• No results found

Wetenschappelijke voordrachten

In document Jaarverslag 2002 (pagina 121-126)

Afdelingsvergaderingen Letterkunde

14 januari 2002

Lezing door mw. O. Weijers over ‘Begrip of tegenspraak? Analyse van een middeleeuwse onderzoekmethode’. 11 februari 2002

Lezing door J.B. Opschoor over ‘Economische ontwikke- ling en milieuverandering’.

Korte voordracht door R.S.P. Beekes over ‘De Herkomst van de Etrusken’.

11 maart 2002

Lezing door J.F. Borghouts over ‘Apopis, de doem van de Oudegyptische schepping’.

Korte voordracht door H.J. Adriaanse over ‘De ontkerste- ning van de godsdienstwijsbegeerte’.

8 april 2002

Lezing door P.A.M. Seuren over ‘De logica van het Denken’.

13 mei 2002

Lezing door A.H. Swart over ‘Internationale strafhoven: verleden, heden en toekomst’.

10 juni 2002

Lezing door B. van Fraassen, buitenlands lid, over ‘Weyl’s paradox and Carnap’s lost world’.

9 september 2002

Lezing door L.M. de Rijk over ‘Wetenschappelijke bewijsvoering in Aristoteles en zijn wijsgerige controverse met Plato’.

14 oktober 2002

Lezing door W.Th.M. Frijhoff over ‘Hoe Nederlands was Nieuw Nederland?’

11 november 2002

Lezing door P.W. Klein over ‘Het Philips-Kommando’. 9 december 2002

Lezing door S.R. Slings over “Jan Woltjer tegen de school van Cobet. Een evaluatie van ‘Overlevering en Kritiek’ (1886)”.

Afdelingsvergaderingen Natuurkunde 28 januari 2002

C.W. Trowbridge, buitenlands lid, over ‘Computational Electromagnetics a tool for science and industry en H.M. Pinedo over Verborgen schatten’.

25 februari 2002

J.L.R. Touret over ‘Het ontstaan van leven op de aarde: waar en wanneer?’ en G.Th. Robillard over ‘Nano-tech

Devices: Protein Control of Surface Activity and Permeability’.

25 maart 2002

P.J.G.M. de Wit over ‘Afweer van planten tegen patho- genen: een strijd op levendood’ en 8e Descartes-lezing

door B.P Roques over ‘Protection of endogenous opioids and knock-out of drug targets as means to investigate addiction mechanisms’.

22 april 2002

A.J.B. Zehnder over ‘Sharing genes, a way of evolution?’ en R.D. Gill over ‘The memory loophole in Bell’s theorem: towards a decisive aspect experiment’.

27 mei 2002

Mevrouw J. Vandenberg, correspondent, over ‘Industrial Application of High-Resolution X-Ray Diffraction in the Manufacturing Process of High-Speed Telecom Lasers’ en D. Frenkel over ‘Onwaarschijnlijke gebeurtenissen met grote gevolgen: Simulatie van kristalnucleatie’.

17 juni 2002

Themabijeenkomst van de beide Afdelingen over ‘Internationale migratie uit wetenschappelijk zicht’. Sprekers: R.J.L. Lesthaeghe, Harvard University, Verenigde Staten/Vrije Universiteit Brussel, België, over ‘Replace- ment Migration: zin en onzin over de demografische effecten van internationale migratie’, G.B.M. Engbersen, Eramus Universiteit Rotterdam, over ‘Sociale cohesie en internationale migratie: over de verwevenheid van illegali- teit en criminaliteit’, P.C. Muysken, Katholieke Universiteit Nijmegen, over ‘Migratie,globalisering, meertaligheid’, J. Salt, University College London, Verenigd Koninkrijk, over ‘International mobility of the highly skilled: brain gains, drains and exchanges’, R.A. Coutinho, directeur gg&gd Amsterdam, over ‘Migratie en mobiliteit in medisch perspectief ’ en J. Hartog, Universiteit van Amsterdam, over ‘Economische aspecten van internationale migratie’. 30 september 2002

H.J. Habing over ‘Bevolkingsonderzoek in de groep van plaatselijke melkwegstelsels (Studies of the populations of Local Group galaxies)’ en N. Bom over ‘30 jaar echo(cardio)grafie’.

