• No results found

Bij brief van 6 maart 2007 reageert de Kamer van Koophandel Utrecht op het voor-ontwerp bestemmingsplan Landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld.

In die brief worden aanbevelingen gedaan om wijzigingen/aanvullingen in een aantal voorschriften aan te brengen. Wij onderschrijven die aanbevelingen van harte en drin-gen er bij u op aan de voorgestelde wijzigindrin-gen/aanvullindrin-gen over te nemen.

Beantwoording

41. Verwezen wordt naar de beantwoording van de Kamer van Koophandel (2.6), onder 37, 38 en 40.

2.8 Oasen (waterleidingbedrijf)

Op 13 december 2006 stuurde u ons toe het voorontwerp bestemmingsplan Landelijk Gebied Woerden, Kamerik, Zegveld in het kader van vooroverleg ex. Artikel 10 Bro. U hebt ons de

gelegenheid gegeven te reageren tot 13 maart 2007. Hiervan maken wij graag ge-bruik.

Waterleidingbedrijf

Op pagina 26, onder het kopje 'vigerend waterbeleid' staat waterleidingbedrijf Hydron genoemd. Inmiddels is Hydron gefuseerd en heet zij Vitens. Ook ontbreekt de naam van ons waterleidingbedrijf in deze opsomming.

Op pagina 60, onder het kopje 'nutsdoeleinden en water' wordt slechts gesproken over Hydron. Ook hier ontbreekt de naam van ons waterleidingbedrijf.

Beantwoording

42. De naam van uw organisatie zal in de toelichting worden aangepast.

Restricties

Op pagina 27 l e alinea wordt gesproken over uit de provinciale milieuverordening voortvloeiende restricties voor bepaalde activiteiten. Graag zouden wij hierbij het vol-gende voorbeeld expliciet opgenomen zien, namelijk een restrictie in de vorm van een verbod op activiteiten inzake koude en warmte opslag.

Beantwoording

43. De toelichting zal worden aangevuld met het voorbeeld.

Grondwaterbeschermingsgebied

Wij constateren dat op de plankaart in de legenda het begrip 'Grondwaterbescher-mingsgebied' wordt gebruikt, terwijl in het rapport onder Voorschriften artikel 28 spreekt over 'Waterwingebied' (pagina 66 van de voorschriften). Naar onze mening refereert dit artikel aan het 'Grondwaterbeschermingsgebied'. Graag verzoeken wij u deze benaming ook in de voorschriften te gebruiken.

Voorts zijn de bepalingen, zoals deze in het genoemde artikel 28 opgenomen zijn, naar onze mening vrij summier. Gezien het essentiële belang van het grondwater voor de uiteindelijke drinkwaterproductie, willen wij u verzoeken dit voorschrift de aandacht te geven die zij verdient. In de bijlage2 treft u een tekstvoorstel aan voor dit artikel.

Graag willen wij u verzoeken dit tekstvoorstel, zo mogelijk integraal, op te nemen in het bestemmingsplan. Ook treft u als bijlage een kaartje aan, waarop duidelijk de wa-terwin- en grondwaterbeschermingsgebieden te onderscheiden zijn.

Beantwoording

44. Voor de beantwoording wordt verwezen naar de beantwoording onder 12.

Plankaart

Op plankaart 2, is het eigendom van Oasen bestemd als 'bedrijf -nuts en waterstaat-doeleinden'. Het direct naastliggende gebied rondom ons bedrijventerrein is op de plankaart bestemd voor 'agrarisch - landschappelijke en natuurlijke waarden'. Deze indeling is momenteel inderdaad ook zo in de praktijk aanwezig. Niettemin willen wij op voorhand een voorbehoud maken tegen een blijvende bestemming als 'agrarisch - landschappelijke en natuurlijke waarden'. In de toekomst is het niet ondenkbaar dat uitbreidingen zullen moeten plaatsvinden op ons bedrijventerrein ten einde een ade-quate drinkwatervoorziening blijvend te kunnen garanderen. Graag willen wij u dit op voorhand laten weten en verzoeken wij u in overweging mee te nemen om deze, mo-gelijk toekomstige, bestemming in dit plan reeds op te nemen.

