• No results found

3 Theoretisch kader

4.6 Technische trends

Zoals in paragraaf 8.3.1 al besproken was, zijn er veel technieken mogelijk in een online magazine. Een minder technisch onderwerp, maar minstens zo belangrijk om te bespreken, is het vindbaar maken van het online magazine. Het is de bedoeling dat de doelgroep weet waar het online magazine te vinden is en hier niet veel moeite voor hoeft te doen.

Onderzoek toont aan dat 98% van de internetters zoekmachines gebruikt om informatie te vinden. Om dit mogelijk te maken, moeten in de tekst van het magazine woorden gebruikt worden waarop mensen zoeken of synoniemen hiervan. (Gloedcommunicatie, 2014). Hieronder wordt per paragraaf besproken welke technische mogelijkheden er nog meer zijn.

4.6.1 Doorklikken: buttons

Het online magazine draait in feite om de mogelijkheid om door te klikken, vandaar dat het online magazine ook wel een ‘klikbare pdf’ genoemd wordt. Door het klikken op het magazine wordt een activiteit gestart of beëindigd. Denk hierbij aan het starten of stoppen van een filmpje, het klikken op de cover om doorgestuurd te worden naar de covershoot of het klikken op een product om doorgestuurd te worden naar de webshop van hetzelfde magazine (Online-magazine.nl, z.j.). Klikken op een bepaalde activiteit staat in relatie met de volgende technische mogelijkheden. In een interview met Denise de Vries van het blad PuurZaans is besproken hoe een bladformule opgezet moet worden. Hierbij gaf zij aan dat doorklikken een fijne toevoeging is aan een tijdschrift, maar dat er ook een keerzijde aan zit. “Zorg ervoor dat een online magazine zo min mogelijk klikbaar is en zo makkelijk mogelijk leesbaar. Hoe meer stappen de lezer moet ondernemen om bij een artikel te komen, hoe sneller je een lezer kwijt bent”. Hiermee bedoelt zij dat een klikbaar magazine niet altijd in het voordeel is. Door bij een artikel bijvoorbeeld een doorverwijzing te maken naar een website, stuur je de lezer weg van je magazine. Hij of zij bezoekt de website via het internet en het is daarna maar de vraag of hij/zij terugkomt om het magazine verder te lezen. Zij adviseert daarom om maximaal 1 a 2 kliks te gebruiken om de lezer te sturen naar de plek waar hij/zij heen wilt. Ook wanneer er een proefmonster via een advertentie aangeboden wordt, is het niet de bedoeling dat de lezer bij de eerste klik op de website van de sponsor komt, vervolgens moet gaan zoeken naar het aanmeldformulier, daar eenmaal aangekomen gegevens in te moeten vullen en dus na vier stappen pas te komen waar hij/zij wilt zijn. Door één klik op een advertentie zou er een pop-up moeten komen waarbij gelijk gegevens ingevuld en gestuurd kunnen worden en de lezer vervolgens weer verder kan gaan met het lezen van het magazine.

4.6.2 Bewegend beeld

Bij een online magazine is ook bewegend beeld mogelijk. Hiervoor gelden wel enkele regels. Het is belangrijk het filmpje maximaal een minuut te laten duren. Dit heeft te maken met de spanningsboog van de doelgroep. Een kijker raakt verveelt wanneer een filmpje deze tijd overschrijdt. Een voordeel van het gebruik van filmpjes is dat deze makkelijk te delen zijn, ook via een online magazine. (Gloedcommunicatie, 2014)

Voor het toevoegen van bewegend beeld aan een online magazine zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt de lezer een kijkje achter de schermen van het desbetreffende bedrijf geven, voor Koffietijd bijvoorbeeld een kijkje in de studio en in de kleedkamers van de presentatrices. Je kunt de cover laten praten, waarmee de lezer wordt overgehaald te

kiezen voor jouw magazine; maar dit kan er ook voor zorgen dat de lezer wordt afgeschrikt. Een andere mogelijkheid is ondersteuning van een artikel. Wanneer Koffietijd een artikel plaatst over make-up kan hierbij een ‘stap-voor-stap’-video toegevoegd worden om de lezer te laten zien hoe dit daadwerkelijk gedaan moet worden. (Magzmaker, z.j.)

