• No results found

Verbetermogelijkheden gezond voedingsaanbod

In document GEZOND ETEN DOEN WE THUIS AL?! (pagina 52-56)

Hoofdstuk 4 Resultaten

4.2 Onderzoeksresultaten

4.2.4 Verbetermogelijkheden gezond voedingsaanbod

Na een indicatie te hebben gekregen van de beoordeling van het huidige gezonde

voedingsaanbod is ook gevraagd naar de verbetermogelijkheden. Om uit te vinden of mensen het ook daadwerkelijk belangrijk vinden dat deze verbetermogelijkheden worden uitgevoerd is ook het belang van verbetering onderzocht. Per kwadrant worden de scores weergegeven én of beide scores significant verschillen van elkaar.

Verbetermogelijkheden Belang van

Verbetering

Sig. (2-tailed)

Nood én Deugd 3,57 3,47 ,122

Echt genieten 3,47 3,51 ,538

Je moet toch eten… 3,82 3,39 ,000

Totaal 3,63 3,45 ,000

Tabel 6: Verbeteringen per kwadrant

Het functionele kwadrant Je moet toch eten… is het enige kwadrant waar de beoordeling van de verbetermogelijkheden significant afwijkt van het belang ervan. Ondanks dat mensen hier de meeste verbetermogelijkheden zien lijken ze het niet erg belangrijk te vinden dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Ongezonde aspecten

Op verschillende manieren is gekeken waar deze verbetermogelijkheden vooral in zitten. Allereerst is daarbij gekeken naar verschillende ongezonde aspecten van een maaltijd. Per kanaal zijn de maaltijden beoordeeld op meerdere ongezonde aspecten met de vraag of deze regelmatig voorkomen bij een maaltijd in een bepaald kanaal. In tabel 7 zijn de resultaten weergegeven. Percentages geven het aantal mensen weer in een kwadrant dat heeft aangegeven regelmatig het ongezonde aspect te ervaren.

kanaal Te vet Te zout Teveel suiker Te weinig vers Te weinig vitaminen Te kruidig Nood én deugd 54% 33% 17% 51% 36% 8% Echt genieten 49% 35% 22% 31% 29% 13%

Je moet toch eten… 68% 41% 30% 59% 54% 7%

Totaal 58% 37% 23% 48% 40% 9%

Tabel 7: Ongezonde aspecten

Het grootste probleem van voeding in de out-of-home markt is dat mensen het té vet vinden. In alle kwadranten wordt dit het vaakst genoemd als ongezond aspect van een maaltijd. Met name maaltijden in het functionele kwadrant Je moet toch eten… worden door een hoop mensen (68%) als té vet ervaren. Dit is niet verwonderlijk als we bedenken dat dit onder andere de fastservice sector omvat.

Ook de versheid van producten laat duidelijk te wensen over. Naast ‘Je moet toch eten…’ scoort ook het andere positief functionele kwadrant ‘Nood en deugd’ slecht op het gebied van versheid. Wellicht dat de functionaliteit van deze maaltijden ook doorwerkt naar degenen die de maaltijden bereiden, waardoor zij meer gebruik maken van convenienceproducten (langer houdbaar).

Verder worden maaltijden vaak té zout gevonden. Ook bevatten producten vaak té weinig vitaminen. Hierbij is echter wel een verschil te zien tussen de positief hedonistische

kwadranten ‘Echt genieten’ en ‘Nood en deugd’ en het duidelijk slechter scorende negatief hedonistische kwadrant ‘Je moet toch eten…’.

Menugangen

Een maaltijd bestaat regelmatig uit meerdere gangen. Zo is er vaak sprake van een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Elke menugang verzorgt verschillende typen

voeding. Onderzocht is in welke gang consumenten de meeste verbetermogelijkheden zien. In verschillende kanalen komt het regelmatig voor dat er alleen een hoofdgerecht wordt

genuttigd. Bij veel mensen leidt dit wellicht tot de perceptie dat hier alleen hoofdgerechten worden geserveerd maar dit is afhankelijk van een ieders eigen interpretatie. Denk hierbij aan de vraag of een soepje in de bedrijfskantine een voorgerecht is, of een bakje yoghurt een nagerecht wanneer je ook een broodje eet. Dit heeft echter wel geleid tot de volgende hypothesen:

3a. Verbetermogelijkheden van het gezonde aanbod in positief functionele kanalen zullen voornamelijk in het hoofdgerecht liggen.

