling “Het Magische Letterlab” in primeur te tonen aan heel wat derde kleuterklassen en ook een aantal OKAN klassen. In bibliotheek Couwelaar zal voor het eerst de voorstelling “Kiki en Olaf en de verdwenen letters” te zien zijn. Ouders, kleuters en jongeren van BSO verzorging beleven dit samen in de bib.

De samenwerking met Stedelijk Lyceum Sint-Rochus wordt nog intensiever. We geven de leerlingen BSO verzorging introducties rond voorlezen, ondersteunen hen in hun nieuwe project rond leesplezier (D.E.A.R.-project ‘Drop Everything And Read’) en gaan ook voor de eerste keer SamenLezen met senioren.

De samenwerking tussen BIB Couwelaar en Stedelijk Lyceum Lakbors in Deurne-Noord zal in navolging hiervan op een gelijkaardige manier worden uitgebouwd.

Het thema van de Jeugdboekenmaand 2020 is ‘Kunst’ en hiervoor gaan we samen met verschillende scholen verspreid over het hele district, CINEMA RIX, Academie Deurne en Villa Vonk een kunstparcours uitwerken.

Tijdens de Jeugboekenmaand bieden we ook auteurslezingen aan voor verschillende leeftijden.

Lokaal cultuurbeleid Antwerpen: actieplan 2019 - 56 -

Eveneens in maart 2020 ontvangen we voor het tweede jaar op rij W.A.N.P. in CC Deurne voor klassen van de derde graad middelbaar. Hun nieuwe dansvoorstelling “Solomon x Sheba” gaat over identiteit, cultuur, seksualiteit en de kracht van liefde in al zijn vormen. Hier zullen introductiemomenten vooraf en discussiemomenten achteraf aan gekoppeld worden, samen met de dansers en choreograaf van W.A.N.P.

In mei 2020 organiseren we voor de derde graad middelbaar een literair café. Bart Moeyaert, de winnaar van ALMA 2019, zal onze gast zijn in de bibliotheken.

We ontvangen zoals steeds gedurende het hele jaar klassen van het basisonderwijs in onze bibliotheken en zetten maximaal in op leesplezier en bibbeleving. In 2020 zullen we voor het eerst in de bibliotheken ook sessies verhalenyoga voor klassen aanbieden.

Cinema RIX

In januari 2020 mogen we twee kaarsjes uitblazen. Twee seizoenen vernieuwde werking die ondertussen haar weg vond naar de hoofden en de harten in de buurt. Dit moment vieren we feestelijk op vrijdag 17 januari 2020 tijdens de nieuwjaarsreceptie van het lokaal cultuurbeleid Deurne. Tijdens dit feest worden onze nieuwe gevel en muurschildering officieel geopend met een muzikaal lichtspektakel en een kortfilm die illustreert hoe we in deze 2 jaar zijn gegroeid. Maar we kijken vooruit, want we groeien verder.

We zetten sterk in op community building in BUURTBAR BARIX en rollen dit seizoen enkele nieuwe projecten uit op vraag van buurtbewoners, om zo hun verbondenheid met BARIX nog te versterken. “Iets anders” is een maandelijks concept waarbij we onze bezoekers willen verwonderen met iets cultureel laagdrempelig in BARIX. Van bingo over muziek tot poëzie en verhalen uit de buurt, telkens verrassend en vraag gestuurd.

Maandelijks komt er een andere gemeenschap samen koken met onze vaste chef en vrijwilligers en proeven we een week lang van een aangepast weekmenu. Zo komt de Poolse, Japanse, Bengaalse, Syrische en Indische gemeenschap bij ons op bezoek. Graag willen we nog meer gemeenschappen aantrekken uit onze buurt.

“Kies je muziek” wordt een nieuw onderdeel in BARIX. We vragen onze bezoekers naar hun favoriete tienermuziek en stellen op basis daarvan een playlist samen die we op vaste tijdstippen afspelen.

