• No results found

Curator: The Museum Journal, jrg 54, nr 4 (2011): p 461-468.

Respondent 1 Man, 26 jaar

Wat vond u van de virtuele rondleiding?

Ehh (...) Ja interessant. Omdat ik het hele verhaal (...) Ik kende het hele verhaal wel een beetje ofzo, maar nu is het dan wel duidelijk uitgelegd. Dat is het een beetje ja.

Precies daarop inspelend: wat wist u voorafgaand aan uw bezoek over de VR-rondleiding?

Helemaal niks. Ik was echt carte blanche haha.

Maar heb je het idee dat je nu meer van het verhaal (...)

Ja zeker, zeker. Het waren allemaal bits and pieces wat ik had, en nu is het gewoon even, ja op een gegeven moment heb je dat verhaal natuurlijk gehoord en nu is het soort van refreshen.

En kun je misschien kort vertellen wat je gezien hebt? Of hoe zou je het bijvoorbeeld beschrijven aan een vriend, wat je hier hebt meegemaakt?

Het was een knulletje. Die mij even ging uitleggen hoe het museum in elkaar steekt. En het hele verhaal daarachter. En ook een paar bladzijden voorlas.

Is er iets opgevallen? Wat vond je opvallend aan die rondleiding?

Negatief of positief?

Allebei mag. Als er iets is?

Ehm, ja ik weet niet of ik de productie heel erg eh, profi vind. Ik vind het idee leuk, maar de uitvoering aangezien ik, gezien het best wel een grote instelling is, dat het uiteindelijk wat mooier mag. Maar ik weet niet wat het doeleinde ervoor is. Dus daar ligt het natuurlijk ook nog aan. Als het gewoon voor een paar mensen is die slecht ter been zijn, of dat je het echt wilt gaan exporteren zodat mensen hier niet heen hoeven te komen. Dan zou ik het wel professioneler aanpakken. Maar volgens mij komt het hele verhaal wel over.

Wat vond je van de weergave van de virtuele wereld? Kun je misschien iets meer daarover vertellen? Hoe ze het hebben gedaan?

Je krijgt van die foto’s van hoe het dan echt is. En die vond ik wel echt interessant. Dat mocht van mij ook wel ietsje langer ofzo. En die waren dan wel scherp. En ik vond het opgenomen beeld een beetje blokkerig af en toe. Maar ik ben wel echt een pietje precies hierin.

Maar had je dan bijvoorbeeld zelf nog willen inzoomen ofzo? Of een plaatje willen bekijken?

Nou er zaten sommige bordjes aan de muur die ik niet scherp zag. En dat had ik wel willen lezen ofzo. Misschien dat je ehm (...)

Ja, zeg maar.

Nou dat je na het verhaaltje pauzeert ofzo. En dat je dan zelf naar de kamer toe kan gaan om bepaalde dingen in te zoomen.

Ja want nu ga je echt zo mee met het mannetje.

Ja, mee met het verhaal.

En je hebt totaal geen (...)

56

Dan kwam het geluid zo ergens anders vandaan.

Ja dan moest je draaien.

Maar dat geeft ook juist een, dan ga je juist wel weer om je heen draaien om te kijken wat er te zien valt.

Ja dat is waar. Maar het is vervelend als je de hele tijd hier staat, maar het was echt in één keer dat hij dan daar was ofzo. Misschien moet je dat inleidend naartoe loopt.

Ja je ziet hem ook niet lopen. Misschien is dat wel gedaan omdat ze dan een camera-shot nieuw hebben gedaan.

Ja precies ja, maar als je hem nu eerst hoort lopen. Dan weet je dat hij daar is.

Ja dan zit je meer met het geluid er in.

Wat vond je van de kamers en wat er te zien was?

Ja vond ik wel een beetje leeg. Maar ik weet niet hoe het echte museum is?

In het echte museum is het ook leeg.

Ja dan is het volgens mij een goede weergave van wat het is. Ik zag een brandblusser staan op een gegeven moment.

Ja dat is wel een goede weergave.

Die had opzich wel even weggekund haha.

Ze hebben toen het museum geopend (...) Nee in de oorlog, toen hebben ze, toen waren er van die bedrijven die Joodse woningen leeghaalden en die meubels verkochten. En dat is hier ook gebeurd, en na de oorlog hebben ze wel, heeft Otto Frank een maquette gemaakt geloof ik, naar aanleiding van wat hij nog wist over hoe de

inrichting was.

Zijn dat ook die afbeeldingen die je ziet?

