• No results found

Uitgewerkte interviews

In document Lean Thinking in het hoger onderwijs (pagina 65-137)

S1: Welkom Rosalie bij dit interview. Hartstikke fijn dat je mee wilt werken. Ik eh ga je zo meteen dus een aantal vragen stellen over de opleiding. Geef gewoon eerlijk antwoord. Wat je prettig vindt en ook uh waarin je hebt gezien of het van waarde is of niet. Uhm. Daarbij wil ik graag dat je een beetje beargumenteert wat je dan wel belangrijk vond en wat niet en waarom dan, daar gaat het eigenlijk om. De allereerste vraag is: ‘Wat waren jouw belangen met betrekking tot de opleiding?’

R1: Ik heb hiervoor een andere opleiding gedaan, en dat was niet wat ik wou. Ik heb eigenlijk ehhh nooit de goede opleiding kunnen vinden. Na lang zoeken heb ik nu de opleiding die ik wou. Dit is wel wat ik zocht. Ik wilde graag een hbo-diploma, omdat ik ehh denk dat dit mijn niveau is. En daarna een baan op hbo-niveau in dit vakgebied.

S2: Kijkende naar de verschillende behoeftes. Wat zijn jouw behoeften geweest voor het volgen van de opleiding?

R2: ik denk in eerste instantie vooral de behoefte aan zekerheid. Het geeft toch wel beter kans op een goede baan. De toekomst vind ik wel heel belangrijk. Ook zelfontplooiing vind ik belangrijk.

S3: Oké, duidelijk. En als je kijkt naar eehm de, de tijdshorizon eh heb je je dan echt gericht op de korte termijn, de toegevoegde waarde of meer op de lange termijn, dus echt van heb je je gericht op de soort van he ik moet in 2 jaar een diploma halen, dat is wat ik hier wil bereiken of heb je je echt gericht op de lange termijn van ik wil graag de kennis leren om later in mijn werk te kunnen gebruiken.

R3: Ja, ik wil wel een goeie baan, daarvoor ben ik een diploma nodig. Soms heb ik wel geleerd voor de kennis van later, als ik het interessant vond, maar dat was niet altijd zo.. S4: Wat zijn voor jou de waarden van het onderwijs? Van onderwijs in het algemeen? R4: Ik vind onderwijs belangrijk. Het is belang voor het hebben van voldoende kennis. S5: En wat is jouw houding ten opzichte van onderwijs.

R5: Mijn houding was wat wisselend. Aan de ene kant wou ik graag gewoon goeie cijfers halen om de opleiding te halen, en uiteindelijk een goeie baan. Maar het is wel, het ene interesseert je meer dan het ander, dus dan doe je het ook een beetje om een andere reden. Het ene vind je heel interessant en daar stop je gewoon heel veel aandacht in. De ander heb ik iets minder –

S6: Ehh en dan heb je het natuurlijk ook een aantal dingen geofferd zo heb je natuurlijk tijd gestopt in de opleiding. Ehm hoe veel tijd heb je gemiddeld geofferd in de week?

R6: Ik de hoeveelheid tijd wel meevallen. Hoeveel uur per week, ik denk zo’n 20 tot 30 uur per week. In het begin van het moduul eigenlijk niet zo heel veel. Aan het einde van het moduul heel veel, omdat ik het niet goed gepland had en het vaak wachtte tot het laatste moment.

S7: en eh qua geld heb je natuurlijk ook geïnvesteerd.

R7: Ja, ik vond het wel veel geld. Collegegeld, boekengeld en excursies en soms nog kaartjes van bezoeken. Eerste wilde ik niets lenen en moest ik dus ook veel werken om alles te betalen en leuke dingen te kunnen doen. Ik leen nu wel een beetje bij, dat is wel beter. S8: Dank je. Uhm, dan gaan we nu door naar de toegevoegde waarde van de modulen. Een blok wat je hebt gelopen is Leisure Life. Wat vond je van dit blok? O dat...

R8: Leisure Life?