We zetten sterk in op de samenwerking met onze externe en in–house partners, zoals bij het eerder vernoemde kunstproject in het kader van de jeugdboekenmaand. De samenwerking met JES en Buurtsport Deurne op vrijdag tijdens de gamecorner wordt uitgebouwd. Naast het gamen, ontwikkelen we een programma waar kinderen in 10 beurten kunnen proeven van verschillende sporten zoals Bollywood dans, Free runnen, thaiboksen,…

Samen met de Gezinsbond en het Huis van het kind komen er 2 tweedehandsbeurzen voor speelgoed en kinderkleding. Huis van het Kind komt bij ons op bezoek en stelt hun werking voor en CINEMA RIX gaat naar het Huis van het Kind om het programma en werking te presenteren.

We onderzoeken met de Academie Deurne en Recht-Op om – zoals voor de kinderen (Kunstenbad en Beeld Atelier) – ook voor volwassenen een aangepast aanbod te voorzien in CINEMA RIX. De samenwerking met in huis partner Recht–Op blijven we intensifiëren en verfijnen, naast vaste waarden als de cultuurcafés en Pretloketten die stilaan uit hun voegen barsten.

Tenslotte, willen we de banden versterken tussen alle partners in huis. We plannen tweemaal per jaar een nieuw netwerkoverleg in CINEMA RIX om af te stemmen, ambities te delen en plannen te smeden.

De nieuwe dynamiek rond CINEMA RIX en Buurtbar BARIX straalt ook af op de filmwerking. We onderzoeken hoe we de filmavonden op woensdag meer kunnen afstemmen op de buurt. Moet het aanbod toegankelijker, populairder, wereldser of thematisch? We nemen de tijd om die accentverschuiving uit te werken en daarover met onze (potentiële) klanten na te denken, zonder de huidige filmfans te vergeten.

Voor de echt cinefiele programmatie versterken we de kruisbestuiving met filmclub Filmmagie die tweewekelijks op dinsdag een kwalitatief filmaanbod verzorgen.

Woensdagnamiddag zijn kinderen baas in CINEMA RIX! De familiefilm sluit daar uiteraard perfect bij aan.

Najaar 2019 testen we de praktische haalbaarheid van de verjaardagsfeestjes om die mogelijkheid in 2020 optimaal uit te spelen. Want wat is er leuker dan samen met je vriendjes naar de film te gaan? De piñata krijgt de jarige er gratis bij!

CINEMA RIX is bovendien een open huis voor projecten van filmmakers: premières, screenings, festivals,…

voorbeelden genoeg. We verwelkomen o.a. schoolvertoningen van het Jeugdfilmfestival (JEF), nemen deel aan de eerste editie van het International Film Festival Antwerp (IFFA) en vertonen een film in het kader van het Holebi Filmfestival.

Cultuurcentrum Deurne

Zowel in CC Deurne als in CINEMA RIX is er een uitgebreid aanbod voor kinderen en families.

Schoolvoorstellingen, familievoorstellingen en wekelijkse familiefilms zijn een vaste waarde in het aanbod.

We maken het verschil met de verjaardagsfeestjes, onze jaarlijkse familiedag, het nieuwe kleuterfestival

‘Jonge Wolken’ en onze aandacht voor games als nieuwe, uitdagende kunstdiscipline.

Met een bezettingsgraad van bijna 95 % zijn de matineeconcerten (tegen wil en dank) uitgegroeid tot hét succesprogramma van CC Deurne. Koffie en gebak voor iedereen! Maar wie niet op tijd reserveert is er aan voor de moeite!

Wat accenten in het podiumaanbod betreft, gaan we voor vier extra concerten klassiek op locatie, allen in kerken, akoestisch, met een streepje licht erbij, grote muzieknamen, een jongere theaterprogrammatie en een maandelijkse comedyshow in de foyer van CINEMA RIX.

Begin 2019 stak het team van CC Deurne de hoofden bij elkaar om de koers voor de komende jaren scherper te krijgen. De nood aan bijsturing had niet enkel een inhoudelijke finaliteit – daarover meer in het stukje

‘content marketingstrategie’.

Maar evengoed naar volumebepaling. We moesten met de ploeg helaas vaststellen dat het volume aan voorstellingen dat op het programma stond voor het seizoen 2019-2020 te groot werd om als ploeg administratief, productioneel en technisch tot een goed einde te brengen. De redenen daarvan zijn uiteenlopend en niet exhaustief, met als voornaamste: besparingen op personeelsvlak, onvoorziene uitval van collega’s, en de steile vlucht die CINEMA RIX nam. Niemand had durven dromen dat ons vernieuwde ontmoetingscentrum zulk een schot in de roos zou blijken. Maar de uitbouw van ons tweede centrum bracht meer werk met zich mee dan verwacht. En als het welzijn van het personeel in het gedrang komt, is bijsturing aan de orde.

