• No results found

Artijckel. Jesus is den Leydts-man tot dat leste eynde

Inleydinghe inde materie: Van des menschens eerste beghinsel, laeste eynde, ende de middels en weghen om 't selve te bekomen

IV. Artijckel. Jesus is den Leydts-man tot dat leste eynde

ANdere zijn noch op den wegh: (in Viâ) dat zijt ghy Menschen alle-gader, soo langhe als ghy hier leeft. Ghy zijt hier al-te-mael op de voyage, (Viatores) door de wildernisse van dese Wereldt reysende naer het Landt van Beloften. Ghy zijt door my uwen waerachtighen MоYSES, uwen Salighmaecker, verlost vande slavernye van dien helschen PHARAо, den Duyvel der Hellen ende der sonde. Ick hebbe u door die roode zee van mijn dierbaer Bloedt gheleydt ende ghebrocht op den wegh van uwe beloofde Saligheyt. Siet wel, dat ghy gheen ander weghen in en gaet, ende tot spijt en verwijt van het selve mijn soo Dierbaer Bloedt niet verlooren en loopt: maer volght my naer, ende doet naer mijne Leeringhe. Den Vader heeft my u ghegeven voor eenen Leydtsman ende Leeraer. Ducem ac Praeceptorem dedi cum gentibus. Isaiae 55. Ick

ben den Wegh, de Waerheydt ende het Leven. Ego sum Via, Veritas & Vita. JOAN. 14. Ick ben den wegh in mijne Exempelen, de waerheyt in mijne Leeringhe, ende het Leven inde Vergheldinghe.

Siet dan dat ghy voorsichtelick wandelt door den wegh, op den welcken ick U.L. ghestelt hebbe, ende let wel op alle mijne woorden, want sy vol Gheest ende Leven zijn, ende sy sullen u leyden van het

eer-**2r

ste beghinsel van een goedt Leven, tot het uytterste van alle volmaecktheyt en heyligheyt. Maer aenmerckt altijdt wel in mijne Leeringhen ende van mijne Dienaeren voor wat Persoonen, conditien ofte ghesteltenissen, ofte voor wat tijden de selve ghegeven worden: want door ghebreck van dese aenmerckinghe wort'er dickmaels yet qualick verstaen met schaede ende interest der Zielen. Die hier in gheen onderscheydinghe en ghebruyckt, die doet ghelijck eenen dwaesen Medecijn, die aen alle Siecken, sonder te passen op hunne sieckte ofte ghesteltenisse, deselve Medecijne ordineert, die d'een profijtigh is, en d'ander schadelick, en sommighe doodelick. Wilt ghy de Leeringhe die ick gheve voor de beghinnende toe-eyghenen aende volmaeckte, ofte die voor de volmaeckte aende beghinnende, sy sal somtijdts hun profijtigh zijn, dickmaels schaedelick, jae somtijdts doodelick.

V. Artijckel. Drye staeten ofte weghen, door welcke men komt tot dat eynde:

ende hun eyghendommen in't generael.

DAerom noteert wel: dat al is't saecke dat'er veel en groot verschil is tusschen dat Hemels Jerusalem, mijn triompherende Kercke hier-boven, ende het Aerds Jerusalem, mijn strijdende Kercke hier op der Aerden; dat'er nochtans tusschen hun in veel saecken over-een-komminghe is. Sy zijn alle twee

**2v

Ghesusters Kinderen van eenen Vader: sy dienen alle twee onse Eene ende

Dryvuldighe Majesteyt: zy ghenieten alle Twee een Goedt; al is' t dat het hier beneden is met duysterheyt, lijden, strijden en onsekerheydt; en hier-boven met volle licht en klaerheyt, victorie en glorie, en volle sekerheyt van sulck een Eeuwigheyt: ende bysonderlick ghelijck de triompherende hier-boven heeft veele wooninghen, en ghedeelt is in drye Deelen, als drye Heyr-Archien, de welcke noch eens in drye ghedeelt zijnde, maecken t'saemen Neghen Chooren der Enghelen; soo oock de strijdende bestaet in drye deelen, die elck konnen in dryen ghedeelt worden. Het EERSTE, begrijpt die beghinnende, die noch zijn in de eerste Beghinselen der deught ende volmacktheyt: 'tTWEEDE, de Voortgaende, die nu merckelicken voort-gangh ghedaen hebben: 'tDERDEbegrijpt de Volmaeckte, die nu ofte tot de volmaecktheyt ghekomen zijn, ofte daer seer naer by zijn. Let wel op het verschil dat'er is tusschen dese.

