• No results found

In de chatbox is het makkelijker om iemand aan te spreken dan in een kroeg, dus dat geldt in bijzondere mate voor 'versier'-pogingen: "ik chat alleen met vrouwen [ ]

In document Sociaal verkeer op de digitale snelweg (pagina 56-61)

5.3.8 Cybersex

Als ik aan het einde van de interviews voorzichtig begin over cybersex, zeggen de meeste respondenten dit niet te doen, of slechts eens geprobeerd te hebben, maar dit geen succes te vinden. Echter, een aantal enquête respondenten schrijft wel over hun cybersex ervaringen en het lijkt me dan ook zinvol om hier aandacht aan te geven. Zeker omdat cybersex op een bepaalde manier toch in het verlengde ligt van virtuele liefde.

Degenen die wel aan cybersex doen vinden het niet vergelijkbaar met echte sex, maar eerder met masturberen. Alle sociale interactie die je met echte sex wel hebt, heb je namelijk niet via de computer.

is met echte sex niet te vergelijken In principe is het masturberen met een extra'tje: iemand die invloed heeft op de fantasie. Interactief. Het is alleen lastig dat je ene hand minder hebt, omdat je moet typen. Via microfoon zou makkelijker zijn.[ ... ] ja, het moet sexueel klikken om het leuk te maken. Vaak na het klaarkomen geen contact (one night stands) (Diana).

Men vindt het dus eerder vergelijkbaar met telefoonsex, alleen heb je dan nog iets minder: geen stemintonatie. Maar voor de meeste chatters is cybersex niet

interessant en meer iets voor gefrustreerde mannen:

ik ziet cybersex als iets dat onrealistisch is (TheForeigner)

... maar ik denk dat cybersex net zoiets is als de Yeti: een woord voor iets dat niet bestaat. (Grendel)

[ ... ], na zo'n ervaring (zeker als die ander sexueel bevredigd is) geeft het je een vreselijk koud gevoel als je alleen naar je bed toe gaat. Zeker omdat je meestal na het chatten 's avonds het grote koude bed in moet is het nog erger. Als je daarna zou gaan werken of anders onder de mensen komt zou het wel meevallen. [ ... ] ja ik heb dezelfde gevoelens gehad. Opgekropte eigen verlangens. En helaas kan ik ze niet via de computer kwijt of kan iemand mij via de computer zodanig opwinden dat ik klaar zou komen. Ik denk zelfs dat als dat wel zou lukken de desillusie alleen maar groter zou zijn (Japie).

mjah, toen ik nog een newbee was, beetje domme woorden nou daar word ik niet heet van (Ruud25).

Opvallend is wel, dat alleen vrouwelijke respondenten iets willen zeggen over

cybersex, of er voor uitkomen dat ze het wel eens gedaan hebben en ervan kunnen genieten. Misschien is het stempel 'vieze man' voor mannen een reden om zich er niet of negatief over uit te laten, maar mijn steekproef is te klein om hier werkelijk iets over te zeggen. Marije vertelde me hoe zij er toevallig achter kwam dat een andere vrouw (of man?) onder de naam Marije mannen 'digitaal verleidt', waardoor verscheidene mannen haar ook sexueel benaderden. Zij stuurde mij een bestandje ter illustratie (zie bijlage

6).

Hierdoor is ze een stuk voorzichtiger geworden: "Geen cybersex, dat gaat te ver. ik haat netsexers. Dus vandaar het aftasten en dat is iets wat je irl natuurlijk niet hebt" (Marije).

5.3.9 Is chatten bevredigend?

Vervult chatten een behoefte? Welke behoeften zijn dat? Is chatten bevredigend? Om hier achter te komen vroeg ik mijn respondenten hoe zij zich voelen na een chat als ze weer off-line zijn en of, en hoe chatten invloed heeft op hun werkelijke leven. De reacties zijn verschillend:

chatten is een uitlaatklep, maar het is niet bevredigend (chickychicky).

tja ik weet niet, een beetje leeg, denk ik ". de bevrediging ligt in het chatten zelf en na die tijd kick je een beetje af[ ... ] nou met chatten is hetzelfde, kan nog zo gezellig zijn, maar na de tijd zit je maar een beetje ... te denken dat je dat gevoel alleen maar hebt van letters turen notabene! ! ! (Eddie)

