• No results found

Discussie ten aanzien van het uitgevoerde onderzoek

In de onderstaande paragraven worden de tekortkomingen van het uitgevoerde onderzoek be-sproken. Achtereenvolgens zullen de volgende onderwerpen besproken worden: de keuze voor de architect (5.4.1), het onderzoeksontwerp (5.4.2), het instrumentarium (5.4.3) en de voortgang van het onderzoek (5.4.4).

5.4.1 Discussie ten aanzien van de keuze voor de architect

Door een eerder onderzoek binnen bedrijf X is de indruk ontstaan dat een architect een goede klant is voor bedrijf X. Deze veronderstelling heb ik in het begin van het onderzoek aangenomen. Al snel in het onderzoek kwam ik erachter dat de architect geen klant kan zijn en ook niet de be-langrijkste adviseur is voor installaties.

Dit is aangegeven tijdens het onderzoek en er is gevraagd of het niet beter was om de focus van het onderzoek te verleggen: naar de installateur of om het kader te verbreden. Bedrijf X wilde graag doorgaan met het onderzoek over de architect. Door het kader nauw te laten, zijn er kansen misgelopen. Al snel bleek dat het moeilijk zal zijn om de architecten te beïnvloeden, aangezien de architect een onafhankelijke partij is. Daarnaast is het moeilijk om via de architect de omzet te vergroten daar de architect niet altijd de belangrijkste besluitnemer is voor installaties. De lokale manier van werken maakt het ook moeilijk om de investering terug te verdienen.

Het doel van het onderzoek is kort samen te vatten als winst te genereren door de architectenbu-reaus te besturen. Het zal moeilijk zijn om winst te genereren door de architectenbranche actief te besturen. De kosten van directe besturing wegen niet op tegen de baten. Met deze conclusie is het beoogde resultaat niet behaald.

5.4.2 Discussie ten aanzien van het onderzoeksontwerp

De enige tekortkoming, die ten aanzien van het onderzoeksontwerp genoemd kan worden is de keuze voor kwalitatief onderzoek. De keuze voor kwalitatief onderzoek, inclusief voordelen, is beschreven in hoofdstuk 2.

Een nadeel van een kwalitatief onderzoek is de intersubjectiviteit. De gevonden onderzoeksresul-taten zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van de onderzoeker. De onderzoeker heeft de inter-views afgenomen en uitgewerkt. De vraag is in hoeverre de onderzoeksresultaten gekleurd zijn door de persoon van de onderzoeker. De onderzoeker moet zo objectief mogelijk blijven. Data uit kwantitatief onderzoek is objectiever en is hierdoor in mijn ogen betrouwbaarder. Kwantitatieve gegevens zijn makkelijker te analyseren. Met statistische methoden kunnen de hypotheses aange-nomen of verworpen worden. Met kwantitatief onderzoek is het mogelijk om hardere conclusies te trekken.

5.4.3 Discussie ten aanzien van instrumentarium

Ten aanzien van het instrumentarium zijn er twee zaken te melden. Ten eerste de keuze voor open interviews. Het gevaar van open interviews is dat de interviewer het gesprek te veel kan sturen. Op deze manier kan hij de antwoorden in de mond leggen bij de geïnterviewde.

Daarnaast had de uitwerking van de interviews beter gekund. Tijdens de interviews is er genotu-leerd met pen en papier. Deze notulen zijn zo snel mogelijk uitgewerkt om geen data te verliezen. Een nadeel hiervan is de intersubjectiviteit. De onderzoeker moet objectief blijven, maar is toch bevoordeeld door eigen ervaringen en eerdere interviews. Het was beter geweest om de inter-views op te nemen met een recorder en vervolgens het hele interview van recorder om te zetten naar papier. Op deze manier blijven de vragen en antwoorden gewaarborgd en kan een ander per-soon er objectief naar kijken. De gegevens kunnen op deze manier gecontroleerd worden door een collega. De collega kan de gegevens indelen in fragmenten en de fragmenten vervolgens la-belen. Als de collega dezelfde labels identificeert als de onderzoeker is de intersubjectiviteit goed te noemen.