28 oktober 2002

J.A.M. Bleeker over ‘Röntgenspectroscopie van astrofysi- sche plasma’s: recente inzichten’ en E. van der Giessen over ‘Breuk op mesoschaal: klein is anders’.

25 november 2002

A. van der Avoird over ‘Waarom is water zo bijzonder?’ en J.W. de Leeuw over ‘Zongedreven klimaatverandering’. 16 december 2002

N. van Breemen over ‘Optimising grain yields reduces ch4 emissions from rice paddy fields’ en H.P. Barendregt over ‘Over het gebruik van de fenomenologie: mathesis en mystiek’.

Fondsen

Evert Willem Beth Stichting

Doel: bevordering van onderzoek naar en onderwijs in de moderne logica, de wijsbegeerte der exacte wetenschap- pen, de geschiedenis van de logica, de geschiedenis van de wijsbegeerte der exacte wetenschappen en de wetenschappelijke wijsbegeerte in het algemeen. De Stichting doet dit onder meer door het financieren van een bijzondere leerstoel (E.W. Beth-hoogleraar). Van 30 september tot 4 oktober 2002 werd te Nancy het Internationale Symposium ‘Philosophical Insights into Logic and Mathematics’ gehouden. Deze conferentie werd in samenwerking met de Archives Henri Poincaré van de Universiteit Nancy-2 georganiseerd en gefinancierd. De E.W Beth dissertatieprijzen voor 2001 en 2001 werden toegekend, terwijl voor het E.W. Beth Scholarship een eminente kandidate werd aangetrokken. Het Herfst- symposium ‘Moderne Perspectieven op de Pioniers’ dat in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Wetenschapsfilosofie, de Nederlandse Vereniging voor Logica en Filosofie van de Exacte Wetenschappen – beide gesubsidieerd door de Evert Willem Beth Stichting – en de Stichting Wiener Kreis Archief werd georganiseerd, trok veel belangstelling.

Fonds Staatsman Thorbecke

De Akademie heeft, dankzij een royale schenking, eind 2000 het Fonds Staatsman Thorbecke in het leven kunnen roepen. Het Fonds heeft tot doel de herinnering aan Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) levend te houden, onder meer de totstandbrenging van een wetenschappelijke biografie. In het verslagjaar heeft de Commissie Fonds Staatsman Thorbecke R.A.M. Aerts bereid gevonden een Thorbeckebiografie te schrijven. Het schrijven van de biografie zal naar verwachting vijf jaar in beslag nemen.

Hubrecht Fonds voor het Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie

De Stichting Hubrecht Fonds voor het Nederlands Instituut voor het Nederlands Instituut voor Ontwikke- lingsbiologie te Utrecht is opgericht in 1991. Het Fonds is een voortzetting van de in 1916 opgerichte Stichting ‘Het Hubrecht Fonds’.

Het doel van de stichting is de bevordering van het ontwikkelingsbiologisch onderzoek in Nederland, waarbij de doelstellingen van het Hubrecht Laboratorium/ Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie tot uitgangspunt worden genomen. De jaarlijkse uitgaven ten laste van de inkomsten uit het vermogen van het Hubrecht Fonds worden vooral gebruikt voor het in stand houden van de embryologische collectie van het Hubrecht Laboratorium. Deze collectie bestaat voor een belangrijk deel uit de door de naamgever van het fonds, prof. dr. Hubrecht, bijeengebrachte embryologische preparaten.

Ramsay Memorial Fund

Doel: het uitzenden voor een of twee jaar naar het Verenigd Koninkrijk van een Nederlandse jonge doctor, doctorandus of ingenieur met hoofdrichting chemie om

daar geavanceerd chemisch onderzoek te verrichten, dat eventueel kan worden benut voor de voltooiing van een dissertatie.

De heer P.H.J. Kouwer is in het academisch jaar 2002-2003, voor een tweede termijn, door de Akademie in de gelegenheid gesteld als Ramsay Fellow scheikundig onderzoek te verrichten in Engeland. De heer Kouwer is op 1 oktober 2001 gestart met het onderzoeksproject ‘Self-organising liquid crystalline superdisks’ in de groep van professor J.W. Goodby te Hull, Verenigd Koninkrijk.

