• No results found

RECEPTEN% AFLEVERING%GEMIST% UITLEG%

In document Second Screen (pagina 86-104)

!

DE%CUPCAKE%VAN%YOUP%

Met!groene!creamcheese,! marsepein!en!allemaal!speciale!ingrediënten.! ! "Die!wil!ik!maken!!!Klik!hier!! !

DE%CUPCAKE%VAN%LILLY%

De!enige!echte!cookiemonster!cupcake!!! ! "Klik!hier!als!jij!die!ook!wilt!maken!!

DE%CUPCAKE%VAN%BO%

Als!je!een!beetje!geduld!heb,!kan!jij!dit!ook!! ! "!Ja,!ik!wil!hem!maken!! !

!

!HOME%

!LOG%IN%

DE%QUIZ%

STEMMEN%

CUPCAKE%SPEL%

VIDEO’S%

CHATTEN%%

INFO%CHEFS%

INFO%

KANDIDATEN%

RECEPTEN%

AFLEVERING%

GEMIST%

UITLEG%

DE%CUPCAKE%

VAN%ROOS%

DE%CUPCAKE%

VAN%%MEIS%

!

DE%CUPCAKE%

VAN%BO%

!

DE%CUPCAKE%

VAN%YOUP%

DE%CUPCAKE%VAN%LILLY%

!

DE%CUPCAKE%

VAN%%KOEN%

Bijlage VII

Figuur 1: Plan van aanpak

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie

Student

Naam student: Lisa Cornelissen Profiel: RMP Studentnummer: Groep: E-mailadres: lisa.cornelissen@hva.nl

Telefoonnummer: 0622204025

Paraaf voor akkoord student: Datum:

Naam docentbegeleider: Caspar Muller

Als je al weet wie je beoordelaars zijn mag je dat hieronder invullen. Het is niet erg, als je dat nog niet weet.

Naam eerste beoordelaar: Naam tweede beoordelaar:

Vergeet niet het akkoord van de docentbegeleider toe te voegen. Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie: Datum:

Gegevens opdrachtgever: Bedrijf: IDTV

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Bart te Plate Functie: eindredacteur CupCakeCup

Probleemsituatie:

CupCakeCup is een kinderprogramma dat door IDTV wordt geproduceerd en wordt uitgezonden tijdens de kerstvakantie. Met elke aflevering rond de 600.000 kijkers, is het programma volgens De TV Beelden 2013: ‘’een programma dat alle ingrediënten heeft om een internationale hit te worden’’ (De TV Beelden, 2013)(AvroTros,2013). Het programma heeft al een eigen Facebook- pagina, evenement en eigen website, maar volgend jaar wil de producent van CupCakeCup een nieuwe verrassing: een extra beleving die zal zorgen voor meer betrokkenheid van de bestaande kijkers in de doelgroep 9-12 jarigen.

De betrokkenheid van de kinderen met het programma is tijdens het kijken laag, aangezien kinderen alleen kunnen kijken en luisteren. Aan het einde van de uitzending wordt er verwezen naar de website van CupCakeCup voor leuke tips, verhalen en kookinspiratie, maar tijdens het programma worden de kinderen minimaal betrokken bij het programma. Er moet voor gezorgd worden dat kinderen zelf meer kunnen beleven en zich dus meer betrokken kunnen voelen bij het programma. Deze beleving wil de producent creëren door middel van een second screen. Goede

voorbeelden van second screen applicaties zijn ZappMysterie, De Slimste Mens en The Voice of Holland (Immovator, 2014). Een second screen heeft veel voordelen voor een programma, denk aan community-vorming, een rijkere beleving, een verlengd contactmoment, waardevolle feedback en meer interactie (Mol, 2015). Uit Amerikaans onderzoek over mediagebruik blijkt dat 86% van de tv-kijkers tussen de 10 en 16 jaar tijdens het tv kijken een smartphone gebruikt en 50% zit met een tablet voor de tv (Beurkens, 2012). Een second screen zorgt ervoor dat kinderen meer kunnen beleven tijdens het kijken naar het programma en niet andere dingen op hun mobieltjes en tablet doen die niet met het programma te maken hebben. Voor de producent genoeg redenen hierop in te spelen met een second screen applicatie die tijdens het kijken naar het programma gebruikt kan worden.

