• No results found

Trends second screen

In document Second Screen (pagina 37-41)

Om ervoor te zorgen dat de applicatie meegaat met de trends, is het belangrijk om te weten welke ontwikkelingen er op dit moment spelen op de markt van second screen applicaties. Deze trends geven een idee over de content die mogelijk op de second screen applicatie zou moeten komen.

7.1 Ontwikkelingen second screen applicaties

Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen in de media. Dat de inzet van een second screen een grote trend is, is duidelijk. Immovator brengt elk jaar een rapport uit : Trends en Ontwikkelingen in Crossmedia. Hierin komen professionals, experts en ondernemers aan het woord met hun ideeën hierover. De volgende trends zijn gebaseerd op het rapport van vorig en dit jaar. Na het

analyseren van de trends kan gekeken worden of deze toe te passen zijn op de second screen applicatie van CupCakeCup.

7.1.1 Relevantie

Nu de wearable computering snel in opkomst is en de smart watch en smart ring niet meer op zich laten wachten, wordt het van belang dat de juiste content bij de gebruiker terecht komt. Dit is voor de makers een grote uitdaging. Iskander Smit van Info.nl kiest het woord ‘relevantie’ om deze ontwikkeling te verduidelijken. Het gaat allemaal om de relevantie van de content. Hij denkt dat: ‘’de denkwijze waarbij de technologie reageert op de gebruiker, steeds belangrijker wordt’’. Voorbeelden zijn nu.nl, waarbij je het laatste nieuws krijgt of de applicatie van VI, waarbij je mobiel gaat trillen als er is gescoord. De applicatie Fieldtrip voorziet de gebruiker van informatie die op dat moment gerelateerd is aan de omgeving van de persoon.

7.1.2 Transmediale storytelling

De kijkers willen steeds meer, alleen een televisieprogramma is tegenwoordig niet meer genoeg, er moeten altijd extra’s zijn. Transmediale storytelling is hier een goed voorbeeld van.

Verschillende verhaallijnen die de kijkers extra informatie en dus een extra beleving geven. Ivan Askwith, producer van de film Veronica Mars, vond dat de serie Lost goed omging met een extra verhaallijn. Om een serie te snappen, moet het niet noodzakelijk zijn om de extra verhaallijn te volgen, zegt hij. Bij Lost sloten de verhaallijnen goed op elkaar aan en hadden zij een toevoeging op het programma.

7.1.3 Schermtijd op alle devices

Televisie is voor steeds meer mensen niet meer het eerste, maar het tweede scherm. Dit is volgens Jesse Burkunk, Hoofd Nieuwe Media BNN, niet zo gek. Op internet is veel meer content te vinden dan op televisie. Bij BNN gaat het tegenwoordig minder om de kijkcijfers, maar meer om de schermtijd op alle devices. Zo was er bij het programma Sluipslutters een filmpje vooraf aan het programma online geplaatst, dat 400.000 kijkers trok. Het gaat er volgens Jesse Burkunk om dat

je tijdlijnen moet domineren en ervoor moet zorgen dat je altijd trending bent, voor, tijdens en na de aflevering, op alle devices.

7.1.4 Video on demand

Mensen kijken niet meer lineair televisie, maar wanneer zij zelf willen. Het programma kijken waar, wanneer en hoe je zelf wil, wordt ook wel video on demand genoemd. Als programmamaker hoop je altijd dat je kijkers tegelijk kijken, reageren en er de volgende dag over praten, maar dat gebeurt niet altijd. Ook Maikel Verhalen van het marktonderzoeksbureau GfK is het hiermee eens. Vroeger keek je televisie op één medium, dat is nu niet meer het geval. De markt van video on demand is bijna groter, dan de markt van fysiek (dvd en blue-ray). Video on demand was goed voor een omzet van 113 miljoen per jaar in 2014, tegenover een omzet van fysiek van 124 miljoen.

7.1.5 Game content

Games worden steeds meer ingezet om de kijker bij een programma te betrekken. De game business blijft groeien en qua omzet komt het erg in de buurt van de filmindustrie. Er wordt door bedrijven en personen steeds meer tijd en geld gestoken in games. Een game-element kan er voor zorgen dat de kijkers gebonden blijven bij of aandachtiger kijken naar het programma.

7.1.6 Grenzen vervagen

Henk Hagoort, voorzitter Raad van Bestuur bij NPO, zegt dat grenzen tussen mediavormen verdwijnen, door de digitalisering. Bijvoorbeeld bij Serious Request waarin evenement, klassieke media en social media naadloos in elkaar overlopen. Als programmamaker hoef je je niet op een mediavorm te focussen.

7.1.7 Beroemd worden

YouTube zorgt ervoor dat iedereen beroemd kan worden. Je maakt een filmpje met jezelf in de hoofdrol en wie weet word je ontdekt. Online is er vaak de mogelijk om jezelf te filmen, je eigen filmpjes op te sturen en je eigen ideeën of talenten hierin te verwerken. Tegenwoordig willen mensen gezien worden en laten zien wat zij te bieden hebben. Iedereen is filmmaker en kan beroemd worden.

7.2 Conclusie

Er zijn veel trends op het gebied van crossmedia. Het is voor CupCakeCup van belang met deze trends mee te gaan. Veel second screen applicaties zorgen voor zeer relevante content, die perfect aansluit op de behoeften van de gebruiker. Transmediale storytelling, zoals extra verhaallijnen die gevolgd kunnen worden, geven de kijkers het gevoel iets exclusiefs te zien. Tegenwoordig hoeft een programma zich niet te focussen op één bepaalde mediavorm.

Bovendien wordt er steeds minder naar kijkcijfers gekeken, de schermtijd op verschillende devices wordt daarentegen belangrijker. Games worden steeds vaker ingezet om kijkers aan een

content kunnen opsturen. Als laatste wil iedereen kijken waar, wanneer en hoe hij of zij zelf wil, ook wel video on demand genoemd.

In document Second Screen (pagina 37-41)