Tot de Eerste hebbe ick gheseyt: Wilt ghy tot het Leven kommen, onder-houdt de

Gheboden. MATTH. 19. Tot de Tweede: Wilt ghy volmaeckt zijn, gaet, verkoopt al

dat ghy hebt, ende gheeft het den Aermen, ende ghy sult eenen Schat inden Hemel hebben MATTH. 19. Vande Derde seyde ick: De klaerheyt die ghy (Vader) my

ghegeven hebt, hebbe ick hun ghegeven of dat sy Een souden wesen, ghelijck wy oock Een zyn; ick in hun, ende ghy in my, op dat zy volkommen zijn in Een. JOAN. 17.

In het Eerste onder-houdt-men mijn Gheboden; in het Tweede onder-houdt-men mijne Raeden: in het Derde volght-men al het wel behaeghen van mijnen Goddelicken Wille.

**3r

In het Eerste, Ieydt-men een suyverende Leven: in het Tweede, een Verlichtende: in het Derde, een Vereenighende.

In het Eerste, suyvert-men sy-selven van Doodtsonden en vrywillighe

Daeghelicksche; in het Tweede, van Daeghelicksche uyt kranckheyt &c. In het Derde, van alle Onvolmaecktheyt.

In het eerste, schauwt-men alle Occasien der Sonden: ih het Tweede, alle onprofijtighe Hanteringhe met de Menschen: in het Derde, is een gheheele Af-ghescheydentheyt van alle Creatueren, oock van sijn eyghen selven.

het Eerste, wort den ouden Mensch uyt-gedaen: in het Tweede, sterft hy: in het Derde, wordt hy verniet.

ln het eerste, roeyt-men de Ghebreecken uyt: in het Tweede, worden de Deughden in-gheplant: in het Derde, worden de Deughden beseten in hun Wesen.

In het Eerste, tracht-men te bekommen de Vrede der Conscientie sonder Scrupulen &c. in hetTweede, deVrede en Ruste van Passien, ende in sorghen en

becommernissen: in het Derde, is mijne Vrede, die alle verstandt te boven gaet. In het Eerste, tracht- men zу-selven aen my gelijck te maecken in uytwendighe Wercken en Oeffeninghen: in het Tweede, in inwendighe Werckinghen der Ziele ende haere Krachten: in het Derde, inden Gheest.

In het Eerste, lijdt-men met Verduldigheyt: in het Tweede, met Blijdtschap: in het Derde, met grooten Yver en Vyerigheyt.

**3v

In het Eerste, heeft-men het deel van MARTHAvan buyten: in het Tweede, is men MARTHAvan binnen: in het Derde, besit- men het beste Deel van MARIA, dat Een, dat alleen noodtsaeckelick is, ende men wordt hier MARTHAen MARIAt'saemen.

In het Eerste, is-men noch buyten den Gheest: in het Tweede, komt-men inden Gheest: in het Derde, komt-men boven den Gheest, ende men wordt ten lesten oock sonder Gheest.

In het Eerste, oeffent-men meest het uytwendigh ende Mondt-Gebedt: in hetTweede, het inwendigh, Meditatie &c. in het Derde, de Beschauwinghe, Vereeninghe, &c.

In het Eerste, wordt de Ziele door mijne Gratie ghetrocken: in het Tweede, wordt sy in-gheleydt: in het Derde, wordt sy van haer selven vervoert en wegh ghenomen &c.

In het Eerste, is de Ziele mijne Dienst-Maeght: in het Tweede, is sy mijne Vriendinne: in het Derde is sy mijne Bruydt.

Dese ende noch veel andere eygendommen van dese drye staeten of levens, der Beginnende, Voortgaende ende Volmaeckte, en sijn hun elck in't bysonder soo eygen niet; ofte sy worden oock eenighsins (gelijck ick u voorder op sijnen tijdt leeren sal) in de andere staeten gevonden, al is't op ander en ander manieren: By Exempel; de suyveringhe die aen den eersten staet eygen is, wort wel gevonden inde ander; maer op ander manieren. In den eersten staet suyvert men sy selven eerst ende principalick van doodelicke Sonden, daer naer van daegelicksche

**4r

vrijwillighe oft met opgesetten wille, van alle ongeregelde passien, quaede gewoonten, ende alles dat aengaet den ouden Mensch: alhier wordt oock meest gesuyvert het nederste ofte sinnelick deel der Zielen. In den Tweeden van de daegelicksche sonden, die niet soo vrywilligh, maer door cranckheyt, onbedachtheyt, lichtveerdigheyt &c. gheschieden; daer en boven oock van alle gebreckelickheyt, ende alles dat contrarie is aen den nieuwen Mensch ende de Deught: Alhier wordt oock bysonderlick gesuyvert het middelste ofte redelick deel der Zielen. In den Derden, wort men gesuyvert van alle onvolmacktheyt en verborgen gebreken, die hun alder-meest onderhouden in den geest.