• No results found

Welke trends op het gebied van online woningen verhuren zijn van belang voor Homies020?

Bijlage VII: Codeboek enquête

Deelvraag 4: Welke trends op het gebied van online woningen verhuren zijn van belang voor Homies020?

• Welke trends zijn er in het huidige medialandschap en zijn van belang voor Homies020? • Wat zijn de trends op het gebied van online woningen verhuren?

• Welke trends zijn er met betrekking tot de content op online verhuursites?

• Welke trends zijn er met betrekking tot de functionaliteiten van online verhuursites? • Welke trends zijn er met betrekking tot de vormgeving van online verhuursites? Deelvraag 5: Wie zijn de concurrenten van Homies020.nl?

• Hoe ziet de huidige online verhuurmarkt eruit?

• Wie zijn de belangrijkste directe en indirecte concurrenten?

• Uit welke functionele en psychologische factoren bestaan huidige online woonplatformen? • Wat zijn de sterktes en zwaktes van de concurrenten?

• Welke succesverhalen zijn er in binnen- en buitenland?

Matrix deelvragen/ methode van onderzoek Deskresearch Fieldresearch

Kwantitatief onderzoek Kwalitatief onderzoek

Deelvraag 1 x x

Deelvraag 2 x x

Deelvraag 3 x x x

Deelvraag 4 x Deelvraag 5 x

Verantwoording methode van onderzoek

In dit onderzoek worden verschillende methodes gebruikt om erachter te komen hoe de website Homies020.nl het beste vormgegeven kan worden, zodat het aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep. De doelgroep zijn studenten en starters die op zoek zijn naar een huurkamer of -woning in Amsterdam

Deskresearch

Tijdens het literatuuronderzoek wordt gekeken naar informatie over het onderwerp die al beschikbaar is. Zo wordt er gebruik gemaakt van informatie over de doelgroep, de verhuurmarkt, het huidige medialandschap en bestaande marketing- en

communicatietheorieën. De oprichter van Homies020 wordt daarbij geïnterviewd over zijn ideeën voor de toekomstige website. Het bedrijf heeft namelijk al verschillende plannen waarmee ze zich willen onderscheiden van reeds bestaande verhuursites.

Maar sluiten deze plannen ook aan bij de wensen van de doelgroep? Deze vraag wordt beantwoord aan de hand van fieldresearch, namelijk een panelgesprek en

surveyonderzoek.

Methode 1: Panelgesprek

Een panelgesprek is een vorm van kwalitatief onderzoek. Er wordt gewerkt met relatief kleine steekproeven en daarom worden slechts zes tot acht mensen uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie. (allesovermarktonderzoek.nl, 2014) Het gesprek is bedoeld om ideeën en meningen van de doelgroep te verkrijgen.

Met behulp van het panelgesprek bekijk ik welke functionele en psychologische factoren de doelgroep belangrijk vindt op het gebied van content, functionaliteit en vormgeving van online verhuursites. Daarnaast discussiëren we over de goede en slechte punten van al bestaande online woonplatformen. Op deze manier krijg ik een beter inzicht wat wel en niet werkt. Ten slotte worden de websiteplannen van Homies020 op het gebied van content, functionaliteit en vormgeving behandeld. Er is dan ruimte om over de ideeën van

Homies020 te discussiëren en te brainstormen.

De resultaten van dit gesprek worden gebruikt om de enquête op te stellen. Tijdens het panelgesprek wordt duidelijk welke punten de deelnemers het belangrijkste vinden. Hierdoor weet ik waarop ik mijn focus op moet leggen bij het surveyonderzoek.

De voordelen van deze methode:

• Door te brainstorming met een groep ontstaan snel nieuwe ideeën, mogelijkheden en alternatieven.

• Er wordt dieper ingegaan op meningen.

• Er kunnen mogelijkheden en informatie naar boven komen waar de onderzoeker zelf nog niet aan gedacht had.

• Een groepsdiscussie is erg geschikt bij onderzoek naar een nieuw product of terrein en nieuwe communicatiestrategieën.

De nadelen van deze methode:

• De deelnemers beïnvloeden elkaar met hun meningen.

