• No results found

Paul van der Ham, expert op het gebied van formatontwikkeling en crossmedialiteit

Paul van der Ham is eigenaar en oprichter van iGlow Media, een mediabedrijf in crossmediale communicatie en co-creatie.

Inleiding, voorstellen, opleiding, afstudeeropdracht Format idee

Wat te verwachten van het interview Aantal inleidende vragen over iGlow Media

Heb je bij zowel bij televisie als bij andere projecten waar je nu mee bezig bent, bepaalde voorwaarden aan een idee of een format?

Ik vind altijd dat je heel goed moet weten in welke context je een format uitzet, dus dan bedoel ik van wat is je publiek, op wie richt je je, via welke kanalen wordt het verspreid en wat is precies je bedoeling ermee. Wil je een kwalitatief iets maken, dus beperkt publiek maar kwalitatief heel goed, of wil je een groot publiek bereiken. Daar begint het dan mee, die context. Lijkt heel simpel maar wel van belang. Dat geldt ook voor jouw verhaal, voor wie maak je het en wat wil je ermee bereiken. Als het voor een zender is, moet je goed

nadenken wat is de doelgroep van die zender, wat willen zij ermee. In commercieel belang is dat heel belangrijk.

Heb je ook weleens, ik merk dat bij mezelf vaak, dat je een idee in je hoofd hebt en dat het daardoor lastig is om die andere factoren daar nog bij te betrekken?

Een kunstenaar werkt vanuit een idee wat spontaan opkomt, ik heb bijvoorbeeld een keer voor Het Filmfonds een kinder-documentaire gemaakt, daar kregen we ook les in. Ik zie een documentaire dan echt als een kunstvorm, het komt echt voort uit een idee waarvan je denkt; dit verhaal of idee moet verteld worden, omdat het belangrijk het is en omdat

niemand anders het vertelt. Dat mag dan vanuit het idee komen, maar op het moment dat je zegt het dient een commercieel doel. Dan vind ik dat je niet bij het idee moet beginnen, maar echt beginnen bij het commerciële verhaal, en dan daar een idee bij ontwikkelen. Anders is het een beetje de verkeerde volgorde. Hier hebben we, voordat we een idee op papier zetten, een hele uitgebreide briefing waarbij heel duidelijk moet worden, hoe al die voorwaarden zijn. Daar word ik ook wel creatief van.

Ja dat geloof ik, je hebt een duidelijk beeld dan voor je.

‘Ja precies. Ik heb een keer meegedaan aan TV-lab, dat zijn die experimentele programma’s op Nederland 1, 2 en 3. Het was dan echt het doel om een programma te maken die een plek kon krijgen op de midden-avond, groot publiek, Nederland 1. Vanuit dat

kader ben ik toen gaan denken. Ik vind dat zelf wel prettig. Andere voorwaarden…de zenderidentiteit is ook een belangrijke. RTV Oost bijvoorbeeld heeft een bepaalde identiteit, hoe speel je daar op in.

Ja, dat probeer ik met dit idee wel, ik wil inspelen op duurzaamheid, dat je niet zo snel iets weggooit maar ook kijkt of er nog iets mee gedaan kan worden. En dat past heel goed bij de zender.

Ja. Ik heb het idee dat er naar RTV Oost echt oudere mensen kijken. Je zei dat zij aangeven dat de doelgroep 35 jaar en ouder is, ik denk dat die nog hoger ligt. Je kunt dan een nieuwe doelgroep aanspreken, maar dan moet je ook zorgen dat het via internet gepromoot wordt. Televisie is dan ook een kanaal, maar een extra kanaal. Dat is net hoe je het insteekt, dan ligt het eraan; wie wil je bereiken, wat is je doel, wat is de boodschap.

Je maakt dit programma nu voor RTV Oost, maar misschien zou je ook wel een hele andere doelgroep kunnen aanspreken met jouw idee, die meer gericht zijn op jongeren. Hoe zou je het via internet aanpakken?

Ik denk mijn idee en filmpjes verspreiden en plaatsen op woonwebsites, marktplaats, Facebook. Ook op Youtube in de vorm van echte tutorials.

Ja en dan kun je bijvoorbeeld een samenwerking met marktplaats aangaan, dat zij op de website die filmpjes laat zien. Waarom bel je markplaats niet op en zegt ‘ik heb een idee’. Ja dat zou echt fantastisch zijn! Ik merk dat ik nu echt nog gericht ben op RTV Oost en alleen op televisie.

Het idee van televisie als distributiekanaal…tuurlijk, nog steeds kijken er heel veel mensen naar het NOS journaal, maar je moet eigenlijk blanco kijken. Wat wil je bereiken, en is televisie hiervoor het beste kanaal? Soms blijkt dat je meer kunt bereiken via internet, of mobiel. Pinterest is ook fantastisch voor jouw idee, als er een plek is waar mensen daar mee bezig zijn is het Pinterest! Als je dit echt strak kan maken en verspreidt via Pinterest, ik denk echt dat dat booming kan zijn.

