• No results found

Wat zijn de doelstellingen van de nieuwe website? Hoofddoel:

R: “Het doel is om studenten, voornamelijk, betrouwbaar woningen en kamers aan te bieden zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze genaaid worden. Dat gebeurt namelijk heel veel. Ik wil een honderd procent betrouwbare site met korte lijntjes en een soort community-gevoel, en alleen voor Amsterdam. Ik wil dat ze het gevoel hebben van.. oke, er is een echt aanbod en niet dat ze het gevoel hebben dat ze geld in een bodemloze put gooien.”

Subdoelen:

R: “Daarbij wil ik naast het aanbieden van huizen ook nog andere dingen doen. Bijvoorbeeld als je gezeur met je huisbaas hebt, dat je juridisch advies aan ons kunt vragen. Ik wil gaan samenwerken met rechtenstudenten die daar veel vanaf weten en dus hulp kunnen bieden aan de huurders. Dus ook als ze al een woning hebben gevonden, kunnen ze nog contact hebben met de site.”

I: “Dus als ze een huis hebben gevonden stopt het niet bij jullie?” R: “Nee”

I: “Wanneer moet de site klaar zijn?”

R: “Ik wil echt dat hij medio 2015 in de lucht is.” I: “Heb je doelstellingen over het design?”

R: “Ik wil dat het strak en hip design wordt. Het moet een cool merk worden. De naam Homies020 is natuurlijk al heel vet. En het logo moet dit ook gaan uitstralen. Ik heb hier al verschillende ideeën over. De voorbeelden hiervan wil ik ook laten testen bij de doelgroep.”

Welke plannen en ideeën zijn er al gemaakt voor de nieuwe website?

R: “Ik wil dat de bezoekers het gevoel hebben dat Homies020 een site is voor en ook door studenten. Dat ze het idee hebben dat ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Die

betrouwbaarheid vind ik heel belangrijk. Daarnaast wil ik ook met feesten samenwerken. Ik ken al redelijk wat mensen die kamers verhuren dus van die kamers wil ik de enige aanbieder worden van het hele internet. Dat ik die dus exclusief aanbied. En daarbij wil ik ook, om het aanbod uit te breiden, kamers die op Facebook staan bij verschillende aanbieders, ook op mijn site zetten. Maar dan heb ik een dus een paar huizen die exclusief zijn, waar ik bijschrijf: exclusief bij Homies020. Dat bezoekers meteen weten dat die kamers niet op tachtig verschillende sites ook worden aanboden, waardoor de kans vergroot wordt dat ze zich bij Homies020 gaan aanmelden.”

I: “Hoe voorkom je dat andere sites het niet overnemen?”

R: “Ik wil een waterdrukmerk over de foto doen met het logo van Homies020, zodat andere sites het niet kunnen gebruiken zonder dat er Homies020 op staat. Dat is natuurlijk heel

raar, als bijvoorbeeld Woondetective.nl foto’s overneemt met mijn naam erop. Op die manier wil ik dat tegengaan.”

Zijn er al specifieke ideeën/plannen op het gebied van content? I: “Heb je ideeën op het gebied van beeld, tekst, audio en video?”

R: “Jazeker, ik wil filmpjes op de site zetten met beelden van als er bijvoorbeeld een keer een hospiteeravond is. Dan ga ik kijken hoe dat gaat. Dat mensen een idee krijgen hoe het bij Homies020 is. Ook voor de betrouwbaarheid. Bijvoorbeeld: ‘Hier zijn we aangekomen bij een huis dat aangeboden staat op Homies020. Vanavond is de hospiteeravond.’ En er dan een grappig filmpje van maken van hoe dat in zijn werk gaat. En foto’s plaats ik natuurlijk van de woningen. En ik wil samen met feesten gaan samenwerken, dus daar wil ik ook foto’s van plaatsen, zodat je kan zien dat Homies020 aanwezig was bij een bepaald feest. Voor de naamsbekendheid en zodat je gevoel bij het merk krijgt. Ik wil er echt een merk van maken. Kamernet.nl is gewoon een droge site die er allemaal huizen op flikkert en dat is natuurlijk helemaal niet cool en bij mij moet het wel cool worden. Filmpjes en foto’s daarvan zie ik als promotie.”

