• No results found

Bryson stap 6 Formulate strategies to manage the issues

In document Strategische inkoop van rijksvastgoed (pagina 61-64)

Hoofdstuk 4 Analyse

4.6 Bryson stap 6 Formulate strategies to manage the issues

De strategische uitdagingen van een organisatie dienen te worden ondervangen in het strategisch plan. In de zesde stap van Bryson (2011) wordt verdiepend ingegaan op de wijze waarop de organisatie op deze uitdagingen anticipeert. Het doel is om oplossingen te vinden voor het ondervangen van deze uitdagingen zodat de beoogde strategie succesvol kan worden nagestreefd. Bij het ondervangen van deze belemmeringen voor de strategie is het belangrijk dat belanghebbenden worden betrokken (Bryson, 2011, p. 219)

Samenwerking is een van de kernpunten van de algemene Marktvisie. Het concept van de algemene Marktvisie is onder andere gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen publieke en private partijen in de bouwsector. Er wordt benadrukt dat samenwerking, waartoe het respectvolle onderlinge verhoudingen en gezamenlijke opstelling van de Marktvisie behoren, voorwaarden zijn voor het succes van het strategisch plan. In de totstandkoming van deze algemene Marktvisie zijn belanghebbenden actief betrokken door middel van de Marktvisiecafés. De betrokken partijen hebben een aanmerkelijk belang in een goede samenwerking. Door de belangen van alle partijen mee te nemen in de totstandkoming van het plan wordt de publieke waarde vergroot.

In de Markvisie van het Rijksvastgoedbedrijf is deze aanpak ook gehanteerd. Belanghebbenden zijn in een vroeg stadium betrokken bij de totstandkoming van het strategisch plan van het Rijksvastgoedbedrijf. Nadat de strategische knelpunten zijn geïdentificeerd, heeft de organisatie in

de RVB Marktvisie speerpunten geformuleerd. Deze speerpunten zijn gericht op het ondervangen van de strategische uitdagingen die zijn geïdentificeerd in stap vijf. De speerpunten zijn op een zorgvuldige wijze tot stand gekomen op basis van wat men intern wil bewerkstelligen, waar het Rijksvastgoedbedrijf zich al mee bezig houdt en wat er vanuit de externe omgeving wordt verwacht van de organisatie. Oorspronkelijk wilde men vijf speerpunten opstellen maar uit de verzamelde informatie kwamen er zes punten naar voren. De organisatie zal in de komende jaren toegewijd zijn aan het realiseren van deze speerpunten. Tot deze zes speerpunten behoren ‘samenwerking’, ‘waar

voor je geld’, ‘inkoop- en verkoopprocessen’, ‘veilig’, ‘duurzaam’ en ‘vooruitstrevend’

(Rijksvastgoedbedrijf, 2017-b, p. 16).

RVB Marktvisie in het kort, maart 2017

Het eerste speerpunt is samenwerking. De organisatie beoogt zoals eerder genoemd een goede samenwerking met de partijen in haar omgeving. Ook de interne samenwerking behoort tot dit speerpunt. In alle facetten van de RVB Marktvisie komt de factor samenwerking terug. Men wil een realistisch en gangbaar model tot stand brengen voor samenwerking en ontwikkeling. Hierbij wordt ook input gevraagd vanuit de markt. Met dit speerpunt wil het Rijksvastgoedbedrijf onder andere aandacht besteden aan een geschikte manier om met elkaar de verbinding aan te gaan, het managen van kennis en resultaat, het maken van goede afspraken en het optimaliseren van bekwaamheid. Het tweede speerpunt heeft betrekking op het nastreven van elkaars doelstellingen. Hierbij is het belangrijk dat er een balans is tussen de prijs en kwaliteit van producten en diensten maar er ook oog is voor de doelstellingen van marktpartijen en de waarborging van continuïteit. Ook wil het Rijksvastgoedbedrijf de faal- en transactiekosten van projecten reduceren. Hiervoor moeten passende verdienmodellen worden gezocht. Voor een betere afstemming worden marktpartijen actief betrokken. Er is hierbij bijvoorbeeld meer aandacht voor contract- en kwaliteitsmanagement. De organisatie wil bij dit speerpunt beter kunnen sturen op kosten en baten.

Als derde speerpunt heeft de organisatie de inkoop- en verkoopprocessen gedefinieerd. Dit zijn processen waarbij veel interactie is met de markt. Het Rijksvastgoedbedrijf wil inventariseren wat er in de praktijk speelt op dit gebied. Vervolgens wil de organisatie haar werkprocessen optimaliseren,

meer ruimte voor innovatie creëren en aandacht besteden aan de relatie met marktpartijen op dit gebied. Voor een beter resultaat en een betere samenwerking dienen de inkoop- en verkoopprocessen beter te worden ingericht. Ook wil het Rijksvastgoedbedrijf de mogelijkheden die het wettelijk kader scheppen beter benutten, processen uniformeren en structureren, ruimte creëren voor innovatie en betere interactie mogelijk maken. Er wordt aandacht besteed aan de transparantie van deze processen en de betrouwbaarheid van de organisatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de optimalisering van het contractenbuffet, de inkoopkalender, het afwegingskader, het biedboek, verkoopmethoden en het managen van kwaliteit.

