• No results found

Evaluatie vGRP 013-017

Gemeentelijke Rioleringsplan Beesel 2018 – 2022

2 Evaluatie vGRP 013-017

In dit hoofdstuk wordt teruggekeken op de periode 2013-2017. Daarbij wordt de vraag beantwoord in hoeverre de ambities uit het vorige vGRP gehaald zijn, de strategie gewerkt heeft en welke invloed dit heeft gehad op de kostendekking. De evaluatie is uitgewerkt op hoofdlijnen.

Dit hoofdstuk geeft een beknopte weergave van de belangrijkste resultaten uit de evaluatie. In bijlage 1 is een overzicht op maatregelniveau opgenomen

In het vGRP 2013-2017 zijn de volgende doelstellingen opgenomen:

1. Inzameling van het binnen gemeentelijk gebied geproduceerd stedelijk afvalwater 2. Doelmatige inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater

3. Beperken van structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand voor de aan de grond gegeven bestemming in het openbaar gemeentelijk gebied

4. Het transport van het ingezamelde water naar een geschikt lozingspunt; waarbij:

- Ongewenste emissies naar oppervlaktewater, bodem en grondwater worden voorkomen - Zo min mogelijk overlast voor de omgeving wordt veroorzaakt (in de breedste zin van het

woord) 5. Doelmatig beheer 2.1 Algemeen

Het huidige GRP wordt als werkbaar en compleet ervaren. De meeste maatregelen die opgenomen zijn, zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het algemene beeld met betrekking tot de kwaliteit van de riolering is dat deze goed is.

Wateroverlast:

De afgelopen planperiode is er geen wateroverlast opgetreden, de geconstateerde water op straat heeft hooguit tot hinder geleid. In het buitengebied is in juni 2016 wel wateroverlast opgetreden als gevolg extreme neerslag in combinatie met hoge waterstanden in de beken, inundatie en hoge grondwaterstanden. De knelpunten zijn in samenwerking met het waterschap opgepakt, waarbij de maatregelen op elkaar zijn afgestemd.

Concept

Kenmerk R001-1246665GBV-hgm-V03

Vervangingen vrijvervalriolering en afkoppelen verhard oppervlak:

De gemeente geeft de voorkeur voor vervangen boven relinen, zodat tevens verhard oppervlak kan worden afgekoppeld. Bij vervangen kiest de gemeente zoveel mogelijk voor een wijkgerichte aanpak, waarbij de inrichting tevens is meegenomen. Hierbij heeft afstemming plaatsgevonden zowel intern als extern (inclusief nutsbedrijven). Bij vervanging is de bestaande gemengde riolering vervangen door een vuilwater- en infiltratieriool. In deze straten is circa 95 % van de voorzijde van de woningen, op kosten van de gemeente, op het infiltratieriool aangesloten. De afgelopen planperiode is op deze manier in Reuversveld II 3,6 ha (zowel privaat als openbaar verhard oppervlak) afgekoppeld.

Afkoppelen particulieren:

Bestaande woningen kunnen vrijwillig hun hemelwater op eigen terrein afkoppelen. De gemeente heeft hier een afkoppelsubsidie voor. Per 1 november 2016 is een nieuwe subsidieregeling van kracht in samenwerking met Waterschap Limburg onder de noemer ‘Waterklaar’1. Het

hemelwater van nieuw te bouwen woningen is verwerkt / geïnfiltreerd op het eigen perceel conform het bouwbesluit. Een uitzondering hierop zijn nieuw te bouwen woningen langs straten waarin reeds een infiltratieriool is aangelegd. Deze woningen kunnen het regenwater hier rechtstreeks op aansluiten. Onderstaand is een overzicht opgenomen van de hoeveelheden afgekoppeld verhard oppervlak particulieren middels de afkoppelsubsidie, in de afgelopen planperiode:

Het gros van de KRW-maatregelen zijn in het huidig vGRP gepland na 2020. Gelijktijdig met het GRP is ook een basisrioleringsplan opgesteld (BRP). In het BRP zijn de reeds geplande maatregelen opnieuw doorgerekend. Deze resultaten maken onderdeel uit van het nieuwe GRP en staan gepland voor de periode 2019 – 2023, zie verder hoofdstuk 4.

De KRW-maatregel ‘plaatsen lamellenfilter Dijckersingel (2014)’ is niet uitgevoerd omdat uit metingen aan deze overstort is gebleken dat de overstort ruimschoots voldoet aan het

toetsingskader voor CZV (t.o.v. T=2). Met betrekking tot ammonium wordt het toetsingskader wel (in 3 van 5 meetmomenten) overschreden. Hiervoor is geen duidelijke oorzaak te herleiden.

Ammonium is een opgeloste stof die in principe alleen via een zuiveringsmethode te verwijderen is. Een lamellenfilter heeft dan ook geen effect op het verlagen van het ammoniumgehalte.

1 Zie ook www.waterklaar.nl

Concept

Kenmerk R001-1246665GBV-hgm-V03

Eerder bleek al dat aanleggen van een groene berging, het versneld afkoppelen van verharding en riooltechnische aanpassingen hier onvoldoende haalbaar zijn. In overleg met het waterschap is geconcludeerd dat er op dit moment geen doelmatige maatregel is om het ammoniumgehalte naar beneden te brengen.

