• No results found

HOOFDSTUK 2: PARTICIPATIE

1. Formele participatie

1.1. Infoavond

ERVARINGEN OUDERS

8 ouders gaan altijd

3 ouders gaan soms

4 ouders gaan niet (meer)

1.1.1.

Welke info komt aan bod?

ERVARINGEN LEERKRACHTEN

De infoavond is belangrijk om de klaswerking te begrijpen. De belangrijkste informatie wordt daar uitgelegd. Ouders die aanwezig zijn begrijpen bv. het gebruik van de agenda.

ERVARINGEN OUDERS

Ouders geven aan dat ze de infomomenten interessant vinden.

“Als er infomomenten zijn, probeer ik altijd te gaan. Ik vind het positief dat ze dat doen. De informatie is duidelijk voor mij.”

Ouders spreken over een algemene infoavond en daarnaast één of twee infoavonden per leerjaar waar onder andere de leermethode wordt uitgelegd. Info die aan bod komt:

Het jaarprogramma, dagindeling, schoolactiviteiten in het algemeen

Info over studietoelage

Info over oudercontacten

Op tijd komen

Uitleg over de bibliotheek

Verwachtingen naar ouders

De zorgjuf wordt voorgesteld

Specifiek infomoment: Een ouder gaf aan dat er een rekenles werd georganiseerd voor de ouders om hen uit te leggen hoe ze konden helpen bij het huiswerk. De ouder vond dit positief om de methode te zien en gaf ook aan het sociale aspect ernaast belangrijk te vinden.

“Onlangs was er een rekenles voor alle mama’s. Daar had ik wel contact met andere mama’s. We toonden aan elkaar als er iemand iets niet begreep. Ze

organiseerden dit om tips te geven om de kinderen te helpen tijdens hun huiswerk. Ik denk dat doordat je als ouder naar school komt, doe je eens iets

anders, zit je niet de hele tijd thuis en tegelijkertijd zie je en hoor je hoe je je kind kan helpen.”

Ouders geven aan dat het daarnaast interessant is om de leerkracht van je kind te zien.

“Het infomoment in het begin van het schooljaar, gaat meestal over dezelfde standaard zaken, maar je ziet de juf dan. Naast de oudercontacten, is dit het enige moment dat je de juf kan zien. Ik vind het leuk dat ik weet wie de juf is van mijn kind. Ik vind soms dat er maar heel weinig ouders naartoe gaan. Op

het einde zijn er meestal nog een paar die overblijven, als je dan nog vragen hebt kan je die zeker stellen. Ik vind dat een interessant moment.”

Eén ouder is aanwezig om de school te tonen dat ze achter haar kinderen staat.

“Ik ga naar het infomoment, want als ik niet ga, weet ik dat ze zullen zeggen dat ik niet geïnteresseerd ben. Ik ben wel geïnteresseerd in mijn kinderen en

hun school. Zelf wanneer je niet alles begrijpt, moet je daar aanwezig zijn, opdat ze weten dat je wel geïnteresseerd bent in je kinderen.”

1.1.2.

Lage opkomst van ouders

ERVARINGEN LEERKRACHTEN

Leerkrachten geven aan dat de opkomst van ouders eerder laag is en dat net de ouders die je zou willen zien, niet aanwezig zijn.

“Er waren eigenlijk zeer weinig ouders op het infomoment, vooral Nederlandstalige ouders waren aanwezig. Er was een powerpoint en het ging over taal en ik hamerde nog een keer op het belang van de Nederlandse taal. Ik

zei dat eigenlijk voor niets, omdat er zeer weinig anderstalige ouders van kinderen uit mijn klas waren op dat moment.”

Redenen volgens leerkrachten:

Een mogelijke oorzaak ligt volgens leerkrachten bij de taalbarrière. Er wordt aangegeven dat vooral anderstalige ouders niet aanwezig zijn. De uitleg wordt in het Nederlands gedaan. Eén leerkracht denkt dat ouders schrik hebben om het niet te begrijpen. Leerkrachten zijn echter flexibel om achteraf uitleg te geven in het Frans. Sommige ouders nemen een grote broer of zus mee om te tolken.

“Waarschijnlijk komen die ouders niet, omdat ze denken dat ze het niet zullen

spreek nu in het Nederlands, maar achteraf mag je zeker naar mij komen, als je dingen niet hebt verstaan, wil ik gerust antwoorden in het Frans.”

Ouders zijn volgens leerkrachten soms niet aanwezig, omdat het elk jaar dezelfde informatie is, de ouders kennen de info vaak al.

ERVARINGEN OUDERS

Ouders geven aan dat de opkomst bij infomomenten laag is.

“Je hebt zeer veel mensen die niet naar die infoavond komen in het begin van het jaar. Bijvoorbeeld bij mijn zoon zitten ze met 20 of 25 kinderen en op de

infoavond zaten er dan maar 4 of 5 ouders.”

Redenen die ouders aangeven:

Het tijdstip past niet

De taal is een probleem. Het is in het Nederlands. Ouders geven aan dat het heel snel gaat en er weinig tijd is om onderling te vertalen.

“Nee, ik versta niet alles op zo’n infoavond. Op het oudercontact spreken ze enkel over mijn zoon, dan lukt het wel. Maar op de infoavond gaat het zodanig

snel, dat ik niet alles begrijp. Ik begrijp hier en daar wel iets, maar niet alles.”

Algemeen infomoment is niet echt een moment waar je met de leerkracht persoonlijk kan praten

Ouders kennen de informatie al vanuit vorige jaren.

Eén ouder had een slecht gevoel bij de infoavond.

Eén ouder gaf aan niet op de hoogte te zijn van het bestaan van de infoavond.

Ouders geven aan dat er voldoende infoavonden worden georganiseerd.