5.4.4 Discussie ten aanzien van de voortgang van het onderzoek

De doorlooptijd van dit onderzoek is veel te lang geweest. Een mooi spreekwoord dat hier ge-bruikt kan worden is: Bezint, eer gij begint. Nadat de opdracht was goedgekeurd door de univer-siteit, ben ik vol goede moed literatuur gaan zoeken en al vrij snel interviews gaan afnemen. Ik ben veel te hard van stapel gelopen. Ik had veel te veel boeken gelezen, waardoor ik verdronk in de literatuur. Tijdens de studie is het belang van een goede probleemstelling aan het begin van het onderzoek meerdere keren benadrukt. Toch heb ik dit niet goed opgepakt. Later in het onderzoek heb ik problemen gekregen, welke ondervangen waren met een goede probleemstelling. Het ma-ken van, en houden aan, een onderzoeksschema kan hier uitkomst bieden. Als ik eerst een goede probleemstelling had gehad en daarna was gaan zoeken naar literatuur, had ik veel tijd bespaard.

Literatuurlijst

Aaker, D.A. (2001). Strategic Market Management, 6th ed, Hoboken, John Wiley & Sons. Argyris, C., Schön, D.A., (1978) Organizational learning: a theory of action perspective, Read-ing, Addison-Wesley.

Baarda, D.B., & Goede, M.P.M. de, (2001). Kwalitatief onderzoek: praktische handleiding voor

het opzetten en uitvoeren kwalitatief onderzoek, Groningen/ Houten, Wolters-Noordhoff.

Baarda, D.B., & Goede, M.P.M. de, (1999) Methoden en technieken: praktische handleiding voor

het opzetten en uitvoeren van onderzoek, 2de druk, Houten, Stenfert Kroese.

Boersma, J, e.a. (2006) Management van kennis, 2de druk, Assen, Van Gorcum

Bond van Nederlandse Architecten, (2003) Architecten 2003, BNA.

Chappel, D. & Willis, C.J., (2000) The Architect in Practice, 8th ed. Oxford, Blackwell Science Ltd.

Conway, H., Roenisch, R., (1994) Understanding Architecture: An introduction to architecture

and architectural history, Londen, Routledge.

Davenport, T.H. & Prusak, L., (1999) Working knowledge: how organizations manage what they

know, Harvard, Harvard Business School Press.

Gelderman, C.J. & Hart, H.W.C. van der, (1999) Business Marketing, 2de druk, Houten, Stenfert Kroese

Groot, C.T. de, Serière, J.H.W.M. de, & Snijders, (2001) J.H., Informatiekunde 1: ondernemen

met informatie, Groningen, Wolters-Noordhoff.

Haag, E., & Dirven, J., (1999) Schrijven in stappen: handboek voor de verslaglegging van

litera-tuuronderzoek, Utrecht, Lemma B.V.

Jellema, (1996) Hogere Bouwkunde: installaties, bouwtechniek 6c: liften en roltrappen, Leiden, Spruyt, Van Mantgem & De Does B.V.

Jennings, D., & Wattam, S., (1994) Decision Making: an integrated approach, London, Pitman Publishing

Kolb, D.A., (1984), Experiential Learning: experience as the source of learning and development, Englewood Cliffs, N.J., Prentice-Hall

Koning, J. de, J.S.C.M. & Sproncken, N.W.M.G., (2001) Contractering bij bouwprojecten, Utrecht, Berenschot Osborne B.V./ Elsevier.

KPMG Bureau voor Economische Argumentatie, (1999) Prijsmonitor architectuuropdrachten

1994-1998, Hoofddorp, KPMG-BEA

Keuning, D., (1996) Grondslagen van het management, Houten, Educatieve Partners Nederland B.V.

Leeflang, P.S.H., & Rooy, F.J.CH.M. van, (1995) Leerboek Marketing, Houten, Stenfert Kroese. Leeuw, A.C.J. de, (1990) Organisaties: Management, Analyse, Ontwerp en Verandering, Assen, Van Gorcum.

