• No results found

Controle via het gebruik van databanken

In document De RVA in 2013 (pagina 75-79)

De databanken van de RVA (werkloosheid en loop-baanonderbreking) worden onderling gekruist en daarbovenop worden de databanken RVA ook gekruist met andere databanken van de sociale zekerheid (vb. RSZ).

Dit gebeurt met naleving van de principes betreffende bescherming van de persoonlijke levenssfeer en van de bepalingen die de elektronische uitwisseling van sociale persoonsgegevens regelen.

Met behulp van de beschikbare databanken verlopen de onderzoeken efficiënter en doeltreffender en ge-beurt de opsporing van oneigenlijk gebruik – in het bijzonder de uitkeringenfraude – optimaal.

In 2013 werd verder frequent gebruik gemaakt van de kruising van diverse databanken. Bovendien werd het aantal beschikbare databanken nog uitgebreid (KBOwi van de FOD Economie met ondernemingsge-gevens, TAXI-AS van de FOD Financiën met bepaalde inkomstengegevens van uitkeringsgerechtigde werk-lozen).

Vanaf augustus 2013 voert de RVA ook een syste-matische, preventieve controle uit m.b.t. de werke-lijke verblijfplaats van de werkloze. Via kruising met het Rijksregister wordt automatisch gecontroleerd of de werkloze niet afgevoerd is van de bevolkings-registers of eventueel gekend is met een adres in het buitenland. Vanaf september 2013 is de controle op de gezinssamenstelling uitgebreid via de bestaande linken met het register van zelfstandigen en vanaf december 2013 met de DMFA. Wanneer een gezinslid van een werkloze in deze databanken ontdekt wordt, wordt automatisch een onderzoek geopend van het dossier van de werkloze zelf en wordt onderzocht of het inkomen of het pensioen van het gezinslid geen

1. Preventieve controle door de uitbetalingsinstel-lingen bij de betaling: detectie van cumul van werkloosheid met arbeid in loondienst (A950) 2. Preventieve controle door de RVA bij het

toeken-nen van het recht op werkloosheidsuitkeringen:

detectie van cumul van werkloosheid met zelf-standige activiteit (L302)

3. Preventieve controle door de RVA bij het toeken-nen van het recht op werkloosheidsuitkeringen:

detectie van cumul met een pensioen (Pensioenkadaster)

4. Preventieve controle door de RVA bij het toeken-nen van het recht op werkloosheidsuitkeringen:

misbruiken inzake nationaliteit, adres, gezinssa-menstelling of ander dossier bij de RVA (Rijksregister)

5. Preventieve controle door de RVA bij het toeken-nen van het recht op werkloosheidsuitkeringen:

controle op tewerkstelling gezinsleden van de werklozen (ARZA en DmfA)

6. Preventieve controle door de RVA bij de betaling van onderbrekingsuitkeringen: detectie van cu-mul van werkloosheid met zelfstandige activiteit (L302)

7. Preventieve controle door de RVA bij de betaling van onderbrekingsuitkeringen: detectie van cu-mul met een pensioen (Pensioenkadaster)

8. Preventieve controle door de RVA bij de betaling van onderbrekingsuitkeringen: controle op het bestaan van een contractuele band tussen de werknemer en de aangegeven werkgever (A950) 9. Preventieve controle door de RVA bij de betaling

van onderbrekingsuitkeringen: detectie tewerk-stelling bij een andere werkgever (A950)

De a priori (of preventieve) controles laten toe om:

•nog systematischer de onrechtmatig ontvangen betalingen bij de bron te vermijden;

•de terugvorderings- en sanctieprocedures te ver-mijden;

•de administratieve werklast in verband met de voormelde procedures te verlichten.

1. Detectie cumul van werkloosheid met arbeid in loondienst (A950)

2. Detectie cumul van werkloosheid met ziekte en invaliditeit (A020)

3. Detectie cumul van werkloosheid met zelfstan-dige activiteit (A301)

4. Detectie van een adres in het buitenland of een ambtshalve schrapping (Rijksregister)

5. Detectie cumul van loopbaanonderbreking met zelfstandige activiteit (A301)

6. Detectie van het einde van een tewerkstelling bij de werkgever tijdens loopbaanonderbreking (A850)

7. Detectie van het begin van een tewerkstelling bij een nieuwe werkgever tijdens loopbaanonderbre-king (A850)

8. Detectie cumul van loopbaanonderbreking met een pensioen (Pensioenkadaster)

9. Detectie van het einde van de arbeidsovereen-komst bij loopbaanonderbreking door faillisse-ment (listing FSO)

10. Detectie van het einde van de arbeidsovereen-komst bij loopbaanonderbreking door fusie / overname / verandering van werkgever (A950) Bij een a posteriori controle worden de inlichtingen die zijn bekomen via het kruisen van databanken, grondiger geverifieerd. Indien de toestand wordt bevestigd en niet wettelijk is toegestaan, worden de betrokkenen uitgenodigd om hierover uitleg te ge-ven. In geval van inbreuk, worden de onrechtmatig ontvangen uitkeringen teruggevorderd en wordt in principe een sanctie opgelegd voor de toekomst on-der de vorm van een tijdelijke schorsing van het recht op uitkeringen gedurende 1 tot 13 weken. In geval van recidive of van frauduleuze handelingen, worden de sancties strenger en wordt het dossier overgemaakt aan de arbeidsauditeur voor strafrech-telijke vervolging.

