• No results found

BESCHRIJVING GOED BEHEER KLE

TOELAGE VOOR BEHEER VAN OUDE BOMEN, POELEN, KNOTBOMEN, HAGEN EN HOUTKANTEN

BIJLAGE 2.. BESCHRIJVING GOED BEHEER KLE

5. Beheer van een poel

Onder een poel verstaan we een relatief kleine, ondiepe waterpartij met glooiende oevers en weinig of geen stroming. Doordat het water ondiep is, geraakt er zonlicht tot op de bodem. Daardoor kunnen er waterplanten groeien en warmt het water snel op wat gunstig is voor de ontwikkeling van amfibieën. Poelen vind je op plaatsen waar de bodem van nature nat is door grondwater of samenvloeiend regenwater.

De vorm van een poel is vrij organisch. Een wateroppervlak van 50 m² is het minimum, 80 tot 120 m2 is standaard en 200 tot 250 m2 is ecologisch optimaal. De oevers zijn geleidelijk met een hellinggraad van maximaal 45°. Dat is vooral aan de noordelijke en westelijke kant van belang: daar is de inval van het zonlicht het felst zodat het water in het voorjaar snel opwarmt, en dat is ideaal voor heel wat waterorganismen. De zuidelijke en oostelijke hellingen mogen steiler zijn om meer variatie te brengen.

De ideale diepte van een poel is 1,5 à 2 m. Diepere gedeelten betekenen meer watervolume, en dat voorkomt dat de temperatuur van het water te sterk kan stijgen. Het diepste

bodemgedeelte heeft een oppervlakte van minstens 2 m².

Belangrijk is dat er in de zomer nog zo’n 50 cm water in de diepste delen staat. Alleen in echt droge zomers mag een poel volledig uitdrogen. De ideale diepte van je poel ligt dus ongeveer een halve meter onder de grondwaterstand in de zomer die je in de boorput hebt gemeten. ’s Winters moet

het water minstens 80 tot 120 cm diep zijn om de bodem vorstvrij te houden.

HOU JE POEL IN TOPCONDITIE

VERWIJDER OVERTOLLIGE WATERPLANTEN

Als bepaalde waterplanten zich sterk uitbreiden, kun je die in oktober voor minstens de helft verwijderen. Behoud voor minstens de helft open water in je poel en hou die ruimte ook grotendeels vrij van ondergedoken waterplanten.

Laat uitgetrokken planten enkele dagen vlak bij de poel liggen zodat de waterdiertjes daarin terug naar de poel kunnen kruipen.

BOMEN EN STRUIKEN

Met bomen en struiken ben je best wat voorzichtig. Hun schaduw kan de opwarming van het poelwater beletten en door veel bladval kan zich sneller een sliblaag op de poelbodem vormen. Zo verlandt je poel sneller en je bijgevolg ook eerder aan onderhoudswerken toe bent. Hou daarom met De omgeving van 5 m rond de poel hou je best zo veel mogelijk struikvrij. Eventueel kan je enkele struiken toelaten aan de noord- of oostkant van de poel. Buiten die straal van 5 m bieden struiken met hun strooisel, takjes enz. een ideale schuilplaats en overwinteringsplek voor amfibieën. Takkenhopen en andere manieren om snoeisel en andere groenresten te stockeren kunnen eveneens prima dienst doen. Wat bomen betreft geldt de regel: best niet binnen een straal van 15 m rond je poel.

UITHEEMSE PLANTENSOORTEN

Koop zeker geen uitheemse waterplanten, zoals grote waternavel, parelvederkruid, waterteunisbloem of watercrassula.

RUIMEN

Om de paar jaren zul je de sliblaag in je poel moeten ruimen. Dit slib ontstaat uit afgebroken resten van bladeren, stengels, takken en afvalstoffen. Een sliblaag van ongeveer 15 cm kun je ruimen met een baggerbeugel. Een dikkere laag moet machinaal weggehaald worden. Ga er vanuit dat je om de 5 à 20 jaar slib moet ruimen. Doe dit best niet ineens over de hele poel – dan beschadig je namelijk het leven in de poel – maar liever de helft. Voer het slib niet meteen af. Laat het op ongeveer een meter van de poel uitlekken: zo stroomt er niet te veel afval weer in de poel maar kunnen de diertjes erin nog terug naar het water kruipen.

