• No results found

Voorwaarden scheppende rol van ouders

HOOFDSTUK 3: ONDERWIJSONDERSTEUNEND GEDRAG

1. Voorwaarden scheppende rol van ouders

Het gaat hier om de rol van ouders ten gunste van het leerproces en het gedrag van het kind op

over een aantal basisvoorwaarden die noodzakelijk zijn: voldoende rust, voeding, interesse toonden in de school…

1.1.

DE WIL DAT HUN KINDEREN HET BETER HEBBEN DAN ZIJ

ERVARINGEN OUDERS

“Door het feit dat ik analfabeet ben, dat is mijn frustratie, wil ik absoluut niet dat mijn kinderen zoals ik zijn.”

“Ik had de keuze niet, omdat ik de taal niet kende. Maar mijn dochter is hier geboren, ik wil niet dat zij hetzelfde parcours loopt. Ik wil dat ze kansen krijgt,

dat ze een goede opleiding krijgt van een goed niveau.”

Ouders geven aan zelf niet de kans gekregen te hebben om een goede opleiding te krijgen of om een job uit te voeren volgens hun diploma. Ze geven aan dat het voor hen heel belangrijk is dat hun kinderen zelf meer kansen krijgen en het beter hebben dan zijzelf.

1.2.

ANDERSTALIGE OUDERS KIEZEN BEWUST VOOR EEN NEDERLANDSTALIGE SCHOOL

ERVARINGEN OUDERS

Anderstalige ouders geven aan bewust voor een Nederlandstalige school te kiezen, omdat dit meer kansen geeft aan hun kinderen voor later. Ouders geven zelf aan dat ze probeerden om Nederlands te leren maar dat dit omwille van diverse redenen niet lukte.

Bv. ouder moest fulltime werken en voor haar kinderen zorgen en had geen tijd meer.

Bv. Ouder heeft enkele jaren Nederlands geleerd, maar het is heel moeilijk om dat als volwassene te leren. Het lukte haar niet, ook al deed ze veel moeite.

“Ik wil niet doen wat de meeste ouders doen: als je Franstalig bent, stuur je je kinderen naar een Franstalige school. Ik wil dat niet doen, ik wil mijn kinderen

naar een Nederlandstalige school sturen, want dat is beter voor later.”

“Ik heb Nederlands geleerd, maar ik krijg het niet in mijn hoofd. Ik heb het twee jaar geleerd en ik ken enkele woorden, maar het probleem is dat ik het thuis nooit heb geleerd, thuis was het enkel Frans. Als je het niet spreekt, onderhoud

je het ook niet.”

1.3.

INTERESSE TONEN IN DE SCHOOL

ERVARINGEN LEERKRACHTEN

Leerkrachten verwachten dat ouders interesse tonen voor het schoolgebeuren/huiswerk, er zijn en hun kinderen motiveren.

Leerkrachten geven aan dat sommige ouders geen interesse tonen. Ze geven dit aan als een mogelijke oorzaak waarom ouders weinig betrokken zijn bij het schoolgebeuren.

Leerkrachten geven aan dat ouders onvoldoende tijd vrijmaken.

ERVARINGEN OUDERS

Alle ouders geven aan interesse te tonen in de school van hun kinderen en school belangrijk te vinden.

1.4.

CONTACT VAN KINDEREN MET DE SCHOOL

ERVARINGEN OUDERS

Ouders geven aan dat hun kinderen graag naar school gaan. Vooral omwille van het contact met vrienden, maar ook omwille van een goed contact met de leerkracht. Daarnaast wordt de intrinsieke wil om bij te leren vermeld. Het kind leert graag en gaat daarom graag naar school.

“De kinderen komen altijd tevreden thuis. De periode dat ze niet mochten gaan tijdens de coronacrisis, dat was absoluut niet tof. Ze gaan vooral graag naar

school, omdat ze graag dingen bijleren.”

