• No results found

3 Theoretisch kader

4.3 Vormgeving trends

Bij een online magazine is de vormgeving belangrijk. De vormgeving zorgt er overigens voor of de lezer getriggerd wordt om het magazine (verder) te lezen. Bij een online magazine komt hierbij ook nog kijken dat de vormgeving gebruiksvriendelijk moet zijn. Het moet voor de lezer duidelijk zijn waar welke knoppen zitten en dit moet logisch ingedeeld zijn. De grootste trend op het gebied van vormgeving is het kunnen personaliseren van de cover. (Mediatest, z.j.)

4.3.1 Cover: aansprekend en uitnodigend

Een cover is vaak het eerste contact met een (online) magazine.De voorkant van het magazine zorgt voor een trigger bij de lezers die ervoor zorgt dat het blad opengeslagen wordt. Voor de online magazines zorgt de cover voor een lead of download. (Mediatest, z.j.) Bij een online magazine is het makkelijker de lezer te trekken dan bij een geprint magazine. Hier heb je namelijk de mogelijkheid de cover interactief te maken. De doelgroep verwacht dit dan ook. Voorbeelden die mogelijk zijn bij een interactieve cover zijn

doorklikmogelijkheden (naar bijvoorbeeld de backstage ‘cover-shoot’), een cover die tegen je praat of een filmpje. (DutchGiraffe, z.j.). Meer hierover vindt u in hoofdstuk 8.2.

4.4 Contenttrends

Hoewel het bij een online magazine belangrijk is optimaal gebruik te maken van beeld, tekst en geluid (multimedialiteit), is het net zo belangrijk dit magazine met relevante content te vullen. Volgens de specialisten van DutchGiraffe zorgt een goed bladritme ervoor dat de lezer geboeid blijft. Met een bladritme wordt de afwisseling van bijvoorbeeld onderwerpen en invalshoeken bedoeld. Waar vaak slecht rekening mee gehouden wordt, is dat je bij een online magazine een extra mogelijkheid hebt om de lezer geboeid te houden: het toevoegen van foto’s, video’s of muziek. Dit alleen zorgt al voor variatie bij de lezer. (DutchGiraffe, z.j.)

4.4.1 Tekst

Uit onderzoek blijkt dat de lezers van (online) magazines ongeduldig zijn. Een lezer zit niet te wachten op lappen tekst. Het is daarom belangrijk dat een tekst makkelijk te scannen is. Dit wil zeggen dat de lezer in een oogopslag kan zien of de tekst interessant genoeg is om te lezen en welk deel zij daarvan willen lezen. Zet daarom de belangrijkste boodschap bovenaan en begin met een intro die de tekst alvast voor de lezer samenvat. Ook is het

belangrijk om smalle tekstkolommen te gebruiken. De lezer wil gauw naar beneden bewegen met zijn/haar ogen. Wat hierbij helpt is kiezen voor één onderwerp per alinea en informatieve tussenkoppen (Gloedcommunicatie, 2014).

Volgens DutchGiraffe is de vuistregel voor het maken van een online magazine dat er, afhankelijk van de doelgroep, niet meer dan twaalf pagina’s worden gebruikt. Je houdt dan naast de cover, colofon en inhoudsopgave nog 9 pagina’s over die gevuld kunnen worden met content. De grootte van het magazine hangt ook af van hoe goed je de doelgroep kent. Wanneer alle interesses en raakvlakken duidelijk zijn, wordt er soms ook gekozen voor vijftien pagina’s in totaal. (DutchGiraffe, z.j.).

4.4.2 Blogs

De term ‘bloggen’ is de afgelopen jaren flink gegroeid. Een blog is een soort dagboek van de schrijven, maar dan online gedeeld, zodat iedereen het kan zien en lezen. Iemand die zo’n ‘blog’ schrijft, ook wel een ‘blogger’ genoemd, schrijft over zijn/haar favoriete

onderwerpen/ideeën. Veel magazines maken hier ook al gebruik van en die zijn erg populair onder de lezers. In magazines bestaan er veel ‘DIY-blogs’ of ‘do-it-yourself-blogs’. Hierin wordt over een bepaald onderwerp uitgelegd hoe je dit het beste zelf thuis kunt doen of maken, bijvoorbeeld het maken van een sinterklaassurprise. Dit wordt dan vervolgens in stappen uitgelegd. (DutchGiraffe, z.j.)

Uit het panelgesprek met de huidige kijkers van Koffietijd bleek dat iedereen graag

verschillende blogs zou willen lezen in het Koffietijdschrift. Ze willen het liefst elke editie een blog van een presentatrice, maar omdat dit moeilijk realiseerbaar bleek in het panelgesprek met de redactie, zou dit veranderd kunnen worden in blogs van kijkers die schrijven over hun (levens)ervaringen op verschillende gebieden.

4.5 Advertentietrends

Advertenties zijn bijna niet weg te denken uit een (online) magazine. Het is een manier van de maker om inkomsten te genereren. Zo wordt er ook in online magazines geadverteerd. Het voordeel van het adverteren in zo’n online magazine is dat de advertentie geheel tot leven kan komen. Er kan op een advertentie geklikt worden en hiermee kan een verwijzing gemaakt worden naar de website van de sponsor. Ook kan een online magazine ervoor kiezen om een webshop toe te voegen aan het magazine. Wanneer er vaste sponsoren zijn, bij Koffietijd bijvoorbeeld A. Vogel, Illy en Albert Verlinde Entertainment, kan er een

standaard webshop gemaakt worden waar de geadverteerde producten direct te koop zijn. Zo wordt de klant dus niet naar de winkel gestuurd (waarvoor hij/zij moeite moet doen), maar kom je de klant tegemoet door het product direct aan te bieden. Door een koppeling te maken van een advertentie naar een webshop maak je van lezers dus directe kopers. (Magzmaker, z.j.)

58% van de respondenten van een onderzoek gehouden door MPA geeft aan advertenties in een magazine niet storend te vinden. Een advertentie kan volgens hen best vermakend zijn wanneer het gerelateerd is aan de content die in het magazine staat. Magazines komen op de eerste plaats als het gaat om een positief gevoel en het overhouden van een

waardige impressie bij advertenties. (Magazines.nl, z.j.)

Figuur 4. Adverteren

Het adverteren in magazines zorgt ervoor dat lezers actie ondernemen. Ongeveer 77% van de respondenten koopt wel eens een product nadat hij/zij deze gezien heeft in een

drijfveren zijn die ervoor zorgen dat lezers reageren op advertenties: de kwaliteit van een advertentie en de betrokkenheid bij zo’n advertentie. (Magazines.nl, z.j.)

Voor Koffietijd betekent dit dat het advertenties moet bieden die gelijk zijn aan de huidige sponsoren in het programma. Koffietijd zorgt er wekelijks voor dat gesponsorde items voor de kijker niet altijd opvallen. Zo is er elke vrijdag een barista van Illy aanwezig die de kijkers een nieuwe koffie uitlegd om thuis te maken. Daarnaast is er op donderdag altijd een expert van Koopmans die samen met presentatie een baksel maakt. De kijker is dus al gewend aan deze sponsoren in het programma. Door deze sponsoren door te trekken in het magazine en daarbij nog extras aan te bieden, zorgt dit voor een gevoel van herkenning bij de kijker. Het extraatje dat aangeboden kan worden is het klikken op een advertentie waarbij er een proefmonster van het merk gestuurd kan worden naar de lezer.