• No results found

VII. Inspreker wenst dat wordt aangegeven welke kaart en documenten tijdens het inspraaktraject en na vaststelling officieel juridische status krijgen

4. VERSLAG INSPRAAKAVOND

Inspraakavond voorontwerp-bestemmingsplan Landelijk gebied, gehouden op 16 januari 2007 in het Stadhuis van Woerden.

Aanwezig : Wim Groeneweg - Wethouder Gemeente Woerden

Marieke de Groot - Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening Michiel Uitdehaag - Planoloog AmerAdviseurs

Bezoekers : Zie presentielijst

Verslag : Marjan ter Wee (Tekstbureau Talent, m.v.steijn@hccnet.nl )

Wethouder Groeneweg opent de inspraakavond en heet de aanwezigen welkom.

Aan het nieuwe bestemmingsplan is vier jaar gewerkt. In 2003 werden de uitgangs-punten vastgesteld.

Wethouder Groeneweg opent de vergadering en geeft een inleiding over het nieuwe bestemmingsplan. Hij geeft aan wat het belang van het plan is in relatie tot onder meer de agrarische toekomst van het gebied. Het plan waarborgt de kwaliteiten van het Groene Hart door het vastleggen van de functies die aanwezig zijn

Het buitengebied van de gemeente Woerden vormt een belangrijk onderdeel van het Groene Hart. Het karakteristieke landschap daar is vooral ontstaan door agrarische activiteit. De kern van het plan is dat er ruimte moet komen voor de boeren, zodat zij aan het werk kunnen blijven. Voor de agrarische percelen en gebouwen, die vrijkomen vanwege het feit dat het aantal boerenbedrijven afneemt, zijn regels vastgelegd voor het (her-)gebruik. Dit om de structuur van het gebied zoveel mogelijk te handhaven. In de presentatie ‘Bestemmingsplan landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld’ wordt verder toegelicht wat de plannen met het buitengebied zijn. (Voor het gebied ‘Harme-len’ is er een apart bestemmingsplan.) In het bestemmingsplan is aangegeven door middel van voorschriften (regels) wat de mogelijkheden tav bebouwing en gebruik zijn;

op de plankaart is aangegeven waar.

Naast de indeling van het landschap is er gekeken naar de bodem, natuur, cultuurhis-torie, water, landbouw, archeologie, verkeer en functies op de percelen. Ook milieu-aspecten zoals geluid, luchtkwaliteit, veiligheid en geurhinder zijn onderzocht en be-trokken in de planvorming.

De inspraakronde loopt tot 25 januari 2007. Tot die datum kan bezwaar worden gmaakt, middels de reactieformulieren die vanavond in de zaal liggen, maar ook per e-mail of brief.

In mei/juni 2007 vinden er Ronde Tafelgesprekken plaats voordat het plan naar de Provincie gaat. Voor deze gesprekken zal een uitnodiging verschijnen op de infopagi-na van de Woerdense Courant.

Per 1 januari 2008 treedt de nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening in werking. Als het plan na die datum ter inzage wordt gelegd, hoeft alleen de gemeenteraad zijn goedkeuring eraan te geven. Beroep tegen het goedkeuringsbesluit is dan wel moge-lijk bij de Raad van State.

P A U Z E

Na een korte pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. De volgende vragen / op-merkingen worden naar voren gebracht.

VRAGEN

Heer Koot:

Wanneer mijn grond moet worden onderzocht op archeologische betekenis, betaalt de gemeente dat dan?

Antwoord:

Nee, dat wordt niet door de gemeente betaald. De Meije is een archeologisch waar-devol gebied. Wanneer er dieper dan 50 cm gegraven moet worden, moet met onder-zoek worden aangetoond dat er geen consequenties zijn voor de archeologische waarde . Om deze onderzoekskosten te vermijden zoueen mestkelder bijvoorbeeld bovengronds gebouwd kunnen worden.

Er is in het gebied met hoge archeologische verwachtingswaarden geen absolute ze-kerheid te geven of en waar zich archeologische resten in de grond bevinden. Dat wordt pas duidelijk als je gaat graven. Onderheien en funderen wordt wel toegestaan, (palen worden als minder bedreigend ervaren dan het bouwen van een hele kelder.) De gemeente kan de kosten niet compenseren, het betreft Europese regelgeving waarbij is overeengekomen dat ‘de veroorzaker’ betaalt. Het enige advies om alle kos-ten te vermijden dat nu gegeven kan worden is: vraag dit jaar bouwvergunning aan, nu het oude bestemmingsplan nog geldt. De gemeente ziet ook graag inspraakreac-ties tegemoet, waarin blijk wordt gegeven van de ontevredenheid over de regeling. Zij kan daarmee naar de hogere overheden om het probleem aan te kaarten.