I: “Qua tekst, heb je een schrijfstijl op het oog?”

R: “Nou nee. Ik denk dat kort het beste is, maar daar zit ik nog wel een beetje over na te denken. Ik wil het wel echt heel overtuigend overbrengen. En ik ben er nog niet helemaal over uit hoe. Dus ik denk dat ik dat iemand laat doen die heel goed kan schrijven en die de gedachten die ik mijn hoofd heb wel op papier kan zetten. Want ik denk dat ik dat zelf niet goed genoeg kan. Dus iemand die het verhaal pakkend en kort op papier kan zetten. I: “Je wilt dus ook met de schrijfstijl een bepaald imago achterlaten?”

R: “Ja, maar het moet niet kinderachtig worden. En het moet ook niet zo zijn dat je een mannelijke schrijver hebt, waarvan alle vrouwen denken: ‘nou dit vind ik niks’. Dus het moet wel een beetje neutraal zijn. Uiteindelijk gaat het er toch om dat mensen gewoon een huis huren. Dus in de schrijfstijl ben ik nog een beetje zoekende. Het moet wel een beetje jeugdig zijn, dus niet te veel moeilijke woorden. Gewoon aansprekend.”

I: “En iets heel anders: bijvoorbeeld een schrijfstijl zoals van GeenStijl.nl?”

R: “Het is een heel sterk merk Geen Stijl. Maar de mensen die het echt lezen zijn uiteindelijk bijna alleen maar mannen. En ik wil niet een deel van de doelgroep uitsluiten.”

I: “Hoe vaak wil je je logo terug laten komen op de site?”

R: “Vaak. Sowieso op elke foto die op de site aangeboden wordt. En op de site moet die constant te zien zijn. Uiteindelijk wil ik ook shirtjes en petjes met het logo.

I: “Maak je gebruik van audio op de site?” R: “Nee.”

Zijn er al specifieke ideeën op het gebied van functionaliteiten?

I: “Ik heb van te voren verschillende functionaliteiten opgezocht die eventueel van

toepassing zouden kunnen zijn bij Homies020. Ik wil graag bespreken wat je wel en niet wat lijkt voor de nieuwe website.”

I: “Ten eerste een login: zodat mensen zich in kunnen loggen.”

R: “Ja zeker, dat is heel belangrijk. Mensen moeten betalen om te reageren en daarvoor moeten ze dus ook inloggen.”

I: “En bijvoorbeeld je favoriete kamers kan opslaan?”

R: “Dat zou goed kunnen, daar had ik nog niet eens echt over nagedacht. En het liefst heb ik ook dat ze hun interesses en dingen als leeftijd neerzetten, zodat je gericht kan

adverteren. Maar dat is iets voor later. Dat is voor nu nog niet zo belangrijk. Maar het is wel handig als leeftijd, geslacht en studie bijvoorbeeld zichtbaar zijn op de profielen. Ik denk dat bezoekers het belangrijk vinden dat ze hun profiel op hun persoonlijke voorkeuren kunnen aanpassen. Inloggen is een honderd procent zekerheid dat op de site komt. Anders kan je niet reageren.”

I: “Kunnen mensen ook met elkaar een gesprek aangaan?”

R: “Nee. Het wordt in die zin geen community. Dus niet Facebook-achtig met foto’s plaatsen ofzo. Ze kunnen het aanbod zien aan de hand van foto’s en een korte omschrijving.”

I: “Ten tweede de zoekfunctionaliteit.”

R: Je krijgt niet het zoeken met behulp van trefwoorden, maar wel in de vorm van selecteren. Je kan kijken naar een bepaalde prijs, wijk, aantal vierkante meters, enz.”

I” Wil je gebruik maken van direct mail? Dan kan je naar al je leden in één keer een elektronische nieuwsbrief versturen.

