• No results found

Communicatie

In document Natura 2000 Beheerplan 14. Deelen (pagina 141-143)

8 Uitvoeringprogramma

8.5 Communicatie

8.5.1 Doelstellingen

Het Natura 2000-gebied Deelen biedt ruimte aan de natuur, recreatie, agrarische- en verveningsactiviteiten. In de onmiddellijke omgeving is ruimte voor wonen en bedrijvigheid. Dit alles is verenigbaar met de doelstellingen van Natura 2000. Belangrijk doel van de communicatie over natuurbescherming in de Deelen is de kansen voor zowel de natuur als de mens duidelijk te maken maar ook een realistisch beeld te scheppen van de mogelijkheden en de beperkingen. Het beheerplan Deelen heeft gevolgen voor bezoekers, gebruikers, omwonenden, belangengroepen en maatschappelijke organisaties in de regio. Voor het slagen van de doelstellingen uit het beheerplan is het belangrijk deze groepen te informeren over de maatregelen uit het beheerplan en de gevolgen daarvan voor hun

activiteiten en plannen voor de toekomst. Goede communicatie daarover draagt bij aan het draagvlak voor dit beheerplan.

De doelstellingen van de communicatie rond het beheerplan zijn:

 Doelgroepen hebben inzicht in de achtergronden van maatregelen en begrip voor de afweging tussen enerzijds de natuurbeschermingsopgave en anderzijds de recreatieve en economische belangen.

 Doelgroepen hebben inzicht in de gevolgen van het beheerplan voor de eigen situatie.

 Doelgroepen zijn volledig geïnformeerd over de mogelijkheden en kansen voor activiteiten in en in de omgeving van de Deelen.

 Doelgroepen weten waar ze met hun vragen terecht kunnen en waar ze informatie kunnen krijgen.

 Betrokkenen bij de uitvoering van het beheer kennen nut en noodzaak van de maatregelen.

Pagina 142 van 194

Inzicht van doelgroepen in de gevolgen van het beheerplan begint met de

bekendheid van Natura 2000 en de Natuurbeschermingswet 1998 in het algemeen. Daarnaast dienen gebruikers van het gebied geïnformeerd te worden over de gevolgen van inrichtingsmaatregelen, van bestaand en nieuw gebruik en over mogelijke vergunningplicht en -verlening.

Voor de realisatie van de laatstgenoemde doelstelling is al tijdens de voorbereiding van het beheerplan veel werk verricht. Het beheerplan is opgesteld in samenwerking met de organisaties die zijn betrokken bij de uitvoering. Deze hebben bijgedragen aan de inhoud en onderschrijven de beschreven maatregelen. Binnen de

organisaties worden deskundigheid en betrokkenheid bevorderd door bijvoorbeeld trainingen en bijeenkomsten. Voor Staatsbosbeheer geldt het beheerplan als leidraad voor het terreinbeheer.

De doelgroepen voor de communicatie zijn:

 Organisaties die zijn betrokken bij de totstandkoming van dit beheerplan en het beheer van de Deelen (zie bijlage 1).

 Belangengroepen met betrekking tot natuur en milieu, toerisme en recreatie.  De omwonenden, gebruikers en bezoekers van de Deelen.

8.5.2 Informatie

Betrokkenen worden geïnformeerd door middel van nieuwsbrieven, folders en de provinciale website. In het gebied geven verschillende overheden, organisaties en bedrijven informatie over de natuurlijke en recreatieve kwaliteiten van de Deelen. Die informatie wordt meestal doelgericht verstrekt, zoals bij informatiecentra van Staatsbosbeheer, bij initiatieven in de regio op het gebied van educatie, bij de VVV of op naburige campings. Daar waar dat relevant is, sluiten bovengenoemde communicatie-inspanningen hierbij aan. Dit gebeurt door de betreffende partijen te informeren over de betekenis van het beheerplan voor hun activiteiten, voor hun bezoekers/gasten en of door gezamenlijk te communiceren met bijvoorbeeld een folder, een website of een informatiebord.

Ten aanzien van het beheerplan, de achtergronden en de procedures is de volgende informatie beschikbaar:

 De formele context en opgaven van het beheerplan, zoals het aanwijzingsbesluit.

 Het beheerplan zelf en onderliggende informatie en plannen.

 Informatie uit de monitoring. Dit is essentieel om draagvlak te krijgen voor de bescherming ervan. Het gaat daarbij om zowel actuele informatie

(waarnemingen, trends) als om educatieve informatie.

 Informatie over stappen en procedures voor wie plannen heeft voor nieuwe activiteiten in het gebied.

8.5.3 Rolverdeling

Het ministerie van LNV (nu EZ) zorgt voor de algemene informatievoorziening rond Natura 2000 en de Natuurbeschermingswet 1998 en is het aanspreekpunt voor het beheerplan.

Staatsbosbeheer geeft als beheerder van het gebied publieksvoorlichting over het gebied en over de inrichtings- en beheermaatregelen.

De provincie Fryslân verzorgt de communicatie over de specifieke gevolgen van het beheerplan voor de gebruikers van het gebied en de vergunningverlening op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

8.5.4 Voortgang en borging van de uitvoering

In hoofdstuk 7 zijn de nodige maatregelen voorgesteld die binnen de eerste

beheerperiode uitgevoerd moeten worden. Om de voortgang van het beheerplan te borgen is het nodig dat er een instantie wordt benoemd die de uitvoering van de maatregelen borgt in de tijd.

Voorgesteld wordt een beheercommissie in te stellen waarin in ieder geval de bevoegde gezagen (LNV (nu EZ), provincie Fryslân, de betrokken gemeenten en het Wetterskip) en de eigenaar van het gebied (Staatsbosbeheer) zitting hebben. Daarnaast kunnen eventueel andere betrokkenen deel uit maken van deze commissie.

Staatsbosbeheer en het Wetterskip zorgen jaarlijks voor een verslag (beheerverslag en monitoringverslag) met daarin opgenomen de voortgang van de maatregelen en de ontwikkelingen in het gebied. Aan de hand van dit verslag komt de

beheercommissie eenmaal per jaar bijeen om de ontwikkelingen te beoordelen en eventueel bij te sturen. Deze commissie heeft daarbij de verantwoordelijkheid voor een integrale afweging op grond van de resultaten van experimenten, monitoring en evaluatie en ontwikkelt een visie op het gebied.

Voorstel is om de beheercommissie rond augustus/september te organiseren. Dit is een relatief rustige beheerperiode en eventuele nieuwe voorstellen kunnen dan meegenomen worden in de planningen en begrotingen voor het nieuwe jaar.

De vergadering wordt georganiseerd door provincie Fryslân en voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter.

In document Natura 2000 Beheerplan 14. Deelen (pagina 141-143)