• No results found

Beschrijving van de meetpunten uit het onderzoek

In document Continuïteit van zorg (pagina 74-78)

Er zijn verschillende meetpunten onderscheiden in dit onderzoek. Deze meetpunten zijn weergegeven in tabel 2 en worden in deze bijlage nader toegelicht.

TABEL 2

Overzicht van de meetpunten, gegevensbron en populatie

Meetpunt Gegevensbron Populatie

1. Datum aanmelding Ultragenda/MCS 126

2. Datum eerste polikliniekbezoek (MDL/Int) Ultragenda 82

3. Datum colonoscopie MCS 103

4. Uitslag Patholoog Anatoom (PA) MCS 98

5. Datum bloedonderzoek MCS 97

6. Datum CT abdomen MCS 65

7. Datum X-thorax MCS 101

8. Datum overige diagnostiek MCS variabel

9. Eerste GE bespreking Secr. Oncologiecommissie 100

10. Datum vervolg bezoek polikliniek (MDL/Int) MCS 60

11. Datum polikliniek Chirurgie MCS 67

12. Datum POS MCS 91

13. Datum opname ZIP 111

14. Datum OK MCS 111

15. Datum ontslag ZIP 111

16. Datum tweede GE bespreking Secr. Oncologiecommissie 105

17. Datum herhaalbezoek Chirurg MCS 99

18. Datum eerste polikliniek internistoncoloog MCS 50

19. Datum start adjuvante therapie MCS 24

1. Datum aanmelding: De datum van aanmelding heeft betrekking op de datum dat de patiënt zich gemeld heeft bij de SEH, of de datum dat een afspraak gemaakt is voor de polikliniek MDL ziekten of Interne geneeskunde. De datum dat de patiënt zich gemeld heeft bij de SEH is uit het planningssysteem MCS gehaald en de datum dat een afspraak gemaakt is op de polikliniek MDL ziekten of Interne geneeskunde is uit het planningssysteem Ultragenda gehaald. De data die relatief kort voor de diagnose en behandeling van een colon carcinoom zijn geselecteerd. Het verband met de diagnose en behandeling van een colon carcinoom is bovendien gecontroleerd door brieven richting de huisarts te lezen. In de brieven richting de huisarts staan de data van de verschillende afspraken die de patiënt in het Martini Ziekenhuis heeft gehad en wat de bevindingen zijn met betrekking tot de patiënt. Deze brieven zijn uit MCS gehaald 2. Datum eerste polikliniekbezoek: De datum van het eerste polikliniekbezoek heeft

betrekking op het eerste bezoek aan de polikliniek MDL ziekten of Interne geneeskunde welke verband houdt met de diagnose en behandeling van een colon carcinoom. Deze data is uit het planningssysteem Ultragenda gehaald en is gecontroleerd door brieven richting de huisarts te lezen. Deze brieven zijn uit MCS gehaald

3. Datum colonoscopie: Een colonoscopie vindt plaats om een colon carcinoom te diagnosticeren. Daarom is in MCS naar de data gezocht waarop de colonoscopie plaats gevonden heeft. Deze data is geselecteerd door te kijken naar data van de colonoscopie die rond het eerste bezoek aan de polikliniek MDL ziekten of Interne

geneeskunde plaats vond. Bovendien is de data gecontroleerd door brieven richting de huisarts te lezen.

4. Uitslag Patholoog Anatoom: Dit is de datum dat de Pathaloog Anatoom de uitslag over het biopt dat tijdens de colonoscopie genomen is, bekend heeft gemaakt. Het verslag dat de Patholoog Anatoom geschreven heeft aan de hand van het biopt is uit MCS gehaald. In dit verslag staan de datum van ontvangst van het biopt en de datum dat het verslag is afgerond. De datum dat het verslag is afgerond is het gegeven dat wordt bedoeld onder uitslag Patholoog anatoom.

5. Datum bloed onderzoek: In het zorgpad staat vermeld dat een bloed onderzoek moet plaatsvinden. De data van het bloedonderzoek is uit MCS gehaald en indien er meerdere malen een bloedonderzoek plaats vond is de datum rond het eerste polikliniekbezoek geselecteerd.

6. Datum CT abdomen: De aanvullende diagnostiek in dit zorgproces bestaat ondermeer uit een CT abdomen. De data van de CT abdomen is uit MCS gehaald. Alleen die data die verband houdt met het diagnosticeren van een colon carcinoom is geselecteerd. Daarom is de data van de CT abdomen die rond het eerste polikliniekbezoek plaatsvond geselecteerd. Deze data is bovendien gecontroleerd door brieven richting de huisarts te lezen.

7. Datum X-thorax: een X-thorax is het tweede aanvullende onderzoek uit het zorgpad voor patiënten met een colon carcinoom. De data van de X-thorax is uit MCS gehaald. Alleen de data die verband houdt met het diagnosticeren van een colon carcinoom is geselecteerd. Daarom is de data van de X-thorax rond het eerste polikliniekbezoek geselecteerd. Deze data is bovendien gecontroleerd door brieven richting de huisarts te lezen.