Speerpunt vier heeft betrekking op de duurzaamheid. De organisatie heeft een aantal doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en verduurzamen van de vastgoedportefeuille. De organisatie wil graag een rolmodel zijn op dit gebied en formuleert om die reden ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Om deze doelstellingen te realiseren is het van belang dat marktpartijen met innovatieve ideeën komen. De organisatie betrekt dan ook graag de markt bij het realiseren van deze doelstellingen. Er worden strategische keuzes gemaakt bij het opstellen van het duurzaamheidsbeleid. Het Rijksvastgoedbedrijf maakt gebruik van dit beleid bij aanbestedingsprocedures en contractvorming.

Het vijfde speerpunt is veiligheid. Het Rijksvastgoedbedrijf streeft naar een veilige bouwsector en wil in de komende periode extra aandacht besteden aan het bevorderen van veiligheid. Veiligheid is dan ook een onderwerp wat verder verwerkt wordt in het beleid van de organisatie. Daarnaast is scholing van personeel, maar ook de markt van belang. Het Rijksvastgoedbedrijf wil middelen inzetten en ontwikkelen om deze veiligheid beter te waarborgen. Hierbij wordt ook de markt betrokken. Om dit speerpunt te bewerkstellingen richt de organisatie zich onder andere op een verdere invulling van de governance code ‘Veiligheid in de bouw’. Ook worden veiligheidsmanagementsysteem ingezet waarin beheersing van risico, borging van kwaliteit, richtlijnen voor gedrag en de ambitie van de organisatie zijn meegenomen.

Tot slot heeft de organisatie als zesde speerpunt vooruitstrevendheid. Het Rijksvastgoedbedrijf wil de markt en partijen in de sector stimuleren om met innovatieve ideeën te komen. De organisatie creëert hier ruimte voor door de hoeveelheid regels te verminderen zodat partijen meer mogelijkheden krijgen binnen de wettelijke kaders. Ook wil de organisatie transparanter zijn in de stappen die worden genomen zodat de markt beter kan anticiperen en met passende oplossingen kan komen. De bouwsector is in beweging en het Rijksvastgoedbedrijf wil de ontwikkelingen beter benutten door een flexibelere inrichting. Hiervoor is kennis maar ook samenwerking nodig.

De zes speerpunten zijn in een tamelijk abstracte vorm geformuleerd. Voor de realisatie van deze speerpunten zijn er vervolgstappen verbonden aan ieder speerpunt. Deze vervolgstappen worden actiepunten genoemd in de RVB Marktvisie. Met deze actiepunten worden concrete doelstellingen verbonden waarin beschreven staat wat er moet worden gerealiseerd, op welke wijze dit moet gebeuren en hoe dit bijdraagt aan het speerpunt (Rijksvastgoedbedrijf, 2017-b, pp. 16, 17). Ook worden actiepunttrekkers toegewezen aan ieder actiepunt. Actiepunten kunnen elementen uit meerdere speerpunten ondervangen (Rijksvastgoedbedrijf, 2017-b, p. 21). De speerpunten zijn vastgesteld voor de middellange termijn, namelijk drie tot vijf jaar. Naar verwachting zullen echter punten als samenwerking voor een lagere termijn als speerpunt worden behouden. Actiepunten

worden voor een kortere termijn geformuleerd. Ook is het aantal actiepunten dynamisch. In de loop der tijd kunnen actiepunten worden losgelaten of toegevoegd. Het Rijksvastgoedbedrijf wil er voor zorgen dat de bestaande initiatieven zoveel mogelijk aansluiten op de geformuleerde actiepunten.

Bryson (2011) benoemd dat de strategieën om belemmeringen in het strategisch plan te ondervangen in overeenstemming moeten zijn met de kernwaarden van de organisatie. Hieraan voldoet het strategisch plan van het Rijksvastgoedbedrijf. De RVB Marktvisie is opgesteld parallel aan de opstelling van de RVB Visie en de formulering van bijbehorende doelstellingen van de organisatie. Ook voldoet het strategisch plan aan de ethische en morele verwachtingen van de organisatie. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft bij de uitvoering van de omgevingsanalyse en het inventariseren van informatie veelvuldig belanghebbenden met veel kennis van de markt, de mogelijkheden en de wettelijke kaders betrokken. Hierdoor voldoet het plan ook aan de juridische kaders. Dit zijn volgens Bryson (2011) belangrijke factoren voor een succesvol strategische plan. Daarnaast benoemd Bryson dat de strategische doelstellingen en tussentijdse stappen daadwerkelijk de strategische belemmeringen moeten ondervangen. Doordat het Rijksvastgoedbedrijf beredeneerd vanuit de geïdentificeerde belemmeringen en hierop aansluitende oplossingen zoekt, voldoet het strategisch plan ook aan deze vereiste van stap zes. De organisatie heeft zich bedachtzaam opgesteld bij de vervaardiging van het document en is hiervoor veelvuldig in dialoog getreden. Dit kenmerkt Bryson als belangrijke vereiste voor stap zes in het SCC model.

In document Strategische inkoop van rijksvastgoed (pagina 61-64)