Schure-Beijerinck-Popping Fonds

Het Schure-Beijerinck-Popping Fonds is eind 1999 gevormd door een samenvoeging van het Beijerinck- Popping Fonds en het fonds voor uitzending van onderzoekers naar buitenlandse marien-biologische instituten. Gezien het aantal subsidieaanvragen over een breed front van ecologisch onderzoek blijkt het fonds in een behoefte te voorzien. Uit het fonds wordt tevens een bijzondere leerstoel gefinancierd. Deze is begin 2000 voor een eerste periode van vijf jaar gevestigd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Per 1 februari 2000 is mevrouw E. van Donk (nioo-knaw) door de Stichting Schure-Beijerinck-Popping Fonds bij deze universiteit benoemd tot bijzonder hoogleraar Limnologie. Zij heeft op 18 april 2002 haar oratie gehouden onder de titel ‘Netwerken in het water’.

Aantal aanvragen: 37

Aantal gehonoreerde aanvragen: 31 Toegekend bedrag: € 132.900

Stichting Akademieleerstoelen Geesteswetenschappen

Het vermogen van het Fonds is gevormd door een bijdrage van de Stichting Praemium Erasmianum en sinds 2002 van de Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds. Doel: vestiging van bijzondere leerstoelen op het gebied van de geesteswetenschappen.

De Stichting Akademieleerstoelen benoemde per 1 december 2002 M.E.R.G.N. Jansen tot bijzonder hoogle- raar Midden-Amerikaanse archeologie en etnohistorie aan de Universiteit Leiden. Per 1 september 2002 eindigde de aanstelling van mw. I.J.F. de Jong als Akademiehoogleraar. In december 2002 heeft de uva laten weten mw. De Jong tot gewoon hoogleraar op persoonlijke titel aan de uva te benoemen.

Stichting J. Gonda Fonds

Het vermogen van de Stichting is gevormd door de nalatenschap van de sanskritist J. Gonda, in leven lid van de knaw. Doel: bevordering van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van het Sanskriet en eventueel van andere Indische talen en letterkunden, en van de Indische cultuurgeschiedenis. De Stichting probeert haar doel onder meer te bereiken door het vergoeden van de kosten van publicatie van wetenschappelijke geschriften en heruitgaven van bestaande werken op deze gebieden. De Stichting organiseert jaarlijks de Gonda-lezing.

De Stichting J. Gonda Fonds verleende in 2002 subsidie aan negen projecten en publicaties op het gebied van de indologie. Zes indologen uit onder andere India, Nepal en Rusland verbleven dit jaar voor een studieverblijf met een

Gonda Advanced Study Grant aan het iias te Leiden. In november 2002 werd de tiende Gonda-lezing gehouden door Deborah Klimburg-Salter onder de titel Through the

prism of history: The art of Kashmir as seen from Tibet. Gonda Fonds

Aantal aanvragen: 12

Aantal gehonoreerde aanvragen: 9 Toegekend bedrag: € 204.780

Stichting van den Houtenfonds bij het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek (nih)

Het C.H. Van den Houtenfonds is in 1970 ingesteld uit een nalatenschap ter bevordering van het hersenon- derzoek, waarbij de doelstellingen van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek (nih-knaw) als uitgangspunt zijn genomen. Het Van den Houtenfonds subsidieert uitsluitend interne projectaanvragen. Namens de Stichting zijn de volgende bijzonder hoogleraren benoemd: H.B.M. Uylings; leeropdracht: Morfometrie en Ontwikkeling van het Zenuwstelsel, R.M. Buijs; leerop- dracht: Neuroendocrinologie, J. Verhaagen; leeropdracht: Moleculaire Biologie van Zenuwweefselregeneratie.In 2002 werden voorts een oio- en een postdocproject gesubsidieerd.

Ter Meulen Fonds

Het doel van het Ter Meulen Fonds (tmf) is de bevorde- ring van het wetenschappelijk onderzoek dat een bijdrage levert aan de kindergeneeskunde. Het Ter Meulen Fonds stelt daartoe stipendia en subsidies voor werkbezoeken beschikbaar voor academici, die vanuit een Nederlandse werksituatie wetenschappelijk onderzoek willen gaan uitvoeren in het buitenland.

