• No results found

STATUS RAADSVOORSTEL

Bijgevoegd vGRP (verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan) 2018-2022 overeenkomstig vast te stellen

1. Aanleiding

De taken en verplichtingen die de gemeente op het gebied van riolering heeft, zijn vastgelegd in de Wet milieubeheer (Wm artikel 10.33). Een van de verplichtingen uit de Wet milieubeheer betreft het opstellen van een gemeentelijk rioleringsplan. In het gemeentelijk rioleringsplan moet inzichtelijk worden gemaakt welke voorzieningen op het gebied van riolering in beheer zijn, welke effecten deze voorzieningen op het milieu hebben en welke kosten met het beheer en onderhoud gemoeid zijn, rekening houdend met toekomstige vervanging/verbetering. Het laatste door de raad vastgestelde vGRP heeft een doorlooptijd van 2013 t/m 2017. Het aflopen van deze planperiode vormt de belangrijkste aanleiding voor het opstellen van een nieuw vGRP.

2. Uitgangssituatie en doelstelling

In het nieuwe vGRP wordt het beleid van de afgelopen jaren gecontinueerd.

De doelstellingen voor de planperiode 2018-2022 zijn:

1. zorgen voor inzameling van het binnen gemeentelijk gebied geproduceerd stedelijk afvalwater;

2. zorgen voor doelmatige inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater (voor zover niet verzorgd door particulieren);

3. beperken van structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand voor de aan de grond gegeven bestemming in het openbaar gemeentelijk gebied;

4. zorgen voor het transport van het ingezamelde water naar een geschikt lozingspunt; hierbij

· ongewenste emissies naar oppervlaktewater, bodem, grondwater voorkomen

· zo min mogelijk overlast voor de omgeving veroorzaken (in de breedste zin van het woord) 5. doelmatig beheer en een goed gebruik van de riolering

6. zorgen voor het klimaat adaptief maken van de riolering binnen de openbare ruimte

3. Rol gemeente en visie en strategie participatie

De gemeente heeft participatie hoog in het vaandel staan. Ook ten aanzien van riolering wil de gemeente inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties betrekken om mee te denken en te doen in projecten en voorstellen. Op deze manier wil de gemeente tot een steeds bestendigere leefomgeving komen.

4. Toelichting

De gemeente heeft het beheer en onderhoud van de riolering goed op orde. Binnen de bebouwde omgeving is in de afgelopen planperiode nagenoeg geen wateroverlast geconstateerd. Wel is in het voorjaar van 2016 schade ontstaan aan gewassen als gevolg van extreme regenval. Dit stond echter

De gemeente voldoet al aan de basisinspanning.

Om ook aan de KRW (Kader Richtlijn Water) -doelstellingen te voldoen zijn enkele maatregelen in het vGRP opgenomen. Het verder afkoppelen van verhard oppervlak draagt tevens bij aan het behalen van de KRW-doelstellingen. In het vGRP is budget opgenomen voor afkoppelen van wegen bij rioolvervangingen en afkoppelsubsidie ten behoeve van particulieren.

Onderzoeksmaatregelen, bestaande uit uitvoeren van het planmatig inspectie- (en reinigings-) programma van alle rioleringsobjecten en het meten en analyseren van meetresultaten van de overstorten, wordt voortgezet. Daarnaast neemt de gemeente binnen de samenwerkingsregio Venlo-Venray deel aan het uitvoeren van de stresstesten om in te kunnen spelen op de klimaatverandering.

Het onderhoud (reiniging, reparatie en vervanging) van riolering, gemalen, pompunits en

voorzieningen wordt planmatig voortgezet zoals in de voorgaande planperiode. Ten behoeve van de vervangingen van de vrijvervalriolering is een nieuwe vervangingsplanning opgesteld op basis van de huidige kwaliteitstoestand verkregen uit de in de afgelopen planperiode uitgevoerde rioolinspecties.

a. Financieel

In het GRP is een kostendekkingsberekening opgenomen. Het doel van de kostendekkings-berekening is een onderbouwde prognose te maken van het verloop van de rioolheffing in de toekomst. Hoewel een zo goed mogelijke benadering wordt nagestreefd van het toekomstige verloop van uitgaven en inkomsten, blijft dit vooral het bepalen van de trend naar de toekomst.