R: “Ik denk het wel, want ook al lezen ze het niet, wat natuurlijk heel vaak gebeurt, maar ze komen wel elke keer de naam Homies020 tegen in hun mail. Die naam mogen ze niet vergeten. En het zou uiteindelijk ook top zijn om in de nieuwsbrief kortingscodes of kaartjes voor feesten aan te bieden, zodat het ook echt interessant wordt om het ook allemaal te lezen.”

I: “Wat wil je precies doen met die feesten? Wil je laten zien van Homies020 is er ook. Daar alleen staan met een petje of shirtje aan? Wat moet ik mezelf er precies bij voorstellen?” R: “Ja dat maakt niet eens zo heel veel uit. Maar meer dat je die samenwerking aangaat, zoals met Chapter21 of Social Club, waar heel veel studenten komen. En dat je daar dan soms wat organiseert. Of als je bijvoorbeeld vijf kaartjes per week gratis weg kan geven, dan weet iedereen ook van nou als die nieuwsbrief op woensdag komt, moeten we even opletten, want dan kan ik kaartjes voor de Social krijgen. “

I: “En wat wil je qua huizen- en kameraanbod in de nieuwsbrief zetten?”

R: “Het nieuwste aanbod. Niet het beste, dat is een beetje raar. Daar verschillen de meningen denk ik over. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand een kamer aanbiedt en een heel leuk tekstje heeft getypt en dat dit dan in de nieuwsbrief komt.”

I: “Dan heb je ook nog een contactformulier. Dat mensen contact met je kunnen opnemen met vragen.”

R: “Ja dat wil ik wel. Ik zat eerst ook nog te denken aan een telefoonnummer, maar dan wordt het een betaald nummer. Maar dat weet ik nog niet. Eigenlijk moet je dan met meerdere mensen zijn en ik doe nu nog veel alleen.”

I: “Wil je gebruik maken van een gastenboek om de bezoekers de mogelijkheid te geven berichten achter te laten. Dat doet Woondetective.nl bijvoorbeeld met succesverhalen.” R: “Nee, want uiteindelijk zijn er toch veel meer mensen die een huis zoeken dan mensen die een huis kunnen krijgen. En ik weet niet of iedereen dat altijd maar beseft. Dan krijg je ook reacties van: ‘ik heb al op twintig dingen gereageerd, maar ik heb nog steeds geen huis.’ Dat hoeft er niet op te komen staan. Wat ik wel wil doen is op de Facebookpagina als iemand via Homies020 een huis heeft gevonden een foto plaatsen van diegene in zijn kamer of voor het huis.

I: “Wil je zo’n foto ook op de site zelf of alleen via Facebook?”

R: “Dat is alleen voor Facebook. Al komt er misschien wel een foto ergens op de site met een verwijzing: ‘check onze Facebook, like en share.”

I: “Meertaligheid?”

R: “Ja, Engels ook. Er zijn heel veel internationale studenten die naar een huis zoeken in Amsterdam. Steeds meer.

I: “Een webshop?”

R: “Uiteindelijk wel. Ik wil coole shirtjes en petjes met het logo creëren. Daarom wil ik een cool logo, denk aan Obey bijvoorbeeld. Chicago Social Club heeft sinds kort ook petjes te koop. Daar zie je nu al zo veel mensen mee lopen. Kijk je gaat niet met een petje van Kamernet.nl lopen. Mijn merk moet een hele andere uitstraling krijgen. Homies020 moet met leuke feesten geassocieerd worden, zodat het een cool merk wordt. Ik wil me met het imago onderscheiden van andere online woonplatformen”

I: “Een weblog? Dat is een soort dagboek die continu geupdate kan worden. Met allerlei extra functionaliteiten, zoals de mogelijkheid voor bezoekers om te reageren op artikelen e.d.”

R: “Nee, dat komt er niet op.”

I: “En een kalender om opkomende evenementen op te weergeven?” R: “Dat zou kunnen uiteindelijk als je echt met feesten gaat samenwerken.” I: “Een poll?

R: “Nee. Het zou eventueel kunnen voor de fun. Dat je elke week een andere stelling hebt. Maar het is niet een pijler.