Heer De Groot:

Is de inhoud van het convenant ‘Nieuw groen is vrij groen’ terug te vinden in het be-stemmingsplan?

Antwoord:

Nee, dat is niet terug te vinden in het nieuwe bestemmingsplan. Het ‘vrije groen’ maar ook gronden die beheerd worden in het kader van agrarisch natuurbeheer, krijgen geen natuurbestemming (conform de afspraken in het convenant).

Vraag:

Uitgaande van de regel ‘ruimte voor ruimte’, stel dat je in de nieuwe situatie niet vol-doet aan de strengere kwaliteitseisen. Je mag bijvoorbeeld een gebouw niet slopen. Is de gemeente dan bereid om in de ‘rafelranden’ locaties vrij te geven of vist betrokkene dan achter het net? Bedoeld wordt vooral of de extra woning daadwerkelijk op de ka-vel teruggeplaatst moet worden, of dat de gemeente medewerking kan weigeren op grond van de kwaliteitseisen.

Antwoord:

Er is nergens sprake van lelijke rafels, overal zijn mooie linten. Het idee om de woning niet op de kavel te compenseren maar met een kavel ‘langs de rand van de nieuw-bouw’ vindt Marieke de Groot een sympathiek idee waar zij over na wil denken.

Heer Hoogendoorn:

Welke mogelijkheden zijn er om bestaande oude karakteristieke bebouwing - die ei-genlijk niet anders dan gesloopt moet worden - in stand te houden en te renoveren?

Bij sloop en herbouw geldt de regel dat er maximaal 600 m³ opnieuw bebouwd mag worden, dat kan onvoordelig uitpakken.

Antwoord:

Die regelgeving zit in het bestemmingsplan. Wanneer karakteristieke hoofdgebouwen, cultuurhistorisch waardevolle bijgebouwen, MIP-panden of Monumenten een zeer slechte bouwkundige staat hebben, is er een regeling om deze wel volledig te her-bouwen in dezelfde stijl. Uiteraard met behoud van de karakteristieke elementen en met toestemming van de Monumentencie.

Heer Van ’t Zelfde (namens Hugo Kotenstein):

De uitgangspunten van het plan staan ons bijzonder aan. Maar wordt er wel rekening gehouden met de omgeving wanneer de mogelijkheid gegeven wordt om ‘flexibel om te gaan met nieuwe bebouwing’ of wanneer er een nieuwe functie aan de bebouwing mag worden toegekend?

Antwoord:

In principe is er alleen bij agrarische bedrijven uitbreiding van bebouwing mogelijk.

Verder is er altijd de welstandstoets.

Bij ‘ruimte voor ruimte’ of de saneringsregeling die geldt voor het hergebruik van agra-rische bebouwing voor niet-agraagra-rische functies, moet het plan passen in de omgeving.

Aan die wijzigingen worden ook voorwaarden gesteld! Bij het intekenen van de bouw-vlakken is er sturing gegeven aan de inpassing in het landschap. (overwegend in de diepte ipv in de breedte getekend)

Mevrouw Versteegt:

Wanneer twee boerderijen worden omgebouwd tot vier wooneenheden, hoe wordt dan omgegaan met de stankcirkel van 50 meter?

Antwoord:

De 50 meter stankcirkel is een groot probleem. De gemeente zou die graag verkleinen naar 25 meter; dit zou kunnen via een nieuwe verordeningsmogelijkheid. Binnen het Groene Hart wordt momenteel breed gewerkt om een soort modelverordening, te krij-gen waar hopelijk meer mee mogelijk is.

Laat duidelijk zijn dat als de agrarische bedrijfsvoering zou kunnen worden belemmerd als gevolg van de realisatie van nieuwe stankgevoelige objecten, die realisatie van gevoelige objecten geen doorgang zal vinden.