We brachten, aan de hand van cijfers, in kaart hoeveel producties we op papier zouden aankunnen en vergeleken die met het reële volume dat we effectief draaiden de afgelopen jaren. De kloof bleek groot, CC Deurne organiseerde eigenlijk bijna dubbel zoveel voorstellingen als het aantal beschikbare manuren zou toelaten.

Lokaal cultuurbeleid Antwerpen: actieplan 2019 - 58 -

Dat er meer vraag vanuit het socio-culturele veld dan aanbod is (zowel naar beschikbaarheid van zalen als personeel) beseffen we al te goed, maar in functie van een gezonde werking van een cultuurcentrum beslisten we om minder te gaan doen, en dan (nog) beter.

We beslisten om na het succes van onze gaming-events “Push The Button” (2017) en “Plug & Play” (2018) om op games als cultuurmedium te blijven inzetten. Elk jaar een event opzetten waarbij we veel geld in ontwikkeling van nieuwe software moeten steken, is financieel niet haalbaar of wenselijk. Dus beslisten we om vanaf 2019 bestaand aanbod in de kijker te zetten – in de herfstvakantie – en dat onder de noemer

“Cinema Pixel” – CINEMA RIX blijft, wat ons betreft, de plek bij uitstek om te experimenteren met videogames, al was het maar omwille van de aanwezigheid van een cinemazaal.

De periode is ook zeer bewust gekozen: tijdens de schoolvakanties zijn er immers heel wat ouders en jongeren op zoek naar een vrijetijdsaanbod. Analoog met het filmfestival Cinekids van onze collega’s uit het Wilrijkse, denken we dat er plaats moet zijn voor een festivalformule rond videogames waarbij we ons focussen op minder voor de hand liggende videogames of nieuwe tendensen, en dat voor een familiepubliek.

In 2019 startte CC Deurne een contentmarketingtraject onder begeleiding van The Fat Lady. Belangrijkste uitgangspunten daarbij waren dat we enerzijds bewuster willen nadenken over onze doelgroepen, en anderzijds een minder klassiek marketingmodel willen hanteren – lees: meegaan met de (snel veranderende) tijden en dito mediagebruik van onze doelgroepen. Het traject resulteerde onder andere in een scherpere afbakening van ons aanbod en onze doelgroepen (of buyer persona’s, in vaktaal) – zowel voor CINEMA RIX als voor CC Deurne – en biedt handvaten om meer content-based te gaan werken, met een nadruk op sociale media.

Erfgoed en toerisme

Deurne wil voortrekker zijn in lokaal erfgoedbeleid. In samenwerking met de Antwerpse erfgoedcel worden de erfgoedzorgers ondersteund in hun inventarisatie, behoud, beheer en ontsluiting.

“Schatten van Deurne” wordt gedeeld op lokale en bovenlokale fora en wordt zichtbaar in het straatbeeld.

Deurne zet in op vergroening en diversifiëring van de erfgoedgemeenschap(pen) door erfgoededucatie in scholen en tijdens evenementen. Cultureel erfgoed hangt onlosmakelijk vast aan onroerend erfgoed.

Deurne blijft ijveren voor behoud, restauratie waar nodig en (her)bestemming van beschermde of waardevolle relicten. Rond deze missie ambiëren we voor 2020 volgende acties:

 Na het succes van de eerste editie wordt “Buurten met Erfgoed” verder uitgerold over Deurne. In het voorjaar van 2020 zijn drie scholen in Deurne-Oost aan de beurt, en lanceren we de oproep voor het volgende schooljaar.

 Volksmuseum Turninum wordt, in samenwerking met de Antwerpse erfgoedcel, op weg gezet om een digitale inventaris te maken die compatibel is met de inventaristool van àlle Antwerpse musea.

Turninum heeft competente vrijwilligers gevonden, die van district/stad een opleiding krijgen.