Het fonds heeft een breed aandachtsgebied. Zo komen aanvragen op het terrein van de klinische kindergenees- kunde, ontwikkelingsbiologie, moleculaire biologie, microbiologie, farmacie voor subsidie in aanmerking.

Begin november 2002 heeft de vierde Ter Meulen Fondslezing plaatsgevonden. De lezing werd gehouden door mw.prof.dr. C. Mummery tijdens de plenaire sessie van het 24e congres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde te Veldhoven. De titel van de voordracht was: ‘Humane embryonale stamcellen: stand van zaken in de wetenschap en maatschappij’.

Aantal aanvragen: 15 stipendia, inclusief verlenging, 16 werkbezoeken.

Aantal gehonoreerde aanvragen: 7 stipendia, inclusief verlenging, 9 werkbezoeken.

Toegekend bedrag: € 375.100

Van der Gaag Stichting

De Van der Gaag Stichting, opgericht in 1988 door wijlen J.M. Verhoog, heeft als doel het bevorderen van hoogwaardig, maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek naar biologische, psychologische en sociale determinanten van menselijk gedrag. Het onderzoek dient te worden verricht teneinde de mens in staat te stellen zichzelf en zijn medemens beter te leren kennen en op basis hiervan in intermenselijke relaties beter te func- tioneren. Ook in 2002 heeft de Van der Gaag Stichting

financiële steun gegeven aan de door de Stichting aan de Universiteit Utrecht gevestigde bijzondere leerstoel op het terrein van de biopsychosociale determinanten van menselijk gedrag.

In het kader van het door de Van der Gaag Stichting gesubsidieerde project over rituelen na rampen, uitge- voerd door de Theologische Faculteit van de Universiteit van Tilburg, is in 2002 het project afgerond met het boek Rituelen na rampen. Verkenning van een opkomend

repertoire dat in de publicatiereeks Meander van het

Liturgisch Instituut te Tilburg, uitgeverij Gooi en Sticht, Kampen, is verschenen.

Van Leersumfonds

Het Van Leersumfonds verleent steun aan farmaceutisch onderzoek dat betrekking heeft op tropische planten en plantaardige producten, met inbegrip van de cultuur van farmaceutisch belangrijke planten en de bereiding en het onderzoek van in planten voorkomende werkzame bestanddelen; onderzoek over ziekten van de menselijke schedel en het centrale zenuwstelsel en het behandelen van hydrocephalus; het steunen van onderzoek op het gebied van de neurologie, inclusief de neurobiologie, en de radiologie; het bestrijden van de kosten van publicaties (incl. proefschriften) over onderzoek op deze gebieden, die binnen het subsidiejaar verschijnen.

Doelgroep: senioronderzoekers (gepromoveerd of met vier jaar onderzoekservaring) en promovendi die vlak voor hun promotie staan.

Aanvragen: 27

Gehonoreerde aanvragen: 22 Toegekend bedrag: € 30.100

Van Walree Fonds

Het doel van het Van Walree Fonds is de bevordering van het medisch onderzoek, door middel van het subsidiëren van buitenlands congres- en werkbezoeken van promo- vendi aan het buitenland en van buitenlandse congres- bezoeken van medisch studenten. Het verlenen van een tweejaarlijkse geldprijs voor de beste journalistieke prestatie op het gebied van de medische wetenschappen Daarnaast het instellen van een bijzondere leerstoel aan een faculteit Geneeskunde.

