• No results found

9 Resultaten van de eigen onderzoeksmethoden

9.2 Onderzoeksresultaten enquête

In deze paragraaf worden de resultaten van de enquête puntsgewijs weergegeven. Zie bijlage VI op p. 98 voor de volledige uitwerking van de enquête met bijbehorende tabellen en grafieken. De vragenlijst zelf is te bekijken in bijlage V op p. 92.

9.2.1 Concurrenten

Gebruik bestaande woningverhuursites

§ De doelgroep maakt tijdens het zoeken naar een nieuwe leefruimte het liefst gebruik van Facebook (69% van de respondenten), gevolgd door Kamernet.nl (46%). Rooming wordt daarentegen het minst graag gebruikt en wordt slechts door twee respondenten

aangevinkt.

§ 15,2% van de respondenten geven aan graag verhuursites te gebruiken die niet in de antwoordmogelijkheden staan. Vaker genoemde antwoorden zijn Woningnet.nl en Studentenwoningweb.nl.

Verbeterpunten bestaande woningverhuursites

§ De drie meest belangrijk gevonden verbeterpunten van bestaande woningverhuursites zijn:

▫ foto’s van woningen; ▫ aanbod van de woningen; ▫ betrouwbaarheid van de website.

§ De drie minst belangrijk gevonden verbeterpunten van bestaande verhuursites zijn: ▫ lay-out;

▫ contact met de verhuursite; ▫ persoonlijk profiel.

9.2.2 Conceptplan Homies020 Betrouwbaarheid

§ Een groot deel van de genoemde aspecten in vraag 3 zijn van belang bij het betrouwbaar maken van Homies020. Het op tijd en juist informeren van gebruikers over afwijzingen, kijkavonden etc. is de belangrijkste factor bij het winnen van het vertrouwen van de doelgroep (86% vindt dit belangrijk of zelfs zeer belangrijk). De aspecten ‘een professionele vormgeving’ (82%), ‘gemakkelijk vragen kunnen stellen aan de website’ (79%) en ‘zichtbaarheid van aangekomen en gelezen berichtjes’ (75%) worden daarna het meest belangrijk gevonden door de doelgroep.

§ De aspecten ‘profielen gekoppeld aan Facebook’ en ‘succesverhalen op de site’ hebben het minste invloed op de betrouwbaarheid van Homies020.

Ideeën Homies020

§ Op de plannen van het juridisch advies en de interne marktplaats wordt overwegend positief gereageerd door de doelgroep. Zo vindt 82% van de respondenten het een toegevoegde waarde wanneer je bij problemen juridische vragen op Homies020 kunt stellen. Daarbij klikt 69% van de doelgroep op ‘ja’ bij de vraag of er behoefte is aan een interne marktplaats op het aankomende online woonplatform.

§ Op het plan om gebruikers ook te informeren over feestjes en gezelligheid in de stad wordt overwegend negatief gereageerd. Bijna 71% geeft aan niet afgeleid te willen worden met informatie over feestjes en dergelijke tijdens de zoektocht naar een kamer in Amsterdam.

9.2.3 Vormgeving Homies020

Look and feel

§ Afbeelding b uit de enquête wordt met 52% van de stemmen bevonden tot meest geschikte stijl voor een site als

Homies020.

§ De overige afbeeldingen zijn beduidend minder aangeklikt (afbeelding c: 27%, afbeelding a: 21%).

Kleuren:

§ Kleur d krijgt door 32% van de respondenten de meeste voorkeur als passende kleur bij Homies020.

§ De verschillende tussen de kleuren liggen niet erg ver uitelkaar. Kleuren c en b krijgen 28% en 25% van de stemmen.

9.2.4 Content Homies020 Beeld:

§ Foto’s van de aangeboden woningen worden over het algemeen belangrijk bevonden door de doelgroep. Slechts 5% hecht hier amper tot weinig waarde aan.

§ Het grootste deel van de doelgroep vindt dat er ALTIJD duidelijke foto’s van de aangeboden ruimtes aanwezig moeten zijn. Hiervan vindt 61% dat Homies020 best bepaalde eisen aan de foto’s mag stellen om dit te bereiken. Een iets kleinere groep (34%) denkt dat de verhuursite het beste een fotograaf kan inzetten.

Video:

§ De doelgroep reageert het meest positief op het idee om naast foto’s ook filmpjes van de aangeboden woningen te plaatsen. Op stelling 1 reageert 58% positief tot zeer positief, tegenover 15% die het niet tot helemaal niet eens is met diezelfde stelling.

