• No results found

Curator: The Museum Journal, jrg 54, nr 4 (2011): p 461-468.

Respondent 6 Vrouw, 29 jaar

Oke, laten we beginnen. Wat wist jij voorafgaand aan deze virtuele rondleiding over hoe het eruit zou zien? Had je voorkennis?

Niet over deze virtuele rondleiding in het bijzonder. Ik weet wel dat hij ongeveer tien minuten duurt. En dat was het, eigenlijk.

Wat vond je ervan, in zijn algemeenheid?

Ehm, ik vond het heel interessant. De jongen die sprak vertelde goede informatie vond ik. Dingen die ik nog helemaal niet wist, eigenlijk. Het was wel vernieuwend. Ik vond het wel soms irritant dat ik m’n hoofd 180 graden moest draaien. En de koptelefoon deed een beetje (...) dus soms als ik dan naar rechts keek, hoorde ik in nog maar één oor geluid terwijl, ja het hoort natuurlijk in allebei (...) en toen keek ik naar links en toen zag ik die jongen weer niet. Dus dat was een beetje zoeken. Verder, vond ik het goed gedaan. Ook met de foto’s die ze erbij lieten zien. Zodat je je wel een beetje een voorstelling kunt maken.

Oke, als je dit zou beschrijven aan iemand die hier niet vanaf weet, wat zou je dan zeggen wat je net hebt meegemaakt?

Nouja, dat als je dus (...) want het is vooral voor mensen die slecht ter been zijn, ik vind het wel een goede vervangende ervaring denk ik. Ehm, ja omdat je dan alsnog wat van het Achterhuis te zien krijgt. Het is informatief, ehm (...)

En wat heb je net gezien?

Ja, ik heb een aantal kamers uit het Achterhuis gezien. Ik vond het jammer dat je niet bijvoorbeeld dus de Shoah-zolder ziet. Ehm, dus ja, dat ze zich beperken tot een aantal kamers en dat hij daar dan wat vertelt, dat vond ik wel jammer. Maar ik vond het een goede vervanging voor als iemand er niet in kan. Ja, dan is dit (...)

Heb je het idee dat je wel in het Achterhuis geweest bent? Door het zien van deze (...)

Ja. Ja, zeker omdat je haar kamer ziet. En ehm, de kamer van haar ouders enzo. Dus de belangrijkste kamers die zij ook in het dagboek bespreekt eh, die kan je alsnog zien, ondanks dat je er zelf niet naartoe kan. Dus ja daarvoor vind ik het wel goed.

En vind je het dan jammer dat het alleen die kamers zijn? Of tenminste, jammer, dat niet de rest van het museum niet ook getoond wordt in virtuele versie?

Ja, ja. Omdat je dan, stel dat je familie nou wel naar binnen gaat ofzo, en jij hebt die virtuele reality bril op, dan, ja, kun je alsnog niet met elkaar praten over de rest van het museum. Ehm, maar ik snap natuurlijk wel dat ze gebrekkig tijd hebben en dat het waarschijnlijk heel duur is om dit te maken en dat ze bepaalde keuzes hebben gemaakt, dat begrijp ik wel.

En had je dan wel gewoon het museum willen zien, virtueel? Ja.

Dus met ook (...)

Ja wat mij vet lijkt, is dat als je naar voren kijkt, dat je dan ook naar voren gaat. En dat als je naar rechts kijkt, dat je dan ook naar rechts gaat.

Dat je wat meer interactie hebt met het gehele (...) Ja.

Zou je dan zelf de route willen bepalen die je neemt in het museum? Zou je dan zelf, oke nu zeggen van nu ga ik naar de volgende kamer, en misschien ook wel weer terug?

92

Volgens mij is alles mogelijk.

Dan ehm, dan vind ik dat wel mooi ja. Ja. En wat zou je dan willen zien in die kamers?

Ehm (...) Ja, nou ja het zijn natuurlijk allemaal lege ruimtes. Maar ik denk wel dat je meer het idee hebt dat je er bent geweest als je dat kan doen. Dus als je het iets interactiever kan maken. En ja dan duurt het waarschijnlijk ook iets langer. En dan kun je je tijd iets beter vullen tot je familie weer terug is.

Want waarom denk je dat het interactieve het beter maakt?

Nou en omdat je zelf het idee hebt dat je kan bepalen in welk tempo je door het museum gaat. En omdat je denk ik dus ook meer het idee hebt dat je er ook echt bent geweest. Ja, als dat uitgebreider zou kunnen.

Dus nu heb je wel het idee dat je op zich in het Achterhuis bent geweest, maar niet in het museum bent geweest?

Ja.

Oke, is er iets wat je is opgevallen aan deze virtuele rondleiding? Kan positief of negatief, gewoon in zijn algemeenheid.

