• No results found

Curator: The Museum Journal, jrg 54, nr 4 (2011): p 461-468.

Respondent 2 Vrouw, 30 jaar

Wat vond je ervan, in het algemeen?

Ehm, ik vond het ehm het verhaal wel heel erg interessant verteld allemaal. Maar ik vond best wel veel dingen jammer, maar ik weet niet of ik dat nu al mag zeggen? Ik vond het bijvoorbeeld jammer,

63

dat je er niet echt doorheen loopt. Je springt van de ene ruimte naar de ander, dus dan heb je alsnog niet echt een beeld van hoe het is.

Ja, oke.

En ik vond het ehm, de kwaliteit van het beeld niet zo goed. Maar misschien is dat altijd niet zo goed bij virtual reality? En wat vond ik nou nog meer (...) ik vond nog iets niet zo goed.

Je zei ik vond het interessant aan het verhaal, wat vond je er interessant aan?

Nou wel gewoon dat het van het begin tot het eind wordt verteld. Dat was wel duidelijk enzo. En de kamertjes werden goed uitgelegd. Nou ja, ik vond dan ook weer niet (...) ze lieten dan soms foto’s zien van hoe de kamer was ingericht, maar het was zo kort dat je alsnog niet kon inbeelden van ‘oh hier stond het bed’, dan was het alweer weg ofzo. Het was leuker geweest om op ‘stop’ te drukken, om even te kijken. Of ik weet niet of het eigenlijk kan (...)

Oke, wat wist je voorafgaand aan het virtuele bezoek over deze rondleiding? Over Anne Frank zelf, of over die tour?

Gewoon, over de tour, hoe die in zijn werk zou steken. Ja, niks eigenlijk.

Helemaal blanco?

Ja. Nou wel dat je dus door het huis zou gaan, dat wist ik wel.

Oke, kun je kort beschrijven wat je hebt gezien? Hoe zou het je beschrijven aan een vriend?

Nou, je begon hier voor het huis en dan begon hij al wat te introduceren over Anne Frank en het huis. En dan begon je gelijk beneden en dan ging je van kamer naar kamer eigenlijk. En dan werd er iedere keer per kamer kon je om je heen kijken en dan werd er wat verteld over de kamer, wat er was en wie er sliepen.

En is je iets opgevallen als je terugdenkt? Positief of negatief?

Nou, de kwaliteit vond ik gewoon niet zo goed. Je zag echt die spikkels. Dat irriteerde me een beetje eigenlijk. En ehm, ja dat je dus wel goed om je heen kon kijken in de kamer. Dan lieten ze soms plaatjes zien maar dan zo kort, dat je dan én moest luisteren én (...) het ging eigenlijk een beetje te snel soms. Het zou fijn zijn als je even pauze kon drukken ofzo. (...) En wat me ook opviel was dat het ehm, dat hij soms even niet zo goed meer wist wat hij moest vertellen ofzo. Dan stotterde hij bijna een beetje.

Alsof hij zijn teksten niet meer wist ofzo, he? Ja.

Dus hoe had je dat anders willen zien?

Nou ik had (...) een betere presentator misschien. Ik vond het, nou ja niet dat hij slecht was, maar het viel wel op, zeg maar.

En ehm, even kijken, heb je alles kunnen zien in de kamers? Vond je alles goed te zien?

Ja, maar je kon niet dingen lezen ofzo. En dan gingen ze, en dat vond ik dus wel heel leuk want dat heb je volgens mij normaal niet echt, dat je de inrichting goed kon zien bij de tour. Maar dan plaatsten ze het weer zo dat je het niet goed kan zien hoe het in die kamers staat. Maar dat vond ik wel leuk, dat ze dat niet (...)

Want waar laten ze dat ook alweer zien?

Dat laatste plaatje. Dat doen ze waarschijnlijk ook in het huis.

Ja, en dat je dan niet, en dat ze dan vervolgens niet nog even die kamer tonen.

Ja, of dat ze dat plaatje dan precies neerzetten zoals die kamer. Dat je dan vanuit daar kan zien hoe het zit.

Dat je dan kunt visualiseren hoe het er uit ziet.

Ja, want dan kun je dat normaal denk ik wel als je die tour niet doet, dan kun je echt even rustig om je heenkijken. Nu ging het zo snel.

64

Had je ook graag meer dingen willen lezen, die er aan de muur hingen? Waarvan je wel kon zien dat ze er hingen?

Ja, misschien wel. Maar ik kon ook niet goed zien. Je zag ook niet goed de details op de muren. Ja (...) En als die details wel beter in beeld kwamen? Wat vond je daar dan van?

