• No results found

Curator: The Museum Journal, jrg 54, nr 4 (2011): p 461-468.

Respondent 4 Vrouw, 24 jaar

Eerste vraag: Wat vond je ervan? Ehm, waarvan?

In zijn algemeenheid.

Oke. Ehm (...) Ja. Een beetje (...) als een presentatie. Alsof ik naar een presentatie aan het luisteren was. Ik vond niet echt dat de ruimte goed gebruikt werd, en dat het idee van dat je dit dus ziet en op verschillende plekken kunt zijn, dat dat echt benut werd. Ik had meer het gevoel dat ik naar die jongen aan het kijken was. En was iets aan het vertellen, presenteren. En hij stond wel in bepaalde ruimtes. Maar ik vond niet echt dat dat goed gebruik van gemaakt werd.

Had je meer van die ruimte willen zien? Ja.

Wat had je meer van de ruimtes? We gaan nu al helemaal, alles door elkaar. Dus misschien is het, dan stel ik zometeen de volgende vragen…

Ja, misschien is het makkelijker voor je als (...)

Wat wist je voorafgaand aan dit bezoek over de virtual reality rondleiding?

Ehm, niks eigenlijk. Ik wist niet ehm, wat ik zou gaan zien. Ik heb eigenlijk nog nooit een virtual reality bril op gehad, dus ik wist ook niet hoe dat zou zijn.

Nee?

76

Kun je in het algemeen vertellen wat je hebt gezien? Wat zou je bijvoorbeeld beschrijven aan een vriend wat er zojuist is gebeurd?

Oke, ehm. Ik heb niet zo heel veel van het Anne Frank museum gezien voor mijn gevoel. Ik heb vooral soort van foto’s gezien van hoe het vroeger was. Als een powerpoint presentatie ongeveer. En dat heeft iemand tegen mij verteld, en het was een jongen die steeds op een andere locatie was in het huis. En dat.

Had je meer van het museum zelf willen zien, van deze rondleiding?

Ja, ja. Ik vond het zeg maar minder toevoegen om naar iemand te kijken die statisch staat. Zeg maar het hele idee van zo’n bril, dat je het op doet, is dat je niet door het museum kunt bewegen zelf. En dan zou je me ook in een ruimte kunnen zetten waar die jongen iets aan het vertellen is met een powerpoint achter hem. Dat zou hetzelfde idee zijn volgens mij. Dus ik had wel meer movement verwacht en meer controle zelf ook. Want ik had nu echt nul controle over wat ik zag.

Oke, daar komen we later op terug. Is er iets wat je is opgevallen aan deze rondleiding?

Ehm, ja. Een ding wat ik heel irritant vond was dat die jongen de hele tijd aan het boek zat te aaien aan de onderkant.

Oh echt?

Gewoon van moment 1 tot moment (...) Hij zat de hele tijd zo te doen. Hij zat de hele tijd door de zenuwen, zat hij de hele tijd het boek te aaien. Dat. En ehm, wat viel me nog meer op (...) Ja dat beginshot, snap ik wel dat er toeristen langslopen ofzo, maar er loopt echt maar een groepje van drie meisjes langs. Toen dacht ik ook even van ja is dit shot niet gelukt? What’s going on?

En waarom denk je dat ze dat shot er in hebben gedaan?

Ja, omdat hier toeristen lopen. Maar doe dan, soort van die lange rij ofzo, weet je?

Om toch een beetje de context te geven van waar je bent? Ja, ja.

Wat vind je dan dat ze dat alleen maar buiten hebben gedaan? Dat je dan verder kom je dan alleen maar in een paar kamers. Hier zie je echt buiten de omgeving echt goed. Had je ook meer die rondgang in het museum willen maken? Dat je echt (...)

Ik had sowieso meer willen zien, omdat het nu sowieso heel statisch (...) Het was gewoon

interessanter geweest als je ehm (...) wat meer had gezien ook van, ik weet niet of we nu alle ruimtes hebben gehad. Dat in ieder geval, ik had meer willen zien. En ehm, als je het museum doorgaat zie je ook af en toe filmpjes enzo toch?

Ja.

Ja dat had je nu dus ook helemaal niet. Dus die ervaring blijft dan een beetje weg. Je hebt niet die ervaring dat je door het museum bent geweest.

Nee, het is wel echt een andere gebeurtenis. Ja. Dit kan ik ook thuis doen.

Hoe zou je dit dan meer omschrijven? Als een powerpointpresentatie, ja sorry.

Hoe vond je van die weergave van die virtuele wereld?

Slecht. Was echt pixelig. Vond het ehm (...) daarom dacht ik ook gelijk: waarom gebruik je een persoon? Als je een persoon gebruikt wil ik soort van emotie op het gezicht zien. En dat kon ik nu niet echt goed aflezen, omdat het heel pixelig was. Sorry ik ben echt heel negatief.

