• No results found

Bijlage IV: Transcriptie panelgesprek

2. Aftermovies van feesten en evenementen waar Homies020 bij was.

§ Respondent 1: Maar wat voor activiteiten bedoel je? Nee dan wordt het echt een community. Dan wordt het te veel. In de toekomst wordt er steeds meer met filmpjes gewerkt naast foto’s. Bijvoorbeeld ook op marktplaats.

3.Vinden jullie informatieve filmpjes over hoe een kamer/woning te vinden/zoeken of uitleg over de website een toegevoegde waarde of juist niet?

Ja

Je krijgt op Homies020 een eigen profiel, zodat je kunt reageren op verschillende kamers/woningen. Waaruit moet zo’n profiel volgens jullie uit bestaan?

§ Respondent 1: Gepersonaliseerd is altijd beter. Zeker als iemand een appartement aanbiedt om mee samen te gaan wonen. Dan krijg je al een idee met wie je samen zou kunnen wonen. Het is misschien wel leuk als iedereen een standaard vragenlijst moet invullen van vijf of zes vragen.

§ Respondent 3: Niet te veel.

§ Respondent 2: Maar niet wat je studeert.

§ Respondent 1: Hoezo niet? Dat is toch interessant om te wonen. § Respondent 2: Maar dan worden mensen misschien in hokjes geplaatst. § Respondent 1: In ieder geval een foto van je op het profiel.

§ Respondent 3: En de verhuurder en huurder kunnen op elkaars profiel kijken.

Wanneer je naar een huis zoekt wil je de foto’s van de aangeboden leefruimtes goed kunnen zien. Hebben jullie hier adviezen en/of afraders in?

Al besproken: meerdere, grote foto’s van de woningen, standaard criterialijst voor de foto’s van aangeboden woningen/ professionele fotograaf maakt foto’s van de aangeboden woningen / homies020 moet foto’s kunnen afkeuren.

(Ik benoem eerst verschillende selectiecriteria die je kunt gebruiken bij de interne zoekmachine van een verhuursite) Welke selectiecriteria wil je terugzien in de snelzoekfunctie en welke in de uitgebreide zoekfunctie?

§ Respondent 1: Wijken is niet per se nodig, dat zoek je zelf al snel op. Vooral als je dat Google kaartje met woningen voor je hebt, kun je zelf klikken op een woning in de Pijp. Je kan het natuurlijk ook als een selectiecriteria doen, maar dat is dan meer als een extraatje. Je noemt hier ook nog heel veel dingen die meer bijzaken zijn. Daar concentreer je je meestal niet op. Je kijkt eerder puur naar de kamers. Dingen als huisdieren toegestaan dat komt later wel. Het is wel handig dat het erbij staat, maar het hoeft niet heel duidelijk in beeld te zijn.

§ Respondent 2: Hou het zo simpel mogelijk. Dat is het meest fijn voor het oog.

Wat moet er volgens jou in de digitale nieuwsbrief, zodat je hem het snelst elke week zou openen en lezen?

§ Respondent 1: Met de nieuwsbrief kan je misschien nog wel wat verder gaan. Je kan misschien aankaarten waarom je nou in Amsterdam zou willen wonen.

§ Respondent 3: Nee ik lees nooit nieuwsbrieven. Ik vind het alleen maar irritant. § Respondent 1: Studenten en jongeren houden wel een beetje van een grapje. En ze

houden ook wel van een prijs. Ik zou mezelf dan ook wel aanmelden. § Respondent 2: Ik vind oproepen van leden niks.

§ Respondent 1: Misschien kan je wel de mooiste appartementen van Homies doen. Iets wat luxer is of opvalt.

§ Respondent 3: Via Kamernet.nl vond ik dat altijd heel irritant. Dan kon je ook meldingen ontvangen als er weer een nieuwe kamer was geplaatst. Ik keek er op een gegeven moment niet meer op, omdat het zo vaak kwam. Als ik iets zoek dan maak ik er zelf wel

de tijd voor om regelmatig op die site te kijken. Je kan die meldingen wel zelf aan en uit zetten en je kan het afstellen op je voorkeuren. Op een gegeven moment ging ik die meldingen niet meer lezen, omdat het zo vaak kwam.

§ Respondent 2: Maar aan de andere kant als je zelf kijkt, dan ben je weer net te laat en is de kamer weer net weg.

§ Respondent 3: Ja ik vind nieuwsbrieven en dingen in mijn mailbox. Ik heb me voor zoveel dingen aangemeld, ik word er helemaal gek van.

Hoe vaak zou jij die nieuwsbrief willen ontvangen? § Respondent 1: Relevant of maandelijks.

§ Respondent 3: Kan je dat niet zelf aangeven? Ik vind nieuwsbrieven sowieso kut, maar ik kan me voorstellen dat mensen het chill vinden.

§ Respondent 1: Maar wie vinden nieuwsbrieven nou chill?

§ Respondent 2: Ja van die oude huisvrouwen die achter de computer zitten. § Respondent 1: Ja maar dat is niet de doelgroep.

§ Respondent 3: Nou misschien moet je het wel maandelijks doen om Homies020 te laten leven, zodat mensen je niet vergeten.