Leeuw, A.C.J. de, (1996) Bedrijfskundige Methodologie: management van onderzoek, Assen, Van Gorcum.

Leeuw, A.C.J. de, (2000) Bedrijfskundig management: Primair proces, strategie en organisatie, Assen, Van Gorcum.

Masurel, E., & Beusmans, P.M.M.M., (2002) Brancheverkenning architectenbureaus 2001, Am-sterdam, ESI-VU.

Meel, J. van,, Teunissen, L., & Jonge, H. de, (2002) Verkenning van de Nederlandse architectuur

praktijk: Architectuur en management, Amsterdam, Sun.

Miller, W.L., & Morris, L., (1999) 4th Generation R&D: Managing Knowledge, Technology, and Innovation, New York, John Wiley & Sons, Inc.

Neuijen, B., (1999) Organisatiecultuur: een bedrijfskundige benadering, Deventer, IM-TeaM Netherlands.

Nonaka, I., & Takeuchi, H., (1995) The knowledge-creating company, New York, Oxford Uni-versity Press.

Nonaka, I., & Takeuchi, H., (1997) De kenniscreërende onderneming, Schiedam, Scriptum Ma-nagement

O’Mara, M., (1999) Strategy and Place: managing corporate real estate and facilities for

com-petitive advantage, New York, The Free Press.

Paul, J.C.L., e.a., (1994) Organisatie en gedrag, 1de druk, Deventer, KluwerBedrijfsinformatie. Reijden, P. van der, (2005) Kennis: een onderzoek naar de relatie tussen kennishuishouding en

toegevoegde waarde, Barendrecht

Rogier, J.J.H., (1998) De wisselwerking tussen organisatie en markt: ontwerp van een instrument

voor ondernemers die hun besturing willen balanceren, Capelle aan de IJssel, Labyrint,

Roozenburg, N.F.M. & Eekels, J., (1998) Productontwerpen, structuur en methoden, Utrecht, Lemma B.V.

Russo, J.E., & Schoemaker, P.H., (2002) Effectieve besluitvorming: toepassingen, oplossingen en

technieken van kritisch denken en goede besluitvorming, Amsterdam, Uitgeverij Nieuwezijds.

Schein, E.H., (1998) Organizational Socialization and the Profession of Management, SMR Classical Reprint, Sloan Management Review, pp. 53-65

Slagter, J., & Kuijpers, F.P.J., (2003) TPO-studiehandleiding 2003, Groningen, Rijksuniversiteit Groningen.

Sprenger, C.C., e.a., (1995) Vier competenties van de lerende organisatie, Den Haag Berenschot fundatie/ Delwel uitgeverij B.V.

Strakosch, G.R., (1998) The Vertical Transportation Handbook, 3th ed., New York, John Wiley & Sons.

Strikwerda, H., (1998) Kennismanagement van het adviesvak, Management Consultant, Nr.2 Treacy, M., & Wiersma, F., (1997) The discipline of marketleaders: Choose your customers,

nar-row your focus, dominate your market, Reading, Addison Wesley Publishing Company

Trott, P., (1998) Innovation Management & New Product Development, Harlow, Pearson Educa-tion Ltd.

Ulrich, K.T. & Eppinger, S.D., (2003) Product design and development, 3rd ed., Boston, McGraw-Hill

Verhage, B.J., (1995) De Grondslagen van de marketing, 3de druk, Houten, Stenfert Kroese. Verschuren, P.J.M., (1999) De probleemstelling voor een onderzoek, 7de druk, Utrecht, Het spec-trum.

Verwijs, C., Dijkstra, J., Heeren, E., & Wit, D. de, (1999) Kennismaken met kennismanagement, Oldenzaal, Verhaag

Weggeman, M., (2001) Kennismanagement: inrichting en besturing van kennisintensieve

organi-saties, 4de druk, Schiedam, Scriptum.

Wit, B. de, & Meyer, R., (1998) Strategy : Process, Content, Context, London, Thomson Learn-ing.

Websites:

http://www.architectenwerk.nl/architectenpraktijk02/Architectendata www.Bedrijf X.nl