S9: Weet je dat nog. Dat is bij jullie het vierde blok voor jullie. R9: O het laatste blok van jaar 1

S10: Dat ging over hoe belangrijk is Leisure in je leven. Eh dus dat was met uhm dat je een interview ging doen met je ouders en je grootouders.

onder..

R11: Volgens mij vond ik dat een van de leukste module, dat was heel erg ja, echt gericht op vrije tijd. Ook in je eigen leven en zo. Dat je ook heel veel dan te weten komt over je eigen. Daar heb ik echt heel veel van geleerd.

S12: Uhm En als je kijkt naar het blok IVK. Dat was het eerste van het allereerste blok van het vorig jaar.

R12: Uhm Ja dat is allemaal een beetje onduidelijk van vorig jaar? Ik weet er niet heel veel meer.

S13: Daarin ging over Serious Leisure

R13: Oh dat was het blok van Cigdem. Het eerste blok dat natuurlijk heel erg wennen. Omdat je ja niet echt door hebt hoe het gaat, werkt en dat was gewoon wennen vooral. S14: En dat ging over Serious Leisure en Project Based Leisure. Vond je dat toegevoegde waarde, heb je daar wat aan gehad?

R14: Ja, ik vond het wel heel fijn dat we dat heel in het begin hebben gekregen.

Ik vond wel. Het was heel erg duidelijk. Het was gewoon even wennen. Maar het blok zelf was erg duidelijk. Ik denk ook dat het een heel goed blok was om mee te beginnen. S15: Ja, ok.

R15: de opleiding

S16: En dan marketing, marketing van de vrije tijd. Daarin.. R16: Was dat het tweede of derde?

S17: Dat was het derde blok, destijds. R17: O ja, dat vond ik ook wel.. S18: Is wel ver weggezakt hé.

R18: Ja, het is allemaal heel ver weggezakt. Ik kan het niet alles goed uit elkaar houden wat nou wat was. Marketing. Ik weet wel, dat ik marketing wel heel interessant vind zelf. En ja. We hebben wel veel geleerd over marketing volgens mij

S19: Dat ging over de p’s. Heb je toen hele hoop… R19: Cultuur en zo

S20: O&M Nee, dat was die andere. Dit ging over die 5e pace. De opdracht die je moest uitschrijven was, ik zit even te denken want die is veranderd uhm. Ik geloof dat jullie in ieder geval met jonge onderneming moest je daarvoor een commercial maken.

R20: O ja, dat was toen. Ja en ik denk ook dat toen het marketing evenement zelf aan bot kwam. Op dat moment. Ja dat was wel. Ik weet er eigenlijk niet zo heel veel meer vanaf eigenlijk.

S21: Nee Heeft niet veel indruk gemaakt. En het laatste, het andere blok was organisatie en management.

R21: Die vond ik heel moeilijk. Dat weet ik nog wel. Dat was heel anders dan de andere blokken. En heel erg theoretisch. En ik vond de theorie soms wel een beetje saai. En het boek vond ik ook niet heel handig dat er toen gebruikt werd. Ik vond het een lastig boek S22: En Vond je het wel van toegevoegde waarde het blok. Had je wel zoiets van de informatie die ik dan krijg is welnuttig. Of dacht je van...

R22: De informatie is absoluut wel nuttig

S23: het is alleen De manier waarop zou anders moeten.

R23: Je hebt altijd vakken die je wat minder liggen en ik dat denk dat dit vak mij wat minder ligt. Daarom vind ik het wat moeilijk

S24: Dat is ook logisch. Nou afgelopen jaar hebben je HRM gedraaid, dat was het eerste blok van het afgelopen jaar het ging echt over personeelsmanagement. Hebben jullie een case gemaakt van Wedington hoe, wat vond je daarvan?

R24: Ja, dat was ook wel heel erg leerzaam, vooral omdat je ook zelf de gesprekken en zo ging voeren. Je zegt maar het van alle kanten meemaakt dat vond ik wel heel goed van dit blok. En je leert ook heel veel van HRM, dat was op zich ook het nut van toegevoegde

waarde bij de opleiding.

S25: Mooi. Toen hadden jullie Leisure Operations. R25: Dat was het tweede.