Meestal vermoeid. Tijd om te gaan slapen, wat meestal een uur of zes per nacht is. Maar niet ontredderd of zo. Ligt een beetje aan met wie ik gesproken heb en hoe dat verliep. (Grendel)

Over je problemen praten via de computer geeft je alleen maar tijdelijk een goed gevoel. je beseft naderhand altijd dat het een vreemde was die het eigenlijk geen moer interesseert. Een echte arm en veel warmte is het belangrijkste dat een mens nodig heeft. Zonder ga je kapot. (Japie)

Ik heb een andere kijk gekregen op dingen. De wereld werd gewoon toegankelijker. ( Strawberry)

ja toch wel".heb veel meer contact met mensen""ook doordat ik net gescheiden ben".;heb het gevoel dat ik NU pas leef en dat heeft veel met internet te

maken".door alle mensen die ik heb leren kennen""je hebt een soort van herkenning op de box die wel strelend kan zijn".snap je me?? (Prrincess)

Japie verklaart zijn eigen onbevredigende gevoel vanuit een maatschappelijk punt:

De jeugd is opzoek naar steeds meer contacten. de maatschappij is zo snel en vluchtig dat zij daarom op zoek zijn naar zoveel mogelijk contacten om maar nooit alleen te hoeven staan. Veel mensen durven niet alleen te zijn en denken dat ze met dit soort kontakten dat ook niet zijn. Echter juist dit soort kontakten stompt een mens af en maakt je eenzaam. Luister maar eens naar de saaie stilte om je heen. alleen de blower van de computer hoor je (Japie)

Voor sommigen (ChickyChicky, Japie, Eddie en anderen) vervult chatten een behoefte aan sociaal contact, maar alleen op het moment van chatten zelf. Na de chat blijft er een leegte achter. Zelfs tijdens het chatten is de bevrediging maar gedeeltelijk: de meeste respondenten geven aan dat chat eigenlijk een alternatief is voor face-to-facecontact op momenten dat dat er niet is. Tegelijkertijd kan chatten wel een middel zijn om contacten in de lokale wereld op te doen (Prrincess, Marije, TheForeigner, Ruud25, Roberto24, Nellie). En in veel gevallen slaagt men hier ook in. Voorwaarde is dus wel dat men al open moet staan voor face-to-face-ontmoetingen. Als ik mijn respondenten vergelijk met de 'typical respondent' uit Hamman's

onderzoek naar AOL (America On Line), dan concludeer ik dat drie van de zes eigenschappen overeenkomen (zie: 3.4). Te weten:

1. Age and Gender found to be unimportant factors in motivations or usage.

5. Users are not socially isolated, although some members of their pre-existing social networks may be separated from them by distance.

6. Users spend leisure time online instead of watching television or reading.

5.4 Conclusie

Alle respondenten zeggen op zoek te zijn naar contact en gezelligheid. Chatten is geen substituut voor lokale sociale contacten. Het fungeert wel als interactief substituut voor (passief) televisie kijken. Chatten kan wel een tijdelijke bevrediging geven in een behoefte aan gezelligheid, een luisterend oor (een 'kijkend oog') op momenten dat vrienden/gezelligheid in het lokale leven niet voor handen zijn. Een belangrijke functie is dat chatten wel vaak leidt tot face-to-face-ontmoetingen en daarna ook tot vriendschappen en soms zelfs relaties. Oftewel, chatten is een middel voor het verkrijgen van nieuwe lokale contacten; het heeft dus als het ware een brugfunctie voor sociale relaties in de lokale wereld.

1 Strawberry ( m)

2 Grendel (m), Reneé (v), Rianne (v), Mark (m) en Diana (v)

3 Japie (m), ChickyChicky (v), Shorty (m), Ruud25 (m), TheFox (m), Marije (v), Prrincess (v), Reko (m), Nellie (m), TheForeigner (m), Roberto24 (m) en Eddie (m).

4 Bij IRC (Internet Relay Chat) heten de chatboxen Channels, wat ik dus in het Nederlands vertaal als kanalen. Chatbox daarentegen is niet echt in het Nederlands te vertalen:

kletsdoos? Klinkt niet echt goed!

5 Newbie is een chatwoord. Het komt van 'being new' en wordt gebruikt voor beginnende chatters. Een newbiefoutje is dus een typisch beginnersfoutje!

In document Sociaal verkeer op de digitale snelweg (pagina 56-61)