• No results found

Waarschuwing en indicatorlampen

Alle waarschuwingslampen worden geschakeld door het contactslot, voor controle zet het contact aan (start de motor niet). Als een lampje dat niet bran-den, raden we aan om het systeem te laten nakijken door een erkende HYUNDAI-verdeler. Controleer na het starten van de motor of alle lampen uit zijn. Indien een van de lampen nog blijft branden, geeft dit een situatie aan die aandacht verdient. Wanneer de parkeer-rem wordt losgelaten, moet de waar-schuwingslamp van het remsysteem uit-gaan. De waarschuwingslamp van het brandstofniveau zal aanblijven indien het niveau laag is.

OPB049137

OPB041137L

OPB042137 n Type B

n Type A

n Type C

D150302APB

Air-bag waarschuwings-lamp

(indien hiermee uitgerust)

Deze waarschuwingslamp zal geduren-de ongeveer 6 secongeduren-den oplichten ie-dere keer dat het contact in de AAN posi-tie wordt gezet. Deze lamp zal ook aan gaan wanneer het air-bagsysteem (SRS) niet correct werkt. Als de air-bag waar-schuwingslamp niet oplicht, of continu aanblijft na ongeveer 6 seconden te hebben gebrand met het contact AAN of gaat branden tijdens het rijden, raden we aan om het systeem te laten geïn-specteerd door een erkende HYUNDAI-verdeler.

D150303APB

Anti-blokker remsysteem (ABS) waarschuwingslamp (indien hiermee uitgerust)

Deze lamp zal oplichten indien het con-tact naar AAN is gedraaid en gaat uit na ongeveer 3 seconden bij een normaal werkend systeem.

Indien de ABS waarschuwingslamp aan blijft, aangaat tijdens het rijden of niet aangaat wanneer het contact wordt aangezet, geeft dit aan dat er een storing is met het ABS.

Als dit gebeurt, raden we aan om het systeem te laten nakijken door een erk-ende HYUNDAI-verdeler. Het normale remsysteem zal nog steeds werkzaam zijn, echter zonder het anti-blokkeer rem-systeem.

Elektronische remkracht distributie (EBD) systeem waarschuwinglamp

Als de afgebeelde waarschu-wingslampen tegelijk oplicht-en tijdoplicht-ens het rijdoplicht-en, heeft au-to een sau-toring met het ABS en het EBD systeem.

In dit geval kan het ABS het remsysteem niet normaal werken. Wij raden aan om het systeem te laten nakijken door een erkende HYUNDAI-verdeler.

WAARSCHUWING

Indien zowel ABS als de rem wa-arschuwingslampen aan zijn en aan blijven, zal het remsysteem van uw voertuig niet normaal werken tijdens het remmen. Wij raden aan om het systeem te laten nakijken door een erkende HYUNDAI-verde-ler.

D150304AFD

Veiligheidsgordel waarschuwing Type A

Als een herinnering aan de bestuurder zal de waarschuwingslamp van de veiligheids-gordel gedurende ongeveer 6 seconden knipperen iedere keer dat het contact wordt aangezet, onafhankelijk van het vastzetten van de gordel. Indien de veiligheidsgordel van de bestuurderszitplaats niet gebruikt wordt tijdens het rijden, zal de waarschu-wingslamp nogmaals knipperen gedurende ongeveer 6 seconden.

Als de veiligheidsgordel van de bestuurder niet is vastgezet wanneer het contact is aangezet of alsnog daarna wordt vast-gezet, zal de veiligheidsgordel waarschu-wingsbel waarschuwen gedurende onge-veer 6 seconden. Als de gordel als nog wordt vastgezet zal de lamp uitgaan en de bel niet meer klinken (indien hiermee uit-gerust).

Type B

Als een herinnering voor de bestuurder en voorpassagiers, gaan de waarschuwings-lampen niet omgelegde bestuurders- en voorpassagiersgordel telkens als het con-tactslot op ON wordt gezet, gedurende

Als de bestuurders- of voorpassagiersgor-del niet is omgelegd nadat het contactslot in de stand ON is gezet of wordt afgedaan nadat het contactslot op ON is gezet, gaat de bijbehorende gordelwaarschuwings-lamp branden, totdat de riem wordt omgelegd.