Er is door de opdrachtgever aangegeven dat doordat het programma niet live is, kinderen niet daadwerkelijk kunnen meestemmen of invloed kunnen uitoefenen op het programma. De kinderen moeten kunnen participeren door middel van cijfers die zij kunnen geven, en voorspellingen die zij kunnen doen. Daarnaast wil de opdrachtgever sowieso dat de applicatie ruimte biedt voor ideeën van de gebruikers en voor achtergrondinformatie over de chefs, presentatoren en kandidaten. Deze achtergrondinformatie moet tevoorschijn komen door middel van een soort pop-ups die opkomen als de desbetreffende persoon in beeld komt.

Probleemstelling (het WAT van het onderzoek).

Hoe kan er bij het programma CupCakeCup, door middel van een second screen, meer beleving bij de doelgroep 9-12 jarigen gecreëerd worden, zodat zij zich meer betrokken voelen bij het programma?

Doelstelling (het WAAROM van het onderzoek)

Inzicht krijgen in de wensen en behoeften van de doelgroep 9-12 jarigen, bij het inzetten van een second screen bij het programma CupCakeCup, waardoor de kijkers meer kunnen beleven en zich meer betrokken voelen bij het programma. Aan de hand van deze inzichten wordt een advies uitgebracht en een prototype voor een applicatie ontwikkeld.

Deelvragen

Deelvraag 1: Wat is een second screen?

- Wat is een second screen en welke soorten zijn er? - Met welke gedachte is het ontstaan?

- Wat zijn de positieve en negatieve aspecten van een second screen? Deelvraag 2: Wat is betrokkenheid?

- Wat is betrokkenheid?

- Wat voor soorten betrokkenheid heb je? - Hoe wordt betrokkenheid gemeten? Deelvraag 3: Wie is de opdrachtgever?

- Wie is IDTV?

- Wat is CupCakeCup?

- Hoe wordt op dit moment CupCakeCup ingevuld. - Hoe crossmediaal is CupCakeCup op dit moment?

- Wat zijn de ideeën voor de invulling van een second screen bij CupCakeCup? Deelvraag 4 : Wie is de doelgroep en wat houdt hen bezig?

- Wie is de doelgroep?

- Wat zijn de interesses van de doelgroep? - Wat is het mediagebruik van de doelgroep? - Hoe gebruiken zij een second screen?

Deelvraag 5 : Welke trends zijn er op het gebied van second screen applicaties?

- Welke ontwikkelingen vinden er plaats op het gebied van second screen applicaties, nationaal en internationaal?

- Wat is de toekomst van het second screen?

Deelvraag 6 : Welke second screen applicaties kunnen als voorbeeld voor IDTV dienen? - Wat zijn best practices?

- Op welke criteria worden de best practices beoordeeld? - Wat is er goed en minder goed aan de gekozen best practices?

Verantwoording methode van onderzoek 2.1 Deskresearch

Om de deelvragen te beantwoorden zal ik eerst deskresearch gaan doen. Veel informatie staat gewoon online en kan op een snelle manier gevonden worden. Het kost mij veel minder moeite en tijd om deze bestaande en bruikbare informatie op te zoeken, dan wanneer ik een onderzoek zelf opnieuw ga uitvoeren.

Voor de interne analyse zal ik op de website van IDTV zelf kijken (IDTV, z.j.). Ook zal ik op de website van Zapp kijken, waar het programma CupCakeCup wordt beschreven (Zapp, z.j.). Daarnaast zal ik met mijn begeleider samenkomen om voor de interne analyse nog extra informatie te weten te komen, zoals kijkcijfers en andere informatie over het programma.