Ehm, even denken hoor. Ehm, ja als ik het vergelijk met mijn ervaring in het museum, vond ik het heel erg duidelijk. Ja, en je krijgt natuurlijk wat minder informatie dan in het museum, maar alle cruciale informatie wordt wel verteld, dus dat vond ik heel goed. Ehm, ja en hoe die jongen vertelt heb je wel het idee dat hij het tot jou richt. Dat vond ik ook goed. Wat me wel opviel was dat als je naar beneden kijkt, zie je de (...)

Het statief?

Ja, maar ik weet niet of ze daar iets aan kunnen doen. Vond je dat afleiden dan? Dat je dacht, o ja, ik zit in een (...)

Een beetje. Ik heb één keer eerder dus een reality bril opgehad, bij de World Press tentoonstelling. En daar was het echt dat als je rondkeek dat je gewoon lijnen zag, tussen waar de foto’s aansloten, overlapten. Dat was hier niet zo.

Wat vond je daarvan dan? Dat vond ik storender.

Wat vond je van de weergave van de virtuele wereld? Van de kwaliteit?

Ja.

Nouja, dat vond ik dus beter. Dat het vloeiend in elkaar overliep. Ehm, het was niet superscherp vond ik alsnog, ondanks dat hij op zijn scherpst stond. En de kleuren leken een beetje flets. Maarja, verder vond ik het wel goed. En ik vond de kleuren op die foto’s wel mooi. Maar de video was een beetje flets.

En wat vond je ervan dat je, van die kamers? Heb je daar goed kunnen kijken? Hoe vond je dat ze weergegeven werden?

Ja, op zich wel goed. Want er is niets meer te zien, of het is heel weinig te zien. Dus je krijgt gewoon indruk van hoe groot het ongeveer was. En ehm (...)

Heb je echt het idee dat je in die kamer was?

Jawel alleen, in de kamer van Anne bijvoorbeeld als hij vertelt over de foto’s die aan de muur hangen (...) ja, die kan je niet echt zien ofzo. Dus je ziet wel een beetje zwart-wit.

Had je graag gewild dat ze dan beter in beeld kwamen?

93

En die andere details die je hebt gezien, zoals die groeimaat, en die afbeelding van Anne en Margot, ja en het toilet?

Ja, dat vond ik goed. Ze hadden wel goede dingen uitgekozen, herkenbare dingen. Dus ik denk wel dat het een grote leeftijdsgroep aanspreekt, en dat iedereen zich kan identificeren.

Deed jij dat, door die details die je zag?

Ja, wij hadden ook van die groeidingetjes thuis.

Ja, het is een heel sprekend detail natuurlijk. Dat had iedereen bijna wel.

En wat vind je van het feit dat je de zolder gezien hebt? Een ruimte die je normaal gesproken niet toegankelijk is?

Ja, heel erg speciaal. Ja, ik weet niet hoeveel toegevoegde waarde dat per se had. Maar het verhaal erbij, sprak wel tot de (...)

Maar hoezo denk je dat het niet zo heel veel toegevoegde waarde had?

Nou, ik had het niet zo erg gemist. Ja ik wist ook niet dat het er was. Maar ik denk niet dat, ik weet niet of het heel veel toevoegt, als je het in het museum zou doen bijvoorbeeld.

Nee, maar die is niet toegankelijk omdat het een te broze ruimte is. Zijn er dingen die je graag had willen zien, die je nu niet gehoord hebt?

Ik heb dit wel ehm, ik ehm, ja het dagboek. Maar hij had wel zelf het dagboek vast. Dus op zich (...) Maar had jij wel graag het echte ding in beeld willen hebben?

Ja, want dat is natuurlijk waar het helemaal om draait. Ehm, ja, verder weet ik het niet zo goed. Als je gewoon door het hele museum zou kunnen, dan zou het natuurlijk totaal anders zijn. Dat lijkt met het vetst als dat kan.

Gewoon een totale vervanging, of een virtuele rondleiding, een virtueel bezoek is het dan meer. Heb je iets gehoord, wat is je bijgebleven van de omgevingsgeluiden?

Er zat muziek bij. Ja?

Ja, dat vond ik wel mooi. Het was een beetje van die lome, pianomuziek, wat wel goed bij de sfeer past. Ja de sfeer waar je aan denkt, als je aan het Achterhuis denkt. Dat vond ik goed. Maar verder, ik weet het niet, waren er verder geluiden?

Nou, voornamelijk in het begin als je dan buiten bij die gracht staat en je fietsers hoort langskomen en die boot (...)

Oja, ja ja. Ja, vond ik wel oké. Ja in het begin sta je nog buiten in die drukke stad.