De brandende lamp gaat knipperen als de gordel niet wordt omgelegd en een snel-heid van 9 km/uur wordt bereikt, gaat de brandende lamp knipperen, totdat weer langzamer dan 6 km/uur wordt gereden.

Als de gordel nog steeds niet wordt omgelegd en er wordt harder gereden dan 20 km/uur dan klinkt gedurende ongeveer 100 seconden de zoemer niet omgelegde gordel en knippert de betreffende waar-schuwingslamp.

] AANDACHT

• De waarschuwingslamp niet gebruikte passagiersgordel voor bevindt zich op het middelste dashboardpaneel.

• Als de voorpassagiersstoel niet is bezet, gaat toch de gordelwaarschuwingslamp gedurende 6 seconden knipperen of branden.

• De waarschuwingslamp gebruikte pas-sagiersgordel voor kan werken als zich bagage op de passagiersstoel voor is

D150305AHM

Richtingaanwijzer indicator

De knipperende groene pijlen op het ins-trumentenpaneel laten de aangegeven richting zien van de richting-aanwijzers.

Indien de pijl aan gaat, maar niet knip-pert, sneller knippert dan normaal, of he-lemaal niet oplicht, geeft dit een storing aan in het richtingaanwijzersysteem. Ra-den we u aan een erkende HYUNDAI verdeler te raadplegen.

D150306AUN

Groot licht indicator

Deze indicator licht op wanneer de kop-lampen aan zijn en groot licht is in-ge-schakeld of wanneer signaal functie wordt gebruikt.

D150348APB

Controlelamp dimlicht

Deze lamp gaat branden als de koplam-pen zijn ingeschakeld en de dimlichten branden.

D150307APB

Motoroliedruk waarschuwingslamp

Deze waarschuwingslamp geeft aan dat de motoroliedruk te laag is.

Indien de waarschuwingslamp oplicht tij-dens het rijden:

1. Rijdt direct naar een veilige parkeer-plaats en stop de motor.

2. Met de motor uit, controleer het motoroliepeil. Indien het niveau laag is, voeg olie toe.

Indien de waarschuwingslamp aan blijft na het toevoegen van olie of als er geen olie beschikbaar is, raden we aan om een erkende HYUNDAI-verdeler te bel-len.

VOORZICHTIG

Indien de motor niet onmiddellijk is stopgezet nadat de motoroliedruk waarschuwingslamp is gaan bran-den, zal dit leiden tot ernstige (mo-tor)schade welke mogelijk niet voor garantie wordt vergoed.

VOORZICHTIG

Indien de oliedruk waarschuwings lamp aan blijft terwijl de motor dra-ait, kan dit ernstige motorschade veroorzaken. De oliedruk waar-schuwingslamp gaat aan iedere keer als de oliedruk te laag is. Bij normale werking gaat de lamp aan als het contact wordt aangezet en zodra de motor draait zal de lamp uitgaan. Indien de oliedruk waar-schuwingslamp aan blijft terwijl de motor draait kan er sprake zijn een ernstige storing.

Als dit gebeurt, stop de auto zo spoedig mogelijk zonder de vei-ligheid uit het oog te verliezen en zet de motor uit. Controleer het olie-niveau en controleer op lekkage.

Indien het olieniveau laag is en er is geen lekkage kan de motorolie bij-gevuld worden tot het juiste niveau en de motor opnieuw worden ges-tart. In alle gevallen waarin de olie lamp aan blijft terwijl de motor draait, raden we aan om het sys-teem te laten nakijken door een er-kende HYUNDAI-verdeler.

D150308APB

Parkeerrem & remvloeistof waarschuwingslamp

Deze lamp licht op indien het contact wordt aangezet en gaat uit in ongeveer 3 seconden als de parkeerrem niet wordt gebruikt.