Nee, ik vind dit heel goed. Dit is heerlijke informatie.

Is er iets wat je wilt verbeteren of veranderen aan de virtuele weergave? Ja. Ik zou sowieso scherper maken.

77

Ik weet nog niet precies, dat moet ik even navragen bij de mensen van deze afdeling of het aan de bril ligt of gewoon aan de kwaliteit van de hele film.

Ja. Nouja, opzich, waar het dan ook aan ligt, het zou prettiger zijn als de footage gewoon scherp was. Dat voegt al veel meer toe aan je, en dan neem je het ook serieuzer. Zeg maar, nu heb je ook het gevoel dat je denkt, ah oke. Cute filmpje. En wat nog meer ehm, ja ik zou het wat meer dynamischer maken. Dus dat je meer het gevoel hebt dat je echt door het museum gaat, in plaats van dat je verschijnt in verschillende ruimtes. Hij staat daar ook maar, weet je wel.

Hoe zou je het meer dynamischer kunnen maken, denk je?

Door hem ook wat rond te laten lopen, en te laten volgen ofzo. Ik heb stiekem ook naar beneden gekeken en ik zag ook de standaard van de camera’s. Dus dat haddden ze ook wel weg kunnen halen. Kritisch, haha.

Nee hoor, dat is mij ook opgevallen.

Even denken hoor. Ja ik zou misschien ook de keuze geven om tussen verschillende mensen (...) want ik kan me ook voorstellen dat je als persoon ook (...) ja je kunt natuurlijk niet altijd kiezen wie jou rond zou leiden. Maar door deze bril kun je dat dus juist wel aanbieden.

Dat je een man of vrouw zou kiezen?

Ja, of leeftijd ofzo. Zodat je gewoon, net als in een game, kun je ook kiezen wie je bent.

Zou je het dan ook, want nu ben je zijn toeschouwer, zou je dan meer vanuit de ik-persoon willen zien ofzo? Dat je hem überhaupt niet in beeld hebt?

Ja, dat zou ik echt veel interessanter vinden. Want dan komt die belevenis veel dichter bij. En nu staat hij veel verder weg.

Vanuit de context van een, gezichtspunt, blikveld van één van de bewoners ofzo?

Ja, bijvoorbeeld. Of vanuit mezelf. Dat ik het gevoel heb als toeschouwer echt door dat museum meegenomen word door de narrator, zeg maar.

Dus die rondleider gaf niet echt een meerwaarde voor jou?

Nee, nee. Maar dat, misschien was dat wel zo geweest als ik meer emotie had kunnen zien. En, ehm, ik had ook het gevoel dat deze opzet niet goed genoeg uitgewerkt is. Maar ik ja, nee ik zou het liever vanuit mezelf beleven denk ik. Of vanuit een van de bewoners. Dan heb je ook meer dat gevoel. Stel je voor, Anne vertelt ofzo, weet je wel. Dat doet ook al veel meer.

Ja, dat doen ze nu namelijk in de audio-tours. Ja, dat is veel interessanter.

Wat vond je van de kamers? Heb je alles kunnen zien?

Nee, ik vond het best wel vlak. Ik had het gevoel dat ik naar een soort van projectie aan het kijken was, wat het ook echt is.

Wat vond je dan van die details die op een gegeven moment in beeld kwamen? En de manier waarop ze dat (...) dat vond ik ook een beetje een powerpoint

Ja dat wel heel erg. Maar dat snapte ik wel bij deze vorm. Ik vond het niet een positief iets ofzo, maar het was wel eerst dat ik dacht van: hee die guy staat gewoon steeds in een ruimte en hij is wat aan het vertellen. Ik wil ook wel meer zien. Dus door die foto’s kreeg ik opzich wel meer te zien. Maar ehm, ja (...) nee.

Had je langer stil willen staan bij die foto’s? Bij de dingen die ze daarbij vertelden?

Nee, niet per se. Dat vond ik opzich wel goed gedaan. En, maar ik begreep gewoon niet dat, er was zeg maar wel beweging in de video, maar er was geen beweging in de video. Want hij ging wel in verschillende ruimtes staan, maar het voegde niet iets voor mij toe dat ik het gevoel had dat het dynamisch was of dat ik verschillende dingen zag ofzo. Hij had gewoon in één ruimte kunnen blijven staan eigenlijk, en die powerpointpresentatie kunnen doen en dan had je dezelfde ervaring gehad.

78

Ja, snap ik. Wat vind je bijvoorbeeld van dat je de zolderkamer hebt gezien? Want die is normaal gesproken niet toegankelijk.

