• No results found

Curator: The Museum Journal, jrg 54, nr 4 (2011): p 461-468.

Respondent 3 Vrouw, 28 jaar

Wat vond je ervan, in zijn algemeenheid?

Ik vond het goed, ik vond het goed. Maar ik vond die jongen die vertelde, minder. Zijn stem was opzich wel prima, maar je merkte aan hem dat hij soms iets te lang stopte, naar de camera keek, in ieder geval naar mijn idee dat hij heel erg bezig was met (...) het ging niet vanzelf. Het kon vloeiender gaan. En misschien met dit verhaal en (...) zie ik een wat oudere man het meer vertellen, of zoiets. Maar misschien ligt dat meer aan mij, maar ik snap wel voor het ook voor jongeren een beetje leuk te houden dat het inderdaad een jonge vent is, en niet zo’n oude zak haha. Verder vond ik het wel goed uitgelegd en nam hij me wel mee in het verhaal. En vond ik het leuk dat hij ging lopen en dat ik hem dan even ging zoeken. Dat was wel leuk. Maar ik vond hem zelf misschien niet perse de beste om het te vertellen.

Wist je iets voorafgaand aan deze virtual reality tour, over de rondleiding? Wat wist je ervan? Nee, nee ik wist niks eigenlijk. Dit was eigenlijk de eerste kennismaking eigenlijk. Geen voorkennis, niks.

Oke, en als je het zou beschrijven aan een vriend, hoe zou je vertellen wat je net gezien hebt? Vanaf het moment dat ik het opzet? Ik zou zeggen dat, nou dat je op tour wordt meegenomen, dat iemand het verhaal gaat vertellen van Anne Frank en dat hij je gaat meenemen in alle kamers en dat hij details vertelt over haar leven en waar ze het zwaar mee heeft gehad en ehm, de leuke momenten met bijvoorbeeld Peter. Ik zou dat bijvoorbeeld vertellen. Ja ik zou vertellen, ja hij neemt je mee op reis.

Door het museum? Ja, door het museum.

Heb je dan echt het idee dat je in het museum bent geweest, of alleen maar in het Achterhuis? Alleen maar in het Achterhuis.

En is er iets wat je is opgevallen aan deze rondleiding? Niet perse.

Hoe vond je dat deze virtuele wereld is weergegeven?

Ik vond het best wel mooi weergegeven. Ook op inderdaad dat, als je, hij vertelde in de kamer, en dan kwamen er beelden naar voren en dan is het misschien ook wel leuk inderdaad, iets meer details. Ja dat vond ik in principe wel, oke.

Maar misschien, ik vond hem wel iets onscherp. De kwaliteit van het beeld was (...)

Ja, ja.

Is er iets wat je zou veranderen of willen verbeteren, als dat er is?

Ja, dan zou ik toch iemand anders nemen. Vlotter, soepeler. Want dat helpt ook heel erg, zeker ook met virtual reality. Je wilt echt meegenomen worden in het verhaal en het is dat ik er interesse in heb, maar ik snap wel dat als je (...) het was het net niet. In ieder geval als, ik vond, het kon iets vlotter. Het leek soms een beetje moeizaam voor hem, moeilijk. En dat kreeg ik heel erg het idee. Dus dan ga ik daar op letten in plaats van het verhaal. Ja, maar misschien is het, dat kan natuurlijk ook persoonlijk zijn.

En als je denkt aan, als er een vlotter persoon was geweest, had je dan (...)

Nou, ik had meer, ja, ik denk het wel. Zeker. Ik denk dat als het iemand anders was geweest, iets vlotter, dat ik meer ‘mee’ zou gaan.

70

Dat je echt het idee hebt dat er iemand voor je staat en echt een duidelijke rondleiding geeft? Ja, ja. Ik vond het wel gewoon, ik ging wel met hem mee. En zeker ook het idee dat hij heen en weer liep, en dat je met hem mee kon lopen. Maar ik denk dat iemand anders me nog meer mee kon nemen. Echt in het verhaal zuigen?

Ja, ja.

Wat vond je van de kamers? Kon je alles goed zien?

Ehm, medium. Soms wel, maar soms was het net, maar ik weet nu niet of het echt aan de camera lag. Maar soms was het niet helemaal scherp. Maar de detail, er waren wel details. En het was goed dat hij op een gegeven moment vertelde over dat ze haar gingen opgemeten, dat ze dertien centimeter was gegroeid dat ze dat wel naar voren hebben gebracht, want eerst dacht ik van ‘waar, ik ziet het niet’. Dus dat was wel, ja, dat vond ik wel (...)