3c. Verbetermogelijkheden van het gezonde aanbod in positief hedonistische kanalen zullen voornamelijk in het hoofdgerecht liggen.

Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht

Nood én deugd (n=261) 7.9% 79.9% 12.2%

Echt genieten (n=271) 4.6% 80.4% 15%

Je moet toch eten..(n=292) 9.5% 88.1% 2.4%

Totaal (n=824) 7.4% 82.9% 11.7%

Tabel 8: Verbeteringen in menugangen

De resultaten zijn weergegeven in tabel 8. Hieruit blijkt overduidelijk dat de

verbetermogelijkheden van alle kwadranten vooral in het hoofdgerecht zitten. In zowel de positief functionele kwadranten ‘Nood en deugd’ en ‘Je moet toch eten’ als de positief

hedonistische kwadranten ‘Echt genieten’ en ‘Nood en deugd’ wordt het hoofdgerecht gezien als de gang die de meeste verbetermogelijkheden biedt. Dit leidt er toe dat we beide

hypothesen kunnen aannemen.

De resultaten uit de enquête zijn in sommige gevallen ondersteund met een voorbeeld. Deze zullen een bijdrage leveren aan de aanbevelingen.

Maaltijdcomponenten

Ook is er gekeken naar de verschillende componenten waaruit een maaltijd bestaat. Deze bestaat over het algemeen over vier hoofdcomponenten. Consumenten is gevraagd waar zij voornamelijk verbetermogelijkheden zien. Uit de kwalitatieve interviews kwam naar voren dat saus vaak als erg ongezond wordt gepercipieerd. Dit schept de verwachting dat hier dan ook veel verbetermogelijkheden in worden gezien. Dit leidt tot de volgende hypothesen: 3b. Verbetermogelijkheden van het gezonde aanbod in positief functionele kanalen zullen voornamelijk in sauzen liggen.

3d. Verbetermogelijkheden van het gezonde aanbod in positief hedonistische kanalen zullen voornamelijk in sauzen liggen.

Eiwitcomponent Koolhydraatcomponent Groentecomponent Sauscomponent

Nood én deugd (n=265) 8.1% 12.4% 51.1% 28.4%

Echt genieten (n=271) 7.2% 7.6% 46.3% 38.9%

Je moet toch eten…

(n=293)

17.3% 21% 41.8% 19.9%

Totaal (n=829) 11.1% 13.9% 46.2% 28.8%

In bovenstaande tabel staan de resultaten weergeven. Hieruit blijkt dat in alle kwadranten de groentecomponent veruit de meeste verbetermogelijkheden biedt. Gemiddeld 46,2 % van de ondervraagden ziet juist hier veel verbetermogelijkheden. Een verrassend resultaat aangezien groenten vaak wordt beschouwd als dé gezonde component van een maaltijd. Deze uitslag geeft een duidelijk signaal af dat groenten deze rol niet waarmaken als het gaat om

buitenshuisconsumptie. De andere component waar veel verbeteringen mogelijk zijn is saus. De beduidend lagere score op deze component in het kwadrant ‘Je moet toch eten…’ kan verklaard worden doordat men saus in fastservice en pompshops een essentieel onderdeel van de maaltijd vindt en geen behoefte heeft aan verandering.

Doordat in zowel de positief functionele kwadranten ‘Nood en deugd’ en ‘Je moet toch eten’ als de positief hedonistische kwadranten ‘Echt genieten’ en ‘Nood en deugd’ groenten de component is met de meeste verbetermogelijkheden verwerpen we beide hypothesen.

In document GEZOND ETEN DOEN WE THUIS AL?! (pagina 52-56)