Eind 2002 is de selectie van de tweejaarlijkse Van Walree Prijs gestart. De zesde Van Walree Prijs wordt begin 2003 toegekend voor de beste journalistieke prestatie op het gebied van de medische wetenschappen. Aantal aanvragen: 34 (congres- en werkbezoek jonge promovendi), 38 (medische studenten)

Aantal gehonoreerde aanvragen: 21 (congres- en werkbe- zoek jonge promovendi), 26 (medische studenten) Toegekend bedrag: € 47.750

Vertaalfonds

Het doel van het Vertaalfonds is het financieren van in een tijdschrift of bundel te publiceren vertalingen van een in het Nederlands gestelde wetenschappelijke artikelen van gepromoveerde onderzoekers in het Engels, Frans, Duits, Portugees, Spaans, Italiaans of Russisch; in het Frans of

in het Engels gestelde wetenschappelijke artikelen in het Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees of Russisch. Aanvragen: 27

Gehonoreerde aanvragen: 26 Toegekend bedrag: € 19.340,59

Wetenschapsprijzen

M.W. Beijerinck Virologie Fonds

Doel van het Beijerinck-Virologie Fonds is het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en daarbuiten op het gebied der virologie in de ruimste zin, dus met inbegrip van de daarop toegepaste biochemie en biofysica.

Eind 2002 heeft de selectie van de Beijerinck Premie 2003 plaatsgevonden. In maart 2003 wordt de premie bestaande uit een geldbedrag van € 50.000 uitgereikt tijdens het door het Beijerinck Virologie Fonds gespon- sorde Dutch Annual Virology Symposium. De premie is bestemd voor een post-doc onderzoeker die excellent virus-georiënteerd onderzoek heeft verricht aan een Nederlandse universiteit of instelling.

Christiaan Huygens Wetenschapsprijs

De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs is in 1998 ingesteld door de stichting Christiaan Huygens Prijs te Voorburg en wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker voor een recent verdedigde dissertatie, op afwisselend een van de volgende gebieden: informatie- en communicatietechnologie, actuariaat en econometrie, theoretische en toegepaste natuurkunde en ruimteweten- schappen. De prijs bestaat uit € 10.000 en een bronzen beeld van Christiaan Huygens. De prijs is in 2002 door een Akademiejury toegekend voor een dissertatie op het terrein van de experimentele natuurkunde aan de heer A.I. Yanson.

De la Courtprijs

Doel is het toekennen van een prijs voor wetenschappelijk onderzoek (een groot oeuvre, levenswerk of uitzonderlijke wetenschappelijke prestatie) dat zonder honorarium is verricht op het gebied van de alfa- en gammawetenschap- pen.

Aan mevrouw D.M. Helmers is op 9 december 2002 de De la Courtprijs 2002 uitgereikt voor haar boek

Gescheurde bedden, oplossingen voor gestrande huwelijken. Dow Energieprijs

De Dow Energieprijs is een prijs die wordt toegekend aan diegene(n) die zich in Nederland bijzonder verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de bevordering van duurzame ontwikkeling in de procesindustrie. De prijs wordt gefinancierd door Dow Benelux n.v. te Terneuzen. De Dow Energieprijs (€ 25.000) is dit jaar door de Akademie toegekend aan J. van Liere. Hij krijgt de prijs voor de belangrijke bijdragen die hij heeft geleverd aan de technologie van de elektriciteitsproductie.

Dow Energie Dissertatieprijzen

Doel: de Dow Dissertatieprijzen (twee prijzen van 2.500 euro) worden jaarlijks toegekend aan twee onderzoekers die elk recentelijk hun promotieonderzoek hebben verricht aan een onderwerp, waarmee duurzame ontwikkeling in

de procesindustrie is of kan worden bevorderd. De prijzen worden gefinancierd door Dow Benelux N.V. in Terneuzen. De Dow Energie Dissertatieprijzen van elk € 2500 zijn dit jaar toegekend aan Marco de Ridder en Javier Pérez Ramírez, respectievelijk gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Technische Universiteit Delft. Dr. ir. De Ridder heeft in zijn dissertatieonderzoek inzichten ontwikkeld die de energieconversie van bepaalde typen brandstofcellen kunnen verbeteren. Dr. Pérez Ramírez (1974) heeft veelbelovende katalysa- toren ontwikkeld om N2O, een belangrijk broeikasgas, te elimineren.