I: “Een veelgestelde vragenfunctie?” R: “Ja natuurlijk, dat moet wel.” I: “Betaalmogelijkheid?” R: “Via IDEAL”

I: “Daarnaast heb ik nog een paar grafische functionaliteiten die ik graag met je wil bespreken. Bijvoorbeeld een virtuele tour om een aangeboden huis te laten zien in plaats van alleen foto’s?”

R: “Het zou kunnen, maar foto’s worden over het algemeen aangeleverd. Maar het zou kunnen bij bijvoorbeeld exclusieve huizen. Dat is wel leuk. Je zou kunnen onderzoeken of de doelgroep dat een toegevoegde waarde vindt. Als ze zeggen nou dat interesseert me niet zoveel, dan vind ik het best en hoef ik zo’n virtuele tour niet.

I: “En een Google Earth kaart? Een kaart van Amsterdam en dat je ziet waar welke huizen en kamers worden aangeboden.

R: “Ja. Maar niet dat ze exact het nummer kunnen zien van de straat. Ze mogen niet gaan aanbellen bij dat huis. Maar je moet inderdaad wel een kaart van Amsterdam hebben, zodat de zoekers makkelijk kunnen zoeken naar huis in een bepaalde wijk. Je kent niet elke straat uit je hoofd, dus anders krijg je heel veel waste. Dat zou zonde zijn.”

I: “Heb je al ideeën over de navigatie?”

R: “Alle pagina’s die ik heb zie je boven op een hoofdbalk. Misschien kan je verschillende mogelijkheden voorleggen in het panelgesprek? En de websitebouwer kan me hier ook nog mee op weg helpen, zodat ik met wat voorbeelden kan komen die jij kan voorleggen aan de doelgroep.”

Zijn er al specifieke ideeën/plannen op het gebied van vormgeving? I: “ Zijn er specifieke ideeën over de vormgeving?”

R: “Het moet hip en strak zijn. Maar de kleuren weet ik nog niet. Daar heb ik wel al over nagedacht. Ik dacht eerst aan blauw strak, maar Woondetective gebruikt ook veel blauw. Kamernet.nl gebruikt oranje. Ik wil mijn eigen kleur hebben.”

I: “Look and feel. Weet je een paar sites, die niks met woningen te maken hoeven hebben, waarmee je de look and feel die je wil creëren kan verduidelijken?”

-We praten, verzinnen en bekijken verschillende website.

R: “Baskets, Social Club, Club Air, Chapter21. Dit zijn allemaal sites met een stoere en strakke stijl. Met dit soort merken wil ik ook wel geassocieerd worden. Je ziet dat al deze sites een beetje dezelfde stijl hebben, zoiets wil ik ook creëren.”

I: “En je logo?”

R: “Die wordt heel strak. Homies020 moet in een vet lettertype komen. En een idee die ik had bedacht is dat je daarboven de skyline van Amsterdam ziet. Zwart, wit, geen foto, met twee van die strakke lijnen erboven zo. Ik stuur je voorbeelden ervan. Het logo is heel belangrijk.”

R: “Imago, merk en reputatie zijn heel erg belangrijk. Dat is waar ik me mee wil

onderscheiden van concurrenten. Ik vind het daarbij belangrijker dat de website goed werkt dan het design. Maar met het design wil ik wel weer het imago uitstralen.”

Gericht op particuliere verhuur (of woningcorporaties)?

I: “Richt je je alleen op de particuliere verhuur of ook woningcorporaties?”

R: Ik richt me waarschijnlijk vooral op de particuliere verhuur. Hierin wordt wel weer

onderscheid gemaakt tussen echt particulieren die een kamer of woning aanbieden en soms kan het ook via een bemiddelaar gaan.”

Een blik naar de concurrenten

I: “We bekijken een paar al bestaande online verhuursites? Je hebt heel veel concurrenten. Ik heb er een paar uitgekozen om de inhoud van te bekijken en te beoordelen. Let bij content op tekst, beeld, audio, video. Let bij functionaliteiten op: reageren bezoekers, zoekfunctie woningen, navigatie eb. Let bij vormgeving op: feel and look, uiterlijk, kleuren.” I: “Wat vind je van Woondetective.nl qua inhoud, dus de tekst, de plaatjes?”