Ja, en Pinterest is ook filmpjes he? Ik kan namelijk heel veel foto’s vinden van make-overs, maar nooit filmpjes DIY.

Daarom is het juist leuk als je dit goed doet, en je plugt dit op Pinterest. Je gooit daar een slimme strategie achter. Dat je samenwerkt met websites die dat ook nog eens gaan boosten. Mensen kunnen er bijvoorbeeld ook tips onderzetten of gaan zelf filmen. Dat is het interessante van het crossmediale, mensen kunnen er zelf dingen aan toevoegen. Televisie is natuurlijk zo lineair. Wat je wel ziet is dat social media een laag toevoegt aan televisie, maar het blijft beperkt. Het leuke bij crossmedia is, dat je er echt een community om heen kan bouwen, waar mensen zelf onderdeel van worden en aan toevoegen. Je kan ook krijgen dat mensen die zelf ook zoiets gedaan hebben, jou uitnodigen om te komen filmen. Het kan veel meer vanuit de User Generated Content manier. Meer verbonden met je doelgroep kun je niet worden, ze doen er aan mee, ze sluiten er perfect bij aan natuurlijk. Dat kan wel met jouw concept, op allerlei verschillende manieren.

Ja het is heel erg beeldend en interactief. Ik wil ook juist bereiken dat mensen dit zelf thuis gaan doen.

Dan kun je ook zorgen dat zij foto’s maken en het zelf uploaden. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Ja, echt ongelooflijk. Dat is aan de ene kant heel leuk, maar aan de andere kant ook lastig omdat er juist zoveel is. Ik ben altijd gericht geweest op televisie, tijdens dit project kom ik erachter hoeveel andere dingen er wel niet mogelijk zijn.

En daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je doel is, wat wil je ermee, welke doelgroep. Wil je er echt geld aan verdienen?

Nou dat zou ik wel willen.

Dan is het nodig dat er geld gegenereerd gaat worden. Het moet een succes worden, bijvoorbeeld door samen te werken met grote partijen die daar iets mee doen, die daarvoor betalen omdat het zo uniek is. Of omdat mensen naar kijken die er via reclame er omheen voor betalen. Dat zijn manieren om geld te verdienen. Dan ga je al zo anders denken.

In dit idee, aan welke sponsors zou jij dan denken?

In dit idee zijn dat de kringloopwinkels, die baat hebben bij jouw aanpak. Nou die hebben niet zoveel geld waarschijnlijk.

Ook bijvoorbeeld bouwmarkten die spijkers of verf willen verkopen.

Ja dat is een slimmere, stel dat je dat veel meer benadrukt. Dat is dus weer voor je concept van invloed. Laat je zien hoe je gewoon de spullen neerzet vanuit de kringloop, of laat je echt zien hoe je spullen vanuit de kringloop met een verfje of met een kleine aanpassing zelf leuk maakt. Dan wordt het concept al iets anders maar dan heb je wel de Gamma mee als sponsor bijvoorbeeld. Dat werkt wel, maar je moet gewoon het lef hebben om daar op af te stappen en het gewoon te doen. Misschien zeggen ze wel ‘oh dat willen we via onze eigen site’. Als jij al kan aantonen dat je heel wat mensen achter je hebt, dat scheelt een hoop. Bij televisie geef je dat altijd weg, aan de televisiezender. Dan is de vraag hoeveel je daar voor krijgt. In deze tijd kun je het beter gewoon zelf doen.

In jouw verhaal denk ik dat je nog veel duidelijk moet hebben, wie je precies wil bereiken en met welk doel. Dat is zo belangrijk voor de details van het format. Je kan ook iemand die als mooie dingen maakt van deze tweedehands spullen benaderen, en zo ook de bouwmarkten erbij te betrekken. Je moet gewoon heel specifiek zijn en eigenlijk ook gewoon een pilot erbij maken.

Test je ook altijd je ideeën of is het eerst proberen te verkopen en daarna uitproberen? Hierin speelt ervaring ook een belangrijke rol, het gebeurt vaak op gevoel. Je ziet dat de boekjes leren ‘test het, probeer het uit’, dat is ook logisch. Echt hele goeie doen het gewoon op hun gevoel, die praten ook met veel anderen. Testen is goed, maar ja op wie test je dan? Wat wil je dat eruit komt? Dat hangt weer echt van je doelstelling af. Ik zou ook los van de zender kijken. Ga ook goed kijken waar jij heen wil, wat er voor nodig is om jouw droom, wat jij in je hoofd hebt, waar te maken. Ik denk dat er via internet veel mooiere dingen neergezet kunnen worden dan via televisie alleen.