Ook voor de doelgroepanalyse is veel informatie over mijn doelgroep onderzocht of beschikbaar. CBS heeft veel cijfers over het mediagebruik bij kinderen (CBS, 2015). Ook op de website van Stichting Mijn Kind Online staat veel over het mediagebruik en de interesses van de doelgroep, kinderen tussen 9-12 jaar die naar CupCakeCup kijken ( Mijn Kind Online, 2015). Het onderzoek van Now It’s Out Time, wat ik vond op Kidsenjongeren.nl, uit 2012 met het rapport Samen doen, samen zijn, is voor mij een erg bruikbaar onderzoek onder de doelgroep 0 tot 15 jarigen. De uitkomsten bevat grote hoeveelheid data die is verzameld door inlevingsonderzoek

(KidsenJongeren, 2012). Ook een onderzoeksproject vanuit wetenschappelijke literatuur en rapporten zoals Apestaartjaren, DigiMeter, Iene Miene Media en Common Sense Media van Adlit heeft een overzicht van het mediagebruik van kinderen en jongeren uitgebracht.

Voor de trendanalyse wil ik nationale en internationale trends over second screen applicaties analyseren. Op Immovator wordt gesproken over trends op het gebied van second screen applicaties (Immovator, 2015). Op SPOT worden mogelijkheden voor een second screen

beschreven (SPOT, z.j.). Thijs Alberts schrijft op Marketingfacts over de trends op het gebied van een second screen (Thijs Alberts, 2012). Daarnaast staat er op Mediaparkcongres een artikel over het succes van een second screen (Mediaparkcongres, 2015).

In het hoofdstuk best practices zal ik verschillende apps analyseren naar aanleiding van verschillende elementen: storytelling, mediumspecifiteit, usibility, relevantie en co-creatie

een artikel (Broadcast Magazine, 2013). Over The Voice of Holland heb ik op Android World een bruikbaar artikel gevonden (Android World, 2014). Op Immovator wordt gepraat over het succes van de applicatie ZappMysterie (Immovator, 2014) . Op Telegraaf staat een artikel over het succes van GTST (Telegraaf, 2014) . In een press release op Marketwired wordt er verteld over de nieuwe second screen applicatie van Wizard vs Aliens (Marketwired, 2013). Ook op

Globaltoynews is hierover meer te vinden (Globaltoynews,2013). De programma’s zelfs schrijven op hun eigen website ook over hun eigen applicaties.

2.2 Methode 1: kwantitatief onderzoek – enquêtes

Naast deskresearch zal ik nog twee vormen van fieldresearch uitvoeren. Ik zal kwantitatief en kwalitatief onderzoek verrichten in de vorm van enquêtes en panelgesprekken. Ik zal eerst beschrijven hoe en op welke manier ik kwantitatief onderzoek ga uitvoeren. Deze manier van onderzoek heeft veel voordelen. Niet alleen kan ik veel vragen stellen, het ze rustig laten invullen, ook heeft het een hoge representatie. De resultaten zijn makkelijk in procenten weer te geven en de antwoorden zijn vaak eenduidig. Nadelen zijn dat ik niet kan doorvragen naar het waarom van hun antwoord en ik krijg weinig spontane antwoorden of worden vragen misschien zelfs vergeten of niet ingevuld.

Mijn enquêtes zijn vooral nodig voor mijn doelgroepanalyse. Ik wil weten wie mijn doelgroep precies is. Cijfers en statistieken zijn allemaal online te vinden, maar ik wil weten wat ze precies doen en wat ze echt leuk vinden. Ik wil het over de volgende topics hebben:

Vrije tijd – wat vinden zij het leukst om te doen in hun vrije tijd? Mobiel/Ipad – Wat doen zij het meest op hun mobiel of Ipad?

Televisie kijken – zitten ze vaak tijdens het tv kijken op hun mobiel of Ipad? Wat doen ze dan? Second screen – stel er komt een second screen bij CupCakeCup wat wil je dan wel/niet doen/zien?

Meespelen – zou je zelf willen meespelen in het programma? Zou je mee willen meestemmen? Informatie- waar zou je tijdens het kijken meer informatie over willen?

