• No results found

Framing

Respondent 1 Respondent 2 Respondent 3

Ehm, ja ik weet niet of ik de productie heel erg eh, profi vind. Ik vind het idee leuk, maar de uitvoering aangezien ik, gezien het best wel een grote instelling is, dat het uiteindelijk wat mooier mag. Maar ik weet niet wat het doeleinde ervoor is. Dus daar ligt het natuurlijk ook nog aan. Als het gewoon voor een paar mensen is die slecht ter been zijn, of dat je het echt wilt gaan exporteren zodat mensen hier niet heen hoeven te komen. Dan zou ik het wel professioneler aanpakken. Maar volgens mij komt het hele verhaal wel over

Wat vond je van de kamers en wat er te zien was?

Ja vond ik wel een beetje leeg. Maar ik weet niet hoe het echte museum is?

In het echte museum is het ook leeg.

Ja dan is het volgens mij een goede weergave van wat het is. Ik zag een brandblusser staan op een gegeven moment.

Ja, dan denk ik wel dat het een goede optie is. De vraag is wel of het wel de echte

museumexperience geeft. Hoewel

In welke mate ben je teleurgesteld dan?

Nou, dat het minder (...) Misschien omdat ik al eerdere ervaringen heb gehad met virtual reality, maar ik had echt meer verwacht dat je (...) ja toch meer echt zou lopen in het huis. En niet dat je echt per kamer zou rondkijken. Dus daar ben ik teleurgesteld in.

En als die details wel beter in beeld kwamen? Wat vond je daar dan van?

Dat was wel beter geweest denk ik.

Maar soms gaven ze ook wat meer details, toch? Zoals die

centimeter, die meetlat?

Oja, ja maar dan wist je niet waar het was in die kamer. De kwaliteit was zeg maar niet goed genoeg, dan kon je niet plaatsen waar dat was. Dat vond ik gewoon jammer. Ze hadden beter gewoon kunnen (...) dat hij het ging aanwijzen en dat het dan in beeld kwam.

Is je iets opgevallen als je denkt aan de hoeveelheid keuzevrijheid die je had tijdens deze

rondleiding?

Nou, je had geen keuzevrijheid. Want je moest gewoon doen wat

En zou je dan mensen de keuze daartoe willen geven

bijvoorbeeld? Dat ze dan in de rondleiding bijvoorbeeld op een knopje kunnen drukken, of naar binnen lopen om extra verdieping te geven.

Ja dat lijkt me echt heel leuk.

Wat had je ervan gevonden als je je wel vrij had kunnen bewegen door de ruimtes?

Dat zou ik ook wel tof vinden hoor. Dat zou ik denk ik wel heel tof vinden als dat zou kunnen. Ja, nee, dat zou denk ik wel meer een toevoeging zijn.

In welk opzicht zou dat een toevoeging zijn?

Nou, ik zou inderdaad, je kunt beter de tijd nemen om bepaalde dingen kan inzoomen. Wat jij belangrijk vindt, want dat verschilt ook per persoon. Dus dat je daar meer op kunt letten.

Heb je dan echt het idee dat je in het museum bent geweest, of alleen maar in het Achterhuis?

Alleen maar in het Achterhuis.

Daar was misschien iets minder detail, terwijl hun verhaal ook, of nou ja ook, kijk als je een

98

ik ook niet weet wat een echte museumexperience is. Dus ja. Oppurtunities, zo zie ik het.

Ja, ja, dan denk ik dat het toch een goede vervanging is. Dan denk ik dat die mensen toch een goed beeld hebben van hoe het is

Zou u de virtuele rondleiding aanbevelen aan familie of vrienden?

Ehm, nog niet. Ik denk dat er eerst wel een tweede versie zou moeten komen. Ja. Ja ik denk dat het nu een goed alternatief is, voor dus de slecht ter been mensen. Ehm, maar ja het kan nog beter. Is dat ook het antwoord wat je wilt horen?

er, ja doen, je kon alleen maar kijken naar wat er gebeurde. Ja dus er was eigenlijk niet echt keuzemogelijkheden of vrijheid. Die waren er niet.

Had je dat graag willen hebben?

Ja, jawel. Vaak had je op pauze willen drukken. Of kijken waar je naartoe wilde kijken. Of

bijvoorbeeld audio stopzetten en zelf wel kunnen kijken.

Dat zou ik leuker vinden, als je echt zeg maar er doorheen loopt. Zoals de bezoekers ook doen. Dan heb je meer die ervaring.

Had je er meer van verwacht?

Ja, ik had verwacht dat het scherper beeld was.

Zag het er realistisch uit?

Nou, dat vond ik dus tegenvallen.

Maar dat kwam vooral door de kwaliteit van het beeld dus.