Beantwoording

45. Op het moment dat een concreet verzoek van uw zijde wordt ingediend, gericht op het vergroten van het bestemmingsvlak of het aanpassen van de begrenzing van het wa-terwingebied, zal dit verzoek door de gemeente worden beoordeeld. Vanzelfsprekend worden op dat moment de belangen van anderen ook betrokken. Het is op dit moment niet mogelijk het verzoek te honoreren, omdat onvoldoende helder is op welke wijze en wanneer de wijziging zal plaatsvinden. Het direct naastliggende gebied is bestemd als “Agrarisch- Landschappelijke waarden”.

2 Bij de brief is de bijlage opgenomen. Deze is niet in de commentaarnota verwerkt

Tot slot

Bij deze hebben wij u voorzien van onze zienswijze ten aanzien van het voorontwerp bestemmingsplan Landelijk Gebied Woerden, Kamerik, Zegveld. Hebt u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Aleida Koot-Vermaat. Zij is telefonisch als volgt be-reikbaar: bel 0900 8410 en vraag naar 0182 59 34 47. Ook per email is zij bebe-reikbaar:

aleida.koot@oasen.nl.

Bijlage bij brief van 6 maart 2007: Tekstvoorstel uitbreiding artikel 28 Artikel 28 Grondwaterbeschermingsgebied

Algemeen

De milieubeschermingsgebieden voor grondwater bestaan uit:

A. waterwingebieden

B. grondwaterbeschermingsgebieden en

De gebieden zijn bestemd voor de exploitatie en bescherming van het grondwater ten behoeve van de drinkwatervoorziening. Op deze gebieden is de Provinciale Milieuver-ordening van kracht.

Definities

1. Schadelijke stoffen:

Stoffen in welke vorm dan ook, waarvan redelijkerwijs kan worden verwacht dat ze de bodem kunnen verontreinigen.

2. Bodem:

zoals wordt beschreven in de Wet bodembescherming: Het vaste deel van de aarde met de zich daarin bevindende vloeibare en gasvormige bestanddelen en organismen.

A. Waterwingebied 1. Doeleinden

Het waterwingebied valt onder het grondwaterbeschermingsgebied en de boringsvrije zone. Er is geen ander gebruik toegestaan dan:

a. het exploiteren van grondwater b. het beschermen van grondwater c. eventueel agrarisch medegebruik d. natuur

2. Gebruik

Constructies in of op de bodem kunnen worden opgericht ten behoeve van bedrijfsma-tige activiteiten van het waterleidingbedrijf. Alle overige constructies in of op de bodem van welke aard dan ook kunnen in uitzonderlijke gevallen worden verricht na onthef-fing van de Gedeputeerde Staten. Handelingen met schadelijke stoffen is alleen toe-gestaan als het gaat om bodemsanering, of om bodemonderzoek op grond van de Wet Bodembescherming.

B. Grondwaterbeschermingsgebied 1. Doeleinden

Het grondwaterbeschermingsgebied valt onder de boringsvrije zone en overkoepelt het

waterwingebied. Het gebied is bestemd voor:

a. het beschermen van grondwater 2. Gebruik

In de Provinciale Milieuverordening staat beschreven wat wel en niet is toegestaan. In ieder geval gelden er restricties voor:

• buisleidingen,

• licht verontreinigde grond,

• verhardingen en gebouwen,

• boorputten en boringen,

• grond- en funderingswerken en constructies,

• vloeistofinjectie,

• warmte- en koudeopslag,

• begraafplaatsen en uitstrooivelden,

• bestrijdingsmiddelen,

• zuiveringsslib, en

• meststoffen, niet zijnde kunstmeststoffen, dierlijke meststoffen, compost,

• zuiveringsslib of zwarte grond.

Voor de restricties kan ontheffing worden verleend door de Gedeputeerde Staten.

Beantwoording

46. Het grondwaterbeschermingsgebied is aangeduid op de plankaart. In de voorschriften bij de bestemming Bedrijventerrein is aangegeven dat bedrijven met een verhoogde kans op bodemverontreiniging niet zijn toegestaan binnen het grondwaterbescher-mingsgebied. De regels van de PMV worden al door de provincie vergund en gecon-troleerd. Het bestemmingsplan is hiervoor dan niet het juiste instrument om dubbele regelgeving en vergunningverlening te voorkomen.