Dat was wel beter geweest denk ik.

Maar soms gaven ze ook wat meer details, toch? Zoals die centimeter, die meetlat?

Oja, ja maar dan wist je niet waar het was in die kamer. De kwaliteit was zeg maar niet goed genoeg, dan kon je niet plaatsen waar dat was. Dat vond ik gewoon jammer. Ze hadden beter gewoon kunnen (...) dat hij het ging aanwijzen en dat het dan in beeld kwam.

Was je wel de hele tijd op hem aan het letten?

Ja, en daardoor raak je ook een beetje gedesoriënteerd want je hebt ook het idee dat je de hele tijd naar hem moet kijken, dat is wel lastig.

Heb je veel van het verhaal geluisterd, of zat je meer op te letten op (...)

Nou, ik probeerde me te concentreren op het verhaal, maar dat lukte dus bijna niet omdat het best wel snel ging. En omdat je ook wilt rondkijken.

Ja. En wat vind je ervan dat je die zolderkamer gezien hebt? Want die is normaal niet toegankelijk. Ja, daar ging ik, dat vond ik nog wel leuk. Daar ging ik ook heel veel om me heen rondkijken. Maar toen moest ik ook weer opletten, want dan ging hij weer voorlezen uit het boek en over erwten die naar beneden vielen ofzo, ik weet het niet meer precies. Maar dat, het lukt, het is heel moeilijk om dat allebei tegelijk te doen.

Ja, oke.

Zijn er andere dingen waarvan je denkt dat ze niet aan bod zijn gekomen maar je wel had wilen zien? Nou ja, hoe je dus meer loopt, van kamer naar kamer. Want dan kun je meer een voorstelling van maken in je hoofd. Dat zou leuker zijn als je echt meeloopt met hem door het huis, in plaats van dat het beeld opeens overgaat in een andere kamer. Dan kun je nog steeds geen voorstelling maken van hoe het loopt, dat is juist vind ik denk ik het fijne aan het huis dat je dan echt die route loopt. Ja. Want nu ga je de route natuurlijk niet echt (...)

Ja, je bent opeens in een andere kamer en dan is het zo’n fade-out achtig beeld en dan ben je weer in de andere kamer. Het is volgens mij wel, dan zat ik ook echt te kijken van huh zat de kamer er nu naast, of niet?

Is dat de volgende (...)?

Ja, dus je weet niet zo goed waar je bent de hele tijd. Dat zou ik leuker vinden, als je echt zeg maar er doorheen loopt. Zoals de bezoekers ook doen. Dan heb je meer die ervaring.

Heb je, is je iets bijgebleven van de omgevingsgeluiden in de video?

Omgevingsgeluiden? Nou, buiten. Met die fietsers enzo, dan heb je echt het idee dat je er staat. Binnen was een muziekje ofzo, dacht ik.

En kon je hem ook goed verstaan?

Jawel, maar het klonk wel een beetje hol. Maar je kon hem wel goed verstaan. Oke, heeft u het gevoel dat het een samenhangend geheel was?

Nou, dat kan ik dus niet zo goed bedenken, want het ging zo snel dat ik niet alles heb kunnen volgen. Dus het is heel moeilijk om te zeggen. Maar volgens mij, het verhaal werd wel van het begin tot het einde verteld. Maar ik vond het wel verwarrend dat er af en toe quotes uit het boek werden

voorgelezen, terwijl je dan in een kamer stond en dat je dan (...) Nee het ging soms gewoon te snel. Ja, dat vond ik echt.

Maar die quotes die gingen over de kamers waar hij toen was, toch?

Ja. Uit het boek voorgelezen, dat was opzich wel leuk. Maar het was echt moeilijk om echt rond te kijken en goed te luisteren. Tenminste, dat vond ik moeilijk.

65

Welke informatie heb je gekregen via de rondleiding? Als je denkt aan de boodschap die je hebt gekregen?

Ehm, nou wie er echt zaten in het huis, waar ze sliepen, waarom ze er zaten, wat Anne wilde met haar dagboek en wat ze zei, en de onderlinge relaties tussen hen.

Wist je alle details die je te horen hebt gekregen? Was je daarvan op de hoogte, of je heb je nieuwe dingen geleerd?

Nou, wel dat er werd gezegd dat ze verliefd was op, ehm ik weet even niet meer hoe hij heet. Ik wist niet dat het echt zo was. Ik dacht dat het een soort van roddel was. Dat mensen dat dachten, maar niet dat het echt zo was. Of althans, dat werd nu gezegd.