Wat vond je van die details, zoals de afbeelding van de ingerichte kamers, of de centimeters waar de lengte van Anne (...)

Ja, dus dat vond ik leuk. En dan denk je weer ‘oja, oke’, dus dan wordt het wel uitvergroot, dus dat vond ik wel goed.

Had je meer details willen zien in de kamers?

Ehm, ja misschien wel. Het was ook wel leeg. Dus je kijkt om je heen en je ziet niet alles goed, maar misschien iets meer details om je echt het gevoel te geven dat je er echt bent. Ik denk dat dat wel zou helpen.

Wat vind je dan van het feit dat je een kamer hebt gezien, die normaal gesproken niet toegankelijk is voor mensen? Zoals die zolderkamer?

Ja dat was leuk. Dat geeft wel een speciaal gevoel. Zeker voor de mensen, als je daar niet heen kan. Dat geeft toch weer extra detail.

Maar heb je daar goed om je heen gekeken? Zag je alles?

Ik was best wel gefocust op de man zelf. Maar ik heb er wel een beetje omheen gekeken. Maar niet perse, dat ik meteen links, rechts. Ik wist het wel, maar ik snap wel dat mensen dat niet weten. Nee, inderdaad. Het wordt niet expliciet genoemd natuurlijk.

Nee, zeker niet. En ik denk dat als je dat wel zou noemen dat mensen toch meer ‘oh’ (...) dus dat misschien, dat zou wel een tip zijn.

Maar was je hem ook de hele tijd aan het zoeken?

Ehm, nee niet de hele tijd. Ik was, het ging gewoon heel soepel, van het was niet van, huh waar is hij nou. Je vindt hem wel snel. Dat is wel leuk, om hem een beetje te gaan zoeken. Dus je ziet hem inderdaad weglopen, en de andere kamer weer (...)

Ja inderdaad. En zijn er dingen in die rondleiding die je had willen zien, horen of weten of doen? Wat er nu niet is gebeurd? Is er iets wat er voor je gevoel ontbrak?

Oei, dat vind ik lastig.

Had je misschien meer in willen zoomen op, in de kamers? Of alle kamers willen bekijken? Of informatiebordjes lezen?

Nou misschien ook wat meer, ja dat zou misschien wel handig zijn. Ja we hadden het ook over Anne, maar we hebben over Anne veel gehoord dan, maar ik zou misschien iets meer van de anderen nog meer willen horen. Daar was misschien iets minder detail, terwijl hun verhaal ook, of nou ja ook, kijk als je een rondleiding hier hebt gehad, dan kun je ook inderdaad lezen over de anderen dat ze, vind ik ook wel een. Zou ik wel een meerwaarde (...) en dat je ook inderdaad weet over Miep die gewoon ehm, quotes, gewoon iets meer. Achtergrondinformatie. Want dan snap je het ook wat meer. Nog meer context geven.

71

Wat is je bijgebleven van de geluiden, in die virtual reality-omgeving?

Ehm, een muziekje op de achtergrond. Maar ik vond het niet per se een heel passend muziekje. Nee?

Ik vond het wel oke, maar ik had niet het idee (...) het was prima. Nee het was niet een vrolijk

muziekje. Nee, dat denk ik. Oh nee, nu twijfel ik. Nee, het was ehm, het viel niet per se op, anders had ik het nu wel, zou ik er wel wat van zeggen. Dus in principe zou het wel, is het, was het wel oke. Kon je hem goed horen?

Ja. Ik vond hem wel, hij was wel goed te verstaan. Ja, zeker.

Wat staat je het meest bij, als je er nu aan terugdenkt? Misschien toch het einde.

En wat was het einde?

Nou, ik vond het een leuk detail dat hij had verteld dat Peter en Anne op een gegeven moment verliefd werden. En dat ze het heel fijn vonden om naar buiten te kijken. En de bonen. Dat vond ik een leuk detail. En wat me ook goed is bijgebleven, over honger hebben, dat Miep vaak op

boodschappen gestuurd werd maar dat het gewoon ontzettend moeilijk was voor haar. En dat Otto alleen is overgebleven. Dus wel meerdere dingen, maar dat is wel allemaal wel (...) wel goed bijgebleven.

Heb je het gevoel dat het een samenhangend geheel was?

Ja, zeker. Ik vond het niet dat ik dacht van ehm, ja het liep wel goed over. Ik had niet het idee van ‘wat, wat vertel je me nu?’. Nee, dus dat vond ik wel prima.

Was je al op de hoogte van de details die je te horen hebt gekregen? Sommige details wel, sommige niet.

Had je nog meer of andere dingen te weten willen komen?