Oja, dat vond ik wel heel leuk. Toen dacht ik hee, deze had ik nog niet gezien. Dat is wel een leuke toevoeging opzich. Ja.

Zijn er dingen in de rondleiding die je had willen doen, zien of horen, die nog niet aan bod gekomen zijn?

Ja, misschien sommige dingetjes, dan zeggen ze ook van ehm (...) zo’n boodschappenlijstje, maar dan zie ik (...)

Een boodschappenlijstje, wat bedoel je?

Ehm, ja Miep ging dan boodschappen halen. En dan stond het boodschappenlijstje achter glas, en toen dacht ik ‘this is the moment’ dat je dat boodschappenlijstje kan uitlichten. En dat kan juist in zo’n virtual reality-tour. Dat vond ik wel jammer.

Dat gebeurde niet dus?

Nee. Dat gebeurde niet. En opzich, op een gegeven moment was het ook, toen ging het over die eikenboom buiten volgens mij, en dat zag ik dan ook niet. Dus als je iets zegt en je hebt het, laat het dan zien. Dat voegt veel meer toe.

Ja.

Wat is je bijgebleven van de geluiden die je hebt gehoord? Ik heb alleen hem horen praten. Verder niet echt iets bijzonders.

Wat staat je het meest bij van deze rondleiding?

Ehm, ja de soort van specifieke verhaaltjes. Zeg maar, een soort van, zoals dat boodschappenlijstje. En niet soort van de, de (...) ja misschien kwam dat voor mij wel omdat ik sommige dingen dan wel weet en sommige dingen, de dingen die ik niet wist pikte ik er dan uit want dat vond ik dan

interessant. Zoals dat verhaal dat ze op een gegeven moment verliefd werd op die jongen en dat ze, dat heb je dan op een gegeven moment duizend keer gehoord en dan denk je, oke. Dus dat was me wel bijgebleven.

Ehm, heb je het gevoel dat het een samenhangend geheel was, dit wat je net gezien hebt? Nee. Nee. Ik was gewoon steeds in andere ruimtes en toen vertelde hij wat.

Steeds een anekdote over die ruimte, toch? Of over wat er daar heeft plaatsgevonden?

Ja, ja. Maar ik weet nou niet of hij aan de hand van jaartallen gebaseerd heeft. Want dat zou wel fijn zijn. Ik denk het niet, want anders zou me dat wel zijn opgevallen.

Nee, volgens mij heeft hij niet veel jaartallen genoemd.

Want dat vind ik altijd wel fijn aan geschiedenisverhalen, dat ik het voor mezelf in een tijd kan plaatsen.

Nee, volgens mij niet. Volgens mij is het helemaal niet gedaan. Volgens mij is het meer gegaan, het is wel volgens mij van begin tot het einde gedaan. Van het begin dat ze moesten onderduiken tot het einde dat ze werden verraden. Dus in dat opzich wel in chronologische volgorde. Maar niet, in alle ruimten.

Wat zou een verbetering kunnen zijn? Heb je aanbevelingen?

Ja, alles. Weet je als ik zoiets zou maken, zou ik het veel meer aan de hand van een storyline doen, en veel meer soort van filmisch maken in plaats van een powerpointpresentatie. Want als het filmisch is, dan heb je ook echt iets aan die dingen zoals beeld en geluid en, zeg maar, die voegen dan echt iets toe. Als ik het voor me zie, dan zou ik ook veel meer Anne horen praten. Of ehm, dat je dan omgevingsgeluiden hoort als je dan ergens bent, dat lijkt me wel redelijk belangrijk om iemand het gevoel te geven dat hij ergens is. Ben ik op een zolderkamer, laat het een beetje kraken. Als het daar zo is. Dus dat. Ik zou het wel fijn vinden om aan de hand van jaartallen iets te horen. En een verteller die ik niet per se hoef te zien. Ik vind dat niet echt iets toevoegen.

79 Ja, ja.

Ik zou het alleen willen horen. Want ik vind het wel fijn dat iemand iets aan het vertellen is. En misschien soms ook filmpjes instarten, want dat is helemaal niet erg. Als je door het museum loopt is dat ook zo.

Nee, en er worden wel foto’s getoond.

Dus waarom niet ook zo’n filmpje? Dat. En dus vanuit mijn eigen oogpunt beleven dus. Laat mij maar gewoon rondkijken, weet je wel. Er hoeft niet een guy te zijn die dan zegt (...) Maar het kan wel dan, als hij niet in beeld is dat hij gewoon zegt van ‘heb je gekeken, daar staat namelijk bla bla bla’. Ja, oke.

En als je denkt aan de algemene informatie-boodschap die je hebt gekregen, welke informatie heb je dan gekregen door deze rondleiding?