• Er kunnen geen algemene conclusies worden getrokken die voor de hele doelgroep gelden. De onderzochte doelgroep is daarvoor te klein.

(allesovermarktonderzoek.nl, 2014)

Respondenten

Het voornaamste doel van het panelgesprek is een beter inzicht krijgen in wat de doelgroep wel en niet belangrijk vindt op het gebied van online woningen huren. Op basis van de resultaten van het panelgesprek wordt de enquête opgesteld.

Tijdens het gesprek worden de wensen, behoeftes, irritaties en successen van verhuursites besproken. Daarbij wordt er over de plannen van Homies020 gediscussieerd. Met dit in gedachte zijn de selectiecriteria van de respondenten opgesteld:

• De respondent is woningzoekende in Amsterdam of is dit tot kort geleden geweest. • De respondent is student of starter.

• De panelgroep bestaat voor de ene helft uit mannen en voor de andere helft uit vrouwen. Op deze manier worden beide geslachten uit de doelgroep

vertegenwoordigd.

De respondenten worden via social media, forums en e-mail opgeroepen om mee te doen aan het panelgesprek. Om het animo te verhogen wordt een leuke goodiebag verloot onder een van de deelnemers.

Topics

• Wensen en behoeften van de doelgroep wat betreft content, functionaliteit en vormgeving van online verhuursites

• Irritaties en verbetermogelijkheden wat betreft content, functionaliteit en vormgeving van online verhuursites

• Beoordeling functionele en psychologische factoren • Plannen en ideeën van het bedrijf Homies020 • Brainstormsessie voor nieuwe site Homies020 Methode 2: Surveyonderzoek

Een belangrijk onderdeel van dit doelgroeponderzoek is de enquête. Met deze kwantitatieve onderzoeksmethode worden gegevens verschaft over een grote groep mensen; in dit geval woningzoekenden in Amsterdam. De data die deze methode oplevert wordt statistisch verwerkt en geanalyseerd middels het computerprogramma SPSS.

Op basis van de resultaten van het panelgesprek is de enquête opgesteld. Statements die naar voren komen tijdens de groepsdiscussie kunnen worden opgenomen in de vragenlijst. Door middel van verschillende goed uitgedachte vragen wordt onderzocht wat de

voorkeuren, irritaties en wensen van de doelgroep zijn wat betreft online verhuursites. De vragen zullen betrekking hebben op de functionaliteit, content en vormgeving van dit soort sites. Ook wordt er nader ingegaan op de websiteplannen van Homies020.

De voordelen van deze methode: • Snel

• Goedkoop • Groot bereik

De nadelen van deze methode:

• Online enquêtes worden niet altijd serieus ingevuld Respondenten

Voor de enquête benader ik alle studenten en starters in Amsterdam. Zij zijn vast en zeker allemaal wel een keer in woningzoekende geweest in onze hoofdstad. In totaal zijn er 115.717 studenten die studeren in de hoofdstad. (Studiekeuze123, zj.)

Kanalen

Het surveyonderzoek wordt online en schriftelijk getrokken. Met behulp van de website

www.thesistools.com wordt de enquête in elkaar gezet, zodat deze via social media, forums en e-mail verspreid kan worden. Op deze manier bereik ik de doelgroep gemakkelijk en snel. Daarnaast wordt de enquête ook offline uitgedeeld op plekken waar de doelgroep zich in grote getalen bevindt. Denk bij deze plekken aan Hogescholen, Universiteiten en uitgaansgelegenheden.

Verantwoording van de steekproef:

De uitkomsten van het surveyonderzoek moeten generaliseerbaar zijn. De doelgroep bestaat uit ongeveer 115.717 mensen. Om de gewenste steekproef uit te rekenen, heb ik de website allesovermarktonderzoek.nl gebruikt. Er moet een steekproef van 383 mensen plaatsvinden, wil de steekproef voor 95% betrouwbaar zijn. De uitkomsten van de enquête mogen dan over de gehele doelgroep gezegd worden. (Verhoeven, 2009)

Concept hoofdstukindeling • Titelblad

• Voorwoord

• Managementsamenvatting • Samenvatting in het Engels • Inhoudsopgave

• H1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt de aanleiding van het onderzoek, doelstelling, probleemstelling en de opbouw van het rapport beschreven.