3

Zelfs wanneer de controles aan de bron zijn uitge-voerd blijkt uit de cijfers dat de controles a posteri-ori ook nog steeds nut hebben, gelet op het aantal vastgestelde inbreuken en het bedrag van de terug-gevorderde bedragen.

De resultaten van de controles a posteriori vindt u in tabel 3.4.I:

Tabel 3.4.I

Aantal uitgevoerde onderzoeken cumul

Cumul loontrekkende Cumul zelfstandige Cumul ziekte Totaal

2012 20 451 11 813 9 455 41 719

2013 12 155 9 444 22 661 44 260

Tabel 3.4.II

Resultaten uitgevoerde onderzoeken cumul: aantal vastgestelde inbreuken

Inbreuken cumul Inbreuken cumul Inbreuken cumul

loontrekkende zelfstandige ziekte Totaal

2012 5 903 4 182 3 526 13 611

2013 3 353 2 894 8 706 14 953

Tabel 3.4.III

Resultaten uitgevoerde onderzoeken cumul:

terug te vorderen bedragen

Terug te Terug te vorderen Terug te vorderen bedrag bedrag cumul vorderen bedrag

cumul loontrekkende zelfstandige cumul ziekte Totaal 2012 2 629 588,93 EUR 12 638 082,02 EUR 4 061 569,23 EUR 19 329 240,18 EUR 2013 1 519 779,60 EUR 7 672 428,74 EUR 4 323 435,75 EUR 13 515 644,09 EUR

van fictieve aangifte tewerkstelling

Wanneer de RSZ een fictieve tewerkstelling vaststelt (dikwijls omwille van het feit dat een onderneming de bijdragen meerdere maanden niet betaalt), resul-teert dit in een beslissing van niet-onderwerping aan de RSZ. De RSZ meldt de niet-onderwerpingen aan de RVA.

De RVA – net zoals andere socialezekerheidsinstel-lingen, die zich baseren op aangiften bij de RSZ – herziet vervolgens de reeds behandelde dossiers.

Eventueel reeds toegekende rechten worden inge-trokken en ten onrechte uitgekeerde werkloosheids-vergoedingen worden teruggevorderd.

De Centrale Controledienst volgt de resultaten op en deelt die mee aan alle betrokken instellingen, die deze informatie meenemen in hun eigen beslissingen (Fonds voor sluiting van Ondernemingen, RIZIV, RJV, …).

De RVA maakt ook gebruik van een specifieke infor-maticatoepassing om de toekenning van uitkeringen op basis van onjuiste documenten maximaal te vermijden.

Zodra een persoon of een onderneming gelinkt is aan een onderneming die het voorwerp was van een beslissing van niet-onderwerping door de RSZ, wordt de info daaromtrent gestockeerd in een databank.

Zodra het werkloosheidsbureau een uitkeringsaan-vraag ontvangt waarbij een dergelijke onderneming of individu betrokken is, geeft de informaticatoe-passing een ‘knipperlicht’ aan de dienst Toelaatbaarheid van het bevoegde werkloosheids-bureau.

De afhandeling van deze dossiers wordt vervolgens voor een beperkte periode opgeschort. Dit laat toe het dossier grondig te onderzoeken en vermijdt on-rechtmatige toekenning van rechten en uitbetaling van onverschuldigde werkloosheidsuitkeringen.

In 2013 sloot de Centrale Controledienst het onder-zoek af voor 108 ondernemingsdossiers (inclusief dossiers gedetecteerd vóór 2013).

Hiervan waren 61 dossiers niet conform (d.w.z. vol-doende bewijzen dat het om fictieve ondernemin-gen en/of tewerkstelling gaat). In datzelfde jaar werden in dit kader 1 950 werknemersdossiers grondig onderzocht. Voor elke betrokken werkne-mer creëerde de RVA een afzonderlijk dossier, om een individuele beslissing te treffen: een sanctie en/

of een terugvordering. Hiervan waren er 313 niet conform. Deze werden voor beslissing naar de werk-loosheidsbureaus gezonden.

Er werden beslissingen genomen, goed voor 3 531 weken uitsluiting, en een terug te vorderen bedrag van 1 148 007,38 EUR.

3

3.4.5

Controle via het verbeteren

In document De RVA in 2013 (pagina 75-79)