S26: Dat was het 2e blok, dat ging over dat ging over operationele zaken, over wachtrij management, over faciliteiten en dat soort dingen allemaal

R26: Ja dat was ook wel, eh. Wat hebben we nog meer gedaan toen.

S27: Toen moesten jullie een analyse maken bijvoorbeeld van een bedrijf moest je naar een evenement moest je analyseren wat daar goed liep en wat niet.

R27: Oh dat was dat. O ja Dat vond ik op zich ook wel pittig. Maar dat je er zelf heen moest en dat je het zelf kan zien maakt het zelf wel heel handig. Dat maakt dat je het iets dat je in de praktijk hebt in theorie hebt. Ik vond de theorie op zich daar heel lastig daarvan. Ook met die hele eh

S28: Die touchpoints was dat

R28: Die touchpoint en zo dat allemaal uitwerken in theorie vond ik wel moeilijk, omdat je de praktijk eraan gekoppeld was het best een stuk beter, best wel leerzaam. Ik heb er wel heel veel van geleerd

S29: Mooi. En dan de laatste 2 blokken. Concepting Leasure. Dat waren natuurlijk het blok dat jullie naar Disney heen gingen, daarvoor de eerste fase in gingen met het story eigenlijk ontwerpen. Hoe was dat?

R29: Ik vond de laatste 2 blokken wel heel leuk, maar ik denk dat ik toen iets minder heb geleerd dan bij de vorige en die ervoor.

S30: Ok, eh wat heb je eh wat heb je wel geleerd? R30: Ehm ja.

S31: Was. Vertel sorry.

R31: De emoties uitwerken wat bij jouw attractie passen, dat soort dingen, kleuren en geluiden hoe je mensen dan zeg maar kan beïnvloeden, daar zijn veel mee bezig geweest toen.

S32: En welk blok vond je nog het meest leerzaam? Was dat Concepting leisure of Leisure lat?

R32: Met Leisure lab zijn we vooral heel erg bezig geweest met onze attractie. Dat is natuurlijk ook wel leerzaam.

S33: Het is gevoelsmatig. Je hoeft het niet te. Wat is je gevoel. Het is prima. R33: Ik denk dat we bij die laatste wel het minste hebben geleerd.

S34: Ja Ok Ok Ehm goed. Dan hebben we eigenlijk de blokken gehad. En hebben natuurlijk een aantal vakken gehad. Ik vat het een beetje samen want nou ja het heel lastig natuurlijk om het per dingetje helemaal te gaan zeggen. Je hebt Engels gehad 1 t/m 6. Wat vond je ervan?

R34: Goed. S35: Ja

R35: Goed te doen. ja Goede lessen. Verdeling van het werk was goed. Diny een goede lerares. En ja. Ze legde alles uit in de lessen. Ook genoeg uur aan besteed Het was op zich makkelijk. Het was goed te doen.

S36: Ja. Heb je ook delen in van Engels gehad waarvan dacht dat is niet van waarde, dit vond ik niet belangrijk

R36: Ik vond zelf sommige dingen wel vrij makkelijk vooral het begin, maar ja er waren wel wat nogal wat studenten die er moeite mee hadden dus, niet van waarde, ik denk voor het algemeen beeld wel.

S37: Ja. Maar voor jou niet dat is heel goed. Dan hebben we jonge ondernemer gehad. Ehm wat

R37: Ik vind wel een beetje met die. Je hebt wel in je het begin heb je een functie en daar ben je daar alleen maar mee bezig. En ik weet eigenlijk niet of het echt, ja het is zeg maar

een manier om het te doen, maar ik weet niet, maar zo op die manier verdeeld zeg maar in het begin al. Je leert heel veel elkaar ook wat iedereen kan. En ja ziet wel toch snel wat de zwakke …….zijn die meteen stoppen met de opleiding en zo. Ik vond het wel heel leuk om te doen, en heb er ook heel veel van geleerd omdat je het ook meteen allemaal in de praktijk zelf uitvoert.

S38: Het is wel voor jou van waarde. R38: Precies. Weet ik niet of ik daar.