• H2 Methoden en technieken

Verantwoording van de methode van het onderzoek. Uitleg welke methoden er gebruikt zijn en waarom, een omschrijving van de betrouwbaarheid en de voor- en nadelen van de verschillende methoden.

H3 Het woonprobleem in Amsterdam H4 Interne Analyse

Een kijkje in het bedrijf Homies020. De plannen, doelstellingen en eisen van het bedrijf worden in dit hoofdstuk besproken.

H5 Doelgroepenanalyse

Dit hoofdstuk bevat een uitgebreide analyse van de doelgroep. H6 Trends

De algemene online trends en trends in de verhuurwereld die van belang zijn voor dit onderzoek.

H7 Concurrentieanalyse

De directe en indirecte concurrenten worden grondig bestudeerd. Zo worden de factoren van de huidige online verhuurmarkt beschreven. Ook de sterktes, zwaktes en succesverhalen van de concurrenten worden onder de loep gelegd.

H8 Resultaten van de eigen onderzoeksmethoden 8.1 Verloop van dataverzameling en respons 8.2 Resultaten enquête

8.3 Resultaten panelgesprek

Er worden alleen resultaten weergeven en nog geen conclusies getrokken. H9 Conclusie

9.1 Conclusies van de resultaten

‘Hoe kan het vernieuwende online woonplatform Homies020.nl het beste vormgegeven worden, zodat het aansluit bij de wensen en behoeften van woningzoekenden in Amsterdam?’

H10 Advies

Aan de hand van de Resultaten en Conclusie wordt een advies gegeven aan

Homies020 hoe de nieuwe website het beste vormgegeven kan worden wat betreft de content, functionaliteit en vormgeving, zodat het aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep.

H11 Evaluatie

Wat ging er goed en juist minder goed tijdens het onderzoeksproces en waarom? Zijn er mogelijkheden voor vervolgonderzoek?

Literatuurlijst Bijlage 1 Deelvragen

Bijlage 2 Volledige vragenlijsten Bijlage 3 Minder relevante tabellen Bijlage 4 Codeboek

Bijlage 5 Uitgeschreven interviews/panelgesprekken

Advies / eindproduct

De resultaten van dit onderzoek worden opgeschreven in een adviesrapport. Met behulp van een doelgroeponderzoek bestudeer ik hoe het nieuwe online woonplatform het beste vormgegeven kan worden, zodat het aansluit bij de wensen en behoeften

van woningzoekenden in Amsterdam. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek geef ik advies aan Homies020 over de content, functionaliteit en vormgeving van de toekomstige website.

Tijdsplanning

Het streven is om 31 oktober 2014 af te studeren. Ik hoop dat mijn plan van aanpak voor de vakantie nog wordt goedgekeurd en dan kan ik mij aan onderstaande tijdsplanning houden. Week 38: Plan van aanpak 16 september inleveren bij afstudeercommissie

Week 39: Go or no-go plan van aanpak Inleiding en Methoden en Technieken

Hoofdstuk 3: omschrijving woonprobleem in Amsterdam Week 40: Diepte-interview opdrachtgever en verwerking resultaten

Hoofdstuk Interne Analyse

Week 41: Hoofdstuk Doelgroepenanalyse en Trends Week 42: Hoofdstuk Concurrentieanalyse

Week 43: Maken en versturen enquête Week 44: Panelgesprek

Verwerking resultaten enquête Week 45: Verwerking resultaten panelgesprek Week 46: Hoofdstukken Conclusie en Advies

Week 47: Managementsamenvatting, voorwoord, evaluatie en literatuurlijst Eerste versie inleveren bij eerste begeleider

Week 48: Bespreken eerste versie scriptie met eerste begeleider Week 49: Aanpassingen verwerken

Week 50: Verbeterde versie scriptie inleveren

Inleverdatum afstudeercommissie: 16 december 2014 (week 51) Afstudeergesprekken: 12-16 januari 2015

Afstudeerdatum: 31 januari 2015

(Stel het onderzoek loopt vlotter dan is er 11 november 2014 ook een inlevermogelijkheid) Afspraken over de begeleiding

• Ik houd me aan de tijdsplanning.