Ja, het was in mijn ogen niet een korte tour, maar het was ook niet per se een lange tour. Vooral dus gefocust op haar verhaal?

Ja, wat logisch ook is. Maar er is ook zoveel meer, dat zie je ook in het museum terug. Ik denk dat je, dat dat er wel meer in zou kunnen.

Wat denk je dat de Anne Frank Stichting heeft bedoeld met deze tour? En denk je dat ze dat bereikt hebben?

Ze proberen je een kijkje te geven in het Anne Frank Huis. Nou dat is opzich wel gelukt. Maar het zou wel beter kunnen.

In welk opzicht zou het beter kunnen?

Meer details. Ik denk, naar mijn idee was het niet heel lang. Toch? Hoe lang denk je dat het geduurd heeft?

Zeven, acht minuutjes? Maar ik denk, ik vond het toch leuk om te luisteren. Maar welke details zou je dan toch willen hebben?

Nou, wat ik ook zei. Over die andere, ook toch meer over, ja ik weet het niet er is zoveel. Dit vind ik echt een moeilijke vraag. Ehm, toch meer ook over die tijd. Want het was toch wel heel veel op Anne gefocust. Misschien ook ehm, van hoeveel, over de Jodenster. En wat de regels waren voor Joden enzo. Om meer een indruk te geven van hoe zwaar het was. Want het was ook natuurlijk, dat zie je ook wel, dat je toch wat meer detail krijgt. Dat je gewoon meer weet. Dat lijkt mij misschien, een goed puntje. Ik weet het even niet zeker.

Maar als je denkt aan deze rondleiding, die hebben ze gecreëerd voor mensen die normaal gesproken niet naar binnen zouden kunnen gaan.

72

Natuurlijk zou het nooit hetzelfde kunnen zijn als er zelf doorheen lopen. Maar ik denk dat het uitgebreider kan. En ik denk dat ze meer over Joden zelf of in die tijd kunnen vertellen. Natuurlijk over Anne, maar ook een beetje over die tijd er omheen zodat je een beter beeld krijgt. Want dit was nu te specifiek.

En zou je dan mensen de keuze daartoe willen geven bijvoorbeeld? Dat ze dan in de rondleiding bijvoorbeeld op een knopje kunnen drukken, of naar binnen lopen om extra verdieping te geven. Ja dat lijkt me echt heel leuk.

Heb je dat misschien een beetje gemist ofzo? Om zelf de keuze te maken?

Nee, dat niet. Maar nu je het zegt zou ik denken van ‘oh dat zou ik wel leuk vinden’, maar dat is meer hoeveel interesse heb je. Maar ik neem aan, iedereen die hierheen komt heeft de volste interesse en die wil wel weten. Maar ik heb het niet gemist. Maar nu je het zegt denk ik ‘oja’, dat zou wel leuk zijn.

Heb je het idee iets bijzonders gezien te hebben?

Ja, hij vertelt wel heel, echt wel goed vond. Hij vertelt echt wel goed hoor, het is gewoon dat ik zijn stem niet zo fijn vond. Eh, ja ik heb zeker wel wat bijgeleerd.

En heb je het idee dat je echt het Achterhuis gezien hebt? Ja, lastig.

Wat vond je er (...)

Nou, omdat ik toch de details, iets scherper mochten naar mijn idee. Dus het zou, in principe (...) dus ik zou het iets toch meer details. Gewoon iets scherper. Maar ik vond het wel leuk dat toen ik naar beneden keek dat ik een paal zag. Dat vond ik wel heel grappig. En misschien toch iets langer in een kamer. Ik weet het niet, ik was zo, weet je je wilt ook het verhaal horen en dan ben je best wel op hem gefocust. En dan kijk je ook minder snel rond.

Wat vond je dan dat je niet zelf de keuze had om zelf de kamer te verlaten of binnen te treden, zoals dat wel normaal als je zelf zou lopen wel (...) dan zou je zelf kunnen bepalen hoe lang je ergens blijft hangen.

Ja, dan is dat wel een optie. Maar dat heb ik niet als gemis gezien, nee. Maar het is wel een leuk detail. Maar het lijkt me wel lastig om dat met virtual reality te doen.

Wat vond je ervan, hoe zat het brilletje?

Het brilletje zat eigenlijk wel goed. Alleen de koptelefoon zat wat los, daarom hield ik hem ook steeds zo goed vast.

Werd je daar niet door afgeleid?

Ehm, nee dat viel heel erg mee. Of althans, ik probeerde gewoon echt te luisteren, nee dat ging wel.

Heb je denk je alles gezien en gehoord, of heb je dat tijdens dat je aan het draaien was dat hij iets zei en (...)