Dat zij echt verliefd op hem was?

Ja, dat werd gezegd, ze waren een tijdje echt verliefd op elkaar. Toen dacht ik, oke dat wist ik niet. Had je nog meer of andere dingen willen weten of te weten willen komen hierdoor? Had je meer kamers willen zien of over het verhaal?

Ja, maar dat heb ik dus eigenlijk al gezegd. Ik had de route graag willen zien, van kamer naar kamer. En ik had meer willen zien hoe de originele inrichting was. Gewoon iets langer. Want dat is echt heel interessant, dan zie je precies hoe dat bedje stond. Dat je dat meer gewoon (...) Dat daar meer

aandacht aan besteed wordt.

Wat denk je dat de Anne Frank Stichting heeft bedoeld met deze rondleiding? En denk je dat dat is gelukt?

Nou, ik denk dat ze ermee willen bereiken dat als je niet in het huis zelf kunt zijn, dat je het alsnog kan zien. Of ja, dat.

En zou je denken dat het een waardige vervanging is?

Opzich wel, maar ook weer niet helemaal dus. Omdat het een beetje verwarrend is, en je ziet dus niet precies waar de kamers zijn. Nee, ik vind het, dat vind ik wel dus een beetje niet.

Geen vervanging?

Nee, het is wel een goede richting ook. Maar het kan beter.

Heb je meer inzicht en/of begrip gekregen in het verhaal van Anne Frank?

Jawel, want je ziet wel hoe klein het is. Dat kun je wel goed zien. Je hebt wel het gevoel van oh die grote kamer van waar ze altijd gingen eten is wel echt heel klein. Als je rondkijkt zie je dat

bijvoorbeeld wel echt. Dus je ziet wel hoe klein de ruimtes waren.

Oke, nu gaan we het even hebben over hoe het systeem heeft gewerkt. Wat vond je ervan om het te gebruiken? Had je het al een keertje eerder gebruikt?

Ja, ik had dit eerder gebruikt, in Walibi. Bij een virtual reality-attractie. En als je denkt aan het verschil daartussen? Tussen deze en die ander? Deze kwaliteit vond ik niet zo goed, vergeleken bij die ander.

In welke zin?

Bij die ander kon je veel meer om je heen kijken, leek het beeldscherm ook betere kwaliteit. En hier kon je het gewoon niet zo scherp zien. Dat vond ik wel vervelend. En verder ehm, had ik daar dus wel die virtual reality (...) dat je echt liep ook met dat ding. Je zat wel, maar je liep zeg maar verder en bij deze virtual reality sta je de hele tijd stil in principe. Kun je alleen maar om je heenkijken en loopt hij zelf niet vooruit. Snap je wat ik bedoel?

Ja, je kunt hier gewoon alleen maar om je heenkijken.

Ja, en bij die andere virtual reality die ik deed, liep zeg maar die bril en kon je ondertussen om je heen kijken.

66

Nee, dat niet. Maar je liep wel vooruit en dan kon je ondertussen om je heen kijken terwijl je (...) en hier sta je de hele tijd stil en kun je, je kunt niet verplaatsen.

Had je dat willen doen misschien? Jezelf verplaatsen in de (...)

Ja, dat zou helemaal fijn zijn. Maar ik denk dat de, ik denk niet dat dat had gehoeven. Misschien wel dat je van kamer naar kamer kunt verplaatsen. Dat je klikt en dat de beelden naar de volgende kamer en dat hij dan daarheen loopt en ondertussen kun je dan rondkijken.

Hoe zat de bril? Was het comfortabel? Nee.

Heeft het je afgeleid?

Ja. Het zat, het deed heel erg pijn aan m’n neus. Hij was een beetje te zwaar of zat gewoon niet goed. Het zat niet zo lekker.

Heeft het heel erg afgeleid van dat je die beelden zag?

Op het einde wel. Toen dacht ik ‘is het al bijna voorbij’ want het zat echt niet meer lekker. Toen ging ik het ondersteunen met m’n hand.

Wat vind je van de kwaliteit van de beelden?

Nou, dat viel me dus tegen. Maar ik weet niet of dat altijd zo is, maar ik (...) Had je er meer van verwacht?

Ja, ik had verwacht dat het scherper beeld was.

Had je er in een ander opzicht ook meer van verwacht? Qua kwaliteit?

Ja, hoe het eruit zag enzo? Is er iets wat je er meer van had verwacht, of is dat niet zo?

Nee, vooral de scherpte van het beeld eigenlijk. Want verder kon je wel goed om je heenkijken overal heen. Dus dat was wel oke.