S39: Nee. Dus we zouden misschien een andere methode kunnen kiezen. Maar het vak zelf is wel van waarde zeg je. Ok. Heel goed. Managementvaardigheden hebben jullie wel 8

blokken van gehad. R39: Ja.

S40: Wat vond je ervan?

R40: Eh Veel van geleerd. Vertel heel veel zelf in de les. Die workshops, ja op zich ook wel veel iedere keer een ander thema, dus kwam wel heel veel aan bod. Ik had 1 minder S41: Was dat inhoudelijk minder?

R41: Ja, dat was inhoudelijk minder, maar ook omdat Frits dat op een hele andere manier doet.

S42: Ja

R42: Was het natuurlijk ook niet helemaal gewend op deze manier. S43: Nee

R43: Maar het werd een beetje zweverig.

S44: Ok, Ok. En eh de inhoud van het moduul werd daardoor zo ook minder. R44: Ja.

S45: Precies. Heel goed. Dan heb je interculturele sensitiviteit gehad. Ja, Hoe vond je dat? R45: Ja, Uhm, Ja, Ik vond het zelf voor mijzelf niet heel erg van toegevoegde waarde. Vond het eigenlijk wel heel makkelijk en heel veel dingen waren eigenlijk wel van zelfsprekend. S46: Ok.

R46: Ik snap wel, dat wel belangrijk is. Al snap ik ook niet helemaal precies hoe het in deze bij hoort. Ja ik snap het wel, maar

S47: De waarde was voor jou niet duidelijk laten we daarop houden. R47: Niet helemaal.

S48: Dat is goed. Daar gaat het om. Wat jij hebt ervaren. Ik vind het mooi dat je nadenkt hoe past het dan. Maar het gaat erom hoe ervaar jij het. Dan heb je onderzoek gehad?

R48: Dat is een van de dingen die ik heel handig is bij mijn scriptie. Ik vond het wel wat minder leuk, maar

S49: Dat snap ik. R49: Ja belangrijk is.

S50: Daar gaat het om Heb je er ook wat aangehad, nu al? R50: Denk ik wel. Ik kan gewoon nu een onderzoek opzetten. S51: Uhm B administratie?

R51: Oh Heb ik niet alle BE samen?

S52: Nee. BE administratie was met de balansen en dat soort dingen. R52: Dat weet ik nog wel. Dat was nog de beste van alles.

S53: Dat was nog de beste. R53: Ja dat is moeilijk.

S54: Is moeilijk, maar zie je wel het nut ervan? R54: Ja.

S55: Ja Ok. Uhm en BE kostprijs?

R55: Ook al een klein beetje gehad op MBO. Was op zich wel goed om dat weer op te halen. Was op zich ook wel goed te doen.

R56: Als je er goed mee bezig gaat en genoeg leert, is het echt wel goed te doen. S57: Ja. Je ziet er wel de waarde van in waarom het nodig zou.

R57: Er was een groep en heel veel mensen snapte het niet, en dan werden er de hele tijd vragen gesteld.

S58: Heel veel vragen.

R58: Vragen Ja. De lessen werden op het laatst een beetje rommelig. Daardoor kreeg je het niet goed mee. Maar het vak is wel van waarde.

S59: Is het wel van waarde? R59: Ja.

S60: Uhm. Dan studieloopbaan begeleiding.

R60: Dat hebben we nu toch niet echt meer gehad toch. Alleen het eerste jaar. S61: Ja. Het 2e jaar had je, je coach die je begeleidde.

R61: Uh Ja wel ze waren er wel als je het nodig was. 1e jaar was ik het zowiezo niet echt nodig, dus hadden we ook niet veel gesprekken. Het 2e jaar heb ik wel wat gesprekken, een paar keer met Joukje, gehad.

S62: Schriftelijke communicatie.

R62: Ja Klinkt goed. Leuk vak. Wel belangrijk. S63: En jouw project.

R63: Ehm. Mijn project is 4 mijl?

S64: Het is allebei. Eigenlijk. Je project zit eronder en de 4 mijl.