Ja, minder goed. Want dan wil je goed de kamers zien. En dan wil je, ja dan ben je minder gefocust op zijn stem. En dat heeft ook wel mee te maken, dat als het wat harder was, en zijn stem is ook niet hard. Dus dan als je gewoon dat je, als je wat meer durfde te draaien dat je, ja ik was teveel op hem gefocust, ik dacht van ik moet het horen. Maar soms als ik het omkeek dan hoorde ik hem wat minder. Dus heb je soms ook dingen niet gezien, omdat je hem aan het beluisteren was?

Ja, ik denk het wel.

Heb je geluiden van buitenaf ervaren? Van buiten de rondleiding, van hier in het café?

Ja, ik had het idee dat er iemand aan mijn tafel zat. Maar dat krijg je wel echt heel erg mee. Daarom moet je hem echt tegen je aanhouden, je hoort zoveel om je heen. En dat lijkt dan echt alsof iemand in je gezicht staat.

73

Was het lastig om je daarop te focussen dan, of viel dat mee?

Het viel mee, maar van als het echt druk zou zijn, denk ik dat je daar wel echt moeite mee zou hebben.

Heb je echt gereageerd op die geluiden? Ja, je draaide je om. Ja, ja.

Ging dat goed? Of werd je een beetje tegengewerkt door je stoel, ofzo?

Nee, nee, nee. Ik hield alleen soms de tafel vast, just in case. Maar ik had wel, alles ging ook wel heel soepel met het kijken enzo.

En reageerde hij snel?

Ja, hij reageerde wel hetzelfde zoals ik zou reageren. Werd je daar niet misselijk van? Of duizelig misschien? Nee, nee. Heel, heel klein beetje.

Hoe kwam dat denk je?

Ja, gewoon omdat het nep is, haha.

Maar dat je je draaide, omdat het te snel ging?

Nee, het was ook gewoon sowieso even wennen omdat er zo’n beeld voor je staat, of dat je zo naar je beeld kijkt, dus ik denk dat dat even wennen. Maar ik denk dat het in principe ehm, is het echt prima.

Oke, wat vond je een positief aspect van het gebruik van deze bril?

Een positief aspect. Nou dat ik de tour heb mogen meemaken, dat ik nu nieuwe dingen weet, dat ik toch wel de kamers heb gezien, die ik niet zou kunnen zien als ik (...) ja en ik vond sommige details wel echt leuk.

Vond je virtual reality daarin dan echt een meerwaarde hebben denk je? Of zou dat ook op een normaal filmpje getoond kunnen worden?

Nee, ik vind virtual reality toch wel een meerwaarde hebben. Ik denk wel dat je, dat je, jawel, vind ik zeker wel. Het geeft je toch wel een extra, of in ieder geval toch wel het gevoel dat je er bent. Je kunt wel naar een filmpje kijken, of naar een tv gaan staren, maar ik vind dit toch wel leuker.

Waarmee heeft dat te maken, denk je?

Ehm, omdat je er midden in zit, voor mijn idee. Je kijkt om je heen en hebt het idee dat je in de kamer staat. Ik denk dat dat zeker wel helpt, ja zeker.

En een negatief aspect? Is dat er, denk je?

Nee. Ik denk dat dit altijd beter is, dan naar de tv kijken. Zeker met dit. Zeker om mensen het gevoel te geven dat het Achterhuis is natuurlijk hartstikke bijzonder en ja, dit is het dichtstbijzijnde wat je kunt (...)

Hoe vond je het om alleen in het Achterhuis te zijn? Tussen aanhalingstekens?

Ja, wel prima eigenlijk. Ja, vond ik opzich wel leuk, inderdaad. Dat was wel fijn. Want je had

inderdaad, je kon wel doen wat je zou willen. Dus dat was prima. En ik had niet het idee dat ik alleen was, dat ik het eng vond.

Vond je het er realistisch uitzien? Of vond je het gemaakt, ofzo?

Nee, ik vond het er wel realistisch uitzien. Niet te gemaakt, ja het mocht scherper of meer details. Maar ik vond het er wel gewoon realistisch uitzien. Ik had niet het idee dat ik in een video-spel zat.

Heb je het gevoel dat je iets gemist hebt misschien? Niet dat ik weet, nee.

Voelde je je betrokken bij het verhaal. Ja, ja.

74

Is dat meer geworden door de (...)

Ja, ik voelde me wel (...) doordat hij me, ja het is natuurlijk best wel persoonlijk, zeg maar. Een eigen rondleiding gehad?

Ja, ja, dat vond ik wel.

In document Virtual reality in het Anne Frank Huis (pagina 69-75)