Heb je nog geluiden van buiten gehoord? Niet van in de rondleiding maar van hier in het museumcafé?

Ja, wel een beetje. Dat leidde me ook een beetje af. Ja? Wat hoorde je voor geluiden dan?

Nou, iemand achter mij praatte. En toen dacht ik opeens ‘oja, ik zit hier’. Maar niet heel erg ofzo. Heb je gemerkt dat je er echt op reageerde? Op de beelden en geluiden enzo? Ging je bewegen door de bril? Heb je je echt zo omgedraaid?

Ik heb wel rondgekeken ja. Maar dat was nou niet echt ehm (...) omdat je niet echt loopt, je staat echt stil dus je gaat niet mee bewegen.

Heb je niet dat hij ehm (...) hij maakt op een gegeven moment geluid en komt dan ergens anders vandaan. En dan zie je hem ook niet, dan hoor je hem wel. Was je op zoek naar hem de hele tijd, of was je aan het zoeken in de ruimte?

Nou, wel je bent wel een beetje op zoek naar hem. Omdat je niet weet waar, hij staat steeds ergens anders en komt dan opeens uit het niets. Dat is een beetje gek. Maar je reageert niet echt, ja je beweegt ja je kijkt met je hoofd, maar ik had niet het idee om m’n hele lichaam te bewegen ofzo.

Was er niets zichtbaar van het virtual reality menu? Je hebt gewoon alleen het filmpje (...)

Ja, als ik naar beneden kijk dan zag ik de stok van de camera. De voetpoot. Dat vond ik, ja dat vond ik wel grappig.

Had je last van misselijk- of duizeligheid?

Nee, maar wel een beetje benauwd gevoel op het eind. Hoe bedoel je benauwd?

67

Nou, een soort claustrofobisch gevoel. Want je zit echt in een (...) je hebt wel het idee dat je niet wegkunt ofzo. Je zit echt in dat hok. En ook omdat (...) hij zat op het eind ook niet meer zo lekker. Dus dat was een beetje (...)

Dus je werd een beetje afgeleid door het hele ding op je hoofd? Ja.

Wat is een positief aspect aan het gebruik van die bril?

Dat je echt rond kunt kijken. Dat je kunt kijken waar je wilt. En dat kan bij filmpjes vaak niet. En dan kun je zelf focussen op waar je naar wilt kijken. Dat vind ik positief.

En is er iets wat je minder positief vindt?

Wat ik minder positief vind is dat het beeld overspringt van het beeld naar een ander beeld. Dat het haalt echt het virtual reality gevoel weg. Dan zit je echt weer in een filmpje in plaats van dat je echt in die realiteit ehm zit je dan niet in. Dat haalt je er even uit. Dat vind ik minder positief.

Wat was uw algemene gevoel over de ervaring?

Mijn algemene gevoel? Nou ik vond het wel interessant om te doen zo. Maar ik had er meer van verwacht. Dus ik ben ook een beetje teleurgesteld. Ik had er toch echt meer van verwacht. In welke mate ben je teleurgesteld dan?

Nou, dat het minder (...) Misschien omdat ik al eerdere ervaringen heb gehad met virtual reality, maar ik had echt meer verwacht dat je (...) ja toch meer echt zou lopen in het huis. En niet dat je echt per kamer zou rondkijken. Dus daar ben ik teleurgesteld in.

En hoe voelde het dan om alleen in het Achterhuis te zijn? Want daar leek het natuurlijk wel op, je had wel alle tijd om te kijken in je eentje, zonder andere bezoekers.

Nou daar heb ik helemaal niet bij stilgestaan. Ja inderdaad, dat is zo. Je kon natuurlijk wel meer zien. Ja daar heb ik niet bij stilgestaan. Het viel me niet op ofzo.

Zag het er realistisch uit? Nou, dat vond ik dus tegenvallen.

Maar dat kwam vooral door de kwaliteit van het beeld dus. Ja.

Voel je je misschien meer betrokken bij het verhaal en het verhaal van Anne Frank? Omdat je zoveel details hebt gezien, dat je bij haar in huis bent geweest?

Ja, want je kunt je echt verplaatsen in het verhaal. Je hebt een beeld bij hoe ze zaten en hoe klein de ruimtes waren. Dus ja, dat wel.

Wat had je ervan gevonden als je je vrij had kunnen bewegen in de ruimte? Wat had je dan willen zien? Had je meer tijd willen doorbrengen ergens? Had je zelf willen bepalen dat je van de ene naar de andere kamer willen gaan?

In document Virtual reality in het Anne Frank Huis (pagina 62-69)