R: “Wat ik hiervan vind is… dit zie je op al die sites wel, van: gratis aanmelden! Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar om te reageren moet je betalen. En ik wil alles veel duidelijker en eerlijker hebben. Ik vind dat allemaal van die instinkertjes. Ik wil bezoekers niet het gevoel geven dat mijn klanten genaaid worden. Met de foto’s is niet heel veel mis, maar het is niet heel flashy. Het zijn ook hele kleine foto’s op de homepage.”

I: “Wil jij de foto’s dan bewerken?”

R: “Daar zat ik ook al aan te denken. Het ziet er wel mooi uit, maar ik wil mensen ook niet op het verkeerde been zetten met zo’n filter. Maar met een goede spiegelreflexcamera zou ik op zich wel willen. Net als op Airbnb, dat ziet er ook wel strak uit.”

R: “Ik vind het verder heel veel tekst eigenlijk. Al die kleine lettertjes. Met succesverhalen. Ja dat vind ik ook allemaal misleidend. Een klein lettertype en veel tekst waarvan je denkt: ja moet ik dat allemaal gaan lezen.

I: “Ja, nu zeg je veel negatieve punten, maar wat zou je bijvoorbeeld over willen nemen?” R: “Ik vind het wel goed dat ze op hun site hebben staan: website van het jaar 2013. Ik wil gaan samenwerken met de HVA en de UVA en dat wil ik dan ook vermelden op de site. Ik vind deze site alsof het allemaal in Word is gemaakt. Niet professioneel. Alsof het zo in elkaar is geflanst.”

I: “En de kleuren?”

R: “Vind ik ook niks. Met dat vergeelde, wit en vergrijsde. Het spreekt niet echt aan. De bovenkant is wel een goed begin. Het gaat. Als ze dat allemaal zo hadden gedaan, was het beter dan dit. Met van die dunne lijntjes erom heen. Alsof het in Word is gedaan.”

I: “Voor deze website is vormgeving dus niet belangrijk.” I: “En wat vind je van de functionaliteiten?”

R: “Nou al die afwijzingen die je heel duidelijk onder elkaar ziet staan, lijkt me erg

demotiverend. Dit wil ik dus absoluut niet. Je betaalt er ook nog veel voor. Daarbij is het wel leuk om een profiel aan te maken met foto. Je irriteert je aan dit profiel dat je je eigen foto niet eens groot kunt maken. Het is belangrijk dat je dat toch een beetje dat Hyvesgevoel hebt en je eigen profiel er een beetje goed uitziet. Dat je hier en daar wat aanpassingen kunt

maken. Je staat hier op en het is jouw informatie, dus je wilt dat het er een beetje goed uitziet. Dus je wilt een grote foto, dat is belangrijk. Bij Woondetective.nl ziet het er niet uit. En om even terug te komen op al die afwijzingen onder elkaar.. als je dat aan een vriendin laat zien.. dat is niet echt goede reclame. Dat hoef ik dus niet.”

I: “En Kamernet.nl?”

R: “Ik vind dit veel te veel opties. Je weet nu al niet waar je moet beginnen. Veel te veel.” I: “Hier zie je ook weer dat gratis registeren..”

R: “Ja precies. Maar het ziet er wel allemaal wat strakker uit. Nog steeds totaal niet mijn look and feel. Maar wel veel professioneler.”

I: “Dit is natuurlijk wel gericht op heel Nederland.”

R: “Ik vind het wel heel goed dat je ziet staan hoeveel kamers er worden aangeboden. Dit is natuurlijk wel voor heel Nederland en ik heb alleen Amsterdam. Het heeft geen nut als er staat dat er 10 kamers worden aangeboden. Maar zulke dingetjes vind ik qua content wel leuk, dat geeft duidelijkheid. Maar je hebt hier op de homepage niet het overzicht van de kamers die aangeboden worden. Dat zou ik wel doen. Al zijn het maar vier strakke foto’s van kamers. “

I: “Wil jij dat mensen zelf een kamer op de site kunnen zetten zonder jouw toestemming, net