• No results found

Wijzigingen in de maatregelen ter on- on-dersteuning van de werknemers

In document De RVA in 2013 (pagina 39-42)

2.2.2.2.1

Verhoging van de bedrijfsvoorheffing op de uit-keringen voor tijdelijke werkloosheid

Sinds 1 januari 2013 is de bedrijfsvoorheffing die wordt afgehouden van de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid gestegen van 20% tot 26,75%.

2.2.2.2.2

Wijziging van de vergoedingspercentages bij tijdelijke werkloosheid

Sedert 1 april 2013 ontvangen alle tijdelijk werkloos geworden werknemers een uitkering die gelijk is aan 70% van hun loon (eventueel geplafonneerd).

Het percentage hangt dus niet meer af van de ge-zinssituatie van de werknemer.

Voor de werknemers met gezinslast en voor de al-leenstaande werknemers vermindert het percentage van 75 naar 70%. Voor de samenwonende werkne-mers blijft het percentage onveranderd.

2.2.2.2.3

Startbaanovereenkomsten

Op 1 januari 2013 werden de voordelen en de voor-waarden van het startbaanstelsel aangepast.

Het bedrag van de voordelen werd verhoogd maar de voordelen worden voortaan toegekend tijdens een beperkter aantal kwartalen.

Er werd een nieuwe doelgroepcategorie toegevoegd aan die van de laaggeschoolden en de zeer laagge-schoolden, met name de gemiddeld geschoolden.

Bovendien werd de definitie van de categorie van de zeer laaggeschoolden ook strenger.

Sedert 1 januari 2013 zijn er dus drie categorieën van doelgroepen:

•de zeer laaggeschoolde jongeren, die geen getuig-schrift van de tweede graad van het secundair onderwijs of van het lager secundair onderwijs bezitten;

•de laaggeschoolde jongeren, die geen diploma of getuigschrift van het hoger secundair onderwijs (HSO) hebben;

•de middengeschoolde jongeren, die ten hoogste een diploma of een getuigschrift van het hoger secundair onderwijs (HSO) hebben.

de volgende verlaging van de RSZ-bijdragen:

•1 500 EUR tijdens het kwartaal van de indienst-treding en tijdens de volgende 11 kwartalen;

•400 EUR tijdens de kwartalen 13 tot 16.

Dezelfde voordelen worden toegekend als de werk-zoekende:

•laaggeschoold is

•en bovendien mindervalide of van buitenlandse oorsprong is.

De laaggeschoolde jongere opent het recht op de volgende vermindering van de RSZ-bijdragen:

•1 500 EUR tijdens het kwartaal van de indienst-treding en tijdens de volgende 7 kwartalen;

•400 EUR tijdens de kwartalen 9 tot 12.

De middengeschoolde jongere die het bewijs levert ingeschreven te zijn als niet-tewerkgestelde werk-zoekende gedurende ten minste 156 dagen in de maand van de indiensttreding en in de 9 vooraf-gaande kalendermaanden, opent het recht op de volgende vermindering van de RSZ-bijdragen:

•1 000 EUR tijdens het kwartaal van de indienst-treding en tijdens de volgende 3 kwartalen;

•400 EUR tijdens de kwartalen 5 tot 12.

Die bijkomende voorwaarde van inschrijving als niet-tewerkgestelde werkzoekende is niet vereist voor de mindervalide werknemers.

Algemeen:

•is de verlaging van de bijdragen niet meer van toepassing na het kwartaal tijdens hetwelk de jongere de leeftijd van 26 jaar heeft bereikt;

•is de toekenning van de voormelde voordelen ge-koppeld aan het trimestrieel referteloon: indien het bedrag van 9 000 EUR wordt overschreden, kent de RSZ-(PPO) de voordelen niet meer toe.

Activa-plan voor de jongeren van minder dan 27 jaar

Sedert 1 juli 2013 werd het Activa-plan versterkt met een sterke maatregel voor de jongeren van min-der dan 27 jaar die geen diploma hoger secundair onderwijs hebben en die 312 dagen inschrijving als niet-tewerkgestelde werkzoekende bewijzen. Die jongeren openen het recht op een verlaging van de RSZ-bijdragen ten belope van 1 500 EUR per kwar-taal gedurende 12 kwartalen en ingeval ze vergoede volledig werklozen zijn, op een werkuitkering van 500 EUR gedurende 36 maanden.

2

2.2.2.2.5 Dienstencheques 2.2.2.2.5.1

Aankoopprijs, bedrag van de federale tege-moetkoming en geldigheidsduur van de dien-stencheque

Sinds 1 januari 2013:

•per kalenderjaar is de aankoopprijs van een dien-stencheque van 7,50 EUR gestegen naar 8,50 EUR en dat voor de eerste 400 dienstencheques aan-gekocht door een gebruiker.

Die prijs is ook van toepassing voor de eerste 800 dienstencheques aangekocht door een gezin gedu-rende een kalenderjaar.

De prijs van een dienstencheque gaat naar 9,50 EUR wanneer de gebruiker de laatste 100 dienstenche-ques bestelt die hij kan aankopen per kalenderjaar (maximum 500 dienstencheques per kalenderjaar).

Die prijs is ook van toepassing voor de laatste 200 dienstencheques aangekocht door een gezin per ka-lenderjaar (maximum 1 000 dienstencheques per kalenderjaar).

•De federale tegemoetkoming bedraagt 13,54 EUR per dienstencheque voor alle dienstencheques waarvan de aankoopprijs 8,50 EUR is.

De federale tegemoetkoming bedraagt 12,54 EUR per dienstencheque voor alle dienstencheques waarvan de aankoopprijs 9,50 EUR is.

De federale tussenkomst bedraagt 14,54 EUR per dienstencheque voor elke geldige bestelling van een dienstencheque betaald door een gebruiker vanaf 1 december 2012 en vóór 1 januari 2013 (7,50 EUR).

Vanaf 1 september 2013:

•De geldigheidsduur van de dienstencheque wordt gewijzigd voor de dienstencheques aangekocht

2.2.2.2.5.2 Inhoudingen

De beslissing om 5 EUR in te houden, wordt geno-men wanneer een erkende onderneming een of meerdere erkenningsvoorwaarden niet vervult. Dat bedrag van 5 EUR wordt afgehouden van het bedrag van de federale tegemoetkoming.

In geval van ernstige inbreuken (in het bijzonder de indiening van onrechtmatig ontvangen diensten-cheques, duidelijke fraude …) wordt het totaalbe-drag, inclusief de federale tegemoetkoming en de deelname van de gebruiker, volledig ingehouden.

Die verschillende ingehouden bedragen worden door de uitgiftemaatschappij onmiddellijk gestort op een bankrekening van de RVA.

In geval van regularisatie van de vastgestelde in-breuken door de betrokken onderneming, verifieert de RVA vooraf of de onderneming schulden heeft ten overstaan van de RSZ, de RVA en de belastingen.

De geblokkeerde bedragen dienen om de verschil-lende schuldeisers terug te betalen, waarbij de orde van voorrang wordt nageleefd.

Het overblijvende bedrag wordt, na aanzuivering van eventuele schulden, aan de onderneming terug-betaald.

Wijzigingen in de maatregelen ter

In document De RVA in 2013 (pagina 39-42)