Ja, nouja daarvan die maquette hebben ze gemaakt en toen hebben ze wel van die waarheidsgetrouwe, of tenminste uit diezelfde periode meubelstukken gehaald, en ik denk ook daar ingezet voor een fotoshoot dat weet ik ook het fijne niet van. Maar nu hebben ze, hij wilde zelf niet (...) hij heeft ook gezegd dat hij niet wilde dat er meubels inkwamen omdat ze geen recht zouden doen aan de rest van het, omdat het allemaal nep-meubels zijn, het zou niet het echte zijn. Dus wilde hij dat niet. Dus in de geest van Otto. En nu is er gewoon een te lange rij van mensen om het überhaupt te (...)

Wat vond je van de details die je te zien kreeg? Zoals bijvoorbeeld die afbeeldingen van de centimeters, van de lengtemaat?

Ja wat ik ervan vond, ik vond die afbeeldingen wel scherp. Alleen ik vond die, ik had ze wel wat langer willen zien. Dat je echt zelf het tempo bepaalt. Nu moest je echt zo mee gaan.

Ja. En wat vond je ervan dat je die zolderkamer hebt gezien? Als je bedenkt dat die normaal gesproken niet toegankelijk is?

Ja dat wist ik niet.

Voel je je dan nu speciaal, haha?

Ja haha. Ja ik had eigenlijk ook wel naar buiten willen kijken. Om te zien wat het uitzicht nu eigenlijk was (...) Ja je zit in de zolderkamer.

Ja en opeens ga je er weer weg natuurlijk.

Ja wat is je bijgebleven van de omgevingsgeluiden? Heb je wat gehoord?

Ja ik hoorde eh, wel heel rustige muziek op de achtergrond.

Oh echt?

Ja soort van sferisch, klassiek ofzo. Ja was niet storend. Maakte het alleen een beetje mysterieus ofzo.

En heb je iets van buitenaf gehoord? Zeg maar van buiten het ding? Dat je geen last had van het geluid?

Oh ja, dat was wel prima ja. Ja ik hoorde jou praten. Ja op het begin hoorde je die scooters voorbij komen. Dat vond ik wel een beetje typisch ofzo.

Een grappig effectje.

Ja, en van die toeristen die dan daar naartoe lopen.

Wat staat je het meest bij van de rondleiding?

Ja natuurlijk het verhaal. Maar ook ehm, die gast die alles uitlegt?

Ja, Jan heet hij.

Ja hij was wel nerveus. Dat was wel te merken. Ik denk dat je daar wel een betere presentator ofzo voor kunt hebben. Gewoon echt iemand die daar ervaring in heeft. Gewoon wat enthousiastere, maar ook al is het niet een

57

enthousiast verhaal weet je, het had ietsje leuker verpakt kunnen worden. Maar goed dat zijn de mierenneukdingetjes he.

En heb je het gevoel dat het een samenhangend geheel was?

Ja, zeker. (...) Het was gewoon één verhaal.

Oke, en heb je nog iets wat je zou kunnen verbeteren?

Ja, de kwaliteit van het beeld.

Nog iets anders?

Dat je dus je eigen tempo kunt bepalen. En dus ook inzoomen. En ik weet niet of het ook kan, makkelijk met VR. Dat je even pauzeert, en dat je dan verschillende dingen aanklikt en daar dan wat meer over kunt lezen ofzo.

Meer verdieping over sommige dingen?

Ja, ja.

Zou je dan ook in sommige kamers langer hebben gestaan?

Ja, ik denk het wel want je hebt natuurlijk verschillende objecten in die kamers. Waar je dan meer kunt lezen ofzo. Dat je zeg maar, eerst een introductie hebt van hem, die het verhaal vertelt daarachter. En dat je dan in die kamer kunt blijven en zelf kiezen. En dat je dan op een gegeven moment zegt, oke, en nu naar de volgende kamer. En dat je dan ook weer terugkunt.

Ja, ja. Volgens mij zijn er veel opties met VR die er niet worden aangeboord. Dit is volgens mij best wel basis VR. Want het is een filmpje waar je 360 graden kunt rondkijken.

Oke, welke informatie heb je meegekregen. Wat is je het meeste bijgebleven? Zijn dat details, of is het misschien meer het algemene verhaal?

Ja het algemene verhaal is nu weer even duidelijker geworden. En de details, eh, sommige details wist ik ook niet. Dus die worden nu ook gewoon verteld.

Volgende vraag is letterlijk, was u al op de hoogte van bepaalde details die u te zien kreeg.

Haha, nee.

Had je graag meer, of andere dingen te weten willen komen?

Ehm (...), ja ik heb natuurlijk niet het hele verhaal, ik heb het dagboek ook niet gelezen. Mag ik natuurlijk niet hardop zeggen hier.

Maar heb je het dagboek gezien?

Nee niet.

Had je het dagboek willen zien?

Nu je het zo zegt, misschien wel ja (...) Ja je gaat toch niet dat hele dagboek lezen op dat ding, weet je.