Ik zie in jouw idee ook nog zoveel verschillende invalshoeken. Je bent dan ook bezig met een informatief magazine dus dat zijn in principe losse items. Maar als deze een andere

invalshoek hebben, moet je dit wel duidelijk overbrengen, anders is het geen format. Je kunt bijvoorbeeld ook de mensen van dat huis portretteren. ‘Piet die zijn leven wil veranderen’, als metafoor wordt z’n hele huis op de kop gezet met spullen die hij al heeft maar waarvan hij nooit dacht dat daar iets moois van gemaakt kon worden. Dat hij niet hoeft te wachten op die pot met goud maar dat hij al spullen heeft en daar iets totaal nieuws mee kan doen. Dat is dan de boodschap. Totaal andere invalshoek he? Of ga je het verhaal vertellen vanuit de voorwerpen, of de stylist. Die keuzes zijn belangrijk. Zeker voor televisie moet er toch een verhalend element in zitten. Hoe trek je kijkers mee in het verhaal?

Televisie is dus meer geschikt voor het verhalende, gericht op mensen en emotie, en internet meer de korte, duidelijke boodschappen?

Ja dat denk ik. Je hoeft niet per se een human interest inslag te hebben voor televisie maar je ziet wel dat dat goed scoort. Televisie is het beste in emoties. Bijvoorbeeld bij film is het meer ethiek en schoonheid en drama, bij televisie is het eigenlijk nog platter. Een soort troost biedt het aan mensen die snel en makkelijk willen zien hoe het bij een ander is, en dat het daar nog wel beroerder is dan bij zichzelf. Daar ontspanning uit halen. Ook zoiets als televisie als troost. In mijn beleving kun je dat met jouw idee brengen als ‘je hoeft niet rijk te zijn om toch van je woonkamer iets heel moois te maken’. Zelfs jij met je middeninkomen kan iets fantastisch maken en daar worden mensen vrolijk van. De kamer is dan een metafoor van hun eigen leven, dat is wel echt spannende televisie. Met een net iets diepere laag. Je hebt ook programma’s waar dit niet in zit, dan zit er meestal wel een

verassingseffect in. Iemand wordt weggestuurd, en daarna verrast worden. Je moet altijd de emotie erin stoppen.

Ik heb als doel om mensen zelf te stimuleren om naar de kringloopwinkel te gaan en aan de slag te gaan. Als ik jou zo hoor, is dat geen goed doel voor op televisie.

Het is heel educatief. Maar dat geeft niet, als je maar eerst die emoties weet te raken. Daaronder zit dat doel dan. Je gaat op de emoties zitten en vervolgens verkoop je de kringloop. Je moet echt zoiets hebben van ‘dit moet ik zien, hoe gaat dit aflopen?!’ dan is een teaser, mensen gaan kijken. daar zit echt wel iets in.

Waarom is een programma als The Voice of Holland zo goed? John de Mol heeft tot in details over alles nagedacht en alles klopt. Als iemand anders met dat idee was gekomen, dan was het geen succes geworden maar hij zorgt gewoon dat alles klopt. Dat is het knappe van hoe deze gasten te werk gaan, maar dat kun jij ook doen door echt tot in detail dat uit te gaan werken. Ook om patent aan te vragen, dan heb je meer kenmerken nodig. De stijl, hoe het is opgebouwd…dan heb je iets om te beschermen.

Hoe werken jullie bij iGlow Media, komt de opdrachtgever altijd naar jullie of benaderen jullie zelf?

De manier hoe jij nu werkt, van hee ik heb een idee, wat kunnen we hiermee? Dat gebeurt bij ons ook veel, vind ik ook veel leuker. Natuurlijk zijn er ook wel opdrachtgevers die bellen maar eigenlijk steeds minder. Het is steeds meer vanuit het idee, wie je er bij haalt, met wie je een partnerschap aangaat. Dan moet je weer kijken waar de financiering vandaan komt. Wij kunnen goed vanuit co-creatie iets nieuws laten ontstaan. Met alle bedrijven in dit pand

werken wij wel samen. Wij geloven, wie het ook is, je kunt er mee samenwerken. Soms komen daar hele mooie, aparte dingen uit die je nooit van te voren kon bedenken. Ik geloof daar erg in, kruisbestuiving.

Heel erg bedankt voor alle informatie en voor het meedenken. Erg verhelderd om er zo over te praten, bedankt!

Graag gedaan en heel veel succes. Stel dat je na je afstuderen verder wil met die idee, welke kant jij dan ook maar op wil, dan ben je hier altijd welkom. Wij hebben een groot netwerk van freelancers, misschien zou je met 1 of 2 freelancers hiermee aan de slag kunnen. Laat mij dat maar weten, je bent welkom.

Bijlage 10

Uitgewerkte interview expert 2

Marian Lunsing, expert op het gebied van wonen en styling