Wat staat u het meest bij van deze rondleiding?

Ehm, ja. Ik vond dat die jongen soms een beetje ongemakkelijk overkwam. Vond je dat storend misschien?

Nee, ik vond het niet heel storend. Maar het was meer, hoe hij soms keek. Zo’n strak hoofd. Alsof hij een beetje zenuwachtig was. En zo met zijn handen wrijven, ja dat staat me, ja dat. Het was een beetje afleidend, maar ehm, ja verder heb ik niet heel opvallende dingen (...)

Is er iets waarvan je denkt dat zou een verbetering kunnen zijn? Heb je aanbevelingen?

Ja, ja ik kom steeds op hetzelfde terug eigenlijk. Gewoon een iets uitgebreidere rondleiding. Ja, en misschien als het wat moderner is, ook een iets hogere resolutie. Ja, en dus minder flets. Maar op zich, zoals het nu is, vond ik het best goed. Dus dit is meer, als ik het zelf zou doen, zou ik dat aanpassen denk ik.

94

Welke boodschap denk je dat de Anne Frank Stichting, welke bedoeling denk je dat ze hiermee hebben gehad? En denk je dat ze daarin slagen?

Ik denk dat de bedoeling is dat het Anne Frank Huis voor iedereen zo toegankelijk mogelijk wordt gemaakt. Omdat ja, mindervalide mensen kunnen niet al die trapjes op en af, dus dan is dit een mooi alternatief. Ehm, en ik denk wel dat ze daarin geslaagd zijn. Omdat je dus wel alsnog een goed idee krijgt van het Achterhuis, wat het belangrijkste is. Dus ik, het lijkt me wel dat ze daarin geslaagd zijn. Had je nog andere dingen te weten willen komen? Meer achtergrond over de oorlog misschien? Ja (...) nou ja, dat weet ik niet. Ik vond het zo wel mooi afgewisseld. Het is natuurlijk niet super informatief. Of tenminste, ze brengen de basics denk ik. Maar als je het heel uitgebreid wilt maken met nog meer info over de oorlog of andere dingen dan, wordt het een veel groter meer omvattend ding. Dus ik snap op zich wel dat ze hiervoor gekozen hebben. Ja, ik denk dat als mensen echt meer informatie over de oorlog of over Nederland en de oorlog willen hebben dat ze dan misschien documentaires moeten kijken ofzo. Ja ik denk dat het heel krachtig is dat ze voor één ding gekozen hebben. In plaats van dat je verschillende onderwerpen bij elkaar (...)

En dat ene ding is? Volgens jou? Het Achterhuis.

Heb je wel het idee dat je iets bijzonders hebt gezien door deze rondleiding?

Ja. Ja ik ehm, vind het wel mooi. En niet iedereen krijgt dit natuurlijk te zien, dus ik vind het wel leuk om gezien te hebben wat er voor alternatief is, als je niet het Achterhuis in kunt. En het is natuurlijk heel erg state of the art, haha.

Heb je meer inzicht of begrip gekregen in het verhaal van Anne Frank?

Ik weet niet of ik meer inzicht of begrip heb gekregen, ik wist er best wel wat vanaf natuurlijk. Heb je veel dingen geleerd die je nog niet wist?

Niet echt veel informatie, maar het is wel heel toegankelijk verteld. Dus ja, dat vond ik wel mooi. Het is ehm, je kunt je er meer bij voorstellen ofzo. Door de combinatie van hoe hij het vertelt, wat je te zien krijgt en de fragmenten die ze gekozen hebben, inderdaad van die heel dagelijkse dingen, vind ik mooi. Maar niet heel veel nieuwe informatie per se.

Oke, laten we het hebben over de werking van het systeem. Hoe ging dat? Kun je dat beschrijven? Nou, ik vond het best wel een zwaar ding eigenlijk. Ik vond dat ‘ie een beetje naar beneden zakte de hele tijd. En ik vond dat in het begin een beetje lastig om nou het juiste knopje in te drukken. En ja, wat een ongemak was, was dat de koptelefoon probleempjes had. Verder werkte het prima. Maar vond je het echt storend dat hij te zwaar was bijvoorbeeld?

Een beetje.

Vond je het een afleiding toen je aan het kijken was?

Nou, in het begin wel. Maar als je er eenmaal in zit, niet meer. Maar toen hij op een gegeven moment kreeg ik een berichtje dus, dat hij te warm was.

Ja, en wat kwam er toen in beeld?

Ja een berichtje van systeem is te warm, moet afkoelen om op ehm, op juiste manier verder te gaan. En toen was ik er weer uit. Want dan stopt alles natuurlijk, en dan moet je weer op play drukken. Dus toen irriteerde het me wel weer. Maar toen ik eenmaal weer in het verhaal zat, viel het wel mee. Want je voelde je echt, zo helemaal erin zat. Hoorde je niks van buitenaf meer?