Ehm, algemene informatie over het huis, maar voornamelijk algemene informatie over waar de Frank- familie zat, met wie, wie er dan weer bijkwam, en wanneer ze weg zijn gegaan.

Wist je alle details als die je had gehoord? Nee.

Oke, Had je meer of andere dingen te weten willen komen? Ja. Meer details. Meer soort van dingetjes.

Meer details over de ruimtes? Over de verhalen? Of anekdotes?

Niet per se over de ruimtes zelf zeg maar. Ik snap wel dat die ruimtes belangrijk zijn, maar er hebben ook soort van verhalen in die ruimtes zijn er geweest.

Dus anekdotes uit die ruimtes?

Ja. Ja dat zou ik wel interessant vinden.

En ook misschien ehm, algemene context over de oorlog? Of dat niet per se?

Ja, ja. Leidt het iets meer in. Maar dat is ook sowieso, nu had ik ook, nu ga je er blind in ofzo. Geef iets meer context, ja.

Wat heb je geleerd van deze rondleiding?

Dat Miep de boodschappen deed. En verder eigenlijk niet zo heel veel. Wist je dat nog niet, dat Miep de boodschappen deed?

Nee, wist ik niet.

Wat is je het meest bijgebleven?

Ehm, dat die jongen de hele tijd de onderkant van het boek bleef aaien. Maar echt, de hele tijd. Seriously, als je zo’n filmpje opneemt, dan valt het iemand op een gegeven moment toch wel op dat die jongen de hele tijd de onderkant van het boek aan het aaien is. Waarom is jou dat niet opgevallen? Weet ik niet, maar het is voor mij (...)

Je moet maar een keer opletten als je de volgende (...)

Ik heb het ook wel gezien inderdaad. Maar niet dat het zo opvallend is, maar wel dat hij ontzettend, nou niet onzekere indruk maakt, maar hij is geen professional hierin.

Nee, nee als je iemand dit laat doen, dan moet het iemand zijn die gewend is ergens voor te spreken. Ja, inderdaad.

Dat vond ik inderdaad ook wel slecht. Dat vond ik geen goede productie.

Wat denk je dat het museum heeft bedoeld met deze tour? Wat hebben ze willen bereiken? Je een ervaring geven van het museum, zonder dat je er daadwerkelijk doorheen gaat. Vind je dat geslaagd?

Nee. Maar ik ben ook echt door het museum geweest. Dus ik vind niet (...), nee. Hoe denk je dat ze dat beter hadden kunnen doen dan? Denk je dat ze gewoon niet (...)

Ik denk wel dat, zo’n tour is wel heel goed. Je moet alleen gewoon goed uitvoeren. Het idee is heel leuk.

80 Ja.

Maar je moet ook de productie goed doen. Het filmen goed, echt de belevenis goed meegeven. Want anders doet het weer af aan je museumervaring denk ik.

Ja. Ja dan valt het misschien juist op dat het niet, of tenminste minder, geslaagd is. Heb je het gevoel iets bijzonders gezien te hebben?

Nee. Nee, echt one in a million youtube filmpjes die je kunt aanklikken. Haha.

Ja echt, sorry.

Heb je wel het idee dat je in het Achterhuis bent geweest? Ja, slightly. Het zijn ook dingen die ik op internet kan opzoeken. Dus je vond het niet echt een meerwaarde dat je dat ding op had?

Nee. Ik heb niet het gevoel dat er gebruik is gemaakt van de functies die zo’n bril heeft. Had je al eerder zo’n bril gebruikt?

Nee.

Wat vond je ervan?

Ik vond het pijn doen aan mijn neus. Ja? Hadden we hem niet goed opgezet?

Het deed in ieder geval een beetje pijn aan m’n neus.

Leidde dat af van hoe je dat ding aan het bekijken was? Heb je veel geluiden gehoord van buitenaf? Ja.

Was dat een afleiding, storend ofzo?

Nou, ik vond het ook niet erg. Want aan de ene kant, je weet dat je in een ruimte bent en dat er andere mensen zitten. Dus soms is het ook wel prettig om te horen dat er andere mensen zitten. Ik vond het niet per se erg.

Hoe merkte dat je reageerde op de beelden en geluiden? Heb je veel gedraaid? Ja, ik heb best wel veel gedraaid. Ik heb zelf ook wel veel rondgekeken zeg maar.

Heb je daar dan het gevoel dat je iets gemist hebt? Dat je net naar links keek en dat het geluid van rechts kwam, of andersom?

Nee, nee. Ik had het gevoel dat het best wel statisch was. Ik zag niet een muis lopen ofzo. Heb je last gehad van misselijkheid of duizeligheid?

Nee.

Wat vind je een positief aspect van het gebruik van de bril zelf? Vond je dat het gebruik van virtual

In document Virtual reality in het Anne Frank Huis (pagina 75-83)