Voor mijn enquêtes wil ik de Facebook-pagina van CupCakeCup inzetten om bestaande kijkers te vragen naar hun mening. Ik wil hier een kleine prijs voor weggeven, om meer respondenten te werven. De Facebookpagina van CupCakeCup heeft op dit moment 2459 mensen die de pagina leuk vinden. Het account van CupCakeCup op instagram heeft 10.000 volgers. Daarnaast wil ik net als met de panelgesprekken ook langs basisscholen gaan om hier extra respondenten te werven. Ook zit ik op een sportvereniging met veel kinderen die ik tijdens kampen begeleid, die ik kan enqueteren. Als ik niet genoeg respons krijg kan ik in september naar de selectiedag van CupCakeCup waar sowieso meer dan 100 kinderen aanwezig zullen zijn. De online enquêtes zal ik via www.thesistools.com online zetten.

De doelgroep van mijn onderzoek zijn kinderen tussen 9-12 jaar die naar het programma

CupCakeCup kijken. Uit het kijkonderzoek blijkt dat het programma gemiddeld 600.000 kijkers per aflevering heeft, maar deze 600.000 kijkers vallen zeker niet allemaal in de doelgroep. De hoogste kijkdichtheid onder de doelgroep is 14,7% geweest. Omdat ik ervan uit ga dat er gedurende twee weken andere kinderen kijken, ga ik ervan uit dat er een kijkdichtheid onder de doelgroep van 9-12 jarigen is van 16%, wat uitkomt op: 16% van 799.683 kinderen is, 127949 kinderen in de

Bij een populatieomvang van 127949 kinderen, met een steekproefmarge van 5% en een uitkomst van 50 procent betekent dit dat ik bij een betrouwbaarheidsniveau van 90%, 270 respondenten nodig heb, en bij een betrouwbaarheidsniveau van 95%, 384 respondenten. Zelf denk ik dat ik een hoger percentage kan invullen bij de uitkomt, omdat ik een prijs koppel aan het invullen ervan waardoor kinderen misschien beter hun best doen om alles in te vullen. Als ik de enquetes face to face afneem kan ik voordat ik ze inneem controleren op volledigheid. Met een uitkomst van 80% in plaats van 50% heb ik bij een betrouwbaarheidsniveau van 90%, 173 respondenten nodig en bij een betrouwbaarheidsniveau van 95%, 246 respondenten.

Als onderzoeker wil je eigenlijk altijd een aselecte steekproef, dit is echter best lastig in de praktijk. Via Facebook zouden door heel Nederland kinderen kunnen meespelen, maar als kinderen niet op Facebook zitten, kunnen ze dus niet meedoen aan de enquête. Ook zal ik niet naar scholen in Zeeland gaan, waardoor die kinderen op die basisscholen ook minder kans hebben, om mee te doen met de enquête.

- 2.3 Methode 2: kwalitatief onderzoek – panelgesprek

Zoals ik hierboven beschreef ga ik ook kwalitatief onderzoek verrichten. Een panelgesprek zorgt ervoor dat ik veel dieper op bepaalde antwoorden kan doorvragen. Het waarom vind ik erg belangrijk, hier kunnen antwoorden uitkomen waar ik zelf misschien in eerste instantie niet aan had gedacht. Ook kunnen de kinderen met elkaar praten, waardoor ze meer kunnen discussiëren over wat zij vinden. Met kwantitatief onderzoek kan ik niet doorvragen, hen niet laten discussiëren en hen niet opdrachten laten doen. Dit kwalitatieve onderzoek is dan ook erg belangrijk voor mijn onderzoek. De nadelen van een panelgesprek zijn dat de resultaten indicatief en niet

representatief zijn. Ook kost het veel tijd en is maar een kleine selecte en beperkte groep. Hierdoor heb ik voor deze twee soorten van onderzoek gekozen, omdat zij elkaar goed aanvullen (Verhoeven N, 2007)

Mijn panelgesprek kan erg nuttig zijn voor mijn concurrentieanalyse, omdat ik hen ook de applicatie van CupCakeCup wil laten vergelijken met een andere applicatie die zij eventueel gebruiken. Hierdoor kan ik vragen wat zij zo fijn vinden aan die applicatie. Daarnaast kan een panelgesprek voor extra informatie voor de applicatie zorgen, waar zeker aan gedacht moet worden. Voor de panelgesprekken heb ik de volgende topics opgesteld:

- Een second screen applicatie de inhoud: missen ze iets, wat zouden ze als eerst willen doen en wat niet?