11 2020_GR_00061 Openbaar domein - uitvoeren van rioolaansluitingen via Farys-TMVW - verordening - goedkeuring.

GOEDGEKEURD

Notulen

Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen. Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt. Notulen stemresultaten

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

Beschrijving

Aanleiding en context

Brugge is één van de enige gemeenten in Vlaanderen waar het aansluiten van private percelen op de openbare riolering een last van de aangelande is. Deze verplichting komt voort uit de

gemeentelijke verordening betreffende de lozing van huishoudelijk afvalwater, de afkoppeling van hemelwater afkomstig van gebouwen en verhardingen en de aansluiting op de openbare riolering goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting van 23 oktober 2001.

De aangelande moet volgens bovengenoemde verordening de werken voor de (her)aanleg van een rioolaansluiting zelf uitvoeren (meestal via aangestelde aannemer) en financieren, na het bekomen van een vergunning voor de aanleg van deze aansluiting bij de stad Brugge (dienst Openbaar Domein).

Met voorliggend besluit leggen we voor aan het bestuur om deze aansluitingen niet langer door de aangelande te laten uitvoeren, maar wel door Farys-TMVW (uitvoering) op kosten van de Aquario portefeuille (financiering).

Dit besluit geeft mee uitvoering aan volgende punten uit het Brugs beleidsprogramma 2019-2024:

1. We maken onze dienstverlening gericht en efficiënt: onze dienstverleners met een publieke functie tonen empathie voor de klant/burger/ondernemer en staan in voor een klantvriendelijke, oplossingsgerichte begeleiding, deskundig advies en/ of correcte doorverwijzing. Als lerende

organisatie maken we het mogelijk voor de burger om de medewerker te evalueren na de dienstverlening.

213. We waken over het leefmilieu en communiceren met de inwoners over het milieu op het vlak van lucht, oppervlaktewater, straling en omgevingsgeluid. We bouwen een slim en fijnmazig meetnet uit voor het monitoren van de luchtkwaliteit en de kwaliteit van het oppervlaktewater. 222. De vervuiling van het oppervlaktewater wordt aangepakt om een verbetering van de algemene ecologie van het oppervlaktewater te bekomen en het actieplan ‘zuivere reien’ wordt verder uitgerold.

507. Onze medewerkers werken samen om de organisatie en de werking van groep Brugge naar de klant te verbeteren, efficiënter en effectiever te maken.

Motivatie

De huidige werkwijze (aanleg en financiering van de rioolaansluitingen door aangelande) heeft volgende nadelen:

• Kostelijk voor de aangelande, die via de gemeentelijke saneringsbijdrage en -vergoeding reeds bijdraagt voor het gemeentelijke rioleringsstelsel à rato van zijn drinkwaterverbruik.

• Weinig klantgericht/klantvriendelijk om deze last op het openbaar domein af te schuiven op de aangelande.

• Onvoldoende garantie voor het bouwtechnisch correct aansluiten leidt tot structurele schade aan de hoofdriool.

• Onvoldoende garantie voor het milieutechnisch correct aansluiten (zogenaamde

‘afkoppelen’) leidt tot suboptimale kwaliteit van het oppervlaktewater en de nood tot over dimensionering van de droogwaterafvoer (DWA) in gescheiden rioleringsstelsels.

• Discussies over aansprakelijkheid bij schade aan rioolaansluitingen (vb. wortelingroei van stadsbomen, …).

• Onvoldoende snel herstel bij wegverzakking ten gevolge van een breuk in de rioolaansluiting veroorzaakt verkeershinder.

Bij een uitvoering van de rioolaansluiting door Farys-TMVW:

• wordt de burger maximaal ontzorgd, zowel naar uitvoering als naar financiering

• wordt het algemeen en bijzonder waterverkoopreglement (zie bijlagen) van kracht, met de nodige garanties naar:

o uitvoering van de rioolaansluitingen conform de technische vereisten o milieutechnisch correcte aansluitingen

• worden burgers niet langer betrokken in discussies rond aansprakelijkheid bij schade aan/door rioolaansluitingen

• kan schade aan de bovenbouw ten gevolge van een breuk in de rioolaansluiting vlotter hersteld worden. Farys-TMVW beschikt hiertoe 24/7 over een ruimingsfirma en

aannemer om calamiteiten op te lossen Financiële impact

Financiering gebeurt vanuit de Aquario portefeuille, en heeft dus geen rechtstreekse impact op de stadsbegroting.

Als we uitgaan van:

• gemiddelde kost per aansluiting van € 2.250

komen we op een bijkomende jaarlijkse uitgave vanuit de Aquario portefeuille van € 540.000. Dit bedrag kan probleemloos gedragen worden vanuit de portefeuille, en heeft dus geen impact op de stedelijke begroting.

Het eerste jaar kan er een bovengemiddeld aantal aanvragen (> 240) zijn voor een nieuwe huisaansluiting, maar ook dan zal dit geen wezenlijke impact hebben op de stadsbegroting. Nieuwe gemeentelijke verordening

Met de overdracht van de rioolaansluitingen naar Farys-TMVW wordt het algemeen en bijzonder waterverkoopreglement van kracht (zie bijlagen), onder meer voor wat betreft de huisaansluiting. Voorheen werd de aansluiting op de rioleringen in Brugge geregeld door de ‘Gemeentelijke verordening betreffende de lozing van huishoudelijk afvalwater, de afkoppeling van hemelwater afkomstig van gebouwen en verhardingen en de aansluiting op de openbare riolering’ goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting van 23 oktober 2001 (zie bijlage).

Om te vermijden dat de gewestelijke regelgeving en de gemeentelijke verordening mekaar overlappen en tegenspreken stelt de dienst een aanpassing van bovengenoemde verordening volgens onderstaande principes voor:

• Zaken die in hogere wetgeving en algemeen waterverkoopreglement opgenomen zijn worden niet hernomen in de verordening.

• Enkel waar we als Brugge afwijken van de hogere regelgeving (concreet: bepalingen inzake septische put en hemelwaterput) behouden we de bepalingen uit de gemeentelijke verordening.

De nieuwe, sterk vereenvoudigde tekst van de gemeentelijke verordening is opgenomen in bijlage. Finaliteit van deze nieuwe verordening is de spoedige overdracht van de huisaansluitingen naar Farys-TMVW, zodat we de dienstverlening inzake huisaansluitingen naar de klant verbeteren. Voor de opmaak van deze nieuwe verordening werd advies gewonnen bij de diensten DRO en

Leefmilieu. Met deze adviezen werd als volgt omgegaan:

• Verwijzing naar correcte wetten en verordening werden opgenomen

• Handvaten voor handhaving van regelgeving vanuit stadslabo werden behouden

• Voorstellen tot beleidsmatige wijzigingen (vb. inzake klimaatadaptatie en duurzaam watergebruik) werden in deze fase nog niet meegenomen. Deze kunnen meegenomen worden bij het herformuleren van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het bouwen, verkavelen en op de beplantingen (zie punt 249 beleidsprogramma 2019-2024). Rechtsgrond(en)

• Algemeen waterverkoopreglement (Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019)

• Decreet Integraal Waterbeleid (18 juli 2003 - B.S. 5/12/2003, 19 juli 2013 - B.S. 01/10/2013 – gecoördineerd op 15 juni 2018)

• Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater en afvalwater (Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013)

• Zoneringsbesluit

• Gemeentelijk stedenbouwkundige verordening voor bouwen, verkavelen en beplanten (GR 25 januari 2011)

• Gemeentelijk stedenbouwkundige verordening lozing van huishoudelijk afvalwater, de afkoppeling van hemelwater afkomstig van gebouwen en verhardingen en de aansluiting op de openbare riolering (GR 23 oktober 2001)

• Wet op bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging (wet 26 maart 1971, decreet 7 juli 2017)

• Europese kaderrichtlijn Water (2000/60/EG van 23 oktober 2000)

• Europese richtlijn stedelijk afvalwater (21 mei 1991)

• Regelgeving milieuvergunning (decreet 28 juni 1985, Vlaams reglement 6 februari 1191)

• Vlarem II (Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995)

• Besluit milieukwaliteitsnormen (9 juli 2010 en 16 oktober 2015)

• Omgevingsvergunning (8 december 2017)

• Algemene bouwverordening inzake hemelwaterputten (Besluit van de Vlaamse regering van 29 juni 1999)

• Code van goede praktijk voor de aanleg van openbare riolen en individuele

voorbehandelingsinstallaties (omzendbrief Belgisch Staatsblad van 10 september 1996)

• Code van goede praktijk voor de aanleg van kleinschalige

rioolwaterzuiveringsinstallaties (omzendbrief Belgisch Staatsblad van 4 februari 1997)

• Code van goede praktijk voor rioleringssystemen (VMM)

Financiële informatie

Geen visum noodzakelijk Motivering

Alle kosten vallen ten laste van FARYS - Aquario-portefeuille Financiële informatie

Financiering gebeurt vanuit de Aquario portefeuille, en heeft dus geen rechtstreekse impact op de stadsbegroting.

Als we uitgaan van:

• 240 rioolaansluitingen per jaar (gemiddelde van de voorbije jaren)

• gemiddelde kost per aansluiting van € 2.250

komen we op een bijkomende jaarlijkse uitgave vanuit de Aquario portefeuille van € 540.000. Dit bedrag kan probleemloos gedragen worden vanuit de portefeuille, en heeft dus geen impact op de stedelijke begroting.

Het eerste jaar kan er een bovengemiddeld aantal aanvragen (> 240) zijn voor een nieuwe huisaansluiting, maar ook dan zal dit geen wezenlijke impact hebben op de stadsbegroting.

Besluit

Artikel 1

De uitvoering van de rioolaansluitingen op het openbare rioleringsnet wordt voor alle aanvragen vanaf 1 maart 2020 opgenomen door Farys-TMVW.

Artikel 2

De kosten voor deze aansluitingen worden volledig benomen van de Aquario portefeuille, de aansluitingen zijn kostenloos voor de private partij die aansluit.

De gemeentelijke verordening betreffende de lozing van huishoudelijk afvalwater, de afkoppeling van hemelwater afkomstig van gebouwen en verhardingen en de aansluiting op de openbare riolering goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting van 23 oktober 2001 wordt hiertoe aangepast. De nieuwe verordening in bijlage wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

Bijlagen

1. Nieuwe gemeentelijke verordening - finale versie.docx 2. Brochure Algemeen Waterverkoopreglement 2019.pdf

Gemeentelijke verordening voor lozing van huishoudelijk afvalwater, afkoppeling van hemelwater afkomstig van gebouwen en verhardingen en aansluiting op de openbare riolering.

A. Volgende wetten en verordeningen zijn integraal van toepassing :

- Decreet lokaal bestuur

- Algemeen waterverkoopreglement en Bijzonder Waterverkoopreglement van Farys-TMVW - Decreet Integraal Waterbeleid

- Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater en afvalwater - Zoneringsbesluit

- Gemeentelijk stedenbouwkundige verordening voor bouwen, verkavelen en beplanten - Wet op bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging

- Europese kaderrichtlijn Water

- Europese richtlijn stedelijk afvalwater - Vlarem II

- Besluit milieukwaliteitsnormen

- Omgevingsvergunningsdecreet en -besluit

- Algemene bouwverordening inzake hemelwaterputten

- code van goede praktijk voor de aanleg van openbare riolen en individuele voorbehandelingsinstallaties

- de code van goede praktijk voor de aanleg van kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties - Code van goede praktijk voor rioleringssystemen

Bij al deze wetten en verordeningen zijn steeds de meest recente versies met addendum, alle wijzigingen en aanvullingen die rechtskracht verworven hebben van toepassing.

Voor de definities van de terminologie in deze verordening verwijzen we naar de definities van toepassing in het algemeen waterverkoopreglement.

B. Verantwoordelijkheden, beheer en opvolging :

- Alle rioleringsstelsels op het openbaar domein zijn in eigendom en beheer van rioolbeheerder TMVW. TMVW staat in voor aanleg en beheer van het rioleringsstelsel.

- De Stad levert aan de rioolbeheerder een toelating af voor inname van het openbaar domein.

C. Aanvullende voorwaarden :