Parkeerrem waarschuwing

Deze lamp licht op wanneer de parkeer-rem wordt gebruikt met het contact aan.

De waarschuwingslamp moet uit gaan wanneer de parkeerrem wordt gelost.

Remvloeistofniveau waarschuwing Indien de waarschuwingslamp aanblijft, geeft het aan dat het remvloeistofniveau in het reservoir te laag is.

1. Rij direct naar de dichtstbijzijnde veili-ge locatie en stop uw voertuig.

2. Zet de motor uit en controleer het rem-vloeistofniveau en voeg vloeistof toe indien nodig en mogelijk. Controleer ook het remsysteem op vloeistoflekk-age.

3. Rij niet met het voertuig indien lekkage wordt gevonden, de waarschuwings-lamp aan blijft en/of de remmen niet correct werken. Wij raden aan om

con-Laat het voertuig slepen naar een Er-kend HYUNDAI Reparateur voor een inspectie van het remsysteem en laat de noodzakelijke reparaties onmiddelijk uitvoeren. De auto is uitgerust met het dual-diagonale remsysteem. Dit betekent dat het voertuig op twee wielen blijft rem-men als één circuit zou falen. Met één circuit werkend, is een grotere pedaal-druk nodig om de auto te stoppen.

Uiteraard zal de auto ook niet stoppen binnen dezelfde remweg. Als de remmen falen terwijl u aan het rijden bent, schakel dan terug naar een lagere versnelling voor extra afremmen op de motor en stop de auto zo snel mogelijk als veilig is eventueel m.b.v. de parkeerrem.

Om de werking van de gloeilamp te con-troleren, controleer of de parkeerrem en remvloeistof waarschuwingslamp gaat branden wanneer het contact wordt aangezet. posi-tie band met lage spanning (indien hiermee uitgerust)

De lampen Lage bandenspanning en de positie van de band met lage spanning gaan 3 seconden branden, nadat het contactslot in de stand ON is gedraaid.

Als de waarschuwingslampen niet gaan branden of blijven branden nadat de 3 seconden zijn verstreken nadat het con-tactslot in de stand ON werd gezet, werkt het bandenspanningcontrolesysteem ni-et op de juiste wijze. Als dit gebeurt, ra-den we aan om het systeem te laten na-kijken door een erkende HYUNDAI-ver-deler.

Deze waarschuwingslampen gaan bran-den als een of meer banbran-den duidelijk een te lage spanning hebben. De lampen vo-or de positie van de band met lage span-ning geeft aan welke band de lage ban-denspanning heeft, door het branden van de betreffende lamp. U moet zo snel mogelijk de auto tot stilstand brengen en de banden controleren. Als de

waar-WAARSCHUWING

Het besturen van het voertuig met de waarschuwingslamp aan is ge-vaarlijk. Indien de waarschuwings-lamp van de rem aan blijft, raden we aan om het systeem te laten na-kijken door een erkende

HYUNDAI-Voorkom dat u hard moet remmen of hard aan het stuur moet draaien. Pomp de banden op tot de juiste spanning is bereikt. De spanning wordt aangegeven op de sticker met bandenspanningen.

D150339APA

O/D OFF indicator (indien hiermee uitgerust)

De O/D UIT indicator zal oplichten wan-neer het contact wordt aangezet en gaat uit na ongeveer 3 seconden. Deze indi-cator gaat aan wanneer het O/D systeem wordt gede-activeerd. Dit is een onder-deel van de automaat, meer hierover in de sectie.

D150309APB

Controlelamp mistlampen voor

(indien hiermee uitgerust)

Deze lamp gaat branden als de mistlam-pen voor worden ingeschakeld.

D150310APB

Controlelamp mistachterlicht

(indien hiermee uitgerust)

Deze lamp gaat branden als het mis-tachterlicht wordt ingeschakeld.

D150312APB

Schakeldisplay

(indien hiermee uitgerust)

Dit display geeft aan welke versnelling door de automaat is ingeschakeld.

WAARSCHUWING - Lage