• No results found

Afbeeldingen

In document Homo Ludens in het museum (pagina 95-127)

Illustratie 4: Ontdekkingstocht. Onderaan het scherm ziet de speler zeven foto’s die gezocht moeten worden in het museum.

Illustratie 5: Ontdekkingstocht. De camera wordt gebruikt om de omgeving van het museum te bekijken.

95

Illustratie 6: Ontdekkingstocht. Beeld van één van de animatiefilmpjes. Wanneer de speler de camera richt op dezelfde plek als één van de foto’s, dan verschijnt het bijbehorende filmpje.

Illustratie 7: Ontdekkingstocht. Voorbeeld van het fotoarchief van het thema water. Elk thema heeft zijn eigen fotoarchief.

96

Illustratie 8: A gift for Athena. De metope verandert in het spel in een puzzel.

97

Illustratie 10: De camouflageruimte in het Nationaal Militair Museum. Hier moeten de spelers met behulp van de thermocamera (ill. 11) op zoek naar alle soldaten in de ruimte.

Illustratie 11: New Dawn. In de app zit een thermocamera verwerkt. De soldaten in de ruimte lichten op als warme plekken.

98

Illustratie 12: New Dawn. Spel waarbij de frequentie juist ingesteld moet worden. Door de frequentie en de amplitude juist in te stellen moeten de gele en witte lijn over elkaar komen te liggen.

Illustratie 13: Ruimte naast ‘Oorlog’ in het Nationaal Militair Museum. Op het plafond staat in spiegelbeeld het antwoord op de vraag geschreven.

99

Illustratie 14: Ruimte naast ‘Oorlog’ in het Nationaal Militair Museum. In deze ruimte is niets tentoongesteld.

Illustratie 15: New Dawn. Uitleg van de opdracht waarin de speler op zoek moet naar een specifiek voertuig in het Arsenaal.

100

Illustratie 16: New Dawn. De speler wordt tijdens het spel gepromoveerd.

101

Illustratie 18: Ontdekkingstocht. Een voorbeeld van een vraag.

Illustratie 19: Ontdekkingstocht. Het animatiemannetje speelt in elk filmpje een duidelijke rol. Hier wordt diesel getankt.

102

Illustratie 20: A gift for Athena. Uitleg van het fries. Op de afbeelding is te zien waar het fries precies op de tempel zit.

Illustratie 21: New Dawn. Bij enkele opdrachten moet de speler binnen een bepaalde tijd op een specifieke locatie zijn. De speler ziet en hoort de tijd wegtikken.

103

Illustratie 22: Ontdekkingstocht. Wanneer alle gereedschappen gevonden zijn kan de speler een digitaal diploma downloaden.

Illustratie 23: Ontdekkingstocht. Door op ‘+ zelf een item toevoegen’ te klikken kan de speler zelf eigen foto’s toevoegen aan het fotoarchief.

104

Illustratie 24: New Dawn. De speler krijgt duidelijke feedback. Het antwoord op deze vraag was ‘oost’. De kapitein zegt daarom ‘hmm, ze komen dus uit oostelijke richting.’

Illustratie 25: A gift for Athena. Bij sommige opdrachten kan de speller om een hint vragen door middel van de ‘Clue’ button.

105

Illustratie 26: Ontdekkingtocht. Hints worden in deze app gegeven als de speler een verkeerd antwoord invult. Er wordt uitgelegd waarom het antwoord fout was.

Illustratie 27: A gift for Athena. Stilstaand beeld uit de beginanimatie. De processie gaat richting de Acropolis, maar de priesters gaan naar de verkeerde tempel.

106

Illustratie 28: A gift for Athena. Stilstaand beeld uit de beginanimatie. Boreas neemt de mantel mee.

Illustratie 29: A gift for Athena. Tussen de opdrachten door wordt informatie gegeven. Hier over de godin Hebe.

107

Illustratie 30: A gift for Athena. De mantel is teruggegeven aan de godin Athena. Zij bedankt de speler voor hun hulp.

Illustratie 31: Ontdekkingstocht. De spelers moeten in deze app op zoek naar zeven gereedschappen.

108

Illustratie 32: New Dawn. Aan het begin van het spel wordt de speler beëdigd als militair.

Illustratie 33: New Dawn. Tijdens het spel wordt de speler een paar keer gebeld door kapitein Korthouwer die instructies geeft.

109

Illustratie 34: New Dawn. De speler komt tijdens het spel steeds meer te weten over het verhaal. Hier een voorbeeld dat een bommenwerper wordt gebruikt en nu moet de speler op zoek naar iets dat dat kan bestrijden.

Illustratie 35: New Dawn. Bij het laatste spel moet de speler de bom die bij dit vliegtuig ligt ontmantelen. De speler heeft hier in totaal tien minuten de tijd voor, met een tikkende klok wordt dit aangegeven. Door op beide ‘EMP’ knoppen te drukken wordt de bom uitgeschakeld.

110

Illustratie 36: A gift for Athena. De plattegrond van de zaal. Er wordt duidelijk aangegeven waar de verschillende opdrachten plaats vinden.