Heer Spuijbroek:

Het Wijkplatform Staatsliedenkwartier wil pleiten voor de aanleg van een voetgangers- en wielrijderspad in het verlengde van de Cattenbroekerlaan, over de Rijn, naar de begraafplaats. Spreker wil dit plan alvast bekend maken zodat het straks andere plan-nen niet doorkruist; hij zal de schriftelijke uitwerking van dit plan straks overhandigen.

Antwoord:

Nieuwe bruggen zijn in het bestemmingsplan mogelijk. We zullen er naar kijken of uw plan haalbaar is. Daar komen meerdere zaken bij kijken dan alleen het bestemmings-plan, waaronder de financien en toestemming van het Hoogheemraadschao.

Vraag:

Hoe staat het met het onderzoek naar het bedrijventerrein in Molenvliet West?

Antwoord:

De Provincie heeft de positie van het toekomstige bedrijventerrein zo ongeveer aan-gegeven, maar de gemeente is zeer kritisch. Het huidige bestemmingsplan zegt dat het landelijk gebied is. Als de gemeente weigert om er een bedrijventerrein te realise-ren zijn er nog wel mogelijkheden voor de Provincie om het plan door te zetten, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het dan toch doorgaat.

Heer Haaksman:

Is er al duidelijkheid over de begrenzing van het gebied i.v.m. de BRAVO-plannen?

Antwoord:

Het voorlopige tracé van de oostelijke randweg dat toen bekend was, is buiten het bestemmingsplan gelaten.

Heer Bugter/heer Lighthart Schenk:

Aansluitend aan het bestemmingsplan zit aan de rand van Molenvliet bij het wijkpark een witte strook. Wanneer wordt daar een bestemmingsplan voor gemaakt? Wij willen dat dat groen landschap blijft, ooit is door een vorige wethouder toegezegd dat er een bos of een park zou komen. Wat beloofd is, is beloofd!

Antwoord:

Over die strook is in 2008 meer zekerheid. De meest concrete ontwikkeling voor dat gebied is de randweg, er liggen geen plannen voor bebouwing. De wethouder geeft echter aan dat dingen kunnen veranderen en dat absolute zekerheid over de be-stemming van een bepaald gebied niet te geven is, maar in dit gebied zal er naar zijn inschatting in de komende jaren niet gedacht worden aan bebouwing. Hij gaat er van uit dat er hooguit een hele kleine kans bestaat dat er een bedrijventerrein komt.

Mw. De Groot voegt er aan toe dat de rand van de bebouwde kom altijd een onzeker gebied is. Zeker is dat deze witte strook niet ontwikkeld zal worden in het kader van dit bestemmingsplan (omdat het buiten het plangebied is gelegen).

Heer Spek:

In het oude bestemmingsplan staat dat agrarische bedrijven niet gehinderd mogen worden door burgeractiviteiten.

Antwoord:

Dat is ook in het nieuwe bestemmingsplan het uitgangspunt, maar de milieuwetgeving kan in dit verband meer belemmeringen opleveren dan het bestemmingsplan.

Heer De Groot:

De 50 meter stankcirkel is het vooral een probleem bij ‘uitbreiding in de toekomst’.

Wanneer je volgens de regels 80 koeien mag houden en je wilt uitbreiden naar 110 dan zit ineens de buurman te dichtbij. Wie krijgt dan het ‘gelijk’ van de gemeente?

Antwoord:

Dat is een hele lastige materie, maar het uitgangspunt dat de boer zijn bedrijf moet kunnen uitoefenen, weegt zwaar. Hierbij wordt ook gekeken naar de toekomstige uit-breidingskansen van het agrarische bedrijf.

Er zit bovendien een mogelijkheid in het plan om de vorm van de kavel te veranderen zodat de bebouwing verder naar achteren kan worden geprojecteerd.

Vraag:

Het is bekend dat de rondweg er komt, is het ook al bekend waar de brug over de Rijn komt?

Antwoord:

De brug komt aan de oostkant bij de waterzuivering. (Nav opmerking op het verslag)

Heer De Groot:

Geeft het bestemmingsplan ook mogelijkheden voor de uitbreiding van nevenactivitei-ten, bijvoorbeeld de uitbreiding van een camping van 15 naar 20 eenheden?

