• No results found

De ‘Vooruitblik van Trendsportal’ als uitgangspunt te hanteren voor het vervolg en het borgen van de Trendsportal-werkwijze

Het bestuurlijk RMO wordt voorgesteld over de volgende punten de discussie te voeren en een besluit te nemen

3. De ‘Vooruitblik van Trendsportal’ als uitgangspunt te hanteren voor het vervolg en het borgen van de Trendsportal-werkwijze

1 Aanvullende schriftelijke vragen gesteld door dhr.docx

Aanvullende schriftelijke vragen gesteld door dhr. Burggraaf (PvdA) naar aanleiding van de behandeling van het raadsvoorstel ‘Trendsportal’ tijdens de commissievergadering op 15 januari jl.

Vraag

Bij de beantwoording van vragen over Trensportal/Mobiliteitsplan werd helder dat de informatie op Trendsportal.nl mogelijk niet spoort met het ingebrachte raadvoorstel. In de notitie Bestuurlijk RMO wordt vrijwel geen inbreng vanuit Beesel zichtbaar. Anderzijds vinden we 3 genoemde projecten in onze gemeente niet terug in de regionale informatie.

Dit is aanleiding tot het stellen van enkele schriftelijke vragen aan de portefeuillehouder.

1. Is kennis genomen van de publicatie op Trendsportal.nl van premature doelen/doelstellingen van de gemeente Beesel?

2. Is geconstateerd dat inbreng/participatie vanuit de gemeente Beesel, zoals aangegeven in de commissievergadering van 15-1 jl, niet is opgenomen in de website?

3. Trendsportal beoogt ook een nieuwe vorm van communiceren & netwerken. Wordt dit onderschreven? Wat is daarbij de rol en positie van de gemeente Beesel?

4. Hoe borgt de gemeente Beesel dat juiste en volledige informatie op Trendsportal wordt gepubliceerd en vervolgens onderhouden.

Antwoord

Het raadsvoorstel vragen wij de gemeenteraad akkoord te gaan met de visie inclusief kernwaarden, ambitie en doelen zoals geformuleerd in de mobiliteitsvisie van Trendsportal. Bij de toelichting hebben wij vermeld dat mogelijke projecten per gemeente of gezamenlijke regionale projecten nog verder uitgewerkt moeten worden en dat nadere invulling met de omgeving plaats vindt. In het raadsvoorstel hebben wij de ontwikkelingen die op dit moment in onze gemeente actueel zijn nader toegelicht.

Wij onderschrijven de nieuwe website van Trendsportal en deze nieuwe vorm van communiceren en zullen op korte termijn onze actuele gemeentelijke projecten op deze actieve infographic plaatsen.

Gemeente Beesel maakt ambtelijk onderdeel uit van de projectgroep Trendsportal. Wij zullen dan ook in de toekomst daar waar nodig de gemeentelijke projecten in c.q.de infographic laten actualiseren.

Ervan uitgaande uw vragen hiermee voldoende te hebben beantwoord, Met vriendelijk groet,

Ton Reijnders

6 Zienswijze ontwerpbegroting 2018-2021 RUD Limburg Noord 1 Raadsvoorstel zienswijze ontwerpbegroting 2018-2021 RUD Limburg-Noord.pdf

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 15 januari 2018

Agendapunt:

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbegroting 2018-2021 RUD Limburg Noord

STATUS RAADSVOORSTEL

Dit voorstel wordt behandeld in de raadscommissie en vervolgens in de gemeenteraad.

Wij stellen de gemeenteraad voor geen zienswijze op de ontwerpbegroting 2018-2021 GR RUD LN in te dienen.

1. Aanleiding

Met de brief van 29 november 2017 (zie bijlage) vraagt het dagelijks bestuur van de RUD LN in oprichting om voor 12 februari 2018 uw zienswijze op de begroting 2018-2021 GR RUD LN (zie bijlage) in te dienen.

2. Uitgangssituatie en doelstelling

U heeft ons college op 25 september 2017 toestemming gegeven om de Gemeenschappelijke Regeling RUD Limburg Noord aan te gaan. Ons college heeft vervolgens op 9 oktober het definitieve besluit genomen in te stemmen met de oprichting van de GR RUD LN per 1 december 2017. Daarna heeft het Bestuurlijk Overleg RUD LN op 12 oktober een tijdelijk dagelijks bestuur voor de RUD LN i.o.

ingesteld en de plaatsvervangend directeur van de RUD LN aangewezen als kwartiermaker voor de oprichting van de GR RUD LN en deze opdracht gegeven de bedrijfsvoeringszaken voor te bereiden.