8. Data overige diagnostiek: Uit het planningssystemen MCS kwamen in sommige gevallen ook andere diagnostische testen dan in het zorgpad vermeld staan naar voren. Aan een MDL arts en een Internist is gevraagd hoe deze testen verband houden met het diagnosticeren van een colon carcinoom. De diagnostische testen die verband hielden met het diagnosticeren van een colon carcinoom en die rond het eerste polikliniekbezoek plaats vonden zijn geselecteerd uit MCS. Deze onderzoeken zijn: een sigmoidscopie, een echo, een X-buikoverzicht, een MRI scan, een X-colon en een CT-colon. Deze data is bovendien gecontroleerd door brieven richting de huisarts te lezen.

9. Eerste GE bespreking: De data van de eerste GE bespreking betreft de data waarop de patiënt besproken is op de GE bespreking. Deze data heeft betrekking op de GE bespreking waarop een behandelbesluit over de patiënt is genomen. Deze data is door de secretaresse van de oncologiecommissie bijgehouden in een Excel bestand en beschikbaar gesteld voor dit onderzoek.

10. Datum vervolgbezoek polikliniek MDL ziekten of Interne Geneeskunde: Het behandelbesluit dat tijdens de eerste GE bespreking is genomen wordt aan de patiënt verteld tijdens een herhaalbezoek op de polikliniek MDL ziekten of Interne geneeskunde. Dit gesprek kan tevens het “slecht nieuwsgesprek” zijn, omdat de uitslag van de Patholoog anatoom dan ook beschikbaar is. Deze data is geselecteerd uit MCS

door te kijken naar de eerst volgende afspraak op de polikliniek MDL ziekten of Interne geneeskunde na de GE bespreking.

11. Datum polikliniek Chirurgie: Het behandelbesluit dat is genomen tijdens de GE bespreking en is verteld op de polikliniek MDL ziekten of Interne geneeskunde wordt door de chirurg nader toegelicht op zijn of haar spreekuur. De datum van het bezoek aan de polikliniek chirurgie is geselecteerd uit MCS door te kijken naar de eerste afspraak op de polikliniek chirurgie na de GE bespreking. Deze data is gecontroleerd door brieven van de chirurg richting de huisarts te lezen.

12. Datum POS: De Pre Operatieve Screening (POS) heeft betrekking op een gesprek met de anesthesist en een anamnese door een verpleegkundige. Tijdens het POS wordt bepaald of de patiënt operabel is of niet en bepaalt de anesthesist de anesthesievorm. Deze datum is uit MCS geselecteerd door de eerste POS te selecteren die na de GE bespreking plaats vond.

13. Datum opname: Patiënten die worden geopereerd aan een colon carcinoom worden veelal één dag voor de operatie opgenomen. De opname periode is uit het planningsysteem ZIP gehaald. In ZIP staat onder meer vermeld: de opname datum, de ontslag datum en de afdeling waar de patiënt opgenomen lag. De opname data is geselecteerd door te kijken naar de data van opname die na de bezoeken aan de polikliniek chirurgie en de POS plaats vond. Bovendien is gekeken of binnen de opname en ontslag datum de operatie plaats vond. Deze data is daarnaast gecontroleerd door brieven van de chirurg richting de huisarts te lezen.

14. Datum OK: Dit betreft de datum waarop de patiënt wordt geopereerd aan een colon carcinoom. In MCS was de data waarop de operatie (OK) plaats vond terug te vinden. Deze data is gecontroleerd door te kijken naar de opname periode van de patiënt en door brieven richting de huisarts te lezen.

15. Datum ontslag: Dit is de datum waarop de patiënt wordt ontslagen uit het ziekenhuis en is uit ZIP gehaald.

16. Datum tweede GE bespreking: Tijdens de tweede GE bespreking wordt de patiënt opnieuw besproken in het multidisciplinaire overleg. Tijdens de tweede GE bespreking wordt het verloop van de operatie besproken en een behandelbesluit genomen met betrekking tot eventuele aanvullende chemotherapie of de follow-up. Deze datum is uit het Excel bestand van de secretaresse van de Oncologiecommissie gehaald.

17. Datum herhaalbezoek Chirurg: Dit is de datum waarop de patiënt na de operatie een eerste bezoek brengt aan de chirurg. Deze data is uit MCS gehaald.

18. Datum eerste bezoek internist oncoloog: Indien de patient in aanmerking komt voor aanvullende chemotherapie vindt na de tweede GE bespreking een bezoek aan de internist oncoloog plaats. Deze data is geselecteerd uit MCS door te kijken naar het eerste bezoek aan de internist oncoloog na de tweede GE bespreking. Bovendien is deze data gecontroleerd door brieven richting de huisarts te lezen.

19. Datum start adjuvante therapie: Met de start van de adjuvante therapie wordt de toediening van de eerste chemokuur bedoeld. Deze gegevens waren alleen terug te vinden in de brieven richting de huisarts, die in MCS stonden.

In document Continuïteit van zorg (pagina 74-78)