Gelet op de huidige stand van de voorziening en de balans tussen lasten en inkomsten gedurende de planperiode, wordt voorgesteld om aan het huidige tarief van € 162 voorlopig vast te houden en bij de volgende financiële actualisatie de rioolheffing opnieuw nader te bepalen. Tijdens deze actualisatie zijn eventuele maatregelen met betrekking tot

klimaatadaptatie inzichtelijk.

b. Juridisch

c. Risico’s

Vanwege de samenhang met het regionale watersysteem is Waterschap Limburg betrokken bij het opstellen van dit vGRP. Ambtelijke reacties van het waterschap op de conceptstukken zijn verwerkt in het plan, zodat bij hen draagvlak bestaat voor dit plan. Het GRP is voor een formele reactie naar het waterschap en de provincie verzonden. Rijkswaterstaat heeft aangegeven het GRP ter kennisgave te ontvangen. Het risico bestaat dat we voor de raadsvergadering van 29 januari 2018 geen officiële reactie van het waterschap of provincie hebben ontvangen. Indien we niet tijdig over een officiële goedkeuring beschikken zullen we het GRP in een volgende raadsvergadering moeten aanbieden

5. Visie Blij in Beesel

We streven ernaar om het rioleringsstelsel zo optimaal mogelijk te laten functioneren tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. Het maximaal inzetten op afkoppelen draagt er mede toe bij dat het aantal overstorten op het oppervlaktewater wordt gereduceerd. Minder vervuiling van het oppervlaktewater heeft een positief effect op de leefomgeving.

Voor 2018 is € 60.000 opgenomen om het afkoppelen van private terreinen te stimuleren. Er vanuit gaande dat Waterschap Limburg nog € 60.000 beschikbaar stelt beschikken we dan in 2018 in totaal over € 120.000 om het afkoppelen verder te stimuleren. Voor de jaren 2019 t/m 2027 hebben we hiervoor een bedrag gereserveerd van € 30.000 per jaar.

Voor het afkoppelen van gemeentelijke gebouwen is gedurende de looptijd van het vGRP 2018 t/m 2022 jaarlijks een bedrag nodig van ca. € 30.000. Deze kosten brengen we in 2018 ten laste van de post onvoorzien. Voor de jaren 2019 t/m 2022 nemen we hiervoor jaarlijks € 30.000 op in de

begroting.

Verder hebben we in 2019 € 142.500 gereserveerd voor het aanleggen van een groene berging ter hoogte van het bergbezinkbassin langs de Beekstraat nabij de aansluiting met de Holleweg. Om de groene berging te kunnen realiseren zal de Huilbeek verlegd moeten worden. Deze werkzaamheden gaan we combineren met de aanleg van de toekomstige waterkering en de herinrichting van de Huilbeek. Hierdoor zal de natuurwaarde van dit gebied toenemen. Verder hebben we jaarlijks een bedrag ter grootte van € 50.000 opgenomen om gelijktijdig met de vervanging van het gemengd riool het hemelwater af te kunnen koppelen.

6. Toegankelijkheid

N.v.t

7. Duurzaamheid

Om straks te kunnen voldoen aan de KRW eisen zetten we zo veel als mogelijk in op afkoppelen. Na 2022 bepalen we welke restmaatregelen we in de vorm van groene bergingen moeten aanleggen.

Bij wegreconstructies en riool vervangingen koppelen we maximaal af. Hiermee wordt voorkomen dat schoon regenwater wordt vermengd met huishoudelijk afvalwater, vervolgens wordt verpompt naar de RWZI te Venlo en daar wordt ontdaan van verontreiniging.

Waar de bodemopbouw en grondwaterstand dit toelaat wordt het hemelwater geïnfiltreerd. Afweging vindt plaats op basis van doelmatigheid, duurzaamheid, strategie en kosten.

8. Voorstel

Bijgevoegd vGRP 2018-2022 overeenkomstig vast te stellen

Reuver, 18 december 2017

Burgemeester en wethouders van Beesel,

Loco-secretaris, burgemeester,

F. Willemstein-Houbiers P. Dassen-Housen

Aldus vastgesteld door de raad van Beesel in zijn openbare vergadering van 29 januari 2018.

griffier, voorzitter,

E. Apeldoorn-Feijts P. Dassen-Housen

Meegezonden:

Verbreed gemeentelijk rioleringsplan 2018-2012

1 vGRP 2018-2022.pdf

Gemeentelijke Rioleringsplan