- Prototype second screen applicatie, de vormgeving: ik laat ze drie verschillende voorgevingen zien en laat hen degene kiezen die zij het mooist of beste vinden.

- Prototype second screen applicatie, usability: bij het uitvoeren van een opdracht wil ik kijken of de app goed in gebruik is bij de doelgroep.

Op verschillende basisscholen wil ik kinderen die naar CupCakeCup kijken, uit verschillende klassen, in groepjes van vier vragen met elkaar te praten. Ik zal 3 keer een panelgesprek houden met kinderen uit groep 5,6,7 en 8. Hierdoor krijg ik verschillende respondenten met een andere leeftijd. In elk panelgesprek wil ik in ieder geval één jongen. Er wordt geschat dat er naast dat zich veel meer meiden opgeven, ook meer meiden dan jongens kijken, daarom zou een verdeling van 3 meiden en 1 jongen een goede verdeling zijn. Ik heb gekozen voor een groep van 4

respondenten, omdat ik bang ben dat wanneer de groep groter wordt, sommige kinderen niet hun mening durven te geven. In een groep van vier kan ik makkelijker iedereen aan het woord laten. Ook zal het minder snel een chaos worden en kan ik makkelijker een overzichtelijke discussie lijden (Verhoeven, N. 2007).

Ik zal het panelgesprek leiden en ervoor zorgen dat ze een beetje in discussie gaan.

Deskresearch Fieldresearch Kwantitatief onderzoek Kwalitatief onderzoek Deelvraag 1 X Deelvraag 2 X Deelvraag 3 X Deelvraag 4 X X X Deelvraag 5 X Concept hoofdstukindeling

1. Inleiding: De aanleiding, de doelstelling, probleemstelling en opbouw van het rapport worden hierin besproken.

2. Methoden en technieken: hierin wordt aangegeven welke soorten van onderzoek er uitgevoerd worden. Naast deskresearch wordt er ook fieldresearch uitgevoerd. 3. Betrokkenheid: Uitleg van het begrip betrokkenheid.

4. Second Screen: Uitleg van het begrip second screen.

5. Interne analyse: hierin wordt besproken wie de opdrachtgever van dit onderzoek. Ook wordt het programma waarvoor de second screen applicatie wordt ontwikkeld nader uitgelegd.

6. Doelgroepanalyse: in dit hoofdstuk wordt de doelgroep van dit onderzoek onderzocht. Wie is de doelgroep, wat doet de doelgroep, wat wilt de doelgroep en hoe gaan zij om met media, zijn vragen die hierin worden beantwoord.

7. Trendanalyse: In de trendanalyse worden trends op het gebied van second screen applicaties bestudeerd, om ervoor te zorgen dat de second screen applicatie voor dit onderzoek meegaat met deze trends.

8. Best practices: Naar welke best practices/concurrenten kan gekeken worden, om te kijken in welke opzichten zij hun applicatie goed/ of minder goed inzetten. Hier kan naar

gekeken worden, om extra informatie te winnen.

9. Resultaten: De resultaten van de fieldresearch zullen hierin gepresenteerd worden. 10. Conclusie: De conclusie van het gehele onderzoek wordt besproken.

11. Advies: Het advies naar aanleiding van alle resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd.

12. Evaluatie: Hierin wordt teruggeblikt op het gehele onderzoek.

Advies / eindproduct

Een uitgewerkt idee voor een second screen, ondersteund door een onderzoek. Daarnaast zal er een digitaal prototype (klik en design) uitgewerkt worden.