R64: Ok. Ik vond onder de brug niet zo heel erg van waarde. Het paste eigenlijk gewoon niet heel goed bij ons doel, bij onze studie. Vond ik zelf. En de stage dan wel, maar ja, die kon je niet zelf uitkiezen. Je kreeg iets toegewezen toen. Je kon ergens voor kiezen. Ik zou eigenlijk een ander soort bedrijf daarvoor kiezen.

S65: Ja. Ok. Zie je wel in waarom het wel waarom het wel bij de opleiding past? Heb je een idee?

R65: Dat openingsfeest organiseren/aansturen? Ik vond het S66: Het was gewoon niet een uitdaging voor je.

R66: We zijn alleen maar aan het knutselen geweest. S67: Ja. Precies. Snap ik.

R67: Niet echt HBO waardig.

S68: Nee, Stage was wel van waarde. Dus het verslag en de presentatie. R68: Ja dat is wel goed.

S69: Zie je de waarde er van in waarom je het moet doen?

R69: Eh ja. ik snap het wel. Je hebt de competentie waar je aan moet voldoen. S70: Ja.

R70: Per opleiding. Ik snap wel dat je dat moet presenteren en verslag en daar van moet maken. En je gaat er zelf ook meer over nadenken of wat echt wil en aan het doen bent S71: Heb je zelf ook een beter beeld waar je goed in bent?

R71: Qua competentie of qua alles. S72: Qua alles.

S73: Uhm. Nu hebben we nog een aantal dingen die eigenlijk gedurende opleiding hebt gedaan dat niet echt een vak was maar wel een onderdeel. En dat is de introductieweek, de studiestartweek

R73: Ja. Op Ermerstrand. Dat was leuk. S74: Was het leuk?

R74: Je leert elkaar wel goed kennen en dat is wel belangrijk. Ja.

S75: En dan hebben jullie een excursie gedaan het in Apeldoorn dat was in het eerste jaar. R75: Dat was bij de VBO

S76: Wat vond je daarvan?

S77: De bedrijfsbezoeken? R77: Ja. We zijn bij de VBO….

S78: Bij die sportvereniging zijn jullie geweest en bij Tui.

R78: Beetje twijfelachtig. Kan me niet herinneren dat ik daar heel veel van geleerd heb eigenlijk.

S79: En de excursie naar Disney? Oh sorry. Was jij natuurlijk niet mee.is ook zo.. Helder. Dan hebben we nog 2 absoluut niet vak gerealiteerde activiteiten, maar wel horend bij de opleiding. De propedeuse-uitreiking. Wat vond je ervan?

R79: Ja. Ik vond het zelf niet zo nodig. Maar voor ouders is het wel leuk. S80: En is het met een diploma-uitreiking dan net zo, denk je.

R80: Ja

S81: Is een diploma-uitreiking meer van waarde voor jou? R81: Ik heb geen diploma-uitreiking nu maar.

S82: Die komt wel.

R82: Maar ik krijg toch geen diploma als ik doorstudeer? S83: Jawel.

R83: Dat zegt iedereen.

S84: Je krijgt gewoon een diploma, ja hoor. Daar hebben jullie hard voor gewerkt. R84: Ik denk wel dat het meer van waarde is.

S85: Ok Mooi. Uhm. Heb je nog andere activiteiten waarvan je denk die je niet heb gevraagd, maar die je wel hebt gedaan.

R85: Nee Volgens mij niet.

S86: Dan hebben we altijd een proces waar we door heen lopen. Uhm qua vakken. Het is natuurlijk het feit dat jullie je met ELO aan moeten melden en vervolgens kom je bij moduulboek. Wat vind je van het proces dat je je op ElO aan moet melden?

R86: Ja. Wel Goed.

S87: Verloopt dat altijd goed?

R87: Nee. We kregen toen volgens mij uitleg van 2e jaars studenten. Die uitleg was echt ik doe het wel voor je. Klik, Klik klaar. Dan weet je het nog niet. Dus dat was even uitvogelen.

In document Lean Thinking in het hoger onderwijs (pagina 65-137)