• No results found

10 Resultaten fieldresearch

10.1 Uitkomsten diepte-interviews doelgroep

De doelgroep interviews zijn gehouden onder de volgende respondenten:  Ron Nijland – 63 jaar, woont in Steenwijk

 Margreeth Maarleveld – 55 jaar, woont in Zwolle  Piet Vader – 56 jaar, woont in Zwolle

 Elly Huisman – 42 jaar, woont in Dalfsen  Maria Snelle - 69 jaar, woont in Hardenberg  Peter Veenstra – 38 jaar, woont in Enschede  Monique ter Horst – 35 jaar, woont in Enschede  Linda Eikenhorst – 48 jaar, woont in Heino  Leon van Blanken – 35 jaar, woont in Kampen  Esther de Jong – 44 jaar, woont in Kampen  Marion Langevoort – 56 jaar, woont in Hengelo  Jan Agterhuis – 61 jaar, woont in Hengelo

Informatieve Magazines

Het idee van het Informatieve Magazine is als beste uit de bus gekomen. Bijna alle kandidaten, negen van de twaalf, waren enthousiast over dit idee. Piet Vader geeft aan dat zo’n formatidee gericht is op een groot publiek. Hij zou graag een rustig programma zien, in woonprogramma’s als Eigen Huis en Tuin zit teveel harde muziek en teveel overduidelijk gesponsorde items. Ron Nijland vindt het een goed idee, maar hij denkt dat het vooral jongere kijkers zal trekken. Maria Snellen geeft aan dat ze zelf niet zozeer naar het programma zou kijken, maar dat ze zeker weet dat haar kinderen het erg leuk zouden vinden. Vooral haar zoon is veel bezig met tweedehands spullen. Linda Eikenhorst is juist zelf erg creatief, daarom spreekt dit formatidee haar wel aan. ‘Als je zelf meubels opnieuw opknapt of een ander kleurtje geeft, krijgt het echt een verhaal, het wordt persoonlijk’. Ook weet ze zeker dat mensen in haar omgeving zeker naar zo’n programma zouden kijken. Monique ter Horst is in eerste instantie over alle drie de ideeën niet enthousiast. Ze komt nooit in de kringloopwinkel en ze is niet handig in huis. In de loop van ons gesprek geeft ze

toch aan dat ze bijvoorbeeld wel tweedehands meubels zou willen kopen nadat ze dit gezien heeft in het programma, het kan volgens Monique wel inspirerend werken. Elly Huisman vindt het informatieve magazine een leuk idee, misschien in combinatie met de docu-soap. Ze geeft aan dat ze graag ‘echte’ meubels wil zien, niet van die ‘pruts’ dingen die alleen op TV mooi lijken. Peter Veenstra vindt daarnaast dat het niet zo gestyled moet zijn als bij VT Wonen, daar past alles bij elkaar en is alles gesponsord. ‘Juist met tweedehandsspullen inspelen op hergebruik is een goed uitganspunt’. Als laatste geeft Jan Agterhuis aan dat zijn vrouw zo’n programma erg leuk zou vinden, hij houdt zich niet echt bezig met de inrichting.

Eigen ideeën

Sommige respondenten kwamen ook zelf met ideeën. Zo gaf Elly Huisman aan dat het ook leuk zo zijn als er DIY tips worden gegeven voor in de tuin, dit spreekt waarschijnlijk ook wat meer mannelijke kijkers aan zoals de man van Elly. Peter Veenstra weet vanuit zijn werk hoe belangrijk internet tegenwoordig is, hij benadrukt dan ook het belang van een goede website. Hij geeft aan dat de opgeknapte spullen bijvoorbeeld via een website verkocht kunnen worden. Dit maakt het toegankelijker.

Jan Agterhuis geeft aan: ‘Er mag wel meer benadrukt worden dat we ook veel uit onze eigen omgeving en provincie kunnen halen. Het mooie van Overijssel is dat we eigen alles zelf hebben. Er zijn hier ook genoeg ouderwetse meubelmakers, vroeger ging je hier altijd naar toe. Het hoeft niet allemaal via internet uit China besteld te worden. Hergebruik in de provincie, dat vind ik een mooi streven.’

Presentatie, Sfeer en Duur

De kandidaten hebben een duidelijk beeld over de presentatie en de sfeer. De volgende kernwoorden werden het meest gebruikt: rustig, een beetje humor, een doorvrager, kritisch, dichtbij de mensen en vrolijk.

Meer dan de helft van de geïnterviewden geeft aan dat het programma per aflevering zo’n 30 minuten mag duren. Drie mensen geven aan dat zij tussen de 20 en 25 minuten ideaal zouden vinden en twee kandidaten zeggen 45 minuten per aflevering.

Social Media ideeën

Iets meer dan de helft van de geïnterviewden is actief op één of meerde social media kanalen. Facebook is hierbij het populairst. Daarnaast maken drie personen gebruik van Twitter, twee zijn actief op LinkedIn en nog eens twee maken gebruik van Pinterest.

Tijdens de interviews zijn een paar ideeën op het gebied van social media ontstaan. Zo maakt Margreeth Maarleveld geen gebruik van social media, maar surft zij wel vaak naar de website van een programma. Een goede website is voor haar een aanvulling op het programma. Peter Veenstra komt met het idee van een webshop, een website waar opgeknapte, tweedehands meubelstukken verkocht kunnen worden. Ook Monique ter Horst geeft aan een webshop wel te zien zitten, zodat kijkers de spullen ook kunnen kopen. Leon van Blanken geeft het advies om actief te worden op beeldende social media kanalen zoals

Facebook, Pinterest en Instagram en Esther de Jong zou ook wel een applicatie van het programma willen zien.

Mening andere concepten

Vier van de twaalf respondenten lijkt de Eco-Documentaire een interessant format. Dit waren overwegend mannen. Piet Vader geeft aan dat zo’n programma meer verdieping op televisie zou geven. Peter Veenstra vindt dit ook interessant maar denkt dat er geen afleveringen mee gevuld kunnen worden. Het zou een eenmalige uitzending kunnen worden volgens hem.

De helft van de kandidaten vindt het idee van een docu-soap interessant. Toch geeft Ron Nijland aan dat hij zoiets al wel vaker heeft gezien. Hij is van mening dat dit soort programma’s vaak in scene zijn gezet en dat het een verkapt reclamepraatje is. ‘Diegene die het best kunnen praten en er het leukst uitzien komen op TV en worden opgehemeld’. Margreeth Maarleveld en Elly Huisman geven beiden aan dat ze het interessant vinden om te zien wat voor mensen er achter deze tweedehands meubels zitten. Het sociale aspect in dit programma spreekt ze aan, het heeft iets gemoedelijks. Een docu-soap zou goed gecombineerd kunnen worden met het Informatieve Magazine. Esther de Jong is benieuwd wie er achter deze organisaties zitten, ze vindt het interessant om te zien dat mensen op een creatieve manier bezig zijn met hergebruik.

10.2 Methode 2: Uitkomsten diepte-interviews experts