• No results found

Ron Nijland – 63 jaar, woont in Steenwijk

10 Resultaten fieldresearch

1. Ron Nijland – 63 jaar, woont in Steenwijk

Introductie

Doel afstudeeronderzoek

Wat te verwachten van het interview

TV Oost

- Kijkt u weleens naar TV Oost?

‘Ik kijk weleens naar TV Oost, maar het is niet zo dat ik er elke avond speciaal mijn tv voor aan zet. De grote evenementen, zoals de huldiging van PEC Zwolle laatst, kijk ik dan wel.

Ondanks dat ik niet zo vaak kijk, vind ik het wel een goede zender. Het is goed om een zender voor de regio te hebben. De programma’s op TV tegenwoordig vind ik vaak….ja hoe zal ik het zeggen, te veel gericht op jongeren, te vluchtig zeg maar’.

Televisieprogramma

- Het programma gaat over het gebruik van tweedehands meubilair. Uit het onderzoek wat ik eerder heb gedaan zijn een paar concepten ontstaan. Kunt u aangeven welke u het meeste aanspreekt en waarom?

1. Een programma waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe een kringloopbedrijf werkt. Vanaf het verwerken van gebrachte spullen, het weer verkopen tot het investeren van de winst in het bedrijf zelf. De kringloop heeft maatschappelijke en sociale doelstellingen, deze zullen ruimschoots worden uitgelegd en benadrukt.

‘Ik kom zelf bijna nooit in een kringloopwinkel. Ik heb het idee dat de medewerkers daar, de mooiste en beste spullen als eerste mee naar huis nemen.

Smaken verschillen daarin toch ook?

‘Jawel, maar ik heb niet zoveel met die winkels. Mijn vrouw komt er weleens en die koopt dan ook wel leuke spullen, maar ik heb zelf niet de behoefte om daar heen te gaan. Een

documentaire hierover zou me ook niet zo aanspreken.

2. Een programma waarin verschillende personen op het gebied van tweedehands meubilair worden gevolgd: jongeren van een sociale werkplaats die bijvoorbeeld van afvalhout, nieuwe meubels maken; een interieurstyliste die huizen inricht met tweedehands meubilair en werknemers in een kringloopwinkel. Het programma richt zich op de emoties en bezigheden van deze personen.

‘Op zich een leuk idee, maar dit is niet nieuw; dit hebben we vaker gezien. Bij mij komt dan ook een beetje een….hoe zeg je dat.. wrange smaak boven.

Hoe bedoelt u ‘wrange smaak’?

‘Het komt op mij dan snel over als een reclame programma. Mensen die door dit soort programma’s ‘bekend’ worden, dat komt omdat ze een beetje representatief zijn, ze kunnen wel goed praten en zo worden ze geholpen door de televisie. Terwijl er natuurlijk heel veel

anderen zijn die nooit op televisie zullen komen, omdat ze minder representatief zijn. Dat stoort mij een beetje.

3. Een woonprogramma waarin een woonkamer wordt gerestyled met alleen maar tweedehands meubilair. Hierin laten we zien hoe je meubilair uit de kringloopwinkel tot je eigen woonstijl kunt maken. Een toegankelijk programma, met veel interactie met de kijker en veel tips om meubilair makkelijk zelf op te knappen en andere handige ‘Do It Yourself’-tips.

‘Goed idee, maar hierbij denk ik wel aan jongeren. Het richt zich waarschijnlijk op eenvoudige gebruiksgoederen. Ik weet nog wel dat ik vroeger op mijn kamer ook een kast zelf gemaakt had, hier bewaarde ik al mijn LP’s in. Met verf experimenteerde ik wat op de muur, steeds iets anders. Leuk hoor, om daar een beetje mee te kliederen! Het is wel zo dat er tegenwoordig van dat ‘standaard meubilair’ is, allemaal van Ikea, uit dezelfde serie. Ik denk dat zo’n programma dat wel een beetje kan doorbreken.

- Heeft u zelf nog ideeën? Wat zou u graag in een programma over het gebruik van tweedehands meubilair willen zien?

‘Nou…. Tja, dat is lastig om zo even op te noemen. Ik denk dat het belangrijk is om de effecten op het milieu te benoemen. Daar wordt weinig over gesproken.

Praktische programmavragen

- Hoe lang mag een uitzending over hergebruik duren volgens u? ‘Hoelang duurt gemiddeld een uitzending bij RTV Oost?’ Zo’n 20 tot 25 minuten.

‘Dat lijkt mij ook een prima tijd’.

- Wat heeft uw voorkeur wat betreft de presentatie van het programma: een druk persoon, rustig, humoristisch, kritisch, een echte doorvrager…?

‘Een rustige presentator of presentatrice, met een beetje humor. Het moet niet te zwaar zijn allemaal. Maar ook niet zo’n grapjas die de hele tijd in beeld is!

- Een vervolgvraag, wat heeft uw voorkeur qua sfeer in dit programma? Is dit serieus, rustig, druk/snel, vrolijk, humoristisch, positief of juist zwaar (nadruk op milieuvervuiling etc)? ‘Nou niet te snel dus, dat zie ik nu vaak op televisie. Snelle programma’s, harde muziek. Het mag wel over milieuvervuiling gaan, maar niet te zwaar natuurlijk. Dat is voor niemand leuk, TV kijken doe je toch voor je ontspanning? Gewoon.. niet te zwaar, beetje humor, niet te snel.

Social media

- Maakt u gebruik van social media?

‘Ja! Alleen ik koop nooit via webshops, die vertrouw ik niet’.

- Zo ja, via welke kanalen?

‘Ik zit op Facebook, whatsapp en hoe heet dat nou…..bellen via internet, Skype! Ja met mijn kinderen, hartstikke leuk.

- Hoe zou een programma over het gebruik van tweedehands meubilair zich kunnen onderscheiden op social media?

‘Poeh…. Daar vraag je me wat. Ik denk een Facebookpagina, met tips? Zoveel verstand heb ik er niet van hoor haha!’