 Een nieuwe audiogids verschijnt met verhalen over en in de volkstuinen van Deurne.

 Na het succes van De Sjanzelizee van Deurne-Zuid bekijken we de mogelijkheden om de geschiedenis van oude Deurnse volkscafés of herbergen te ontsluiten.

 In de communicatie van Deurne worden de audiogidsen van “Schatten van Deurne” in het voorjaar extra in de belangstelling gezet.

 Naast de audiogidsen komen er ook printvriendelijke versies van de meeste wandelingen.

 Na het opheffen van de stuurgroep Onroerend Erfgoed Deurne (waarbij een advies over monumentwaardige relicten aan de Minister wordt voorgelegd) komt de erfgoedraad van Deurne voor een eerste keer samen. Format en frequentie worden verder bekeken.

Cultuurdienst

Cultuur wil mensen verbinden en ontmoeting stimuleren. Door een gevarieerd aanbod aan grote en kleinschalige projecten te organiseren en ondersteunen in alle buurten van Deurne, zorgt cultuur voor een maximale participatie en spreiding. Hierbij krijgt iedereen de kans om cultuur te beleven én te creëren.

We blijven verder gaan op de succesformule van “Cultuur bij de Buren”, waarbij we kleine en grote(re) initiatieven ondersteunen, versterken of initiëren. We brengen partners bij elkaar, helpen buurtcomités te versterken, we brengen cultuur op maat van elke doelgroep, op verschillende en verrassende locaties in Deurne. Op die manier gaan we voor maximale participatie en spreiding. We zetten daarbij extra in op de zwakkere doelgroepen in onze samenleving, zoals eenzame senioren en kansarmen. Zo kunnen in oktober 500 kansarmen gratis deelnemen aan het lichtspektakel “De Grote Schijn” in het Rivierenhof en er is zelfs de ambitie om met het asielcentrum Fedasil (Deurne-Zuid) een cultureel project op poten te zetten voor de

‘bewoners’ (vnl. mensen met een handicap en kinderen) en de buurt. Gemeenschapsvorming en warme buurten blijven keywords van “Cultuur bij de Buren”.

Met de decentralisatie van stad Antwerpen, zal de districtswerking in Deurne nog meer inzetten op polyvalente samenwerking en dienstverlening. In de praktijk betekent dat, dat evenementen in Deurne voortaan door alle domeinen zullen getrokken en ondersteund worden. Het idee is om vanaf 2020 nog slechts 4 grote evenementen te organiseren voor alle Deurnenaars. Hierbij worden alle diensten betrokken en zal er dus niet meer louter van een ‘cultuurproject’ worden gesproken.

Door die verdere decentralisatie wordt de lijn tussen Stadsmakers en Cultuur steeds dunner. Wanneer is een straatfeest cultuur of louter een burenaangelegenheid? Ook voor de Deurnenaar is dat onderscheid niet altijd duidelijk. Het huidige subsidielandschap doet die verwarring enkel maar toenemen. Daarom lanceren we in 2020 een eengemaakt en vereenvoudigd subsidiebeleid (reglementair én praktisch). Intakegesprekken moeten het bovendien nog gemakkelijker maken om verbindingen te leggen tussen partners en organisaties, om netwerken uit te breiden en een beter zicht te hebben op wat er leeft in Deurne.

Wat beeldende kunst betreft ten slotte, ontstond tijdens een ontmoetingsmoment met lokale beeldende kunstenaars in de zomer van 2019 een idee dat in de zomer van 2020 werkelijkheid wordt: “Deurne geeft je vleugels” wordt een netwerkweekend én show-off moment voor kunstenaars die een link hebben met ons district. Iedereen mag één kunstwerk tonen, een jury van Fameus kiest 10 favorieten die in 2021 een

Wat beeldende kunst betreft ten slotte, ontstond tijdens een ontmoetingsmoment met lokale beeldende kunstenaars in de zomer van 2019 een idee dat in de zomer van 2020 werkelijkheid wordt: “Deurne geeft je vleugels” wordt een netwerkweekend én show-off moment voor kunstenaars die een link hebben met ons district. Iedereen mag één kunstwerk tonen, een jury van Fameus kiest 10 favorieten die in 2021 een