Tijdsplanning

(minimaal: enquêtemomenten/ interviewmomenten, voorleggen concept-hoofdstuk of onderdeel aan docent, afstudeermoment)

20 april - groepsbijeenkomst

27 april - plan van aanpak voor feedback naar Casper

12 mei - bijeenkomst scriptiegroep- deelvragen af en aanzet fieldresearch week 19 mei – deskresearch afmaken

week 26 mei – deskresearch afmaken, fieldresearch afmaken 1 juni - Plan van Aanpak naar Capser

week 8 juni – deskresearch eerste versie (doelgroep, interne) enquêtes maken, langs scholen week 16 juni- deskresearch afmaken, enquêtes afnemen

week 23 juni – groepsbijeenkomst, concurrentieanalyse af, panelgesprekken voorbereiden week 30 juni – individueel gesprek, panelgesprekken houden

week 7 juli – groepsbijeenkomst en conclusie en advies af week 14 juli – individueel gesprek

week 21 juli - conceptversie gesprek oktober – conceptversie inleveren november – scriptie inleveren

Bronnen (in MIC-huisstijl)

AvroTros. (z.j.). Over CupCakeCup. Geraadpleegd op 28 april 2015, van:

http://www.avrotros.nl/cupcakecup

De TV Beelden. (2013). Juryrapport 2013. Geraadpleegd op 28 april 2015, van:

http://detvbeelden.nl/over/2013-2/juryrapporten/

Judith Mol. (2015). Second Screen. Geraadpleegd op: 04 maart 2015, van:

http://www.livewallconcepts.nl/blog/second-screen

CBS. (2015). Bevolking naar geslacht en leeftijd. Geraadpleegd op 19 april 2015, van:

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=03759NED&D1=0,3,6,9,12&D2=0- 18&D3=0-4&D4=l&HDR=T&STB=G2,G1,G3&VW=T

Kidsenjongeren. (2012). Samen zijn samen doen. Geraadpleegd op 2 mei 2015, van:

http://www.kidsenjongeren.nl/wp-content/uploads/2012/09/NIOT_digitaal.pdf

Adlit. (2014). Rapport mediabezig en gebruik bij minderjarigen. Geraadpleegd op 2 mei2015, van:

http://www.adlit.be/attachments/store/2beab81f96229367900f04bdd429012ae2f6674424661a 5352592fb71715/rapport-mediabezit-en-gebruik-bij-minderjarigen.pdf

Manon Beurkens. (27 oktober, 2012). Interactieve kindertelevisie met je avatar in een spelshow op tv. Geraadpleegd op: 02 maart 2015, van:

http://www.frankwatching.com/archive/2012/10/27/interactieve-kindertelevisie-met-je-avatar-in- een-spelshow-op-tv/#comment-717111

2015, van: http://www.immovator.nl/mediatheek/publicaties/bekijk-en-bestel-trends-en- ontwikkelingen-crossmedia-2013-2014

Stichting mijn kind online. (2014). Kinderen en internet 9-12 jaar. Geraadpleegd op 20 maart 2015, van: http://mijnkindonline.nl/publicaties/brochures/kinderen-en-internet-9-12-jaar

SPOT. (2015). Trends in second screen, de mogelijkheden die er zijn. Geraadpleegd op 04 mei 2015, van: http://www.spot.nl/docs/default-source/persberichten-spot/trends-in-digitale-media- nieuwe-opportunities-voor-tv.pdf?sfvrsn=0

Mediaparkcongres. (2013). Tweede scherm successen. Geraadpleegd op 04 mei 2015, van:

http://www.mediaparkjaarcongres.nl/tweede-scherm-successen/

Telegraaf. (2015). GTST ook populair op app. Geraadpleegd op 25 mei 2015, van:

http://www.telegraaf.nl/prive/23217616/__GTST_ook_populair_op_app__.html

Android World. (2014). The voice of Holland app terug naar de basis alles draait om muziek. Geraadpleegd op 25 mei 2015, van: http://androidworld.nl/apps/voice-holland-app-terug-naar-de- basis-alles-draait-om-de-muziek/

LiveWall Concepts. (2015) Second screen. Geraadpleegd op 25 mei 2015, van:

http://www.livewallconcepts.nl/blog/second-screen

Broadcast Magazine. (2013). 1 miljoen downloads voor app de slimste mens. Geraadpleegd op 25

mei 2015, van: http://broadcastmagazine.nl/1-miljoen-downloads-voor-app-de-slimste-mens/

Verhoeven, N. (2010). Wat is onderzoek? Amsterdam: Boom onderwijs.

GlobalToyNews. (2013). This week in digital kids the second screen revolution. Geraadpleegd op

In document Second Screen (pagina 86-104)