§ De helft van de doelgroep vindt het een toegevoegde waarde om informatie over Homies020 en praktische zaken omtrent een huis zoeken door middel van filmpjes tot zich te kunnen nemen. Dit tegen 21% die hier geen interesse in zegt te hebben.

Afbeelding 9.1: Meest gekozen stijl door respondenten

Afbeelding 9.2: Meest gekozen kleur door respondenten

§ Humoristische filmpjes worden door een groter deel van de doelgroep (44%) als geen toegevoegde waarde voor Homies020 beschouwd tegenover een kleiner deel (30%) die dit wel doet. Hiervan zegt 22% het zelfs ‘helemaal oneens’ te zijn met stelling 3, terwijl bij stelling 1 en 2 deze uitersten maar door 4% van de respondenten wordt aangeklikt. Tekst: tone of voice

§ Het merendeel van de studenten (71%) wil informeel aangesproken worden op een site als Homies020. Nog groter is de voorkeur naar korte teksten (83%) en de humoristische tone of voice wint het met 68% van de droge schrijfstijl.

§ Over of Homies020 beter een jonge of een volwassen tone of voice kan gebruiken, zijn de meningen verdeeld. De volwassen tone of voice krijgt iets meer voorkeur (54%). 9.2.5 Functionaliteiten Homies020

Login en profiel:

§ Het grootste deel van de respondenten (61%) geeft voorkeur aan een simpel en standaard profiel.

Zoekfunctie:

§ De selectiecriteria ‘huurprijs’, ‘oppervlakte’, ‘type woonruimte’, ‘beschikbaarheid’, ‘wijk/buurt’, ‘woonkamer’, ‘badkamer’ en ‘aantal kamers’ worden door meer dan 80% van de respondenten als belangrijk tot zeer belangrijk bestempeld. Deze criteria zien ze graag terug in een interne zoekmachine.

§ De selectiecriteria ‘huisdieren’, ‘roken’ en ‘vaatwasser’ worden het minst belangrijk gevonden in de interne zoekmachine.

§ De voorkeur voor het gebruik van snel of uitgebreid zoeken is vrij gelijk verdeeld. De optie om met uitgebreid zoeken zoekresultaten te verfijnen is net iets populairder (54%). § Het overgrote deel van de respondenten (67%) geeft aan hun persoonlijke zoekresultaten

van woningen in een resultatenlijst én op een Google Maps kaart te willen kunnen bekijken.

Direct mail:

§ Maar liefst 65% van de respondenten zou zich alleen aanmelden voor de alert notificatie, tegen een magere 3% die dit zou doen voor de maandelijkse nieuwsbrief. Daarbij zegt 17% zich voor beide opties in te zullen schrijven.

9.2.6 Overige Functionaliteiten Blog:

§ De meerderheid van de doelgroep geeft aan geen interesse te hebben in een blog op Homies020.

10 Conclusie

In dit hoofdstuk worden conclusies getrokken uit de resultaten van het desk- en fieldresearch, zodat de probleemstelling ‘Welke wensen en behoeften hebben studerende woningzoekenden in Amsterdam wat betreft de content, functionaliteiten en vormgeving van online woonplatformen en sluit dit aan bij de websiteplannen van Homies020?’ kan worden beantwoord. Uit deze conclusies ontstaat het conceptplan voor de nieuwe site, deze is te lezen in het hoofdstuk Aanbevelingen.

10.1 Conceptplan Homies020

Geconcludeerd kan worden dat een sterk merk werkt. Hierbij is het belangrijk dat de componenten ‘apart’, ‘betrouwbaar’ en ‘consistent’ zo goed mogelijk worden ingevuld. Zie §5.1. Blijf consequent aan het gebruik van jouw gekozen design, logo’s, kleuren, lettertypen, etc., want dit vergroot de herkenbaarheid. Zie §5.2.3. Verschillende websites maken misbruik van de krappe huurmarkt in Amsterdam en zijn niet betrouwbaar. Zie hoofdstuk 4. Het op tijd en juist informeren van gebruikers over afwijzingen en kijkavonden, een professionele vormgeving, gemakkelijk vragen kunnen stellen aan de site en zichtbaarheid van aangekomen en gelezen berichten zorgen dat studenten een site als Homies020 beter vertrouwen. Homies020 wil zich onderscheiden van de concurrentie door juridisch advies en een interne marktplaats toe te voegen aan het platform. De doelgroep reageert hier positief op. Homies020 moet zich niet koppelen aan feesten in Amsterdam. Woningzoekende studenten willen niet afgeleid worden met dit soort informatie tijdens het zoeken naar een nieuwe woning. Zie $9.2.2.

10.2 Content