Uitzonderlijk geven ouders aan dat een kind niet graag naar school komt, omwille van een slecht contact met de leerkracht of zorgleerkracht.

1.5.

BREED LEREN/INFORMEEL LEREN BUITEN DE SCHOOL/VRIJE TIJD

ERVARINGEN LEERKRACHTEN

Leerkrachten spreken over een brede waaier aan hobby’s buiten de school, gaande van diverse sporten (zwemmen, voetbal, kickboksen, turnen…) tot jeugdbeweging en muziekacademie.

Leerkrachten geven aan dat de school in het begin van het jaar brochures meegeeft over het vrijetijdsaanbod in Ronse. Het wordt verder niet gepromoot op de school. Scholen moeten zich hier neutraal in opstellen. Sommige organisaties komen zich voorstellen bv. Chiro, leerkrachten kunstacademie. Er is ook een sportbeurs in het Rosco waar kinderen verschillende sporten konden uitproberen. (Al is het niet duidelijk of dit nog bestaat).

De school geeft aan te willen inzetten op samenwerking met vrijetijdsorganisaties door bv. de uren te laten aansluiten op school, de activiteiten op school zelf te laten doorgaan.

Lukt de combinatie van huiswerk en hobby’s? Leerkrachten geven aan dat hobby’s niet de oorzaak zijn als huiswerk niet lukt. De bedenking volgt dat het vooral sterke leerlingen of leerlingen met een goede thuisbegeleiding zijn die hobby’s hebben. Leerkrachten geven aan dat ze rekening houden met de naschoolse activiteiten van leerlingen door de planning goed op tijd mee te geven. Zo kunnen leerlingen hun werk afstemmen op hun naschoolse activiteiten.

Daarnaast zorgen leerkrachten dat ze niet te veel huiswerk geven.

“De hobby’s hebben geen invloed op het huiswerk. Ik houd er rekening mee dat ze een week aan het huiswerk kunnen werken, zodat ze dat in hun activiteiten

een beetje kunnen schikken.”

Andere leerkrachten geven aan dat hobby’s wel invloed hebben op het huiswerk. Het huiswerk wordt hierdoor soms slordig gemaakt, een leerling kan een dag niet naar het studiepaleis of het huiswerk schuift op.

ERVARINGEN OUDERS

Ouders geven aan dat hun kinderen hobby’s hebben buiten de school, gaande van diverse sporten (zwemmen, voetbal, kickboksen, turnen…) tot jeugdbeweging en muziekacademie.

Andere ouders geven aan dat hun kind geen hobby’s hebben. Er worden verschillende redenen gegeven.

Motivatie kinderen. Kinderen wilden niet meer

Alles was al volzet

Het lukt niet omwille van de thuissituatie: bv. het lukt financieel niet; ouder is ziek

Er zijn geen activiteiten voor meisjes in Ronse

“Dit jaar hebben ze geen hobby’s. De reden waarom ze dit jaar geen activiteiten doen is, omdat we in budgetbeheer zitten. Hun vader komt er niet

in tussen, ook al zou hij moeten.”

Ouders geven aan dat de school in het begin van het jaar brochures meegeeft over het vrijetijdsaanbod in Ronse. Kanttekeningen die hierbij gemaakt worden:

Ouders worden in het begin van het jaar overstelpt met informatie. Ze hebben geen tijd om de zaken over hobby’s te bekijken

Ouders begrijpen de informatie niet, weten niet waar je je kan inschrijven

Ouders schrijven kinderen in voor activiteiten die ze al kennen.

“De school heeft misschien wel informatie meegegeven over

vrijetijdsactiviteiten, maar ik let daar niet op, omdat ik het niet begrijp. Ik heb de kinderen gewoon ingeschreven voor voetbal, omdat ik dat al kende.”