• Bij vragen kan ik een afspraak maken met mijn eerste begeleider (vakantieperiode niet meegerekend).

Bronnen Boeken:

Chan Kim, W. & Mauborgne, R. (2013). De blauwe oceaan. Creatieve strategie voor nieuwe concurrentievrije markten. (14e druk). Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

• Maandag, M. & L. Puollakka. (april 2014). Het enige boek over merken dat je nodig hebt (om je bedrijf te starten, te laten groeien en te leiden). Zaltbommel: Haystack.

Michels, W. & Michels, Y. (2011). Focus op fans. Het boek over brandactivation. Zaltbommel: Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen.

Riezebos, R. & Grienten, van der, J. (2011) Positioneren. Stappenplan voor een scherpe positionering. (2e druk). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Smits, G & Steinds Bisschop, J. (november 2011). De internet scorecard 2.0. Realiseer je online strategie. (5e druk). Amsterdam: Pearson Education Benelux bv.

Verhoeven, N. (2007). Wat is onderzoek? (2e druk). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Witteveen, C. (juni 2010). Ondernemen is een spel. Utrecht: Utrecht Publishing House.

Wobben, S & H. Klompsma. (juni 2010). Zo kan het ook | websites ontwerp je voor mensen. Groningen: Concept7 B.V.

Websites:

Allesovermarktonderzoek.nl. (2014). Groepsdiscussie. Geraadpleegd op 23 juni 2014, van:

http://www.allesovermarktonderzoek.nl/onderzoeksmethoden/groepsdiscussie

DUBnieuws. (9 september 2013). Kamertekort nog groter dan LSVb denkt. Geraadpleegd op 14 juni, van: http://www.dub.uu.nl/artikel/nieuws/kamertekort- nog-groter-dan-lsvb-denkt.html

Blom, A. (7 maart 2014). Kamertje huren. Het Parool. p. 8. Geraadpleegd op 5 mei 2014, van:

http://www.lexisnexis.com/uk/nexis/docview/getDocForCuiReq?oc=00240&lni=5BP 4-J8C1-JC8W-Y4B3&perma=true&csi=259062&secondRedirectIndicator=true

Foliaweb. (17 oktober 2013). Studenten wonen vaak ongewild nog thuis.

Geraadpleegd op 14 juni 2014, van: http://www.foliaweb.nl/wetenschap/studenten- wonen-vaak-ongewild-nog-thuis/

Studiekeuze123. (zj.) Studiesteden. Amsterdam. Geraadpleegd op 23 juni 2014, van: http://www.studiekeuze123.nl/steden/Amsterdam/

Suchtelen, E. van. (3 september 2011) Overzicht van huizenwebsites: 'Betaal niet voor huizenwebsites'. Trouw. Geraadpleegd op 5 mei 2014, van:

http://www.lexisnexis.com/uk/nexis/docview/getDocForCuiReq?oc=00240&lni=53P H-T671-DYRY-N2BN&perma=true&csi=259069&secondRedirectIndicator=true

Luijten, L. (augustus 2013). Studentenhuisvesting in Nederland. Geraadpleegd op 5 mei, van: http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/279861

Vastgoedmarkt. (3 juni 2014). CBRE: groeiende vraag betaalbare woningen. Geraadpleegd op 14 juni 2014, van:

http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/06/03/cbre-groeiende-vraag-betaalbare- woningen?_ga=1.195214122.74350529.1401898775

Veiligleefbaar. (maart 2012). De nachtmerrie die verhuurbemiddelaar heet. Geraadpleegd op 12 mei 2014, van: http://veiligleefbaar.nl/de-nachtmerrie-die- verhuurbemiddelaar-heet/

Twinklemagazine. (27 mei 2011). Kiest u voor een rode of blauwe online strategie? Geraadpleegd op 20 juni, van:

http://www.twinklemagazine.nl/weblog/2011/05/kiest-u-voor-een-rode-of-blauwe- online-strategie/index.xml

Overig: