• No results found

9 Resultaten van de eigen onderzoeksmethoden

9.1 Onderzoeksresultaten panelgesprek

Door middel van een paneldiscussie met de doelgroep probeer ik het huidige beeld over woning- en kamerverhuursites in Amsterdam in kaart te brengen. Op deze manier vergaar ik meer inzicht in wat wel en niet werkt. Verbeterpunten kunnen mogelijk worden doorgevoerd naar de nieuwe site Homies020. Daarbij worden de ideeën van Homies020 aan de

deelnemers voorgelegd. De kritiekpunten van de doelgroep kunnen worden opgepakt en verbeterd. Tevens is het belangrijk om te weten waar de doelgroep wel en niet enthousiast op reageert.

Met de uitkomsten van het panelgesprek kan de online enquête worden opgesteld. Er is immers tijdens het gesprek duidelijk geworden wat de doelgroep wel en niet waardeert aan huidige online woonplatformen en de plannen van Homies020. Omdat het panelgesprek slechts een indicatie geeft van de mening van de doelgroep wordt er nog een enquête gehouden. Op deze manier worden de resultaten van het panelgesprek bevestigd of juist tegengesproken.

In deze paragraaf worden de belangrijkste resultaten van het panelgesprek puntsgewijs beschreven. De topiclijst is terug te vinden in bijlage III op p.76. De gehele transcriptie van het gesprek is terug te vinden in bijlage IV.

9.1.1 Respondenten

Voor het panelgesprek hadden zes respondenten zich aangemeld. Helaas waren er op de dag zelf drie onverwachte afmeldingen. Hierdoor vond de groepsdiscussie plaats met drie studenten die de doelgroep vertegenwoordigen.

9.1.2 Concurrenten

Alle respondenten maken gebruik van het internet tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning of kamer binnen Amsterdam. Facebook wordt hierbij het meest gebruikt. Ervaringen concurrentie

§ Homies020 onderscheidt zich van de concurrenten, omdat er nog geen woningenverhuursite is die zich alleen op Amsterdam richt.

§ Facebook is (ondanks dat het geen verhuursite is) volgens de respondenten de grootste concurrent van Homies020, omdat het betrouwbaar aanvoelt, toegankelijk is en je vaak via via iets kunt vinden.

§ Alle respondenten hebben weleens betaald en gebruik gemaakt van Kamernet.nl. De meningen over de site zijn wisselend. Ze hebben gebruik gemaakt van de site, omdat er geen betere optie was.

§ Respondent 2 maakt gebruik van Woondetective.nl. Dit is volgende de respondent de enige optie wanneer je met meerdere mensen een woning zoekt. Toch twijfelt de respondent over de betrouwbaarheid van de site.

Rooming.nl Kamernet.nl Woondetective.nl

VORMGEVING

Logo --- Het logo ziet eruit alsof het van een

kinderprogramma is.

---

Kleuren De gekleurde linkjes zijn

handig.

Op de kleuren wordt negatief gereageerd.

----

Look and feel De homepagina ziet er goed

uit, de rest vinden de respondenten saai.

De meningen verschillenen. De een vindt het hip, de ander kinderachtig.

De respondenten vinden de site druk, onoverzichtelijk. Het geeft geen professionele indruk. FUNCTIONALITEITEN

Fotogalerij Je komt te vaak te kleine en

slechte foto’s tegen op de site.

Bij sommige kamers ontbreken foto’s.

De foto’s zijn te klein en soms zijn er te weinig foto’s.

Zoekfunctie De schuifbalkjes in de

zoekmachine vinden de respondenten niks.

De zoekfunctie is te uitgebreid. De respondenten willen daarbij liever zelf specifieke

getallen/gegevens invullen in plaats van een vooropgezet keuzemenu.

De zoekmachine is klein, maar daardoor wel overzichtelijk. “Het werkt wel lekker.”

Google Earth kaartje De kaart is aanwezig en wordt heel handig bevonden.

De respondenten vinden het fijner om met het kaartje te zoeken, dan op verschillende wijken te zoeken.

De respondenten vinden het jammer dat de kaart ontbreekt bij de zoekresultaten.

CONTENT

Tekst Alle uitleg is niet nodig, het

wordt vanzelf al duidelijk.

De respondenten zien te veel tekst en informatie.

De succesverhalen komen nep over.

Daarbij staat er te veel tekst op de site in een te klein lettertype.

Beeld De foto op de homepage

werkt.

Er worden stockfoto’s gebruikt. Dat komt nep over.

Er zou meer met beeld gedaan kunnen worden.

Video Een filmpje is leuk, maar deze

is te uitgebreid en saai.

Respondent 3 vindt dit filmpje met ‘echte mensen’ leuker dan een animatiefilmpje.

Er zijn geen video’s te vinden. Dit zou wel een toegevoegde waarde zijn.

Verbeterpunten concurrentie

§ Het gebruik van kleine, onduidelijk foto’s van de verschillende leefruimtes en soms zelfs het ontbreken ervan wordt als flink irritant ervaren. Foto’s moeten altijd aanwezig en heel duidelijk zijn.

§ Het mag niet gebeuren dat als je doorklikt om een specifieke kamer te bekijken en je komt weer terug in het zoekmenu, je al je zoekverfijningen kwijt bent. Het is tijdverspilling om dit elke keer opnieuw te moeten vullen.

§ De sites mogen een stuk persoonlijker.

§ De websites zien er niet altijd even betrouwbaar uit. Betrouwbaarheid kan je volgens de respondenten bereiken door een goede lay-out, zichtbaarheid van de gegevens van de verhuurder en duidelijke foto’s van de aangeboden leefruimtes.

9.1.3 Conceptplan Homies020

§ “Fijn dat alles ineen is.” De respondenten lijkt het een goed idee dat je naast het zoeken van kamers ook gebruik kunt maken van een interne marktplaats en juridisch advies kunt vragen .

§ “Eindelijk een website die zich alleen op Amsterdam richt.”

§ Laat de feestjes achterwegen. Richt je alleen op de kamer- en woningmarkt in

Amsterdam en alles wat daar mee te maken heeft. De rest werkt alleen maar afleidend. Houdt het simpel, zodat het voor bezoekers duidelijk is dat Homies020 de site is voor kamers en appartementen in Amsterdam. Respondent 2 voegt hieraan toe: “Een kamer zoeken in Amsterdam is al frustrerend genoeg, dus hou het zo minimalistisch mogelijk. Zodat het duidelijk is dat het doel is jou een kamer te laten vinden.”

9.1.4 Content Homies020 Tekst:

§ Alle respondenten willen de informatie zo kort en krachtig mogelijk op de site. Lange teksten worden niet gelezen.

Tone of voice:

§ De respondenten willen het liefst met jij aangesproken worden. Er mag vlot en prikkelend geschreven worden, maar zonder dat het te gehyped en gemaakt overkomt. Probeer vooral niet te hip zijn, want dan ben je dat juist niet. Schrijf hoe jongeren in het echt ook naar elkaar schrijven. Straattaal en veel Engelse woorden gebruiken hoort daar over het algemeen niet bij.

Beeld:

§ Gebruik geen stockfoto’s, maar gebruik foto’s van echte mensen uit de doelgroep. “Anders komt het nep over en dat maakt het er niet betrouwbaarder op.”

Video:

§ De respondenten vinden het een belangrijke toegevoegde waarde wanneer er ook filmpjes op de website aanwezig zijn. “Het maakt je site alleen maar leuker en bezoekers kunnen zelf kiezen of ze zin hebben om het te kijken. Leuke filmpjes gaan ze misschien wel delen.”

§ Volgens respondent 3 kun je met behulp van een filmpje het beste uitleggen wat de unieke formule van Homies020 precies inhoudt. Houd het wel simpel en kort.

§ Humoristische filmpjes zijn een leuk extraatje, maar informatieve filmpjes over praktische zaken omtrent een huis zoeken en uitleg over Homies020 zijn belangrijker.

9.1.5 Functionaliteiten Homies020 Login en profiel

§ De respondenten vinden het niet erg om een profiel aan te maken. Het grootste voordeel hiervan is dat ze hun favoriete kamers en/of appartementen kunnen opslaan.

§ De verhuurder zou ook een eigen profiel moeten hebben, zodat zoekende kandidaten ook op het profiel van de verhuurder(s) kunnen kijken.

§ De profielen mogen meer gepersonaliseerd worden. Dit kun je doen door bezoekers extra foto’s te laten toevoegen en een standaard vragenlijstje te laten invullen. Fotogalerie

§ Van elke kamer en woning moeten meerdere duidelijke foto’s aanwezig zijn. Hier zou een standaard criterialijst van Homies020 voor moeten zijn, zodat Homies slechte foto’s kan afkeuren.

§ Het zou beter zijn als de foto’s van de woningen door een professionele fotograaf genomen worden.

§ Maak naast foto’s van de kamers ook een filmpje. Vooral respondent 1 is hier erg enthousiast over.

Zoekfunctie

§ Zet in de zoekfunctie geen bijzaken. Houd het zo simpel mogelijk. Direct mail

§ De meningen van de respondenten zijn hier wisselend over. Ze zeggen alle drie hun direct mail vrijwel nooit te lezen en respondent 3 vindt ze zelfs erg irritant. De respondenten denken dat een nieuwsbrief niet bij de doelgroep past.

§ Over een notificatie met de nieuwste woningen van de site klinken de respondenten een stuk positiever. Dit moet je wel zelf aan en uit kunnen zetten.

§ Indien er wel een nieuwsbrief komt, moet deze niet te vaak rondgestuurd worden. Maandelijks is voldoende. Dan worden de mensen die zich aangemeld hebben weer even herinnerd aan Homies020 en kan de nieuwsbrief genoeg leuke en nuttige informatie bevatten.

Virtuele toer

§ Alle drie de respondenten zijn erg te spreken over de virtuele tour. Respondent 2 is helemaal enthousiast: “Dan kost het maar wat meer. Uiteindelijk denk ik dat je met zo’n concept wel heel groot kunt worden en heel Kamernet.nl van de kaart kunt vegen.”

Google Earth kaartje

§ De respondenten vinden het erg belangrijk dat dit aanwezig is op de website. Overige functionaliteiten

§ Een gastenboek en een poll worden zeer ouderwets bevonden.

§ Een blog is volgens respondent 1 pas een toegevoegde waarde wanneer het uitleg geeft over moeilijke zaken omtrent kamers en huizen huren. Respondent 3 kwam eerder in het gesprek ook met het idee om bloggers te laten schrijven over wat leuk is in Amsterdam, waar je goedkoop je boodschappen kunt doen, welke parken er zijn, enz. Volgens respondent 2 moet het bloggen wel te maken hebben met het huren van een kamer of huis.

§ Vragen aan Homies020 zouden de respondenten het liefst stellen via een live chat. § Een webshop is pas aan te raden als Homies020 een succes is en zichzelf als een sterk

merk heeft bewezen. 9.1.6 Vormgeving Homies020 Kleuren

§ De respondenten denken dat de site het beste een witte achtergrond kan hebben met grote zwarte duidelijke letters. Voor het accent kan een kleur gekozen worden.

§ Respondent 3 denkt dat turquoise en respondent 1 denkt dat blauw als accent het beste bij Homies020 past.

Logo

§ Respondent 3 vindt dat het logo ook zwart-wit moet zijn met het bijbehorende accentkleurtje.

§ De respondenten reageren positief op het idee van het logo. Look and feel

§ Respondent 1 vindt dat de vormgeving strak en rechttoe rechtaan moet zijn. “Geen schuine of kronkelletters. Gewoon bam! Niet met te veel kleuren en vormen gaan werken.”

§ De stijl van de voorbeelden spreekt de respondenten wel aan. Respondent 2 waarschuwt wel dat het niet te donker en grauw moet worden. “Er moet meer licht in.”