• No results found

40.- BEDRIJVEN - BEDRIJF VOOR GROND- EN BOUWBELEID - IMMOBILAIRE BEWERKINGEN - GEBOUW MET BIJBEHORENDE GROND GRAAF DE SMET DE

namens de Verenigde Commissies de Burgemeester-Voorzitter

40.- BEDRIJVEN - BEDRIJF VOOR GROND- EN BOUWBELEID - IMMOBILAIRE BEWERKINGEN - GEBOUW MET BIJBEHORENDE GROND GRAAF DE SMET DE

NAEYERLAAN 8 : VERWERVING

De heer Yves Miroir, schepen, verwijst naar het volgende verslag van de Verenigde Commissies:

Vergadering van 28 mei 2001 Dames eri Heren,

Het Bijzonder Plan van Aanleg nr. 121B "Hazegras", dat op 23 januari 1998 werd goedgekeurd, schrijft de onteigening voor herverkaveling voor van de woningenblok die wordt begrensd door de Graaf de Smet de Naeyerlaan, de Oesterbankstraat en de Vrijhavenstraat, met het oog op de vorming van één lot, dat is bestemd voor de oprichting in gesloten bebouwing van één gebouw met woonfunctie als hoofdbestemming en als nevenbestemming kantoren, vrije beroepen, kleinhandel en diensten, met inbegrip van gemeenschaps- en openbaar-nutsvoorzieningen.

Ter uitvoering van deze herverkaveling is de verwerving vereist van het gebouw, gelegen Graaf de Smet de Naeyerlaan 8 in Oostende, met een oppervlakte volgens het Kadaster van honderd dertig vierkante meter (130 m2), bij het Kadaster gekend in de 1ste afdeling, sectie A, als nummer 1474 D.

De eigenaars zijn bereid het goed over te dragen aan de Stad tegen de betaling van een koopsom, die is berekend aan de hand van de conclusies van het schattingsverslag dat de bevoegde Ontvanger van de Registratie op 01 april 1998 heeft opgemaakt en waarnaar wordt verwezen in de verantwoordingsnota die het stedelijk bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid heeft opgemaakt.

De overdracht geschiedt vrij van. huur en gebruiksrecht. Deze koopsom kan redelijk worden genoemd.

De hieraan verbonden uitgave kan worden aangewezen op artikel 605.4.02 van de begroting van het stedelijk bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid.

Wij stellen u voor deze immobilaire bewerking op de gestelde voorwaarden aan te nemen, overeenkomstig het ontwerp van besluit dat hierbij is gevoegd.

namens de Verenigde Commissies de Burgemeester-Voorzitter Jean Vandecasteele

De Raad gaat met eenparigheid van stemmen op het voorstel in en neemt het volgende besluit DE GEMEENTERAAD,

Gelet op het verslag van de Verenigde Commissies;

Gelet op de door de eigenaars ondertekende verbintenis tot overdracht van het hierna beschreven goed;

Gelet op de voorschriften van het Gewestplan "Oostende-Middenkust", dat bij een Koninklijk Besluit van 26 januari 1977 werd vastgesteld ;

Gelet op het Bijzonder Plan van Aanleg nr. 121B "Hazegras" dat op 23 januari 1998 werd goedgekeurd;

Gelet op het schattingsverslag dat de bevoegde Ontvanger van de Registratie op 01 april 1998 heeft opgemaakt;

Gelet op de verantwoordingsnota van het stedelijk bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid ;

Gelet op het Decreet van 22 februari 1995 van de Vlaamse Raad betreffende de bodemsanering;

Gelet op artikel 23 van het Decreet betreffende de ruimtelijke ordening gecoördineerd bij het besluit van 22 oktober 1996 van de Vlaamse Regering, bekrachtigd bij het Decreet van 04 maart 1997 van het Vlaamse Parlement;

Gelet op de artikelen 69 en 171 van het op 26 april 2000 gewijzigde Decreet van 18 mei 1999 van het Vlaamse Parlement, houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening ;

Gelet op artikel 117 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op de artikelen 28 en 31 van het gewijzigde Decreet van 28 april 1993 van de Vlaamse Raad inzake het administratief toezicht;

BESLIST:

Art. 1.- § 1.- Jegens mevrouw Marie Claeys, Graaf de Smet de Naeyerlaan 90 in 8400 Oostende, en de heer Guy Delahaye, Petunialaan 52 in 8400 Oostende, wordt het v(olgende onroerend goed overgenomen : i

het gebouw met bijbehorende grond gelegen Graaf de Smet de Naeyerlaan 8 in Opstende, met een oppervlakte volgens het Kadaster van honderd dertig vierkante meter (130 m2), bij het Kadaster gekend in de 1ste afdeling, sectie A, als nummer 1474 D,

hierna genoemd "het goed", dat in rode kleur is aangeduid op het bijgevoegde plan.

§2.- Het goed wordt overgedragen in volle eigendom, vrij van huur en gebruiksrecht en van alle welkdanige lasten, voorrechten, hypotheken en belastende randmeldingen, die niet door tegengestelde zijn gevolgd, met vrijwaring voor alle stoornissen, uitwinningen en alle welkdanige hindernissen.

§3.- Het goed wordt overgedragen in de toestand waarin het zich bevindt, met de voordelige en nadelige, zichtbare en onzichtbare, actieve en passieve, voortdurende en niet-voortdurende erfdienstbaarheden, maar zonder dat deze bepaling iemand meer rechten kan verstrekken dan deze die voortspruiten uit regelmatige titels of uit de Wet.

§4.- Geen enkele vordering mag worden ingebracht wegens een vergissing in de aanduiding of in de grootte, het verschil in meer of in min, al overtrof dit één twintigste, blijvend ten bate of ten laste van de Stad.

Art. 2.- §1.- De overdracht van het goed geschiedt voor openbaar nut ter realisatie van de voorschriften van het Bijzonder Plan van Aanleg nr. 121B "Hazegras", dat werd goedgekeurd op 23 januari 1998, en dat het goed bestemt voor herverkaveling met andere percelen met het oog op de vorming van één lot dat is bestemd voor de oprichting in gesloten bebouwing van één gebouw met woonfunctie als hoofdbestemming en als neveribestemming kantoren, vrije

Vergadering van de Gemeenteraad van 01 juni 2001 - Nr. 6

beroepen, kleinhandel en diensten met inbegrip van gemeenschaps- en openbaar-nutsvoorzieningen.

§2.- Het Gewestplan "Oostende-Middenkust", dat bij een Koninklijk Besluit van 26 januari 1977 werd vastgesteld, bestemt het gebied waarin het goed is gelegen, als

"woongebied".

§3.- Aan de bevoegde Ontvanger van de Registratie wordt derhalve de kosteloze registratie van de authentieke akte gevraagd, in toepassing van artikel 161-2° van het Wetboek der Registratierechten.

§4.- Geen bouwwerk noch enige vaste of verplaatsbare inrichting die voor bewoning kan worden gebruikt, mag op het goed worden opgericht zolang de bouwvergunning niet is verkregen.

Art. 3.- §1.- De overdracht van het goed geschiedt tegen de betaling door de Stad aan de overdragende partij van de som van vijf miljoen tienduizend frank (5.010.000 frank), hetzij hönderdvierentwintigduizend honderd vierennegentig euro zesenzestig cent (124.194,66 euro), waarin alle mogelijke vergoedingen zijn begrepen, die in de praktijk bij onteigening worden toegekend, zoals de wederbeleggingsvergoeding, de wachtintresten e.a., voor de geheelheid van de eigendom.

§2.- Deze som zal aan de mede-eigenaars worden uitbetaald op basis van de verdeling in evenredigheid met de hoegrootheid van het aandeel in de geheelheid van de eigendom waarover ieder van hen beschikt.

§3.- De betaling van de koopsom geschiedt nadat de authentieke akte aan de vereiste formaliteiten is onderworpen en uiterlijk twee maanden na de datum waarop de akte wordt verleden, rekening houdend evenwel met een eventuele aftrek van de bedragen die zouden kunnen worden gevorderd door schuldeisers in wiens voordeel gebeurlijk op het goed hypothecaire inschrijvingen zouden genomen zijn tot zekerheid van de schuldvorderingen tegen de overdragende partij en voorzover desgevallend de instemming van deze schuldeisers met de doorhaling van deze inschrijvingen wordt verkregen.

§4.- In voorkomend geval zullen van de uit te keren som de bedragen aan nog verschuldigde belastingen, overeenkomstig de bepalingen van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen en dit van de Belasting op de Toegevoegde Waarde worden ingehouden en rechtstreeks aan de betrokken ontvangers worden betaald.

§5.- Indien het goed >niet vrij zou zijn van de in sub artikel 1 §2 bedoelde lasten en hypotheken, heeft de Stad het recht zich van de koopsom te kwijten door neerlegging van de koopsom in de Consignatiekas, zonder voorafgaande aanbieding noch aanmaning. Dit zal eveneens het geval zijn indien verzet tegen de betaling zou bestaan. De kosten van de lichting van de consignatie zijn in dat geval ten laste van de overdragende partij.

§6.- De overdragende partij machtigt de Stad zich van de haar toekomende som te kwijten door overschrijving ervan op een door haar aan te wijzen rekening die zij bij een financiële instelling heeft geopend of door middel van een postassignatie.

§7.- Alle kosten die verbonden zijn aan het verlijden van de akte en aan de overschrijving ervan in het Kantoor der Hypotheken vallen ten laste van de Stad.

Vergadering van de Gemeenteraad van 01 juni 2001 - Nr. 6

§8.- In het geval de koopsom niet binnen de vastgestelde termijn zou zijn betaald, is de Stad een verwijlintrest verschuldigd, die wordt berekend tegen de wettelijke rentevoet die in burgerrechtelijke zaken van toepassing is, op de in sub artikel 3 vermelde koopsom, over de periode die aanvangt op de vervaldatum en eindigt op de dag waarop de betaling van de koopsom effectief is verricht.

Art. 4.- §1.- De Stad heeft vanaf de datum waarop de authentieke akte wordt verleden, de volle eigendom van het goed.

§2.- Deze akte zal worden verleden binnen twee maanden nadat de beslissing ad hoc van de Gemeenteraad van de stad Oostende kracht van uitwerking heeft verkregen, d.w.z. op het ogenblik dat de termijn van 30 dagen, te rekenen vanaf de dag waarop het Provinciebestuur van deze beslissing in kennis werd gesteld, is verstreken, zonder dat de toezending van het dossier is gevorderd, hetzij bij opvraging van het dossier op het ogenblik dat de termijn van 30 dagen, te rekenen vanaf de dag volgend op de ontvangst van het dossier, is verstreken, zonder dat een beslissing tot schorsing aan de Stad is genotificeerd. In het geval op het goed hypothecaire inschrijvingen zouden zijn genomen, zal de datum van aanvang van de bedoelde termijn van twee maanden worden verschoven naar de datum waarop de instemming met de doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen vanwege de schuldeisers is verkregen.

§3.- In deze akte zal worden bepaald dat de overdragende partij:

1. afziet van elke eis tot ontbinding van de koopovereenkomst en van elke vordering tot terugeising of wederafstand van het goed welke bestemmingswijziging het ook moge ondergaan en dit ondanks elke hiermee strijdige bepaling;

2. de bevoegde Hypotheekbewaarder ontslaat van de verplichting enige inschrijving van ambtswege te nemen ; \

3. onvoorwaardelijk en onherroepelijk afziet van het recht om jegens de Stad te vordereh dat de Stad haar de mogelijkheid zou bieden om in de geplande herverkavelingsoperatie een nieuwe kavel te verwerven. j

§4.- Het bedrag van de onroerende voorheffing dat op het goed betrekking heeft, moet verhoudingsgewijs door de Stad worden gedragen, vanaf de eerste dag van de maand, die volgt op de datum waarop de akte wordt verleden.

§5.- De overdragende partij is ertoe gehouden de authentieke akte van overdracht van het goed te ondertekenen op het eerste verzoek dat de Stad hiertoe tot haar zal richten.

§6.- De overdragende partij is ertoe gehouden het goed volledig te ontruimen en ter beschikking te stellen van de Stad uiterlijk op de laatste dag van de maand waarin de Stad de koopsom vereffent.

Art. 5.-§1.- Alle meters en leidingen die zich in het goed zouden bevinden en aan de overdragende partij niet toebehoren, maken geen deel uit van de verkoop en worden voorbehouden aan degene die er recht op zou hebben.

§2.- De overdragende partij verklaart dat het goed is verzekerd tegen brand en andere risico's.

Zij verbindt zich ertoe het bestaande verzekeringscontract ten minste tot acht dagen na de datum van het verlijden van de authentieke akte te handhaven, evenwel zonder waarborg wat betreft de verzekerde bedragen. Na het verstrijken van deze termijn, zal de Stad zelf moeten instaan voor het verzekeren van het gekochte goed.

§3.- De overdragende partij heeft de last zelf de polissen die zij heeft onderschreven ter verzekering van het goed en/of van de inboedel tegen brand of andere risico's op te zeggen, zonder dat de Stad tot enige betaling, benaarstiging of tussenkomst kan worden genoopt.

§4.- De overdragende partij moet zelf instaan voor de opzegging bij de bevoegde maatschappijen van de huur van de tellers van gas-, water- en elektriciteitsverbruik, van het abonnement op het gebruik van de telefoonverbinding en van het abonnement van de radio- en televisiedistributie en voor de verwijdering ervan uiterlijk op de in sub artikel 4 §6 bedoelde datum van ontruiming van het goed.

Art. 6.- De overname van het goed geschiedt op de opschortende voorwaarden dat:

1) het raadsbesluit, houdende de aanneming van de overeenkomst tot overdracht, kracht van uitwerking heeft verkregen;

2) in toepassing van artikel 36 van het Decreet van 22 februari 1995 van de Vlaamse Raad betreffende de bodemsanering aan de Stad door de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest in toepassing van artikel 4 §4 van het voormelde Decreet een bodemattest wordt uitgereikt, waaruit blijkt dat het goed niet is opgenomen in het Register van de verontreinigde gronden.

Art. 7.- De hieruit voortvloeiende uitgave wordt aangewezen op artikel 605.4.02 van de begroting van het stedelijk bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid.

Art. 8.- Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met het vaststellen van de secundaire modaliteiten.

721/01/1.5/126B/Zeeparking/GY

41.- BEDRIJVEN - BEDRIJF VOOR GROND- EN BOUWBELEID - IMMOBILAIRE BEWERKINGEN - GEDEELTE ONDERGROND LEOPOLD II-LAAN-CANADAPLEIN : ONTTREKKING AAN DE OPENBARE BESTEMMING EN AAN HET OPENBAAR DOMEIN

De heer Yves Miroir, schepen, verwijst naar het volgende verslag van de Verenigde Commissies:

Vergadering van 28 mei 2001 Dames en Heren,

In het kader van de kwalitatieve heraanleg van het openbaar domein in de stad, zal nog dit jaar de vernieuwing van de sectie van de Hendrik Serruyslaan tussen de Euphrosina Beernaertstraat en de Vindictivelaan worden aangevat.

De uitvoering van dit project omvat benevens de vernieuwing en de herschikking van de tramsporen in opdracht van de Vlaamse Vervoersmaatschappij "De Lijn" de heraanleg en de herschikking van het openbaar domein ter hoogte van het Canadaplein.

Bij de studie van dit project werd de opportuniteit onderzocht om bij deze gelegenheid autobergplaatsen in de ondergrond te realiseren.

De vennootschap aan wie de Stad eerder de concessie betreffende het betalend parkeren op het openbaar domein heeft toegekend en die tevens de ondergrondse parkeerruimte in het Leopoldpark, "Zeeparking" genoemd, in eigendom heeft en exploiteert, is bereid te investeren in de uitbreiding van de bestaande ondergrondse rotatieparking met circa 80 parkeerplaatsen onder de Leopold H-laan en in de bouw van circa 57 ondergrondse autobergplaatsen ter hoogte van het kruispunt met de Euphrosina Beernaertstraat en van het Canadaplein, na verwerving jegens de Stad van het benodigde grondvlak.

Dit grondvlak behoort tot het openbaar domein van de stad en valt gedeeltelijk onder de toepassing van het Bijzonder Plan van Aanleg nr. 126b "Stadscentrum" dat op 13 januari 1998 werd goedgekeurd en waarin voor dit gedeelte de bestemming "openbaar domein" is vastgelegd.

De vervreemding van de onroerende goederen die voor de uitvoering van dit project moeten worden ingenomen, is maar mogelijk nadat zij aan het openbare domein zijn onttrokken.

De toekenning van de vergunning om bouwwerken met een privé-karakter uit te voeren, vereist dat wordt afgezien van de openbare bestemming.

Wij stellen u bijgevolg voor het besluit te nemen, overeenkomstig het ontwerp dat hierbij is gevoegd.

namens de Verenigde Commissies de Burgemeester-Voorzitter Jean Vandecasteele

De Raad gaat met eenparigheid van stemmen op het voorstel in en neemt het volgende besluit:

DE GEMEENTERAAD,

Overwegende dat de vennootschap aan wie de Stad eerder de concessie betreffende het betalend parkeren op het openbaar domein heeft toegekend en die tevens de ondergrondse parkeerruimte in het Leopoldpark, "Zeeparking" genoemd, in eigendom heeft en exploiteert, bereid is te investeren in de uitbreiding van de bestaande ondergrondse rotatieparking met circa 80 parkeerplaatsen onder de Leopold ll-laan en in de bouw van circa 57 ondergrondse autobergplaatsen ter hoogte van het kruispunt met de Euphrosina Beernaertstraat en van hét Canadaplein, na verwerving jegens de Stad van het benodigde grondvlak;

Overwegende dat dit grondvlak deel uitmaakt van het openbaar domein van de Stad ingevolge het Koninklijk Besluit van 24 maart 1987 waarbij de Leopold ll-laan tussen de Vindictivelaan en het Monacoplein wordt onttrokken van haar bestemming gewestweg en ingedeeld bij de gemeentewegen van de stad Oostende ;

Gelet op het Bijzonder Plan van Aanleg nr. 126B "Stadscentrum" dat op 13 januari 1998 werd goedgekeurd en dat bepaalt dat een gedeelte van het benodigde grondvlak als openbaar domein is bestemd;

Gelet op het verslag van de Verenigde Commissies ; Gelet op artikel 117 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op de artikelen 26 en 27 van het Decreet van 07 juni 1989 van de Vlaamse Raad inzake het administratief toezicht;

Vergadering van de Gemeenteraad van 01 juni 2001 - Nr. 6

BESLIST:

Art. 1.- §1.- Een gedeelte van de ondergrond van de Leopold ll-laan en het Canadaplein, met een oppervlakte volgens een grafische berekening van 3.938 m2, en de bovengrond van de aan te brengen in- en uitritten, trappenhuizen en verluchtingskokers met een oppervlakte volgens grafische berekening van 286 m2, bij het Kadaster gekend in de 1ste afdeling Sectie A zonder nummer, door omranding in rode kleur gemerkt op het grondplan, worden onttrokken aan het openbaar domein van de Stad en aan de openbare bestemming die is vastgelegd in het geldende Bijzonder Plan van Aanleg.

§2.- De exacte oppervlakte ervan zal worden vastgesteld aan de hand van de gegevens van de opmeting.

Art. 2.- Er wordt principieel ingestemd met de vervreemding voor privé-doeleinden van deze goederen.

Art. 3.- De in sub artikelen 1 en 2 bedoelde verrichtingen worden onderworpen aan het openbaar onderzoek gedurende vijftien dagen.

Art. 4.- Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van de sesundaire modaliteiten.

721/01/2/409-15/BG

42.- BEDRIJVEN - BEDRIJF VOOR GROND- EN BOUWBELEID - IMMOBILAIRE BEWERKINGEN - TWEE STROKEN GROND SINT-LODEWIJKSSTRAAT : VERVREEMDING

De heer Yves Miroir, schepen, verwijst naar het volgende verslag van de Verenigde Commissies:

Vergadering van 28 mei 2001 Dames en Heren,

De Stad is eigenares van een perceel grond gelegen aan de Sint-Lodewijksstraat met een oppervlakte volgens het Kadaster van 897 m2, bij het Kadaster gekend in de 9de afdeling sectie B als nummer 193 F 19, voorheen gekend als nummer 193 B 15.

De eigenaars van de panden Guido Gezellestraat 69 en 73 in Oostende hebben een aanvraag ingediend om een gedeelte van dit perceel dat paalt aan hun eigendom, met een oppervlakte van 15,36 m2, respectievelijk 24,46 m2, jegens de Stad te verwerven. Zij wensen een garage op te richten op hun respectieve eigendommen en kunnen enkel uitweg nemen via de Sint-Lodewijksstraat.

In het Gewestplan "Oostende-Middenkust" dat bij een Koninklijk Besluit van 26 januari 1977 werd vastgesteld, is voor het gebied waarin het goed is gelegen de volgende bestemming opgetekend: "woongebied".

Vergadering van de Gemeenteraad van 01 juni 2001 - Nr. 6

Het goed kan worden overgedragen op de voorwaarden die zijn opgenomen in de verbintenissen die zij hebben ondertekend, en tegen betaling van de koopsom die is berekend op basis van conclusies van schattingsverslagen die de bevoegde Ontvanger van de Registratie voor gelijkaardige gronden heeft opgemaakt, zoals is uiteengezet in de verantwoordingsnota die het stedelijk bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid heeft opgemaakt.

De hieraan verbonden ontvangst kan worden aangewezen op artikel 700.377 van de begroting van het stedelijk bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid. Op boekhoudkundig vlak dient een inbreng in het patrimonium van dit bedrijf te worden verricht.

Wij stellen u voor deze immobilaire bewerking op de gestelde voorwaarden aan te nemen, overeenkomstig het ontwerp van besluit dat hierbij is gevoegd.

namens de Verenigde Commissies de Burgemeester-Voorzitter Jean Vandecasteele

De Raad gaat met eenparigheid van stemmen op het voorstel in en neemt het volgende besluit:

DE GEMEENTERAAD,

Gelet op het verslag van de Verenigde Commissies;

Gelet op de voorschriften van het Gewestplan "Oostende-Middenkust", dat bij een Koninklijk Besluit van 26 januari 1977 werd vastgesteld; f

Gelet op artikel 172 van het Decreet van 18 mei 1999, houdende de organisatie! van de ruimtelijke ordening, dat onder andere bepaalt dat op 01 mei 2001 de Bijzondere Plap'nen van Aanleg die werden goedgekeurd vóór de inwerkingtreding van de besluiten tot vaststelling van het gewestplan van rechtswege vervallen ;

Gelet op het schattingsverslag van 14 september 2000 van de bevoegde Ontvanger] van de

Gelet op het schattingsverslag van 14 september 2000 van de bevoegde Ontvanger] van de