Ja.

rondleiding hier hebt gehad, dan kun je ook inderdaad lezen over de anderen dat ze, vind ik ook wel een. Zou ik wel een meerwaarde (...) en dat je ook inderdaad weet over Miep die gewoon ehm, quotes, gewoon iets meer. Achtergrondinformatie. Want dan snap je het ook wat meer.

Nog meer context geven.

Ja.

Ze proberen je een kijkje te geven in het Anne Frank Huis. Nou dat is opzich wel gelukt. Maar het zou wel beter kunnen.

In welk opzicht zou het beter kunnen?

Meer details. Ik denk, naar mijn idee was het niet heel lang. Toch?

Hoe lang denk je dat het geduurd heeft?

Zeven, acht minuutjes? Maar ik denk, ik vond het toch leuk om te luisteren.

Vond je dat een gemis dat ze dat niet hebben getoond?

Ja, misschien dat wel. En meer om dat het meer wel, het gaat

natuurlijk om het dagboek. Ik zou wel zelf inderdaad het dagboek zelf willen zien. Ja, omdat het natuurlijk allemaal draait om haar dagboek. Ja, dat wilde ik zeggen.

Respondent 4 Respondent 5 Respondent 6

Oke. Ehm (...) Ja. Een beetje (...) als een presentatie. Alsof ik naar een presentatie aan het luisteren was. Ik vond niet echt dat de ruimte goed gebruikt werd, en dat het idee van dat je dit dus ziet en op verschillende plekken kunt zijn, dat dat echt benut werd. Ik had meer het gevoel dat ik naar die jongen aan het kijken was. En was iets aan het vertellen, presenteren. En hij stond wel in bepaalde ruimtes. Maar ik vond niet echt dat dat goed gebruik van gemaakt werd.

Ja, ja. Ik vond het zeg maar minder toevoegen om naar iemand te kijken die statisch staat. Zeg

ik dacht eigenlijk dat ze dat (...) zo’n hele, de loop zouden filmen. Maar niet zo. Dat had ik niet verwacht.

Dus dit is veel leuker, veel informatiever dan gewoon een echte wandeling daar door te lopen.

Wat had je ervan gevonden als je je vrij door de ruimtes had mogen bewegen? Als je stappen had mogen maken, had je dat leuk gevonden?

Nee. Nee, vind ik niet nodig. Dat ik mezelf (...) als ik alles kan zien, nee dan hoef ik niet te lopen.

En vind je het dan jammer dat het alleen die kamers zijn? Of tenminste, jammer, dat niet de rest van het museum niet ook getoond wordt in virtuele versie?

Ja, ja. Omdat je dan, stel dat je familie nou wel naar binnen gaat ofzo, en jij hebt die virtuele reality bril op, dan, ja, kun je alsnog niet met elkaar praten over de rest van het museum.

Maar ik vond het een goede vervanging voor als iemand er niet in kan.

Dat je wat meer interactie hebt met het gehele (...)

99

maar het hele idee van zo’n bril, dat je het op doet, is dat je niet door het museum kunt bewegen zelf. En dan zou je me ook in een ruimte kunnen zetten waar die jongen iets aan het vertellen is met een powerpoint achter hem. Dat zou hetzelfde idee zijn volgens mij. Dus ik had wel meer movement verwacht en meer controle zelf ook. Want ik had nu echt nul controle over wat ik zag.

Weet je als ik zoiets zou maken, zou ik het veel meer aan de hand van een storyline doen, en veel meer soort van filmisch maken in plaats van een

powerpointpresentatie. Want als het filmisch is, dan heb je ook echt iets aan die dingen zoals beeld en geluid en, zeg maar, die voegen dan echt iets toe.

Ik had sowieso meer willen zien, omdat het nu sowieso heel statisch.

Ja dat beginshot, snap ik wel dat er toeristen langslopen ofzo, maar er loopt echt maar een groepje van drie meisjes langs. Toen dacht ik ook even van ja is dit shot niet gelukt? What’s going on?

Het was gewoon interessanter geweest als je ehm (...) wat meer had gezien ook van, ik weet niet of we nu alle ruimtes hebben gehad. Dat in ieder geval, ik had meer willen zien. En ehm, als je het museum doorgaat zie je ook af en toe filmpjes enzo toch?

Ja.

Ja dat had je nu dus ook helemaal niet. Dus die ervaring blijft dan een beetje weg. Je hebt niet die ervaring dat je door het museum bent geweest.

Hoe voelde het om alleen

aanwezig te zijn in het Achterhuis? Voelde je je aanwezig?