Lukt de combinatie van huiswerk en hobby’s? Ouders van kinderen met hobby’s geven aan dat de combinatie met huiswerk geen probleem is. Andere ouders zeggen dat het praktisch soms voor agendaproblemen zorgt.

Eén ouder belicht een combinatie van huiswerk en hobby’s op een andere manier en denkt dat hobby’s inhoudelijk een positieve invloed hebben op het huiswerk.

“In de brede zin denk ik dat vrijetijdsactiviteiten een positieve invloed hebben op huiswerk.”

1.6.

NETWERK IN DE OMGEVING

ERVARINGEN LEERKRACHTEN

Leerkrachten geven aan op bezoek te gaan met de kinderen in de buurt.

Er wordt een brede waaier aan activiteiten en instellingen genoemd. De school verwacht dat er drie verschillende luiken aan bod komen: cultuur, sport en ontspanning.

De school maakte een omgevingsboek met wat aanwezig is in Ronse. Er wordt rekening gehouden met wat gratis is. Financieel moet er altijd op toegezien worden of de uitstappen binnen de maximumfactuur vallen.

De ene helft van de bevraagde leerkrachten ging in het verleden af en toe op bezoek bij ouders die hun beroep voorstelden. Er was bv. een beroependag waar ouders naar school kwamen en een workshop organiseerden over hun beroep. Een andere vermelde activiteit is die waarbij grootouders op school vertelden over het beroep dat ze (vroeger) uitoefenden. Andere

leerkrachten geven aan dit nog niet gedaan te hebben. Ze hebben geen zicht op de beroepen van de ouders of ze durven dit niet te vragen aan ouders die ze niet goed kennen. Er wordt wel aangegeven dat dit een meerwaarde zou kunnen zijn.

Er is ook contact met diverse organisaties die naar school komen met workshops. Bv. academie, politie, Child Focus, auteurs en illustratoren, techniekworkshops.

1.7.

NETWERK VAN GEZINNEN

ERVARINGEN OUDERS

De helft van de bevraagde ouders geeft aan andere ouders te kennen. De andere helft zegt geen enkele of weinig andere ouders te kennen.

“Ik heb regelmatig contact met andere ouders, meestal is dat via een vriendinnetje of via de ouderraad.”

“Gewoon goeiedag. Ik zoek geen contact. Ik ben beleefd, maar verder niets.”

“Als je kleuters hebt, dan heb je meer contact met de ouders en de leerkrachten. Die nemen meer tijd zoals bijvoorbeeld voor de koffiemomenten.

In het lager is het allemaal zo snel en moet het vlug gedaan zijn.”

Ouders geven aan bewust contact te zoeken met andere ouders van de klas. Contact is er bv. via verjaardagsfeestjes.

Kanttekeningen die gemaakt worden. Eén ouder zegt enkel contact te hebben met andere Marokkaanse ouders. Ouders geven aan dat er niet veel contactmogelijkheden zijn op school.

Andere ouders voelen geen behoefte aan contact of zeggen er geen tijd voor te hebben.

Er werd ook gepeild of de kinderen bij elkaar thuis gaan spelen. Hier geven de antwoorden hetzelfde verdeelde beeld. Ouders zeggen dat hun kinderen regelmatig bij vriendjes gaan spelen.

Andere ouders zeggen dat dit niet gebeurt. Eén ouder geeft aan dat de ouders daarvoor eerst in elkaar vertrouwen moeten stellen en dat dit er niet altijd is.

“Nee, mijn kind ging nog niet bij vriendjes spelen. Hij zou dat zelf willen, maar ik kies ervoor dat de ouders het kind uitnodigen, niet dat de kinderen elkaar

uitnodigen. Ik wil dat hij welkom is. We hadden een keer iemand anders uitgenodigd en zijn ouders hadden geweigerd. Daarop heb ik ook geweigerd,

want ik zei in mezelf: ‘als zij geen vertrouwen hebben in ons, waarom zou ik dan vertrouwen stellen in hen?”