Nee niks meer.

Maar vond je dat een afleiding? De geluiden?

95

Nee, ik kon me daar wel goed van afzonderen had ik het idee. Maar ja, je zit natuurlijk helemaal in je eigen wereldje. Je ziet helemaal niks om je heen, je hebt een koptelefoon op, dus ja. Je wordt niet heel erg afgeleid.

Dat werkte dus wel echt, je werd er wel zo ingezogen?

Ja. Ik was me er soms wel bewust van, als andere mensen mij nu zien, haha, dan denken ze wat een debiel.

Hoezo denk je dat ze dat dachten?

Omdat je zo om je heen zit te kijken zeg maar.

Ja je kunt je slecht oriënteren waar je zelf bent. Maar had je het idee dat je reageerde op het geluid enzo?

Ja.

Want je zei dat je de hele tijd naar rechts zat te (...) was dat (...)

Ja, de jongen stond rechts in beeld, dus ik moest met mijn hoofd in een hoek van 90 graden. En bleef je hem ook de hele tijd volgen?

Ja, meestal ja. Dan keek ik om me heen, maar dan was het een lege kamer. Dus dan keek ik weer wat hij te zeggen had.

Oke, wat vond je van de kwaliteit van de beelden?

Nou, ik vond het ietsje onscherp. En flets. Maar verder, het was wel goed genoeg vond ik. Ja?

Ja, misschien dat het nu beter zou kunnen met nieuwe techniek. Maar, ik vond het goed genoeg. Heb je last van misselijkheid of duizeligheid gehad?

Ik was een beetje duizelig denk ik. Een beetje. Ja? Wanneer was dat?

Gewoon ehm, ik denk dat het komt omdat ik lenzen in heb. En ook als ik bijvoorbeeld naar een 3D- film ga dan merk ik, het is niet heel erg, maar ik merk altijd wel iets in mijn hoofd, zeg maar een soort van lichte druk ofzo. Ik weet het niet. Ik denk omdat je anders focust met je ogen? En volgens mij was dat nu ook zo tijdens die virtual reality bril, omdat het best wel dichtbij zit. Dus in het begin merkte ik dat wel.

Denk je dat het een meerwaarde was dat er virtual reality werd gebruikt? Gaf dat een meerwaarde? Dat denk ik wel. Want als je gewoon het boek hebt ofzo, dan denk ik dat je veel sneller afgeleid raakt, omdat je dan allemaal omgevingsfactoren hebt, terwijl je nu dus, jezelf best wel makkelijk kan afsluiten. En bovendien lijkt het meer alsof je er bent. Dus die informatie kun je ook in het boek vertellen, en de foto’s. Maar dit geeft een meer totaal (...)

Is er dan ook een negatief aspect aan het gebruik van deze bril? Als dat er is voor je?

Ja ik zit te denken. Niet, want het is gewoon een mooi alternatief. Dus ik zou niet zeggen dat het een museumbezoek vervangt ofzo, maar als alternatief ja ik zie er niet echt iets negatiefs in.

Hoe voelt het om alleen in het Achterhuis te zijn? Daar had ik eigenlijk nog niet zo bij stilgestaan. En als je daar nu bij stilstaat?

Ja, wel goed. Dus door degene die het vertelt, de presentator eh, heb je echt het idee dat hij zich op jou richt. Dus ja, dat is eigenlijk wel een interessante ervaring. Want als je in het museum bent dan zit je natuurlijk met superveel mensen. Het is niet echt iets waar ik echt bij stilstond.

Wat had je ervan gevonden als je vrij door de ruimte had kunnen bewegen? Dat had me wel boeiend geleken.

96 Ja?

Ja. Omdat het dan meer als een museumbezoek voelt.

Had je dan nog bepaalde, of wat had je willen zien? Had je meerdere kamers willen zien?

Ja, misschien wat langer bij sommige dingen stilstaan. Zoals dus de fotomuur van Anne. Of ehm, ja vooral dat. En ook dat je meer kunt zien hoe de kamers ten opzichte van elkaar liggen. Dus dat je nog meer een indruk krijgt van hoe dat voor hun geweest is.

En had je dan zelf bijvoorbeeld willen zeggen van nu ben ik klaar bij dit onderwerp laten we gaan naar de volgende?

Nee ik vond dat juist wel leuk, of interessant dat hij, de presentator, zijn verhaal deed. Dus dat je informatie van hem kreeg. Maar het zou mooi zijn als je dan nog wat langer zou kunnen rondkijken

In document Virtual reality in het Anne Frank Huis (pagina 91-97)