4.6.3 Geluid

Bij een online magazine kan er geluid toegevoegd worden. Natuurlijk wordt dit gebruikt wanneer de de cover praat, maar er kan ook voor achtergrondgeluid gekozen worden. Dit geluid kan aangepast worden aan het artikel dat gelezen wordt. Denk hierbij aan een ontspannend natuurgeluid bij een artikel over massages of vakanties. (Online-magazine.nl, z.j.)

4.7 Navigatie

De navigatie van een online magazine hoeft niet per se te verschillen met die van een printmagazine. Uit onderzoek van Gloedcommunicatie (2014) blijkt dat veel lezers toch op dezelfde manier navigeren, namelijk van begin tot eind. Wel heeft een online magazine een voordeel ten opzichte van een printmagazine: de lezer kan makkelijk doorklikken naar het gewenste artikel en heeft geen drempel bij het zoeken naar een gewenst onderwerp. Op elk gewenst moment kan er worden gekozen voor het desgewenste artikel.

(Gloedcommunicatie, 2014)

4.8 Conclusie

Er vindt steeds meer digitalisering plaats in de wereld. Dit is momenteel een maxitrend; een trend die wel 10 tot 30 jaar kan aanhouden. Ook een online magazine is een voorbeeld van zo’n trend. Uit alle soorten online magazines die momenteel bestaan, is een online

interactief magazine voor Koffietijd de meest logische keuze. Doordat Koffietijd momenteel al een goed onderhouden website aanbiedt, moet er worden opgepast dat het magazine niet teveel op een website gaat lijken. Daardoor valt een one-pager al af. Door het kiezen voor een online interactief (tablet) magazine kan ook direct het leesgedrag van de doelgroep worden gemeten. Er kan dus makkelijk worden gekeken of deze methode aanslaat. Daarnaast zijn er op het gebied van online interactief magazines veel trends waar Koffietijd van kan profiteren. Hierbij worden ook enkele eisen gesteld waar een online magazine aan moet voldoen. De cover kan de lezer letterlijk aanspreken, de drempel voor het zoeken van artikelen wordt weggehaald - je kunt namelijk meteen naar het onderwerp dat jou

interesseert - en daarnaast is het voor Koffietijd voordelig dat de sponsoren goed naar voren komen in een online magazine. De lezer kan direct een proefmonster aanvragen of een product bestellen. Zo maak je van lezers kopers. Hierbij is het belangrijk dat de lezer maar 1 á maximaal 2 stappen hoeft te ondernemen om een proefmonster te bestellen. Hoe meer er in een magazine gebruik wordt gemaakt van clicks, hoe meer je de lezer wegstuurd uit het magazine.

De belangrijkste trends zijn dus doorklikken en het toevoegen van bewegend beeld aan het magazine. Zo wordt het persoonlijk voor de lezer; hij/zij maakt direct de keus voor een bepaald artikel en krijgt ondersteuning en diepgang bij het artikel aangeboden door de toevoeging van bewegend beeld en geluid. Hierbij moet worden gelet op de tijd van het toegevoegde beeld. Volgens onderzoek is mag een filmpje maximaal 1 minuut duren. Dit heeft te maken met de spanningsboog van de lezer.

Een eis voor Koffietijd is ook om de teksten binnen het magazine niet te lang te maken. De lezer zit namelijk niet te wachten op lange teksten. Door smalle kolommen te maken kan de sneller snel met de ogen naar beneden scrollen en heeft hij/zij niet het gevoel dat er maar geen einde aan komt.

5 Concurrentieanalyse

In dit hoofdstuk worden alle concurrenten van het programma Koffietijd besproken.

Hieronder vallen zowel televisieconcurrenten als concurrenten wat betreft online magazines. Deze concurrenten worden op een aantal criteria met elkaar vergeleken. Deze staan hieronder weergegeven.