• No results found

Controle op de dienstenchequeonder

In document De RVA in 2013 (pagina 83-86)

nemingen

Sinds eind 2005 controleert de RVA systematisch de erkende dienstenchequeondernemingen. Volgens de bestuursovereenkomst 2013-2015 moet de RVA jaar-lijks minstens 400 dienstenchequeondernemingen controleren.

De RVA voert 2 soorten controles uit: de administra-tieve controles en de controles op het terrein.

De administratieve controles omvatten:

•de controle van de voorwaarden inzake erkenning van de ondernemingen (controle van de statuten, controle van de betrokkenheid van bestuurders in faillissementen …);

•de controle van de ondernemingen die schulden hebben bij de RSZ, de fiscus, de RVA …;

•de controle van de aangiften van de werknemers bij de RSZ vóór de terugbetaling aan de onderne-ming van de eerste dienstencheques;

•de controle van de overeenstemming tussen de dienstencheques waarvan de terugbetaling wordt gevraagd en het aantal aangegeven arbeidsuren bij de RSZ;

•de controle van de tewerkstelling van vreemde werknemers: nazicht van de nodige verblijfs- en arbeidsvergunningen.

De controles op het terrein hebben betrekking op alle nieuwe ondernemingen en op de grondige con-troles van bepaalde ondernemingen.

Elke beginnende onderneming die voor het eerst cheques ter uitbetaling indient, wordt ambtshalve aan een administratieve controle onderworpen en krijgt ook het bezoek van een sociaal controleur.

onderneming via DIMONA aangifte deed van te-werkstelling van het personeel. Indien het gaat om tewerkstelling van vreemde werknemers wordt na-gekeken of ze over de nodige arbeids- en verblijfs-vergunningen beschikken. Er wordt ook gecontro-leerd of het aantal ingediende cheques overeenstemt met het aantal reëel gepresteerde en aangegeven uren van tewerkstelling.

Bij vaststelling van inbreuken, krijgt de uitgifte-maatschappij het verbod om de federale tussen-komst en, in geval van ernstige inbreuken ook het gebruikersaandeel, aan de betrokken erkende on-derneming uit te betalen.

In 2013 werden 168 ondernemingen administratief en ter plaatse gecontroleerd in het kader van een eerste indiening van cheques. 66 ondernemingen werden niet conform bevonden.

Naast de controles bij de eerste indiening, voert de RVA ook controles op het terrein uit bij diensten-chequeondernemingen waar er vermoedens van in-breuken aan het licht kwamen:

•via steekproef;

•na een klacht van werknemers, gebruikers, con-currerende ondernemingen …;

•op aanwijzingen van fraude of misbruik: cheques die op het adres van de onderneming worden af-geleverd, abnormaal hoog aantal arbeidsuren van een werknemer, ondernemingen die niet beant-woorden aan de reglementaire vereisten, … De grondige controles werden in 2013 verder geper-fectioneerd, o.a. door het gebruik van datamatching waarbij de gegevens van de database van het uitgif-tebedrijf gekruist werden met de databanken van RVA en RSZ (zie infra).

Het voorbije jaar werden 459 ondernemingen aan een grondige controle onderworpen; daarvan werk-ten 180 ondernemingen volledig conform de regle-mentering. Bij 279 ondernemingen werden één of meerdere inbreuken vastgesteld.

gevoerd: het zogenaamde “ad hoc – onderzoek”. Dit onderzoek focust op één specifiek aspect van de (dienstencheque)reglementering, bv. de naleving van de 60%-aanwervingsregel of het verschil tus-sen het aantal aangegeven uren DMFA (driemaan-delijkse aangifte bij de RSZ) en het aantal ingedien-de dienstencheques. Deze oningedien-derzoeken hebben voornamelijk als doel om op korte termijn (1 maand) te kunnen ingrijpen bij vaststelling van bepaalde in-breuken. Dit is immers niet altijd mogelijk bij de zo-genaamde grondige onderzoeken die meestal een langere onderzoekstermijn vereisen door de com-plexiteit van het onderzoek.

In 2013 werden in totaal 936 onderzoeken afgehan-deld bij dienstenchequeondernemingen. Van alle ge-controleerde ondernemingen waren er 489 die niet functioneerden conform de reglementering. Het aantal uitgevoerde controle-onderzoeken kende in 2013 een stijging van ± 40% in vergelijking met 2012. Dit is onder meer te verklaren door de invoering van de “ad hoc – onderzoeken”.

Bij 136 ondernemingen werd overgegaan tot terug-vordering van de ten onrechte betaalde diensten-cheques (101 in 2012). In totaal werd voor 21 941 440,84 EUR (federale tussenkomst + aan-deel gebruiker) aan terugvorderingen betekend.

Het bedrag van de terugvorderingen kende een quasi verdrievoudiging in vergelijking met 2012 (6 897 731,33 EUR - geactualiseerd bedrag).

Dit is te verklaren doordat de RVA in 2013, zoals ook al in 2012, verder investeerde in de verfijning van zijn selecties van de te onderzoeken ondernemin-gen. Hierdoor leveren de uitgevoerde controles be-tere resultaten op. In 2013 zagen niet alleen meer bedrijven zich met een terugvordering geconfron-teerd maar waren er ook, in tegenstelling tot 2012, enkele ondernemingen van wie een veelvoud van de gemiddelde terugvordering wordt geëist.

3

Tabel 3.4.X

Uitgevoerde onderzoeken en vastgestelde inbreu­

ken bij dienstenchequeondernemingen

Onderzoek eerste

indiening Grondig onderzoek Ad hoc - onderzoek Totaal

Niet Niet Niet Niet

Conform conform Totaal Conform conform Totaal Conform conform Totaal Conform conform Totaal

2012 189 81 270 222 176 398 / / / 411 257 668

2013 102 66 168 180 279 459 165 144 309 447 489 936

Tabel 3.4.XI

Vastgestelde terug te vorderen bedragen bij dienstenchequeondernemingen

Terug te vorderen bedragen

2012 6 897 731,33 EUR

2013 21 941 440,84 EUR

In 2013 maakten ook 339 ondernemingen het voor-werp uit van een intrekking van hun erkenning als dienstenchequeonderneming (zie ook 3.10.1.2.1).

Samenwerking met de gewestelijke inspectie­

diensten

Een aanzienlijk deel van de dienstenchequeonderne-mingen stelt buitenlandse werknemers tewerk die in het bezit moeten zijn van een arbeidskaart, afgeleverd door de Gewesten. De RVA zette in 2013 zijn samen-werking met de gewestelijke inspectiediensten verder, zowel met deze van het Vlaamse, het Waalse als het Brusselse gewest. De te controleren dienstencheque-ondernemingen worden samen met de gewestelijke inspectiediensten geselecteerd en de onderzoeken worden samen met deze gewestelijke inspectiediensten uitgevoerd. Er wordt in het bijzonder gecontroleerd of de dienstenchequeondernemingen de wetgeving inzake de tewerkstelling van vreemde werknemers respecteren.

Dit heeft als voordelen dat door de bestanden van de RVA te kruisen met deze van de Gewesten er meer gerichte controles kunnen uitgevoerd worden

In document De RVA in 2013 (pagina 83-86)