Nee nee, maar misschien in beeld gebracht? De manier waarop het nu te zien is(...)

Ja misschien was het wel mooi geweest als hij het in het begin even had laten zien, van ‘dit is het dagboek en ik neem je mee door het dagboek heen’ ofzo.

Nee dan loop je er ook niet langs.

Oh, het echte dagboek staat ook niet in (...), ah oke.

Ja, ik moet dat nog even vragen aan mijn collega’s van Pers en Publicaties, ik denk dat het te maken heeft met het auteursrecht. Het auteursrecht van het beel en van het verhaal ligt, van het verhaal hebben ze volgens mij hier, bij de Stichting. En van het beeld hebben ze bij het Anne Frank Fonds. En dat zit in Basel. En nou, voor het beeld en, het hoe heet het, ooit is de Anne Frank Stichting opgericht en toen op een gegeven moment is Otto Frank daarmee gebrouilleerd en heeft hij, en is hij verhuisd naar Zwitserland, naar Basel. En toen hebben ze daar, daar was op een gegeven moment ook een Anne Frank Fonds, en daar zat hij bij toen. En omdat zij dus gebrouilleerd zijn, om de een of andere reden ligt hier het auteursrecht op het verhaal, tenminste, misschien is dat ook wel, nee ligt het nu nog hier en is het bijna zeg maar, verloopt het omdat het dan zeventig jaar na (...)

Ja precies ja.

En ehm, van het beeld ligt dan daar. En omdat ze gebrouileerd zijn willen ze dat niet in beeld brengen. Dat denk ik dat daar de kwestie ligt.

Ja het hoort wel bij het verhaal.

Ja, maar ja. Zoiets is het wel ja. Dat moet ik nog precies napluizen.

58

Het is het enige, ehm, object, wat er letterlijk, buiten het huis zelf als je dat meerekent als museumobject. Het is het enige museumobject waarvan je echt ehm (...)

Is dit ook de echte?

Ja volgens mij wel. Ja ze hebben wel een facsimile, of alleen in tijden van verbouwing ofzo. Maar dan is het wel een kopie

En ligt de echte al jaren te verstoffen.

Ja volgens mij ligt er al jaren een facsimile, dus ik denk niet dat ze nu opeens een andere. Is er een boodschap die je hebt gekregen hiervan?

Nee volgens mij niet echt. Het is echt alleen het verhaal overbrengen.

Ja, wat denk je dat ze ermee bedoeld hebben?

Mee bedoeld hebben?

De Stichting, wat denk je dat ze hiermee hebben willen bereiken?

Ehm (...)

En denk je dat ze dat hebben bereikt?

Nou ja, dat ligt dus uiteindelijk aan het doel. Is het echt om het verhaal te verspreiden om minder mensen hier naartoe te krijgen? Of is het voor de invalide, die niet de trap op kan lopen.

Het is in eerste instantie een gebaar naar bezoekers die niet naar boven kunnen lopen. Want ze willen het namelijk (...) nou ja, misschien is het uiteindelijk wel de bedoeling dat ze het naar buitenland gaan doen, want ze hebben heel veel educatieve projecten ondernemen ze in het buitenland dus het zou wel een soort alternatief kunnen zijn voor mensen die vanuit daar niet naar hier kunnen. Maar ik geloof ook niet dat het ook de bedoeling is om het te gaan ‘ver-spellen’, om er een soort game van te maken. Of het te leuk (...)

Nee, maar ik kan me ook voorstellen dat het ehm, van ehm, van museumruil uiteindelijk zou kunnen worden. Dat je, bijvoorbeeld bij Auschwitz zelf, de tour van het Anne Frank Huis zou kunnen doen. Een week lang ofzo.

Ja, ja.

En ook andersom. Dus in die zin biedt het wel weer oppurtunities voor een breder publiek die niet hier heen kunnen komen, zeg maar. Want ja, niet iedereen kan natuurlijk naar Amsterdam toe, om het museum te bezoeken.

Maar je hebt wel het idee dat je echt iets bijzonders hebt gezien, doordat je (...)?

Ja, maar het was wel ook dat er meer mogelijkheden zijn. Dus het was zeg maar een goede pilot in mijn ogen, en nog niet een soort van final product, voor als je het echt zo naar buiten, ik denk dat het opzich wel goed is voor mensen die hier heen willen komen en ehm, niet de trap op kunnen, ook al vind ik het wel raar dat je hier dan heen gaat (...)

Ja, maar dat zijn ook wel veel mensen die dan in gezelschap komen, weet je wel, dat opa mee is, maar

uiteindelijk toch de trap niet gaat redden. Of een mevrouw toch iets te dik blijkt te zijn, of het toch iets te warm blijkt te hebben.