Illustratie 37: A gift for Athena. De pijl met de cirkel geeft aan dat de speller de informatie die gegeven wordt in de animatie nogmaals kan bekijken.

111

Illustratie 38: A gift for Athena. Bij deze opdracht moet de speler een wiel van een wagen zien te vinden in het fries.

Illustratie 39: A gift for Athena. Als de speler de tablet voor het juiste antwoord houdt dan verschijnen er groene glinsteringen.

112

Illustratie 40: A gift for Athena. Bij dit spel moeten de spelers de figuren in de juiste volgorde van voor naar achteren plaatsen. De bediening werkt doordat de speler bijvoorbeeld op het paard en de vrouw klikken, deze verwisselen dan van plaats.

Illustratie 41: Ontdekkingstocht. Het menu dat onder elk thema verschijnt na het

animatiefilmpje. De speler kan bij elk thema kiezen uit de opdracht, het fotoarchief, of het filmpje nogmaals bekijken. Ook kan de speler terug door op ‘ontdekkingstocht’ te tikken.

113

Illustratie 42: Ontdekkingstocht. Bij dit spel moet de speler de locomotief vullen met water. Wanneer de speler tikt op het oplichtende deel, gaat dat bewegen.

Illustratie 43: New Dawn. De bediening in deze app werkt voornamelijk door op ‘Go’ te tikken en zo verder te gaan naar het volgende scherm.

114

Illustratie 44: New Dawn. Antwoorden worden geschreven op de standaardmanier op een smartphone.

Illustratie 45: New Dawn. Bij het laatste spel moet de speler het vliegtuig binnen de omtrek vangen.

115

Illustratie 46: New Dawn. Wanneer de speler een fout antwoord intypt, reageert de kolonel hierop door te zeggen dat dit niet goed is en dat hij op een andere manier achter het juiste antwoord komt. De speler kan dan wel gewoon door gaan met het spel.

Illustratie 47: New Dawn. Het standaardscherm in deze app bestaat uit een linkerkolom met daarin de missie en locatie. En een rechterkolom met daarin de uitleg of het invullen van het antwoord.

116

Illustratie 48: Het logo van Het Spoorwegmuseum. De man in het logo komt overeen met het mannetje uit het animatiefilmpje.

Illustratie 49: Ontdekkingstocht. Het beeld in deze app bestaat onderin uit een balk met foto’s en daar boven ruimte voor wat de camera ziet.

117

Illustratie 50: Ontdekkingstocht. Wanneer de speler de juist plek vindt, krijgt hij dit beeld te zien.

Illustratie 51: Ontdekkingstocht. Een foto uit het fotoarchief. Wanneer de speler op de ‘i’ tikt, verschijnt er informatie.

118

Illustratie 52: Ontdekkingstocht. Voorbeeld van de informatie die onder een foto in het fotoarchief staat.

Illustratie 53: A gift for Athena. Een beeld uit de beginanimatie. De kleuren van de animatie zijn vrij fel en kleurrijk.

119

Illustratie 54: A gift for Athena. Bij deze opdracht moeten de spelers het beeld vinden dat overeenkomt met het silhouet op het scherm.

Illustratie 55: A gift for Athena. Bij deze opdracht spelt de speler de held en moet de centaur verslaan.

120

Illustratie 56: A gift for Athena. Na de opdracht waarin de spelers de juiste volgorde van de figuren moeten aangeven komt deze uitleg.

Illustratie 57: A gift for Athena. Wanneer de spelers het juiste detail vinden, dan wordt dat detail geanimeerd weergegeven en komt zo naar voren.

121

Illustratie 58: A gift for Athena. Het doolhofspel waarin de speler de mantel naar de juiste tempel moet brengen.

122

Illustratie 60: New Dawn. Dit bericht krijg de speler vlak nadat er op de speler is geschoten.

Illustratie 61: New Dawn. Dit bericht krijg de speler nadat er geschoten is, maar de speler op tijd dekking heeft gezocht.

123

Illustratie 62: De prullenbak waarop de geheime code staat die door de app wordt ontrafelt.

Illustratie 63: New Dawn. De laatste opdracht waarbij de speler het vliegtuig binnen tien minuten moet vinden.

124

Illustratie 64: New Dawn. Wanneer de speler alle opdrachten voltooid heeft krijgt hij deze melding.

125

Illustratie 66: Ontdekkingstocht. Voorbeeld van een animatiefilm. Deze film hoort bij het thema diesel.

Illustratie 67: Ontdekkingstocht. Het spelletje waarbij er een hark gevonden moet worden. De speler moet op de twee mannetjes tikken, zodat deze met de pomplorrie vooruit gaan.

126

Illustratie 68: Ontdekkingstocht. Zodra de hark in beeld komt, moet de speler op de hark tikken en doorrijden naar Utrecht Maliebaan (waar het museum is gelegen).

Illustratie 69: Ontdekkingstocht. Voorbeeld van het fotoarchief. Deze foto’s horen bij het thema rangeren.

In document Homo Ludens in het museum (pagina 95-127)