Ehm, ja dat was wel leuk. Het was wel leuk om het, ja dat was inderdaad wel leuk. Dat je het gevoel hebt, want dat is nooit in het museum, dat je helemaal alleen er bent. Dus op zich mocht

Ging het niet te snel?

Nee, niet te snel. Maar opeens waren we op zolder. En ik dacht we zijn er nog niet. Want ik dacht eigenlijk dat we nog die keuken zouden zien. En die werkkamer.

Had je alle kamers willen zien?

Ja.

En hoe ging dat in z’n werk? Of kun je misschien in jouw woorden vertellen hoe dit ging?

Nou die bril ging in de machine, of nou nee de telefoon ging in de bril en dan ehm, moest je de bril opzetten. En dan kwam je in het beginscherm. Zou het moeten zijn. Ware het niet dat we in de

bibliotheek terecht kwamen en de weg kwijtraakten, en uiteindelijk dat ding toch nog weer gevonden hebben. Maar toen werkte het geluid niet, en toen kregen we klein beeld, en toen moesten we het weer in groter beeld zetten, en toen had Sabine dat gevonden dat grotere beeld, en toen kreeg ik het weer op mijn hoofd, en toen zat ik opeens weer in een zwart beeld, en in een klein beeld. En toen moest ik het zelf weer op 360 graden zetten. Nou uiteindelijk ging die het dus doen, op 360 graden maar toen deed het geluid heel slecht. Links deed het wel en rechts deed het niet. Als ik met m’n hoofd naar rechts draaide, deed rechts het, en als ik dan weer naar links draaide, want dat moest ik af en toe doen in die kamers, dan deed rechts het niet meer. Dus dat was eigenlijk heel vervelend.

Maar dat was vooral het opstarten, dat duurde nogal (...)

Het opstarten duurde even. Het was niet even ‘zet hem even op’.

Volgens mij was het een afstudeerproject van iemand, en het is geen pilot, maar het is wel echt met basis middelen (...)

Ja, nou dan vind ik het top. Maarja, als jij zo’n ehm, gerenommeerd museum bent, waar mensen vanuit de hele wereld komen kijken, moet dit wel voordat je dit aan echte mensen laat zien, betere kwaliteit worden. En het moet ook echt

Zou je dan zelf de route willen bepalen die je neemt in het museum? Zou je dan zelf, oke nu zeggen van nu ga ik naar de volgende kamer, en misschien ook wel weer terug?

Als dat qua techniek mogelijk is?

Volgens mij is alles mogelijk.

Dan ehm, dan vind ik dat wel mooi ja. Ja.

En wat zou je dan willen zien in die kamers?

Ehm (...) Ja, nou ja het zijn natuurlijk allemaal lege ruimtes. Maar ik denk wel dat je meer het idee hebt dat je er bent geweest als je dat kan doen. Dus als je het iets interactiever kan maken. En ja dan duurt het waarschijnlijk ook iets langer. En dan kun je je tijd iets beter vullen tot je familie weer terug is.

Want waarom denk je dat het interactieve het beter maakt?

Nou en omdat je zelf het idee hebt dat je kan bepalen in welk tempo je door het museum gaat. En omdat je denk ik dus ook meer het idee hebt dat je er ook echt bent geweest. Ja, als dat uitgebreider zou kunnen.

Wat had je ervan gevonden als je vrij door de ruimte had kunnen bewegen?

Dat had me wel boeiend geleken.

Ja?

Ja. Omdat het dan meer als een museumbezoek voelt.

Had je dan nog bepaalde, of wat had je willen zien? Had je meerdere kamers willen zien?

Ja, misschien wat langer bij sommige dingen stilstaan. Zoals dus de fotomuur van Anne. Of ehm, ja vooral dat. En ook dat je meer kunt zien hoe de kamers ten opzichte van elkaar liggen. Dus dat je nog meer een indruk krijgt van hoe dat voor hen geweest is.

En had je dan zelf bijvoorbeeld willen zeggen van nu ben ik klaar bij dit onderwerp laten we gaan naar de volgende?

Nee ik vond dat juist wel leuk, of interessant dat hij, de presentator, zijn verhaal deed. Dus dat je informatie van hem kreeg. Maar het zou mooi zijn als je dan nog

100

die jongen ook wel weg.

Dat je echt alleen bent?

Ja, dat heeft wel iets leuks eigenlijk.

Wat had je graag willen doen of willen zien?

Ik had gewoon graag zelf meer willen kijken, meer details willen zien.

Ja. Nou ja, op zich, waar het dan ook aan ligt, het zou prettiger zijn als de footage gewoon scherp was. Dat voegt al veel meer toe aan je, en dan neem je het ook serieuzer. Zeg maar, nu heb je ook het gevoel dat je denkt, ah oke. Cute filmpje. En wat nog meer ehm, ja ik zou het wat meer dynamischer maken. Dus dat je meer het gevoel hebt dat je echt door het museum gaat, in plaats van dat je verschijnt in verschillende ruimtes. Hij staat daar ook maar, weet je wel.