Ja, dan denk ik wel dat het een goede optie is. De vraag is wel of het wel de echte museumexperience geeft. Hoewel ik ook niet weet wat een echte museumexperience is. Dus ja. Oppurtunities, zo zie ik het.

Maar als je dan denkt aan de mogelijkheden, wat zou je dan, is er misschien iets anders wat je zou kunnen doen behalve dat je zelf zou kunnen pauzeren en stoppen ofzo?

Ja ik weet niet wat de mogelijkheden zijn met Oculus Rift, inderdaad (...) Of dat je de boekenkast echt opent ofzo.

Ja dan is het weer een soort spel inderdaad, en dat is misschien niet educatief en serieus genoeg. Want het moet wel een beetje sober blijven. Dat heb je natuurlijk nu ook niet, dat je de deur opent.

Nee, dat klopt.

Heb je meer inzicht of begrip gekregen in het verhaal?

Begrip, ja. En inzicht ook. Want het is gewoon informatie die ik eerst niet had.

Wat vond je ervan dat je van die ehm, ja want sommige want hij vertelde gewoon algemene verhaal, algemene lijn van het onderduiken, en hij las dingen voor. Had je meer willen weten wat zij heeft geschreven bij sommige onderwerpen of onderdelen? Of zou je misschien meer, aan de andere kant meer geschiedenis in het algemeen gehoord willen hebben? Of over de details die je nu te horen hebt gekregen?

59

Ik denk dat het best wel een lang verhaal wordt. En ehm, ik weet niet of dat het, ja als je die keus zou kunnen hebben zou je het zo lang kunnen maken als je wilt. En ik denk dat het verhaal wat hij vertelt een beetje globaal moet zijn en dat je de keuze moet hebben om jezelf te verdiepen in bepaalde dingen ofzo. Ik denk dat dat, want anders wordt dat hele lange verhaal, te lang. Ik vond het nu de tijd best wel goed. Hoeveel was het? Een kwartiertje ofzo? Twaalf minuten?

Ja klopt. En wat vond u ervan om de VR-bril te gebruiken? Had u zoiets al eerder gebruikt?

Dit vond ik een buitengewoon exceptioneel leuke doch informatieve ervaring haha.

Vertel meer.

Ja ik vond het wel leuk, wel grappig inderdaad. Ja ik ben wel echt benieuwd hoe die echte Oculus dan is. Want ja, je ziet wel echt de pixels.

Volgens mij zijn de Samsung Gear en de Oculus Rift de twee grote gangbare (...)

Ja, maar omdat je zo dicht op die telefoon zit blijf je, het blijven gewoon pixels. En zo’n Oculus Rift is gewoon een beetje pixel-loos ofzo. Ja het is natuurlijk een beetje discutabel, hij is vies. Tenminste ik ben wel een beetje een bacterie, misschien moet er een soort van doekje bij, een alcoholdoekje ofzo. Dat je hem zelf eerst

schoonmaakt, omdat je dan het idee hebt dat je hem dan schoon krijgt.

Ja, ja ik snap wat je bedoelt.

Ehm, ja ik vond het best wel vet eigenlijk.

Ja, heb je nog nooit zo’n ding eerder gebruikt, echt niet?

Nee, nee, ik heb die kans nog nooit gehad.

Vond je dat ‘ie goed zat?

Ja opzich wel, want het was helemaal donker inderdaad. Ik had wel het gevoel dat ik er helemaal in zat. Het is goed dat ik hier op die stoel zat in ieder geval met het glas water dáár, haha.

Ja de meeste mensen die doen het beneden op zo’n gewone stoel, maar als je hier op zo’n draaistoel zit kun je (...)

Ja, ik denk dat je daar inderdaad wel nice dat je zo kon doen. Maar die echte Oculus heb je ook dat je dingen in je handen hebt. En dat je, ook echt, ja dat zou ik wel willen doen, dat je zegt van shit kunt grijpen en lopen enzo.

Ja, want dan word je echt gefopt. En dan ga je daar ook echt op reageren.

Ja precies ja.

Dat is nu eigenlijk ook, omdat je iets hoorde. Je hoorde hem praten en je hoorde die boten. Heb je je toen ook echt omgedraaid?

Ja, ja inderdaad.

Want hij zegt aan het begin ook echt van kijk daar heb je die boot (...)

Die eerste paar minuten was ik nog een beetje ondersteboven. Ik zat toen alleen maar naar die scooter te kijken en de mensen die daar een beetje, en toen zat ik echt zo van oh ja, ik kan echt de gracht zien. Je kunt helemaal rondkijken.

Heb je gezien dat statief?

Ja, ja ik zag hem aan de onderkant staan. Ja dat kan niet anders toch? Misschien een zwart rondje ofzo.

In document Virtual reality in het Anne Frank Huis (pagina 55-62)