Heinekenprijzen

Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en de Biofysica

De knaw heeft de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2002 ($ 150.000) toegekend aan Professor Roger Y. Tsien, Department of Pharmacology, Department of Chemistry & Biochemistry, University of California, San Diego, Verenigde Staten ‘voor zijn buitengewone en unieke bijdrage aan het ontwikkelen van een reeks van methoden en technieken voor het meten en zichtbaar maken van processen in en tussen cellen’.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde

De knaw heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2002 ($ 150.000) toegekend aan Professor Dennis J. Selkoe, M.D. Harvard Medical School, Boston, MA, Verenigde Staten ‘voor zijn onschatbare inbreng in de ontwikkeling van het moleculaire onderzoek naar hersenziekten, in het bijzonder die van Alzheimer’.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Weten- schap 2002 ($150.000) is toegekend aan Professor Heinz Schilling, Humboldt-Universität, Berlijn, Duitsland ‘voor zijn uitmuntende interdisciplinaire onderzoek naar de geschiedenis van het vroegmoderne Europa, waarin hij confessionalisering en nationale identiteitsvorming een onderlinge samenhang geeft’.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap- pen heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwe- tenschappen 2002 ($ 150 000) toegekend aan Professor Lonnie G. Thompson, Byrd Polar Research Center, Ohio State University, Verenigde Staten ‘voor zijn baanbrekend werk in het onderzoek naar ijskernen uit de polaire gebieden en de tropen’.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2002 (€ 50.000) is toegekend aan Aernout Mik ‘voor zijn consistente oeuvre van video-installaties, waarin hij het medium video gebruikt in combinatie met andere artistieke middelen. Zijn werkwijze heeft een grote invloed gehad op de huidige generatie ‘videokunstenaars’ in Nederland’.

Koninklijke Shellprijs

De Koninklijke Shellprijs beloont een wetenschappelijke doorbraak of technologische innovatie op het gebied van duurzame ontwikkeling en energie. Duurzame ontwikke- ling houdt in: de omgang met natuurlijke hulpbronnen op een wijze die de welvaart en de kwaliteit van natuur en milieu voor toekomstige generaties niet in de waagschaal stelt. De prijs wordt gefinancierd door Koninklijke/Shell.

De Koninklijke Shellprijs (€ 100.000) is uitgereikt aan de hoogleraar J. van den Bergh. Hij is de eerste die economische en ecologische modellen bij elkaar bracht en is zeer kundig op het terrein van de evolutionaire economie, de ruimtelijke economie en milieukunde.

Lorentzmedaille

De gouden Lorentzmedaille wordt eenmaal in de vier jaar toegekend aan onderzoekers op het gebied der theoreti- sche natuurkunde. Voor het ontvangen ervan zullen niet alleen zij in aanmerking komen die reeds door hun werk een grote invloed op de ontwikkeling van de wetenschap hebben gehad, maar ook zij die zich door een onderzoek in zodanige mate hebben onderscheiden, dat dit van hen verwacht mag worden.

De Lorentzmedaille is in 2002 toegekend aan de Amerikaanse fysicus Frank Wilczek, buitenlands lid. De uitreiking van de gouden medaille vond plaats in oktober tijdens een symposium over ‘Zeeman, Lorentz & the electron’ dat door de Universiteit Leiden en de Universi- teit van Amsterdam werd georganiseerd ter gelegenheid van het feit dat het in 2002 honderd jaar geleden was dat een Nobelprijs werd toegekend aan de Nederlandse geleerden Zeeman en Lorentz.

Redactiecommissies

Commissie voor de uitgave van de Geschiedenis der Neder- landse Rechtswetenschap

Het derde deel van de Bibliografie der Nederlandse Rechts-

wetenschap betreffende de hoogleraren in de rechten aan

de Universiteit van Franeker, zal in april 2003 zal worden aangeboden aan Douwe de Vries, directeur van Tresoar te Leeuwarden. De Commissie beraadt zich thans over de vraag of, en zo ja welk vervolg aan de werkzaamheden betreffende de Bibliografie gegeven dient te worden.

Commissie voor het Corpus van Oud-Babylonische Brieven

In het afgelopen jaar is aan verschillende delen van het project gewerkt. Werk is verricht aan Altbabylonische Briefe

in Umschrift und Übersetzung 14, brieven in het Louvre

(K.R. Veenhof). Veel voorbereidend werk is gedaan ten behoeve van een deel met brieven in het Iraq Museum in Baghdad. Besprekingen zijn gevoerd met W. Sommerfeld

In document Jaarverslag 2002 (pagina 121-126)