De gemeente en het waterschap concluderen dat er op dit moment geen kosteneffectieve maatregelen zijn om de KRW-opgave van overstort Dijckersingel versneld te realiseren.

De strategie blijft daarom gericht op het verder ontvlechten van het gemengd rioolstelsel in regenwater en vuilwater (afkoppelen van verhard oppervlak) gelijktijdig met rioolvervangingen en het stimuleren van afkoppelen door burgers en private partijen. Als nieuwe omstandigheden of technieken aanleiding geven voor nieuwe kansen herijken we de aanpak.

Meten en monitoren:

De afgelopen planperiode zijn alle externe overstorten bemeten op overstortvolume. Daarnaast is met een verplaatsbare meetinstallatie de kwaliteit van het overstortend water bemeten. Middels deze metingen krijgt de gemeente inzicht in het effect van het overstortwater op het ontvangend waterlichaam. In de afgelopen planperiode is onder andere op deze manier gemeten aan de overstort Dijckersingel. Momenteel wordt gemeten aan de overstort in de Beekstraat, in verband met de aanpassingen aan de dijk (vanuit het dijkenprogramma) wordt gekeken of en hoe de groene berging gelijktijdig gerealiseerd kan worden.

Grondwater:

In de gemeente Beesel is geen grondwateroverlast geconstateerd. Hiermee is er (nog steeds) geen aanleiding tot het inrichten van een grondwatermeetnet.

Gegevensbeheer

Ten behoeve van het BRP in 2017 is de complete dataset van de beheergegevens gecontroleerd en waar nodig aangepast. Hiermee beschikt de gemeente over een actueel en compleet

beheerbestand.

Doelmatig beheer:

De afgelopen planperiode zijn er nauwelijks klachtenmeldingen geweest. De binnengekomen meldingen zijn direct opgepakt en verholpen. De rioolbeheergegevens zijn twee keer per jaar verwerkt in het rioolbeheersysteem en zijn hiermee compleet. Omdat het twee keer per jaar reinigen en inspecteren van de gemalen en pompunits niet bijdraagt aan een lagere storingsfrequentie, is deze frequentie bijgesteld naar één keer per jaar.

Concept

Kenmerk R001-1246665GBV-hgm-V03

Beschikbare formatie:

Momenteel is de beschikbare formatie passend bij de benodigde inzet. Echter doordat er steeds meer overige taken bij de medewerker binnendienst terecht komen en een frequente inzet in diverse regio overleggen verwacht worden, wordt de werkdruk bij de binnendienst wel als hoog ervaren. Bij de buitendienst is een duidelijke verschuiving in de aard van de werkzaamheden waar te nemen. Doordat het stelsel goed functioneert verschuiven de werkzaamheden naar een meer adviserende rol ten aanzien van o.a. afkoppelen. Het nieuwe GRP geeft een nieuwe onderbouwing van de benodigde personele middelen, zie verder hoofdstuk 5 Middelen.

2.2 Samenwerking

In de afgelopen planperiode is, naast de maatregelen opgenomen in het vGRP, ook een aantal maatregelen gezamenlijk opgepakt in de samenwerkingsregio Noord-Limburg:

 Maatregelen aan riooloverstorten

 Onderzoek meten databeheer en rekenen

 Uitdiepen GRP afvalwaterregio Venlo-Venray (2013)

 Samenwerking hydraulische berekeningen

 Monitoring en beheer infiltratievoorzieningen

2.3 Financiën

De voorgestelde rioolheffingsstijgingen zijn conform het huidig vGRP doorgevoerd, tot een tarief van EUR 192,00 in 2015. In 2015 is het vGRP, conform planning, financieel geactualiseerd.

Hierbij zijn de planningen voor vervangingen, verbetermaatregelen en onderzoeken waar nodig bijgesteld. Reeds uitgevoerde maatregelen zijn opgenomen als kapitaallast en de exploitatie is naar beneden bijgesteld conform begroting 2016. Door deze wijzigingen was het mogelijk de rioolheffing per 01 januari 2016 te verlagen met EUR 13,00 naar EUR 179,00.

In 2016 zijn door de commissie BBV wijzigingen doorgevoerd in de toerekening van rentelasten aan de rioolheffing. Hierdoor is de rioolheffing per 1 januari 2017 verder verlaagd naar

EUR 162,00.

Ondanks de verlaging van de rioolheffing was de stand van de voorziening per 1 januari 2017 circa EUR 350.000 hoger dan voorzien. Dit is met name het gevolg van uitstellen van

investeringen omdat de goede kwaliteit dit toe liet. De planningen zijn aandachtspunt in het nieuwe GRP, waarbij aandacht is voor een zo realistisch mogelijke vervangingsplanning.

2.4 Conclusie

De gemeente heeft de meeste maatregelen uit het vGRP 2013-2017 uitgevoerd of uitgesteld doordat de objecten kwalitatief nog niet aan vervanging toe waren. Het beheer is op orde en inzichtelijk. In het nieuwe GRP wordt het huidig beleid grotendeels voortgezet.

Concept

Kenmerk R001-1246665GBV-hgm-V03