§ Respondent 1: Ik denk dat het je eerder kan ergeren.

§ Respondent 3: Nou het is wel zo, als je vaak iets ziet. Als je vaak McDonalds op de televisie ziet, dan krijg je daar ook zin in.

§ Respondent 2: Ja maar dat kan je ook op Facebook doen. § Respondent 1: En met smsjes?

§ In koor: Nee

§ Irenke: Stel er wordt iets nieuws geplaatst en jij wordt dan meteen gebericht om er zo snel mogelijk op te reageren.

§ Respondent 2: Dat kan, maar je moet het wel zelf aan of uit kunnen zetten.

§ Respondent 1: Het moet niet een standaard nieuwsbrief zijn van ja ik wil hem ontvangen maar verder heb ik helemaal geen controle.

§ Respondent 2: Ja maar wat Irenke zegt valt onder een notificatie en dat is weer wat anders dan een nieuwsbrief.

§ Respondent 1: Je zou een notificatie kunnen krijgen als er nieuwe woningen zijn. Maar je moet dit aan en uit kunnen zetten en verder zou ik geen nieuwsbrief doen.

§ Respondent 2: Nee geen nieuwsbrief.

Stel je kunt gebruik maken van een virtuele tour door een aangeboden huis of kamer. Vind je dit een toegevoegde waarde? Waarom wel of niet?

§ In koor: Ja

§ Respondent 1: Het is alleen maar bewegend beeld weer van het huis waar je misschien in wil gaan wonen. En dat wil je graag zo duidelijk mogelijk zien.

§ Respondent 2: In plaatst van een fotograaf kan je ook een videoman die dit soort Google filmpjes maakt kunnen inhuren. Dan kost het maar wat meer. Uiteindelijk denk ik dat je

met zo’n concept wel heel groot kunt worden en heel Kamernet.nl van de kaart kunt vegen.

Wanneer je online zoekt naar een nieuwe woonplek in Amsterdam. Krijg je de

resultaten van verschillende woningen/kamers liever in een lijst, op een Google-Maps kaart of beide opties? Waarom?

§ Respondent 1: Sowieso een plus.

Vind je een gastenboek waarin bezoekers hun ervaringen kunnen delen een toegevoegde waarde?

§ Respondent 2: Dat is zo 2002. Nee heel ouderwets. § Respondent 3: Nee niemand doet dat.

§ Respondent 2: daarom lijkt het alleen maar minder professioneel. Bij woondetective staan alleen maar positieve verhalen erop, dat vind ik heel erg ongeloofwaardig. Vind je een poll met wekelijkse stellingen een toegevoegde waarde voor de site? § In koor: Nee

Vind je een blog waarop Homies020 actuele, scherpe, humoristische berichten plaats over Amsterdam en de woningmarkt een toegevoegde waarde voor de site?

§ Respondent 1: Als ik het op mezelf betrek zou ik daar niet zo snel naar kijken. Ik kom daar om een kamer te huren. Ik denk dat je eerder kunt bloggen over moeilijkere zaken en hier extra uitleg over kunt geven, zoals huurtoeslag en welke rechten je hebt juridisch. En verder over culturele en leuke dingen in Amsterdam dan ga je wel naar andere sites toe.

§ Respondent 3: Maar je kan wel de basics vertellen.

§ Respondent 1: Tuurlijk kan je een extra kopje maken en kijken hoeveel mensen daarop klikken. Maar mensen komen er in principe voor om een kamer te huren.

§ Respondent 2: Het lijkt me wel fijn als je kunt lezen wat bepaalde ingewikkelde termen precies inhouden. Dat je bijvoorbeeld ziet wat inclusief en exclusief inhoudt.

§ Respondent 1: Je precies waar mensen vragen over hebben. Misschien een kopje vragen stellen is ook een idee.

§ Respondent 2: Ja dan zou ik chatten doen. § Respondent 1: Chatten is altijd chill.

§ Respondent 2: Ik heb dat laatst met Hi gedaan. Ik had direct een antwoord en ik had ook het gevoel dat daar echt iemand zit die mij probeert te helpen.

Vind je een webshop waarop je kleding en petten kunt kopen van Homies020 een toegevoegde waarde?

§ Respondent 2: Petjes met homies020 bedoel je?

§ Respondent 1: Onee verschrikkelijk! Maar dat zijn keuzes die kun je later gaan maken. Stel dat Homies nou helemaal de shit wordt, dan kan je altijd nog beslissen om zoiets erbij te gaan doen. Maar dat moet je niet al standaard in het begin gaan aanbieden als het nog helemaal geen succes is.

§ Respondent 3: Je moet het in het begin simpel houden. Zodat het voor de bezoeker duidelijk is dat dit een chille site is voor kamers in Amsterdam, met goede foto’s.

§ Respondent 2: Ja je moet het minimalistisch houden. Het is namelijk fucking frustrerend om een kamer in Amsterdam te gaan zoeken, dus hou het zo minimaal mogelijk. Dat het daar om draait. Dat het duidelijk is dat het doel is om jou een kamer te laten vinden.