Het doel van dit voorstel is de zienswijze op de ontwerpbegroting 2018-2021 RUD LN te formuleren.

3. Rol gemeente en visie en strategie participatie

Beesel is één van de 16 partners in de GR RUD LN.

Participatie van de samenleving is in dit voorstel niet aan de orde. Het betreft bedijfsvoeringsaan-gelegenheden.

4. Toelichting

De ontwerpbegroting 2018-2021 is opgesteld lijn met de begroting zoals deze in het beslisdocument om te komen tot de GR RUD LN is weergegeven. Dit beslisdocument maakte deel uit van uw besluitvorming op 25 september.

Hierop zijn evenwel vijf wijzigingen doorgevoerd:

a. Bij het opstellen van het beslisdocument waren de cao afspraken voor 2017 en 2018 nog niet bekend en is een aanname gedaan over de hoogte van de loonkosten. In de voorliggende begroting is de raming geactualiseerd op basis van de cao-lonen voor 2018. In totaal leidt dit tot een kostenverhoging van circa € 9.000.

tussen de deelnemers. Deze lopen vanaf 2018 via de GR RUD LN en zijn begroot op € 600.000. Hiervan heeft € 530.000 betrekking op het taakveld 'milieubeheer' en € 70.000 op het taakveld 'wonen en bouwen'.

c. De kosten voor de uitvoeringseenheid van Roermond waren in het inrichtingsplan geraamd op

€ 508.000. Op basis van de evaluatie van de uitvoeringseenheid van juni 2017 is de capaciteit bijgesteld van 5,4 fte naar 4 fte en 0,4 fte flexibele inhuur. Hierdoor dalen de verwachte kosten naar € 437.000.

d. Voor een project luchtwassers is in 2018 financiering beschikbaar van de provincie van

€ 20.000. Dit project is in de begroting opgenomen.

e. Bij het definitieve besluit voor de oprichting van de GR RUD LN is door de college en de Gedeputeerde Staten in het najaar van 2017 besloten de reeds opgebouwde reserve vanuit de bestuursovereenkomst (BOK) over te dragen naar de gemeenschappelijke regeling. De stand van de reserve eind 2017 is geraamd op € 278.000. Hierbij is ervan uitgegaan dat het rekeningresultaat over 2017 op € 0 eindigt.

De ontwerpbegroting geeft geen aanleiding tot het indienen van een zienswijze.

a. Financieel

In onze begroting 2018 hebben we rekening gehouden met een kostenpost voor de vaste kosten van € 24.647. Dit blijkt nu € 27.285 te zijn. De extra kosten, € 2.638, verwerken we in de eerste bestuursrapportage 2018.

b. Juridisch Geen.

c. Risico’s

De risico's zijn beschreven in bijlage 3 bij de ontwerpbegroting.

5. Visie Blij in Beesel

In blij in Beesel staat: "zonder samenwerking ben je nergens". Dat geldt zeker voor de RUD: alle partners in de RUD hebben elkaar nodig om te kunnen voldoen aan de kwaliteitscriteria.

6. Toegankelijkheid

Niet van toepassing.

7. Duurzaamheid

Niet van toepassing.

8. Voorstel

Geen zienswijze op de ontwerpbegroting 2018-2021 RUD LN indienen en dit het DB RUD LN i.o berichten.

Reuver, 11 december 2017

Burgemeester en wethouders van Beesel,

loco-secretaris, burgemeester,

H. Lommerse P. Dassen-Housen

Aldus vastgesteld door de raad van Beesel in zijn openbare vergadering van 29 januari 2018.

griffier, voorzitter,

E. Apeldoorn-Feijts P. Dassen-Housen

Meegezonden:

1. Aanbiedingsbrief DB RUD LN i.o ontwerpbegroting 2018-2021 2. Ontwerpbegroting 2018-2021 RUD LN

1 Aanbiedingsbrief ontwerpbegroting 2018-2021 RUD LN.pdf

1 Ontwerpbegroting 2018-2021 RUD LN.pdf

Ontwerpbegroting

2018-2021