Oke, hoeveel tijd denk je dat het geduurd heeft?

Een kwartiertje ofzo? Zat ik er toch dichtbij.

Voelde je je aanwezig?

In het huis?

Doordat je die bril op had. En je kon om je heen kijken. En je was afgesloten van alle (...)

Een beetje. Dat vond ik het leukste aspect. Dat je alleen er was. Dat was wel echt leuk. Maar verder had ik niet echt het gevoel. Zeg, als je door een museum heen gaat, ik heb niet echt die tussenruimtes ofzo gezien. Niet het gevoel dat ik in het museum ben geweest. Ik heb het gevoel dat ik ruimtes van het museum heb gezien

museum meegenomen wordt door de narrator, zeg maar.

Dus die rondleider gaf niet echt een meerwaarde voor jou?

Nee, nee. Maar dat, misschien was dat wel zo geweest als ik meer emotie had kunnen zien. En, ehm, ik had ook het gevoel dat deze opzet niet goed genoeg uitgewerkt is.

Ehm, ja Miep ging dan

boodschappen halen. En dan stond

gestructureerd goed werken. wat langer zou kunnen rondkijken als je dat wilt.

Ja, dat die optie er is?

Aan de andere kant, moet je wel jezelf de hele tijd onderbreken.

En had je dan wel gewoon het museum willen zien, virtueel?

Ja.

Dus nu heb je wel het idee dat je op zich in het Achterhuis bent geweest, maar niet in het museum bent geweest?

Ja.

Ja, op zich wel goed. Want er is niets meer te zien, of het is heel weinig te zien. Dus je krijgt gewoon indruk van hoe groot het ongeveer was. En ehm (...)

Heb je echt het idee dat je in die kamer was?

Jawel alleen, in de kamer van Anne bijvoorbeeld als hij vertelt over de foto’s die aan de muur hangen (...) ja, die kan je niet echt zien ofzo. Dus je ziet wel een beetje zwart-wit.

Zijn er dingen die je graag had willen zien, die je nu niet gehoord hebt?

Ik heb dit wel ehm, ik ehm, ja het dagboek. Maar hij had wel zelf het dagboek vast. Dus op zich (...)

Maar had jij wel graag het echte ding in beeld willen hebben?

Ja, want dat is natuurlijk waar het helemaal om draait. Ehm, ja, verder weet ik het niet zo goed. Als je gewoon door het hele museum zou kunnen, dan zou het natuurlijk totaal anders zijn. Dat lijkt met het vetst als dat kan.

Is er iets waarvan je denkt dat zou een verbetering kunnen zijn? Heb je aanbevelingen?

Ja, ja ik kom steeds op hetzelfde terug eigenlijk. Gewoon een iets uitgebreidere rondleiding. Ja, en misschien als het wat moderner is, ook een iets hogere resolutie. Ja, en dus minder flets. Maar op zich, zoals het nu is, vond ik het best goed. Dus dit is meer, als ik het zelf zou doen, zou ik dat aanpassen denk ik.

101

het boodschappenlijstje achter glas, en toen dacht ik ‘this is the moment’ dat je dat

boodschappenlijstje kan uitlichten. En dat kan juist in zo’n virtual reality-tour. Dat vond ik wel jammer.

Dat gebeurde niet dus?

Nee. Dat gebeurde niet. En op zich, op een gegeven moment was het ook, toen ging het over die eikenboom buiten volgens mij, en dat zag ik dan ook niet. Dus als je iets zegt en je hebt het, laat het dan zien. Dat voegt veel meer toe.

Of ehm, dat je dan

omgevingsgeluiden hoort als je dan ergens bent, dat lijkt me wel redelijk belangrijk om iemand het gevoel te geven dat hij ergens is. Ben ik op een zolderkamer, laat het een beetje kraken. Als het daar zo is. Dus dat. Ik zou het wel fijn vinden om aan de hand van jaartallen iets te horen. En een verteller die ik niet per se hoef te zien. Ik vind dat niet echt iets toevoegen.

Resonating

Resondent 1 Respondent 2 Respondent 3

Ehh (...) Ja interessant. Omdat ik het hele verhaal (...) Ik kende het hele verhaal wel een beetje ofzo, maar nu is het dan wel duidelijk uitgelegd. Dat is het een beetje ja.

Ik vond het nu de tijd best wel goed. Hoeveel was het? Een kwartiertje ofzo? Twaalf minuten?

In document Virtual reality in het Anne Frank Huis (pagina 97-118)