(Tip: kijk ook wat omliggende gemeenten in zo’n geval doen.) Antwoord:

De wet op de openluchtrecreatie vervalt per 2008. Dan kan de gemeente zelf bepalen hoe groot zo’n camping mag worden. De maximale grootte moet echter altijd bekeken worden, want er kunnen ook maatschappelijke redenen zijn om te maximeren, bij-voorbeeld verkeersdruk. Een ander argument is dat de inkomsten uit de nevenactivi-teit niet de hoofdinkomsten mogen worden. Maar de ruimte om te vergroten, bijvoor-beeld volgens een andere richtlijn, zit er in.

Gaat de gemeente ook onderzoek uitvoeren om de archeologische strook te kunnen verkleinen?

Antwoord:

Op basis van onderzoeken die in het kader van bouwvergunningen e.d of anderszins uitgevoerd worden, kan de strook op de kaart mogelijk aangepast worden, maar een actief beleid daartoe van de gemeente zal niet het geval zijn!

Heer De Bruin:

Gaat het bij te slopen gebouwen alleen over het vloeroppervlak of ook om de ruimte er omheen en mag je dezelfde aantal m² terugbouwen als die je gesloopt hebt?

Antwoord:

Bij een agrarisch bouwperceel mag je voor agrarische bedrijfsvoering volledig her-bouwen.

Voor niet-agrarische bedrijfsvoering is herbouw voor de helft van het oppervlak toege-staan.

Vraag:

Bij het bestemmingsplan Groene Hart heb je te maken met verschillende gemeenten en Provincies. Hoe krijg je alle belangen op één rij?

Antwoord:

Belangenbehartiging gaat een rol spelen. Provincies kunnen tegenstrijdige belangen hebben. Er komen daardoor ook politieke argumenten in het spel. We moeten er met elkaar uitkomen via de weg van de politiek en de democratie.

Heer De Vos:

Wat als een woning, die nu al groter is dan 600 m³, herbouwd moet worden onder het nieuwe bestemmingsplan? Volgens jurisprudentie moet je binnen 10 jaar maatregelen nemen.

Antwoord:

Die jurisprudentie is mevrouw De Groot niet bekend. Een woning van die inhoud valt onder het overgangsrecht en bij herbouw valt het onder de calamiteitenregeling. Ze ontvangt graag de recente jurisprudentie daarover.

Wethouder Groeneweg sluit de avond om 22.25 uur en dankt de aanwezigen voor hun inbreng.

(Bijlage: presentielijst)

Presentielijst inspraakavond voorontwerp-bestemmingsplan Landelijk gebied 16 januari 2007 Trouwzaal Stadhuis Woerden

Naam Adres Postcode Woonplaats

F. Bugter Parklaan 22 3448 ZM Woerden

D. Ligthart Schenk Parklaan 40 3448 ZM Woerden

Chris van Iersel Seringenlaan 23 3442 HK Woerden

J.A. Spuijbroek Fort Oranje 69 3445 DA Woerden

H.J. Hoogendoorn Mijzijde 6 3471 GM Kamerik

Bert de Groot ’s Gravensloot 14 3471 BM Kamerik

Teus de Bruijn Hoofdweg 144 3474 JK Zegveld

P. de Bruijn Hoge Rijndijk 13 3449 HD Woerden

P. Bon Reigerstraat 14b 3471 XG Kamerik

T. van Staalduinen Mijzijde 92 3471 GR Kamerik

D. van ’t Zelfde Tournoysveld 10 3443 ET Woerden

K. van Horij Kievitstraat 11 3443 BD Woerden

N.M. Verboom Hoofdweg 179 3474 JD Zegveld

C.J. van Leeuwen Breeveld 16a 3445 BB Woerden

Maarten Spek Bourwoutswaarder 85 3449 HK Woerden

J.P.C. Breunesse Breeveld 17 3445 BB Woerden

C. Koot Oude Meije 10 3474 KM Zegveld

Fam. De Jong Barwoutswaarder 168 3449 HS Woerden

P. de Wit Barwoutswaarder 162 3449 HS Woerden

Fam. Le Poole Rietveld 73-75 3443 XB Woerden

C.J. Baars P/A Amsteloord 13 3448 BA Woerden

J.C. de Vos Sonatelaan 11 3438 TG Nieuwegein

W. Hoogland Veldwijk 8 3446 HB Woerden

E. Haaksman Zwet 13 9932 AA Delfzijl

T. Jansonius Postens 48 3500 AA Utrecht

B.H. Oudshoorn + M. Oudshoorn-v.d. Wind

Meije 207 3474 MB Zegveld